Ukrajinský prezident Zelenskyj označil plynovod Nord Stream 2 za otázku vojny

Ukrajinský prezident Zelenskyj označil plynovod Nord Stream 2 za otázku vojny

Kyjev 17. apríla 2021 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Ukrainian Presidential Press Office)

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že odpor realizácie projektu plynovodu Nord Stream 2 je otázkou vojny, nie biznisu. Vyhlásenie bolo zverejnené na oficiálnom webe prezidenta

Volodymyr Zelenskij
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij

Ukrajinský prezident obvinil Rusko z energetickej vojny proti Ukrajine a podotkol, že rovnako ako v každej vojne niekto určite prehrá.

Reklama

“Rovnako ako v každej vojne nemožno bojovať, keď chýba jednota Ak bude Nord Stream 2 dostavaný, prehrá nielen Ukrajina,” vyhlásil Zelenskyj.

Uznal, že dokončenie výstavby plynovodu záleží na pozícii USA a členských krajín EÚ.

Reklama

Zelenskyj poukázal tiež na to, že členské štáty EÚ nevypracovali zatiaľ jednotné stanovisko k tomuto projektu.

 

Biden je proti

Prezident USA Joe Biden vyhlásil, že plynovod Nord Stream 2 je zložitá otázka, ktorá sa prejednáva.

Novinári sa Bidena pýtali, prečo nezaviedol dodatočné sankcie proti plynovodu.

Nord Stream 2 je zložitá otázka, ktorá sa dotýka našich spojencov v Európe. Vystupujem tiež už dávno proti projektu Nord Stream 2,povedal Biden. Táto otázka sa doteraz posudzuje, dodal.

Reklama

 

Pozícia Nemecka

Minister zahraničia SRN zamietol myšlienku zastavenia projektu Nord Stream 2 kvôli situácii na hranici Ukrajiny a Ruska a vyhlásil, že zastavenie výstavby by mohlo dokonca napätie zvýšiť.

To je diskusia, ktorú už dávno vedieme. Pozícia vlády bola vždy úplne jasná,” vyhlásil Maas v rozhovore pre televíznu stanicu ARD, keď komentoval otázku zastaveniu výstavby plynovodu.

Beriem tiež veľmi skepticky myšlienku, že pozastavenie výstavby povedie k deeskalácii zo strany Moskvy, mali by sme sa skôr obávať, že výsledok bude opačný, vyhlásil.

Maas dodal, že nikto nechce prehlbovanie konfliktu na Ukrajine. Myslím si, že v konečnom dôsledku nemá ani Moskva žiadny záujem na tom, aby znovu začali boje na východe Ukrajiny. Táto vojna prebieha už príliš dlho,dodal.

Reklama

 

Plynovod Nord Stream 2

Projekt Nord Stream 2 predpokladá výstavbu dvoch vetiev plynovodu od pobrežia Ruska cez Baltské more do Nemecka. Proti projektu aktívne vystupujú USA, ktoré presadzujú v svoj skvapalnený zemný plyn, a tiež Ukrajina a mnoho európskych krajín. V decembri 2019 zaviedol Washington sankcie proti plynovodu. V SRN vystupujú pre dostavanie plynovodu a odmietajú jednostranné exteritoriálne sankcie USA.

Západné štáty vyjadrujú v poslednej dobe znepokojenie v súvislosti s údajným zosilnením agresívnych akcií zo strany Ruska na Ukrajine. Vo Washingtone porozprávali o eskalácii ruskej agresie a o presunoch ruských vojsk na Kryme a na východnej hranici Ukrajiny. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov vyhlásil, že Rusko presúva vojská v hraniciach vlastného územia podľa vlastného uváženia. Podľa jeho slov to nikoho neohrozuje a nikoho by to nemalo znepokojovať. Moskva neraz vyhlásila, že nie je stranou vnútorného konfliktu na Ukrajine a že má záujem na tom, aby Kyjev prekonal politickú a hospodársku krízu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali