To najdôležitejšie z Ukrajiny: Zelenskyj zmenil rétoriku. Odrazu sú rokovania prijateľné

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Zelenskyj zmenil rétoriku. Odrazu sú rokovania prijateľné

Kyjev 11. mája 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Andriy Andriyenko, telegram, screenshot)

Aktualizované 11. mája 2023 20:29

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Miestny obyvateľ nasadá na bicykel pri zničených domoch po útoku ruskej armády v ukrajinskom meste Orichiv v Záporožskej oblasti

 

21:11 – Ukrajinské ozbrojené sily začali sťahovať techniku na smery Krasnyj Lyman a Kupjansk, ako aj zintenzívnili svoje operácie v Donecku a pripravujú sa na začatie protiofenzívy, uviedol podplukovník Luhanskej ľudovej milície Andrej Maročko.

Reklama

 

21:05 – Zástupca Ruskom menovaných “orgánov” v Záporožskej oblasti Vladimir Rogov uviedol, že na frontovej línii nedochádza k ofenzíve ukrajinských ozbrojených síl a situácia je vo všeobecnosti pokojná.

Reklama

Predtým viacerí ruskí vojnoví spravodajcovia informovali o pripravovanej ofenzíve ukrajinskej armády v tomto smere.

 

20:59 – Ruské telegramové kanály naďalej skloňujú tému “útok AFU sa čoskoro začne”. Predtým písali o “začiatku ofenzívy AFU” pri Bachmute a Gorlivke a o údajných prípravách útoku na Belgorod a Záporožskú oblasť.

Teraz píšu o “príprave výsadkovej operácie AFU na Dnepri v Chersonskej oblasti” a o údajne pozorovanom hromadení malých výsadkových člnov na pravom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti, najmä v Berislave.

Iné ruské telegramové kanály zároveň tieto informácie popierajú.

Reklama

 

20:15 – Vojenský spravodajca Poddubnyj:

Kyjevský režim začal operáciu na obkľúčenie našich síl v smere na Artemovsk. Nepriateľ plánuje obkľúčiť naše sily v Artemovsku a okolí;

Ukrajinské ozbrojené sily uskutočnili prielom smerom na Berchovku a Jagodnoje. Naše jednotky ustúpili zo svojich pozícií. Ďalší úder v blízkosti Kleščejevky a tiež s lokálnym úspechom;

V oblasti Soledaru sa nepriateľovi s podporou obrnených skupín, z ktorých každá mala 2 – 3 tanky, podarilo zorganizovať prielom. Teraz sa povstalci ukrajinských ozbrojených síl snažia upevniť svoje pozície. Situácia je zložitá;

Reklama

V nasledujúcich 24 hodinách sa zdá, že kyjevský režim začne zvyšovať svoje úsilie na juhu. V oblasti Orechovo viazať naše jednotky bojmi, v oblasti Gulaj Polja preraziť prvú líniu obrany;

Naši súdruhovia z Charkova hlásia, že kolóny vojenskej techniky AFU sa celý deň pohybujú po obchvate smerom k hranici s Belgorodskou oblasťou a smerom na Kupjan. V kolónach sú tanky, SAU, MLRS, obrnené vozidlá s pechotou.

Predpokladajme, že sa začal nepriateľský protiútok, Poddubnyj

 

20:10 – Ruské telegramové kanály hlásia ukrajinskú protiofenzívu. Podľa týchto informácii Ukrajinci postupujú na mnohých smeroch naraz – pri Bachmute, Soledare, Gorlivke, v Záporožskej oblasti a dokonca aj smerom na Belgorod.

 

19:50 – Ruskom menovaný “šéf” Záporožskej oblasti Jevgen Balickij informoval o pokuse o atentát na “predsedu” Záporožského “oblastného súdu” v Melitopole.

Podľa neho pokus o atentát sudcu nezranil, ale zranení boli dvaja jeho ochrankári.

 

19:45 – USA podporia rozhodnutie strán dohody o obilí, ak sa im podarí dosiahnuť dohodu o vývoze ruských amoniakových hnojív.

Reklama

Uviedol to Jim O’Brien, vedúci úradu ministerstva zahraničných vecí pre koordináciu sankcií.

Podľa oficiálnej verzie by malo samotné Rusko dať jasne najavo, že je to preň dôležité, a dospieť k dohode. Nevysvetlil, čo presne tým myslí.

Vývoz amoniaku cez ropovod Toljatti – Odesa bol jednou z podmienok Ruska na predĺženie dohody.

Ako už Strana napísala, Ukrajina požaduje výmenu zajatcov vo formáte “všetci za všetkých”. Rusko s tým však nesúhlasí.

 

Reklama

19:05 – V oblastiach v blízkosti bielorusko-ukrajinskej hranice sa masovo inštalujú sirény.

Podľa bieloruských opozičných zdrojov sa sirény objavia na budovách dedinských zastupiteľstiev, materských škôl, škôl a kolchozov.

Hlavná časť varovných systémov bude nainštalovaná v Gomelskom, Dobrušskom, Braginskom, Loevskom, Narovljanskom a Jelskom okrese, píšu noviny.

Na schéme sú uvedené lokality, v ktorých sa má nainštalovať varovný systémi.

Na schéme sú uvedené lokality, v ktorých sa má nainštalovať varovný systémi
Na schéme sú uvedené lokality, v ktorých sa má nainštalovať varovný systémi

19:00 – Bývalý ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Melnyk bude viesť diplomatickú misiu v Brazílii.

Reklama

Oznámilo to vo štvrtok brazílske ministerstvo zahraničných vecí, píše Bild.

“Brazílska vláda s potešením oznamuje udelenie agrementu pre vymenovanie pána Andrija Melnyka za mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Brazílii,” uvádza sa vo vyhlásení.

Dekrét o vymenovaní Melnyka zatiaľ nebol zverejnený.

O vymenovaní námestníka ministra zahraničných vecí do novej funkcie ako prvý informoval nemecký denník Bild s odvolaním sa na zdroje v ukrajinskej vláde.

 

18:55 – V Melitopole bol zavraždený predseda Záporožského oblastného súdu. Informoval o tom úradujúci šéf regiónu Balickij.

 

Reklama

18:50 – Vojaci 96. operačného pluku Rosgvardije odišli z Grozného do zóny špeciálnej vojenskej operácie, uviedol čečenský prezident Ramzan Kadyrov.

Podľa neho ide o jednu z najbojovnejších a najefektívnejších divízií Rosgvardije, ktorá pod vedením Magomeda Tušajeva dosahuje na zodpovednom úseku frontu veľké úspechy.

 

18:45 – Výsledkom večerného ostreľovania Chersonu boli útoky na územie komunálneho dopravného podniku.

Informovala o tom chersonská OVA vo svojom tg-kanáli

Uvádza sa, že v dôsledku ostreľovania bola poškodená strecha budovy a trolejbus.

Podľa predbežných správ neboli zranení žiadni civilisti.

Reklama

 

18:40 – Na rozdiel od USA Európa zatiaľ nevidí spôsob, ako previesť zmrazené finančné prostriedky Rusov na Ukrajinu.

Hovorca Európskej komisie Christian Wiegand na brífingu v Bruseli uviedol, že EÚ zmrazila aktíva ruských jednotlivcov a spoločností v hodnote 24,1 mld. eur, ale spoločenstvo nemá právny základ na ich konfiškáciu.

Takto reagoval na žiadosť o komentár k rozhodnutiu generálneho prokurátora USA Merricka Garlanda skonfiškovať americký majetok zakladateľa televízneho kanála Tsargrad Konstantina Malofejeva vo výške 5,4 milióna dolárov a previesť ho na Ukrajinu.

Už skôr sa o zámere použiť výnosy z reinvestovania aktív ruskej centrálnej banky zmienil európsky komisár pre spravodlivosť Didier Reynders, ktorý uviedol, že EÚ zmrazila približne 300 miliárd eur takýchto aktív.

 

18:30 – Hlavné myšlienky z večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

Reklama

1. Najostrejšie boje sa vedú o Bachmut a Marinku. Zároveň sa v súhrne nič nehovorí o útočných akciách AFU na bokoch Bachmutu, o ktorých hovorí Prigožin. Spomínajú sa iba útočné akcie nepriateľa.

2. Na smeroch bolo odrazených viac ako 30 útokov:

– Liman – v oblasti Serebrijského lesného hospodárstva,

– Bachmut – v Bachmute a v smere na Stupoček,

– Avdejevka – v blízkosti Avdejevky,

– Marinka – v oblasti Marinka,

– Šachtarsk – v oblasti Novomichajlovka.

Reklama

3. Situácia v smeroch Volyň, Polessk, Seversk, Sloboda, Kupjansk, Záporožie a Cherson sa výrazne nezmenila.

4. Ruská armáda uskutočnila šesť raketových úderov (proti Slovjansku, Kosťantinovke a Záporožiu) a 46 leteckých úderov a 69 raketových striel z MLRS.

5. Vzdušné sily AFU uskutočnili 13 úderov. Protivzdušná obrana zničila sedem ruských bezpilotných lietadiel rôznych typov.

 

18:00 – Pred kanceláriou kyjevského starostu sa objavila tabuľa v podobe známky s Putinom na ktorej je znázornený ako väzeň, ktorého Zalužnyj predviedol na súd v Haagu.

Už minulý rok boli podobné tabule umiestnené pred radnicou na Kreščatiku, s horiacim Kremľom a výbuchom na Krymskom moste.

Rozdiel je hlavne v tom, že dnes sa pri týchto tabuliach fotí omnoho menej ľudí.

Reklama
tabuľa v podobe známky s Putinom na ktorej je znázornený ako väzeň, ktorého Zalužnyj predviedol na súd v Haagu
Na snímke tabuľa v podobe známky s Putinom na ktorej je znázornený ako väzeň, ktorého Zalužnyj predviedol na súd v Haagu

17:05 – Poľsko už odovzdalo Ukrajine 14 stíhačiek MiG-29 z 28 sľúbených.

Informovalo o tom stále zastúpenie krajiny pri EÚ.

 

17:00 – Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov uviedol, že výzvami na návrat ruského jazyka by sa mala zaoberať Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU). Pravdepodobne mal na mysli nedávne Arestovyčove vyhlásenia, v ktorých kritizoval politiku likvidácie ruského jazyka na Ukrajine a výzvy na diskrimináciu rusky hovoriacich občanov.

“Teraz niektorí ľudia začínajú hovoriť, že musíme vrátiť ruský jazyk – to je absolútna hanba. Neviem, prečo sa na týchto ľudí, ktorí oficiálne vyhlasujú, že na území našej krajiny treba šíriť ruský jazyk, nepozerá bezpečnostná služba. A to po tom, čo desaťtisíce našich občanov tak či onak utrpeli vojnou,” povedal Danilov.

Reklama

 

16:52 – Gruzínsky premiér Iraklij Garibašvili označil rozhodnutie Ruska zrušiť vízový režim pre gruzínskych občanov a zrušiť zákaz priamych letov za pozitívum.

Zároveň vyzval ostatné krajiny, aby zaviedli bezvízový režim s Gruzínskom, ak sa im nepáči rozhodnutie Ruska zrušiť víza pre Gruzíncov.

Povedal tiež, že Gruzínsko bude môcť prijímať lety ruských leteckých spoločností a lietadiel z Ruska, na ktoré sa nevzťahujú sankcie EÚ.

EÚ predtým vyzvala Gruzínsko, aby neobnovovalo priame letecké spojenie s Ruskom, zatiaľ čo USA varovali Gruzínsko pred sankciami, ak obnoví priame lety s Ruskom.

Stalo sa tak po tom, čo Rusko zrušilo gruzínskym občanom vízový styk a zákaz priamych letov.

 

16:50 – Príslušníci regionálneho riaditeľstva FSB zabránili prípravám na podpálenie budovy okresného vojenského komisariátu a správy mesta Mineralnyje Vody v Stavropoľskom kraji.

Podozrivý pripravoval zločin na pokyn extrémistickej organizácie Pravý sektor, ktorá je v Rusku zakázaná, uviedla tlačová služba regionálneho riaditeľstva FSB.

 

16:45 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Útočné oddiely pokračujú v ofenzíve v západnom Artemovsku

– Ruské výsadkové jednotky podporujú útočné jednotky a zadržiavajú jednotky AFU na ich krídlach v bojoch o Artemovsk

– Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 110 jednotiek AFU v južnom Donecku a na Záporožskom smere

– Straty AFU na Kupjanskom smere dosiahli 125 vojakov, muničný sklad zničený

Reklama

– Na doneckom smere zničených až 230 ukrajinských vojakov a zahraničných žoldnierov

– Ruské jednotky zničili v noci na dnes na Krasnolimanskom smere do 65 ukrajinských vojakov a dve húfnice AFU

– Ruská armáda počas špeciálnej operácie zničila už viac ako 650 ukrajinských lietadiel a vrtuľníkov

– Ruské ozbrojené sily zničili sklad delostreleckej munície AFU pri Kramatorsku v DĽR

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad 124. brigády územnej obrany pri Chersone

– Ruské sily protivzdušnej obrany v noci nadnes zostrelili ukrajinské lietadlo Su-25 v Chersonskej oblasti

– Ruské ozbrojené sily zasiahli živú silu a techniku AFU pri osadách Krasnoje, Kalinovka a Časov Jar v DĽR

– Ruské ozbrojené sily zasiahli 96 delostreleckých jednotiek AFU v palebných postaveniach

 

16:40 – Šéf ruského vyšetrovacieho výboru Bastrykin uviedol, že munícia, ktorá bola použitá na vyhodenie auta Zachara Prilepina do vzduchu, sa nachádzala v Moskovskej oblasti.

Uviedol, že osoba obvinená z pokusu o atentát na spisovateľa mala komplicov, ktorí sú v súčasnosti identifikovaní, a že samotný pokus bol dobre pripravenou operáciou ukrajinských špeciálnych služieb.

 

16:30 – Ak sa do 18. mája nedosiahne konsenzus o dohode o obilninách “zohľadňujúcej ruské požiadavky”, dohoda prestane existovať, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

“Existujú rôzne termíny, nebudeme konať v rozpore so záujmami Ruska,” povedal námestník ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že rokovania v Istanbule o dohode o obilí sa skončili a že “ďalšie rokovania sa budú viesť online”.

Reklama

Agentúra TASS predtým citovala svoje zdroje, podľa ktorých sa dohoda pravdepodobne predĺži o 2 mesiace.

Pripomenieme, že Rusko si ako podmienku predĺženia dohody stanovilo odblokovanie vývozu ruského obilia a hnojív.

 

16:20 – Ruské ministerstvo obrany sa po prvýkrát vyjadrilo k zostreleniu hypersonického Kinžalu

Ruské ministerstvo obrany sa po prvýkrát vyjadrilo k tvrdeniam Ukrajiny, že americký systém protivzdušnej obrany Patriot zostrelil 4. mája ruskú hypersonickú raketu Kinžal. Pravda, neoficiálne.

Zdroj z ruského ministerstva obrany v komentári pre agentúru TASS odmietol zostrelenie rakety a uviedol, že “rýchlosť Kinžalu presahuje bojové limity systémov Patriot dodaných Kyjevu”.

Zdroj tiež tvrdí, že “pravidelné správy Kyjeva o údajnom zachytení ruskej rakety sú zamerané na ospravedlnenie nadmerných výdavkov na západné vybavenie protivzdušnej obrany. Počet vyhlásení Kyjeva o zachytení ruských rakiet je niekoľkonásobne vyšší ako počet ich skutočných odpálení”.

Radi by sme upozornili, že ruské ministerstvo obrany zatiaľ nevydalo oficiálne stanovisko k zostrelenej rakete Kinžal.

Pripomeňme, že o zostrelení Kinžalu počas nočného útoku 5. mája informoval portál Defense Express.

Vzdušné sily však okamžite uviedli, že túto informáciu nemôžu potvrdiť, a neskôr toto tvrdenie popreli.

V sobotu velenie AFU predsa len potvrdilo, že hypersonický Kinžal bol zostrelený,

Nemecký Bild dnes ukázal video s troskami zostrelenej rakety, čo podľa ruských zdrojov majú byť kusy rôznych ruských rakiet ale nie Kinžalu.

 

16:10 – Prigožin povedal, že situácia na krídlach pri Bachmute sa pre Rusov vyvíja “podľa najhoršieho scenára”

Povedal, že jednotky ruskej pravidelnej armády sa tam vzdávajú svojich pozícií bez boja.

Reklama

“Tieto územia, ktoré sme zaberali krvou a životmi našich bojových druhov mnoho mesiacov, každý deň prekonávajúc desiatky či stovky metrov, dnes bez boja opúšťajú tí, ktorí majú držať naše boky,” povedal.

Prigožin zároveň uviedol, že útočné skupiny PMC Wagner dnes pokračovali v ofenzíve v samotnom meste, postupovali na západ od Bachmutu a vstúpili do takzvaného “Gnezda” (oporný bod AFU v západnej časti Bachmutu). Podľa Prigožina zostáva Wagnerovcom “už len 625 metrov”, aby dosiahli západnú hranicu mesta.

Pripomenieme, že dnes ráno telegramové kanály spojené s Vagnerom informovali, že ruské armádne jednotky opustili svoje pozície severozápadne od Bachmutu pri ceste Časov Jar – Bachmut.

V polovici dňa hlásili, že ruské armádne jednotky opustili dôležité pozície pri Kleščejevke, ale že tieto pozície boli potom opäť obsadené wagnerovcami a teraz sa držia.

 

16:00 – Bastrykin: Vyšetrovací výbor čoskoro zapíše na zoznam hľadaných osôb predsedu a troch sudcov ICC, ktorí vydali zatykač na Putina.

 

15:57 – Šéf ruského Vyšetrovacieho výboru Alexander Bastrykin naznačil možnosť mobilizácie migrantov zo stredoázijských krajín, ktorí získali ruské občianstvo.

Na tlačovej konferencii Bastrykin uviedol, že počet migrantov rastie a s ním aj počet závažných trestných činov, ktoré páchajú, najmä vo veľkých mestách.

Bastrykin v tejto súvislosti citoval “komentáre, ktoré sa snaží čítať na sociálnych sieťach Vyšetrovací výbor”.

“Ľudia vyjadrujú takúto myšlienku: kým Rusi sú na fronte, migranti útočia na náš tyl. Ľudia navrhujú, že ak sú ruskými občanmi, získali občianstvo, prosím, aby išli na front. Ak ste nešli na front, neplňte si svoju občiansku povinnosť, choďte, prosím, do svojej vlasti,” citoval Bastrykin text správy zo sociálnych sietí.

 

15:55 – Všetky tanky Challenger 2, ktoré boli sľúbené Kyjevu, dorazili na Ukrajinu, uviedol britský minister obrany Ben Wallace.

V apríli Británia oznámila presun 14 tankov na Ukrajinu. Celkovo mala Ukrajina dostať 28 takýchto vozidiel.

tanky Challenger 2
Ilustračné foto

15:50 – USA obviňujú Juhoafrickú republiku z dodávok munície do Ruska na ruskej lodi, ktorá vlani v decembri zakotvila na námornej základni Simonstown v Kapskom Meste.

Americký veľvyslanec v Juhoafrickej republike Reuben Bridgety uviedol, že USA sú presvedčené, že Juhoafrická republika tak urobila.

“Medzi vecami, ktoré sme zaznamenali, bola nákladná loď zakotvená na námornej základni Simonstown medzi 6. a 8. decembrom 2022, na ktorej sa podľa nášho názoru nakladali zbrane a munícia určené na prepravu do Ruska,” povedal veľvyslanec.

Uviedol, že vláda USA sa touto záležitosťou vážne zaoberala.

“Chceli by sme, aby Južná Afrika začala praktizovať svoju politiku nezapojenia,” povedal.

Na otázku o presnosti amerických spravodajských informácií o dodávkach munície z Juhoafrickej republiky do Ruska Bridgeti povedal, že je “ochotný na to staviť svoj život”.

 

15:49 – Ukrajinská armáda si uvedomuje, že počas protiútoku bude musieť obísť Záporožskú jadrovú elektráreň, uviedol pre CNN šéf Energoatomu Petr Kotin.

“Sú povinní zachovať integritu elektrárne, aj keď je obsadená Rusmi. Absolútne všetci naši vojaci to chápu,” povedal Kotin.

Podľa jeho slov by Ukrajina mohla jadrovú elektráreň získať späť bez použitia sily, jednoducho odrezaním zásobovacích potrubí zariadenia.

“Ruské jednotky budú obkľúčené ukrajinskými silami a jedinú cestu na Krym obsadíme my. To znamená, že budú mať len dve možnosti: buď sa vzdať, alebo odtiaľ jednoducho odísť,” povedal Kotin.

Na zablokovanie cesty na Krym budú musieť ukrajinské jednotky obsadiť Melitopol.

 

15:47 – Kremeľ pohrozil “adekvátnou reakciou” na presun rakiet dlhého doletu na Ukrajinu.

“Rusko sa stavia mimoriadne negatívne k dodávke rakiet dlhého doletu Storm Shadow Kyjevu zo strany Spojeného kráľovstva, je potrebná adekvátna reakcia,” uviedol Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

 

Reklama

15:45 – Aj televízia Sky News informovala, že rakety dlhého doletu Storm Shadow už dorazili na Ukrajinu.

“Niektoré z rakiet dlhého doletu už boli odovzdané Ukrajine, niektoré sú ešte na ceste,” uviedla Sky News s odvolaním sa na svoje zdroje.

Britský minister obrany medzitým neodpovedal na otázku, či existujú obmedzenia na používanie rakiet dlhého doletu Ukrajinou.

CNN predtým informovala, že Kyjev údajne prisľúbil, že ich použije len na ciele “na zvrchovanom území Ukrajiny”. Teda nie na zasiahnutie ruského územia v rámci hraníc z roku 1991.

Odmietla tiež podrobne zverejniť vlastnosti týchto rakiet (pre pripomenutie, dolet týchto rakiet môže byť v závislosti od vlastností 290 km alebo viac ako 560 km).

 

15:35 – Rusko, Ukrajina, Turecko a OSN sa dohodli, že v blízkej budúcnosti budú pokračovať v rokovaniach o predĺžení dohody o obilí, uviedlo turecké ministerstvo obrany.

Ruské médiá ráno popreli tvrdenie Turecka, že sa dohodlo na predĺžení dohody o obilí o dva mesiace od 18. mája, a uviedli, že rokovania stále prebiehajú.

 

15:30 – Šéf britského ministerstva obrany potvrdil, že Londýn odovzdáva Kyjevu rakety dlhého doletu Storm Shadow.

Neupresnil však, či už boli na Ukrajinu dodané.

 

15:25 – EÚ vyzvala Gruzínsko, aby neobnovovalo priame letecké spojenie s Ruskom.

“EÚ zakázala lety svojich leteckých spoločností do Ruska a nad Rusko a vyzýva ostatné krajiny vrátane Gruzínska, ktoré sa usiluje o získanie štatútu kandidátskej krajiny EÚ, aby sa k týmto sankciám pripojili,” povedal hovorca Európskej komisie Peter Stano na brífingu v Bruseli.

Na otázku o bezvízovom režime pre gruzínskych občanov, ktorý zaviedla Moskva, Stano uviedol, že je na gruzínskych občanoch, aby sa rozhodli, či chcú nový režim využívať, a EÚ sa v tejto súvislosti nebude vyjadrovať.

USA včera varovali Gruzínsko pred sankciami, ak obnoví priame lety s Ruskom.

Stalo sa tak po tom, ako Rusko zrušilo gruzínskym občanom víza a zakázalo priame lety.

 

14:30 – Ak Ukrajina v rámci protiútoku dosiahne len menšie úspechy (podobné tým, ktoré Rusko dosiahlo pri Bachmute), mohlo by to viesť k zvýšenému tlaku na Kyjev, aby zastavil paľbu a vzdal sa území, ktoré Rusko obsadilo.

Agentúra Bloomberg to uvádza v už citovanom článku o dodávkach zbraní na Ukrajinu.

Všimnite si, že prezident Volodymyr Zelenskyj dnes povedal približne to isté.

 

14:00 – Bývalý poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Alexej Arestovič bol zaradený na zoznam “teroristov” Rosfinmonitoringu.

Na zoznam bol zaradený aj ruský herec Artur Smoljaninov.

Škandál so Smoljaninovom, hrdinom filmov “Rota 9”, “Bumer” a “Biela garda”, sa začal v januári. Herec vtedy vyhlásil, že k vyčíňajúcim Rusom necíti nič iné ako nenávisť.

Reklama

Zároveň na pozadí škandálu predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin navrhol skonfiškovať majetok odchádzajúcich Rusov, ktorí “podporujú nacistov” a “urážajú Rusko a ruských vojakov”.

Smoljaninova potom vyhlásili za zahraničného agenta v Rusku.

 

13:20 – Ukrajina aj naďalej nebude zverejňovať údaje o svojich stratách vo vojne, uviedol Volodymyr Zelenskyj pre západné médiá.

“Existujú informácie, ktoré nezdieľame. Je to naše spoločné rozhodnutie celej armády. Máme všetko zaznamenané, každý človek je dôležitý a sú tam všetky údaje. Sú, bohužiaľ, mŕtvi, sú, bohužiaľ, obete, sú, bohužiaľ, zranení.

Nie je nám jedno, koľko ľudí je zranených a koľko ľudí zomrelo. Rozumieme počtu zajatcov. Chápeme, koľko ľudí teraz nie je medzi nami. Existuje zodpovedajúce rozhodnutie štátu. Budeme sa týmto rozhodnutím riadiť,” povedal prezident.

 

13:01 – Zelenskyj je presvedčený, že ak Ukrajina nedosiahne výrazný úspech v protiofenzíve, bude prinútená rokovať s Ruskom.

“Budú, som si tým istý, každý bude mať predstavu. My sa s vami na to musíme pozerať veľmi pragmaticky. Som presvedčený, že žiadna krajina na svete nemá právo… Musí konsolidovať svoje sily, poradiť Ukrajine, pomôcť, ponúknuť čokoľvek. Ale nie tlačiť s tým, pretože my sme vo vojne. A Ukrajinu nemôžete nútiť, aby sa vzdala nejakých svojich hodnôt, záujmov. Nemôžete Ukrajinu jednoducho nútiť, aby sa vzdala územia,” povedal Zelenskyj.

Predtým tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Danilov povedal, že sa už snažia posadiť Ukrajinu za rokovací stôl s Ruskom a za podmienok Moskvy.

12:54 – Zelenského podrobnejšie vysvetlenie, prečo sa protiofenzíva odkladá.

Podľa neho je armáda morálne pripravená na protiofenzívu, ale na Ukrajinu ešte nedorazila všetka sľúbená technika.

“Z hľadiska motivácie je naša armáda pripravená. Z hľadiska obsadenia brigád sme pripravení. Pokiaľ ide o vybavenie, nie všetko ešte dorazilo. To je vaša odpoveď,” povedal Zelenskyj.

Poznamenal, že Ukrajina stále čaká na dodávku obrnených vozidiel. “Ale s týmto množstvom môžete ísť dopredu a môžete, zdá sa mi, uspieť,” povedal prezident.

Zelenskyj sa zároveň odmietol vyjadriť k možnému termínu začiatku protiofenzívy. V tom istom rozhovore Zelenskyj uviedol, že nemôže s istotou povedať, či bude Ukrajina po nadchádzajúcej protiofenzíve schopná plne obnoviť svoju suverenitu.

 

12:47 – Približne 12 000 obyvateľov Záporožskej oblasti bolo vysídlených v rámci čiastočnej evakuácie obyvateľstva z obcí v blízkosti bojovej línie, uviedol prvý zástupca gubernátora oblasti Serhij Tolmačev.

Podľa neho v prípade zintenzívnenia bojov sú úrady pripravené prepraviť miestnych obyvateľov na Krym a do Rostovskej oblasti, sú na to rezervy v doprave.

 

12:42 – Zelenskyj sa domnieva, že údery bezpilotných lietadiel na Kremeľ zorganizovala Ruská federácia, a popiera účasť Ukrajiny.

“Myslím si, že to urobili sami. Nič sa tam nestalo. Čo sa tam stalo? Čo je to tam za úžasnú vec, nejaký nosič bômb. Prečo tam teda nič nevyšlo? Nikto nezomrel, všetci sú nažive, všetci sú zdraví. Pretože si to urobili sami. Úplne, som si istý. Neviem vám to povedať s istotou, možno je v Moskve niekto z ich skupín, FSB alebo niekto iný. Neviem to povedať na 100 %, ale Ukrajina to určite neurobila. Ak by to urobila Ukrajina, pocítili by to,” povedal Zelenskyj v rozhovore pre západné médiá.

 

12:31 – Jevgenij Prigožin neverí Zelenského slovám, že protiútok bol odložený.

Povedal, že ukrajinský prezident “klame”. Podľa neho AFU už začala protiofenzívu v smere na Bachmut, pričom sa presadzuje po bokoch.

“Volodymyr Alexandrovič Zelenskyj klame. Protiofenzíva je v plnom prúde. Jednotky AFU úspešne vstupujú na boky,” povedal.

Reklama

Podľa Prigožinovho názoru sa tak deje s cieľom obkľúčiť “wagnerovcov” v Bachmute. A potom prejsť do Záporožskej, Brjanskej a Belgorodskej oblasti Ruskej federácie.

“Pre AFU je dôležité preraziť smer Bachmut. Ak sa to podarí, ďalšími smermi budú Brjanská a Belgorodská oblasť,” povedal.

Uviedol, že do protiútoku sú už zapojené “jednotky, ktoré dostali vybavenie a zbrane”. Prigožin zároveň tvrdí, že ešte nedostal granáty, ale už nehrozí stiahnutím z Bachmutu a uvádza, že Wagner pokračuje v boji a postupuje v meste.

Telegramové kanály blízke Wagnerovej PMC medzitým tvrdia, že jednotky 9. motostreleckého pluku ruskej armády opustili svoje pozície severozápadne od Bachmutu – pri Bogdanivke a pri diaľnici Časov Jar – Bachmut. Ukrajina tieto informácie zatiaľ nepotvrdila.

 

11:40 –  Veľká Británia odovzdala Ukrajine rakety dlhého doletu Storm Shadow, pričom Londýn dostal od Kyjeva ubezpečenie, že nebudú použité na ciele v Rusku, uviedla CNN.

Podľa vysokopostaveného amerického predstaviteľa, ktorého citovala televízia, je takáto raketa “skutočným prelomom v hre” a poskytuje Kyjevu možnosti, o ktoré celý čas žiadal.

 

11:36 – Podľa Zelenského nie je možné s istotou povedať, či Ukrajina po nadchádzajúcej protiofenzíve bude schopná plne obnoviť svoju suverenitu, keďže vojna, ktorú rozpútalo Rusko, pokračuje, uviedol Zelenskyj pre západné médiá, píše BBC.

“Môj prístup je veľmi jednoduchý. Urobíme všetko pre to, aby nepriateľ utiekol. A kam bude utekať, úprimne povedané, myslím si, že závisí od nášho ducha. Čím silnejší budeme v protiútoku, tým ďalej budú utekať niekam k sebe. Myslím si, že toto je najdôležitejšia vec,” povedal.

Prezident pritom verí, že Ukrajina dosiahne “primeraný výsledok”.

Na otázku, aký je to výsledok, odpovedal, že cieľom je zabrániť zamrznutiu konfliktu, “pretože s tým Ruská federácia počíta”.

“Ale povedať, že hneď po tejto protiofenzíve bude úplne obnovená suverenita Ukrajiny, to zatiaľ nemôžem, pretože je to vojna,” povedal.

 

10:55 –  Západ od decembra poslal na Ukrajinu viac ako 200 tankov a 300 BMP-1 v rámci príprav Kyjeva na protiofenzívu, píše agentúra Bloomberg.

 

10:45 – Šéf európskej diplomacie Josep Borrell oznámil prípravu milióna nábojov a viac ako 1000 rakiet pre Ukrajinu.

Uviedol tiež, že EÚ do konca roka vycvičí 30 000 vojakov (doteraz bolo vycvičených 17 000).

Pripomenieme, že deň predtým vyhlásil, že porážka Ukrajiny by ju zmenila na “bábkovú krajinu” podobnú Bielorusku, preto Západ bude Ukrajine naďalej poskytovať pomoc.

Predtým Rada EÚ schválila vyčlenenie 1 mld. eur na nákup delostreleckých granátov a v prípade potreby aj rakiet pre ukrajinské ozbrojené sily.

 

10:25 – Slovjansk je ostreľovaný raketami S-300.

Raketa zasiahla súkromný dom a zranila ženu, uviedol starosta Vadim Ljach.

Zasiahnuté boli dve viacposchodové budovy, súkromné domy a autá.

 

Reklama

10:17 –  Zelenskyj verí, že Ukrajina môže vyhrať vojnu pred prezidentskými voľbami v USA, ktoré sú naplánované na 5. novembra 2024.

“Kto vie, kde budeme [keď sa budú konať voľby]? Verím, že dovtedy zvíťazíme,” povedal Zelenskyj v rozhovore pre Eurovision News.

Prezident sa tak vyjadril k možnej strate podpory Ukrajiny zo strany USA v prípade Bidenovej porážky.

Zelenskyj uviedol, že Ukrajina sa stále teší dvojstrannej podpore v americkom Kongrese.

 

9:50 – Ukrajina sa 9. mája pokúsila zaútočiť na Moskvu – bolo tam približne 100 dronov, ktoré boli všetky zneškodnené, uviedol generálmajor letectva Sergej Lipovoj.

 

9:43 – Ukrajina potrebuje viac času na začatie protiofenzívy, pretože armáda stále potrebuje sľúbenú západnú pomoc, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj pre BBC.

“S tým, čo máme, môžeme pokračovať a uspieť. Stratili by sme však veľa ľudí. Myslím si, že to je neprijateľné. Takže musíme počkať. Potrebujeme ešte trochu času,” povedal Zelenskyj počas rozhovoru so západnou tlačou v Kyjeve.

 

9:18 – Podľa gubernátora Brjanskej oblasti Alexandra Bogomaza ukrajinský dron zaútočil na ropný sklad spoločnosti Rosneft v Klinciach.

“Nedošlo k žiadnym obetiam. V dôsledku zhodenia munície bola čiastočne poškodená betónová základňa a zásobník ropných produktov”.

 

8:54 -USA nevidia žiadne náznaky odchodu PMC Wagner z Bachmutu, a to napriek náznakom zo strany jej vedúceho Jevgenija Prigožina.

 Politico píše: “Wagnerovci držia najmenej 85 % mesta a majú značné zásoby munície – takto hodnotia situáciu dvaja americkí predstavitelia.

Hovorca Rady národnej bezpečnosti vyzval, aby sa neverilo Prigožinovým vyhláseniam o nedostatku munície a stiahnutí sa z Bachmutu, a označil ich za “politické pózy, ktoré pochádzajú z konfliktu medzi ním a ruským vojenským vedením”.

Ukrajinský politológ Kyrylo Sazonov, ktorý bojuje v ukrajinskej armáde, predtým uviedol, že v PMC Wagner v Bachmute nie je nedostatok munície a ostreľovanie prebieha s rovnakou intenzitou ako pred mesiacom.

 

8:30 –  Podľa nedávnej správy britskej spravodajskej služby ruské ministerstvo obrany v apríli naverbovalo do vojny až 10 000 zajatcov.

Väzni boli od minulého leta hlavným zdrojom Wagnerových posíl, ale PMC pravdepodobne stratila prístup k ruskému väzenskému systému vo februári 2023 v dôsledku napätých vzťahov medzi Prigožinom a ruským ministerstvom obrany, napísala rozviedka.

“Náborová kampaň ministerstva obrany na vojenských zajatcov je súčasťou širšieho a intenzívnejšieho úsilia ruských ozbrojených síl zvýšiť ich počet v snahe vyhnúť sa zavedeniu novej povinnej mobilizácie, ktorá by bola veľmi nepopulárna medzi ruskou verejnosťou,” uvádza sa v správe.

 

8:23 – Bol vyhlásený letecký poplach vo viacerých regiónoch Ukrajiny.

Bol vyhlásený letecký poplach vo viacerých regiónoch Ukrajiny
Bol vyhlásený letecký poplach vo viacerých regiónoch Ukrajiny

7:40 – Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Danilov povedal, že sa snažia posadiť Ukrajinu za rokovací stôl s Ruskom a za podmienok Moskvy.

Ak sa však Zelenskyj rozhodne rokovať s Ruskom, “bude to podľa neho len za podmienok našej krajiny. Nikto sa nevzdá národných záujmov, bez ohľadu na to, ako veľmi by to predstavitelia niektorých krajín chceli”.

 

7:33 – Putinov hovorca Peskov komentoval situáciu okolo Prigožina pre srbskú televíziu ATV.

Reklama

Na otázku, prečo Wagner hrozí, že opustí svoje pozície v Bachmute, Peskov jasne uviedol, že PVO odtiaľ neodíde, a povedal, že mesto “dostanú pod kontrolu” ruské sily.

“Nebudem nikoho menovať, ale poviem, že bez ohľadu na to, čo hovoria alebo aké vyhlásenia robia, hovoríme o ozbrojených silách Ruskej federácie. Sú to všetko ruské sily. Sú to všetko tie isté sily, ktoré vždy sledujú ten istý cieľ. Nepochybujeme o tom, že Artemovsk bude pod kontrolou,” povedal Peskov.

Dodal, že v Bachmute “je situácia skutočne veľmi emotívna”.

“Je tam sústredené veľmi silné opevnenie a veľké zoskupenie ukrajinských ozbrojených síl, ktoré sa neustále snaží preraziť. Sú tam aj zahraničné zbrane, zahraničné záložné zbrane a tak ďalej. Preto tam vrú emócie,” dodal Peskov.

Ruský opozičný denník Meduza predtým napísal, že Kremeľ vníma Prigožinove vyjadrenia negatívne a domnieva sa, že prekročil “červené čiary”.

 

7:18 – Hlavné body z dnešného ranného brífingu ukrajinského generálneho štábu.

Počas dňa bolo odrazených 39 nepriateľských útokov.

V blízkosti Kremennej – v oblasti Serebrijanského lesného hospodárstva. Nepriateľ sa pokúsil zaútočiť aj v Bachmute, Avdejevke a Marinke.

Pri Ugledare Rusi 24 hodín bez úspechu uskutočňovali ofenzívy v oblasti Novomichajlovky.

 

7:17 –  Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Rusko koná na Ukrajine pomaly, pretože vedie “špeciálnu operáciu” a nie vojnu.

Povedal to v rozhovore pre bosniansko-srbský televízny kanál ATV.

Podľa neho je “špeciálna vojenská operácia” veľmi zložitá, ale určité ciele sa podarilo dosiahnuť za rok.

“SWO sa začala ako ochrana záujmov Ruska v konflikte s Ukrajinou, ale potom sa Západ vlastne stal účastníkom tohto konfliktu,” takto vysvetlil príčiny “ťažkostí”.

Peskov zároveň uviedol, že “Rusko je príliš silný štát na to, aby sa vzdalo svojej pozície pod tlakom Západu”.

 

7:14 – Hlavné body večerného prejavu Zelenského

1. Informoval o rokovaniach o novom balíku vojenskej pomoci zo Západu.

2. Informoval o stretnutí s vládou o obnove území.

3. Informoval o spustení služby E-oprava pre osoby s poškodeným bývaním.

 

7:05 –  Ruské telegramové kanály spojené s Prigožinom ho začali ” podporovať” ako kandidáta na prezidenta Ruska vo voľbách v roku 2024.

 

6:55 – Ukrajinský dron ostreľoval administratívnu budovu v meste Starodub v Brjanskej oblasti, uviedol gubernátor Oleksandr Bohomaz. Neboli zaznamenané žiadne obete.

Reklama

 

6:45 – Útok ukrajinského dronu na Kremeľ by sa mohol považovať za pokus o teroristický útok na Vladimira Putina.

To hlavné z vyjadrení Dmitrija Peskova v rozhovore pre bosniansky televízny kanál ATV:

– Pokus Kyjeva zaútočiť na Kremeľ pomocou bezpilotných lietadiel je poburujúci krok, ktorý prirovnáva Ukrajinu k štátom, ktoré sponzorujú terorizmus.

– Bezpilotné lietadlo je veľmi zložité, ale za rok dosiahlo určité ciele. Ruská federácia koná pomaly, pretože vedie protivzdušnú obranu, nie vojnu

– v Artemovsku prebiehajú veľmi ťažké ofenzívy, takže diskusia okolo tejto témy je dosť emotívna. V meste je veľmi silné opevnenie, je tam sústredená obrovská skupina AFU, ktorá sa neustále posilňuje.

– Nepriateľa treba ešte zatlačiť do “značnej vzdialenosti” od miest Donbasu.

– špeciálna operácia sa začala ako ochrana záujmov Ruska v konflikte s Ukrajinou, ale potom sa Západ vlastne stal účastníkom konfliktu

– Rusko si váži svoje vzťahy so Srbskom a dúfa, že Belehrad bude dostatočne silný na to, aby sa nepridal k hlavnému prúdu Západu proti Moskve

– Rusko je príliš silný štát na to, aby podľahlo tlaku Západu

– Západné krajiny majú záujem o vzťah, v ktorom sú na vrchole a Rusko je na dne, nemajú záujem o rovnocennú spoluprácu

– Kremeľ nebude komunikovať so západnými médiami, kým neprejavia aspoň nejaký záujem o pravdu

 

6:30 – Vojenská operácia 10. mája 2023

– Ruské delostrelectvo narušilo 3 pokusy ukrajinských jednotiek o rotáciu v smere na Kupjansk, tvrdí ruské ministerstvo obrany

– Ukrajina prišla v noci o vyše 240 vojakov a žoldnierov na doneckom smere, Kyjev v noci stratil 110 mužov na kupjanskom a krasnolimánskom smere

– Kremeľ zaregistroval, že Západ nereagoval správne na slová šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Budanova o zabíjaní Rusov, povedal Peskov

– Zabránili pokusu o atentát na šéfa policajného oddelenia v obci Kirillovka v Záporožskej oblasti, uviedla FSSB

– Drogová závislosť sa považuje za normu medzi vojakmi ukrajinskej armády, ktorých Západ dohnal k zabíjaniu, povedal zástupca tajomníka ruskej bezpečnostnej rady

– V Samare zadržali Ukrajinku, ktorá plánovala útok na antifašistický festival, uviedla ruská Federálna bezpečnostná služba

– Istanbulské rokovania o dohode o obilí budú rozhodujúce, zatiaľ nedošlo k dohode

– Ankara dúfa v pozitívny výsledok rozhovorov o dohode o obilí v Istanbule a očakáva ich predĺženie najmenej o dva mesiace, uviedol minister zahraničných vecí

– Náčelníci generálnych štábov NATO na stredajšom zasadnutí nediskutovali o ukrajinských požiadavkách na dodávky zbraní vrátane vojenských lietadiel, uviedol po zasadnutí šéf výboru

– Šéf ukrajinskej armády Zalužnyj odmietol vystúpiť pred vojenským výborom NATO z dôvodu “komplikovanej operačnej situácie”, uviedol šéf výboru Bauer

Vojenská operácia
Vojenská operácia

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali