USA sa pripravujú na vojnu, medzi Čínou a Ruskom na dvoch frontoch

USA sa pripravujú na vojnu, medzi Čínou a Ruskom na dvoch frontoch

Washington 20. októbra 2023 (HSP/Asiatimes/Foto:AP/Craig Fritz/Sandia National Laboratories via AP)

 

Nová správa amerického Kongresu vyzýva na modernizáciu a úpravy odstrašujúcich opatrení s cieľom neutralizovať nové silné jadrové hrozby, píše o tom Gabriel Honrada pre Asia Times

Nuclear Weapons Testing
Na snímke technici pracujú na testovaní dvoch katódových indukčných článkov sčítača napätia používaných v injektore Scorpius, ktorý sa montuje v Sandia National Labs v Albuquerque, štát New York

Nedávna správa amerického Kongresu vyzýva na prehodnotenie strategického obranného postoja v súvislosti so súčasnými takmer rovnocennými konvenčnými a jadrovými hrozbami.

Reklama

Komisia Kongresu pre strategickú pozíciu USA tento mesiac zverejnila správu, v ktorej vyzýva krajinu, aby bola pripravená na konflikt na dvoch frontoch proti Číne a Rusku.

V správe sa uvádza, že obranná stratégia a strategický postoj USA sa musia zmeniť, aby sa riadne chránili ich životné záujmy a zlepšila strategická stabilita s dvoma protivníkmi s jadrovými zbraňami, pričom sa obhajuje, že by sa teraz mali prijať zásadné rozhodnutia na riešenie jadrových hrozieb, ktoré sa očakávajú v období rokov 2027 – 2035.

Reklama

Zhodnotila tiež, že USA musia riešiť hroziacu jadrovú hrozbu komplexnou stratégiou a úpravami štruktúry síl. Hoci sa v nej uvádza, že základy stratégie odstrašovania USA zostávajú zdravé, je potrebné upraviť veľkosť a zloženie jadrových kapacít.

Správa tiež zdôrazňuje význam nejadrových spôsobilostí pre strategickú pozíciu USA vrátane posilnenej infraštruktúry a úsilia o zníženie rizika. Uvádza, že spojenci a partneri sú pre prístup USA v novom prostredí nových hrozieb kľúčoví.

V správe sa odporúča, aby Kongres USA financoval rozšírenie priemyselnej základne USA v oblasti obrany proti jadrovým zbraniam a podniku ministerstva energetiky (DOE)/Národného úradu pre jadrovú bezpečnosť (NNSA) v oblasti jadrovej bezpečnosti. Navrhuje tiež, aby Kongres zabezpečil stabilitu financovania obranného priemyslu, aby mohol reagovať na inovatívne prístupy ministerstva obrany (DOD) k uzatváraniu zmlúv.

Odporúčania správy zahŕňajú nasadenie silnejšej vesmírnej architektúry s ofenzívnymi a defenzívnymi prvkami, uprednostnenie financovania programov presných úderov dlhého dosahu, vývoj systémov protiraketovej obrany krajiny a presun zodpovednosti za protiraketovú obranu na vojenské rezorty do októbra 2024.

 

Reklama

Posilnenie spojenectiev

V správe sa uvádza, že USA by mali zachovať a posilniť svoju sieť spojenectiev a partnerstiev s cieľom odrádzať od agresie, zabezpečiť regionálnu bezpečnosť a zvýšiť hospodársku prosperitu prostredníctvom prístupu na medzinárodné trhy.

Upozorňuje, že odstúpenie od týchto vzťahov by prinieslo výhody protivníkom, zvýšilo riziko agresie a znížilo bezpečnosť a hospodársku prosperitu USA a ich spojencov.

Odporúča tiež preskúmať možnosti kontroly jadrových zbraní a preskúmať potenciálne overovacie technológie na podporu budúcich rokovaní v národnom záujme USA, ktorých cieľom je obmedziť všetky typy jadrových zbraní.

Základom národnej obrany USA vrátane obrany spojencov a podpory vojenských operácií je koncepcia jadrového odstrašovania, ktorá sa uplatňuje od roku 1945.

V článku z januára 2023 pre americký námorný inštitút Daniel Post načrtáva hodnotu a limity jadrového odstrašovania. Post uvádza, že bezkonkurenčná ničivosť jadrových zbraní podmieňuje ich odstrašujúcu hodnotu, vďaka čomu je žiaduce ich získať popri konvenčných vojenských spôsobilostiach.

Reklama

 

Jadrové zbrane ako obranná kapacita

Vzhľadom na to hovorí, že jadrová stratégia USA sa musí zamerať na manipuláciu s racionálnymi kalkuláciami protivníkov tým, že pochopí, ako jej schopnosti vníma druhá strana.

Post tiež tvrdí, že jadrové zbrane sú nepoužiteľné na donucovanie iných štátov, ale sú účinné, ak sú držané v zálohe ako obranná kapacita, ktorá odopiera výhody a ukladá náklady agresorom, keď odstrašenie zlyhá, a poznamenáva, že odrádzajú od jadrových a iných veľkých strategických útokov na USA a ich spojencov a od veľkých vojen medzi štátmi medzi jadrovými mocnosťami.

Spolu s jadrovým odstrašovaním je konvenčné odstrašovanie použiteľnejšie na širší okruh okolností, je flexibilnejšie ako jadrové zbrane a nepodlieha politickým obmedzeniam ako jadrové zbrane.

Robert Haffa Jr. v článku pre Strategic Studies Quarterly z roku 2018 tvrdí, že USA by mali posilniť logiku konvenčného odstrašovania ako ústredného konceptu svojej obrannej politiky. Haffa však poukazuje na to, že hlavným problémom konvenčného odstrašovania je jeho tendencia zlyhávať. Vzhľadom na to hovorí, že stratégie konvenčného odstrašovania z čias studenej vojny sú pre súčasnú veľmocenskú súťaž neadekvátne.

Podľa Haffu by sa moderný prístup k odstrašovaniu protivníkov USA mal zameriavať na nejadrové hrozby, mal by byť intenzívny a zdrvujúci, mal by sa zameriavať na silné stránky USA a spojencov a slabé stránky protivníka a mal by byť schopný trestať, odmietať a využívať moderné technológie a zbraňové systémy na celom svete.

Čína a Rusko majú viacero prístupov, ako negovať jadrové a konvenčné odstrašovanie USA, pričom sa pohybujú v spektre medzi hrozbou použitia jadrových zbraní a nekonvenčnými prostriedkami.

 

Pokušenie Číny

Patty-Jane Gellerová v článku pre Heritage Foundation zo septembra 2022 uvádza, že rastúce jadrové sily Číny by mohli potenciálne zvýšiť riziko neúmyselnej eskalácie.

Gellerová tvrdí, že ak Čína vníma priaznivú jadrovú rovnováhu síl oproti USA, môže byť viac v pokušení použiť jadrové zbrane v konflikte. Takisto hovorí, že ak USA nemajú taktické jadrové kapacity, Čína môže vnímať odpoveď USA na obmedzené použitie jadrových zbraní v Indopacifiku ako nespoľahlivú.

Reklama

Poznamenáva, že rozširovanie čínskeho jadrového arzenálu vrátane získavania nosičov, ktoré môžu ohroziť domovinu USA, by mohlo oslabiť záväzky USA v oblasti rozšíreného odstrašovania, čím by sa znížila ochota USA brániť svojich spojencov. Táto situácia spolu s rizikom neúmyselnej eskalácie v dôsledku nesprávnych výpočtov alebo chýb zvyšuje potenciál čínskeho jadrového úderu, tvrdí Geller.

Pokiaľ ide o spochybňovanie konvenčného odstrašovania USA zo strany Číny, Andrew Erickson v knihe Modernizácia odstrašovania (2023) píše: “Modernizing Deterrence: Ako Čína donucuje, núti a odrádza, že konvenčná raketová zložka raketových síl Ľudovej oslobodzovacej armády (PLA-RF) má čoraz väčší význam pre čínske odstrašovanie a vedenie vojny a podporuje cieľ dosiahnuť informačnú prevahu, velenie vo vzduchu a kontrolu nad morom, aby sa zmarila intervencia USA a spojencov na Taiwane.

Erickson hovorí, že doktrína PLA-RF predvída strategické, operačné a technické trendy a snaží sa na ne efektívne reagovať. Poznamenáva, že medzi takéto trendy môže patriť schopnosť rýchlych globálnych presných útokov, kladenie väčšieho dôrazu na mobilitu, rýchlu reakciu, prežitie a ochranu síl a rozvoj prostriedkov na prenikanie.

 

Oslabenie európskej bezpečnosti

V prípade Ruska Lydia Wachsová v článku pre Stiftung Wissenschaft und Politik z novembra 2022 konštatuje, že s ubúdajúcim arzenálom konvenčných presných zbraní Ruska a strategickou adaptáciou NATO sa ruská stratégia pravdepodobne zmení a zvýši sa spoliehanie na taktické jadrové zbrane. Wachs poznamenáva, že vnímaná konvenčná podradnosť Ruska v porovnaní s americkými kapacitami presných úderov viedla Moskvu k zvýšenému spoliehaniu sa na taktické jadrové zbrane.

Reklama

Tvrdí, že zvýšená úloha jadrových zbraní v ruskej stratégii odstrašovania a posilnenie pozície v oblastiach hraničiacich s NATO by mohli oslabiť európsku bezpečnosť a stabilitu. Podľa Wachsa by to mohlo zhoršiť vnímanie hrozby zo strany Moskvy a ovplyvniť dynamiku eskalácie, čo by malo vplyv na stabilitu potenciálnych kríz medzi NATO a Ruskom.

Dodáva, že ak sa zvýši závislosť Ruska od nestrategických jadrových zbraní, chuť Moskvy kontrolovať zbrojenie v oblasti rakiet krátkeho a stredného doletu sa pravdepodobne ešte viac zníži.

Pokiaľ ide o konvenčné odstrašovanie, Tim Sweijs a ďalší v správe pre Haagsky inštitút strategických štúdií (HCSS) z januára 2022 píšu, že Rusko predstavuje hybridnú hrozbu pre NATO a Európu prostredníctvom využívania zástupných síl, tajných aktivít, kybernetických kapacít, politickej subverzie a ekonomického vplyvu.

V súvislosti s tým Ruben Tavenier v článku pre Inštitút pre mierové a bezpečnostné štúdie JASON z februára 2018 uvádza, že Rusko využíva kombináciu nevojenského (skrytého) a vojenského (otvoreného) odstrašovania na destabilizáciu protivníka, obmedzenie potenciálnych hrozieb a zaručenie víťazstva v potenciálnom konflikte.

Tavenier uvádza, že Rusko dosahuje tieto ciele odstrašovaním, donucovaním alebo zadržiavaním protivníka jeho skrytou destabilizáciou a znižovaním jeho vojenských, politických a hospodárskych kapacít.

Reklama

Vzhľadom na takmer rovnaké výzvy, ktorým čelí odstrašujúca pozícia USA, Doreen Horschigová a Nicholas Adamopoulos v článku pre Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS) tento mesiac píšu, že USA by mali zvážiť stratégiu konvenčno-jadrovej integrácie (CNI), ktorá kladie dôraz na väčšiu súdržnosť medzi konvenčnými a jadrovými silami s cieľom zvládnuť eskaláciu v regionálnych konfliktoch, vyvinúť integrované možnosti na posilnenie odstrašenia a odoprieť protivníkom akékoľvek výhody získané použitím jadrových zbraní v regionálnom konflikte.

Horschig a Adamopoulos sa domnievajú, že CNI môže zlepšiť odolnosť konvenčných síl v jadrovej vojne rozptýlením operačných základní, zlepšením operačnej spôsobilosti v potenciálne kontaminovanom prostredí a posilnením systémov velenia, riadenia a komunikácie (C3).

Týmto spôsobom sa podľa nich protivníci odradia od obmedzenej jadrovej eskalácie, čím sa zabezpečí, že americké a spojenecké sily budú môcť stále dosiahnuť svoje bojové ciele.

Takáto stratégia môže podľa Horschiga a Adamopoulosa poskytnúť rozhodovacím orgánom väčšiu flexibilitu a znížiť vyhliadky na obmedzenú jadrovú vojnu. Poukazujú však aj na to, že CNI stiera hranice medzi konvenčnými a jadrovými silami, čím zvyšuje riziko jadrovej eskalácie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali