To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ruské jednotky úspešne postupujú smerom na Charkov

❚❚

Kyjev 14. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka, Telegram)

Aktualizované 14. mája 20:09

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Evakuácia obyvateľov v meste Vovčansk
Na snímke záchranári pomáhajú 88-ročnej žene po evakuácii z mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny

19:20 – Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken uviedol, že termín nových volieb na Ukrajine závisí od vôle obyvateľov krajiny.

.

“Preto spolupracujeme s vládou a skupinami občianskej spoločnosti na posilnení volebnej infraštruktúry Ukrajiny. Týmto spôsobom, keď sa Ukrajinci dohodnú, že to podmienky umožnia, všetci Ukrajinci, všetci Ukrajinci vrátane vysídlených osôb…, budú môcť využiť svoje volebné právo,” povedal, keď vystúpil na Kyjevskom polytechnickom inštitúte.

 

.

18:30 – USA chcú s Ukrajinou uzavrieť 10-ročnú bezpečnostnú dohodu.

Oznámil to štátny tajomník Blinken na brífingu v Kyjeve.

“V našej 10-ročnej dohode budú USA podporovať ukrajinskú bezpečnosť a obranu v celom spektre vojenských spôsobilostí, od protivzdušnej obrany cez bezpilotné lietadlá až po odmínovanie,” povedal Blinken.

Štátny tajomník dodal, že bilaterálna dohoda s USA bude zameraná aj na posilnenie ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu, aby Ukrajina mohla vyrábať delostrelecké granáty, zariadenia protivzdušnej obrany a ďalšie dôležité zbrane.

 

.

17:40 – Anthony Blinken označil súčasnú fázu vojny za kritickú pre Ukrajinu.

Povedal to na brífingu v Kyjeve a dodal, že najbližšie mesiace “si budú od Ukrajiny vyžadovať veľa”.

 

16:45 – Britský minister obrany Grant Shapps fakticky dementoval vyhlásenie britského ministra zahraničných vecí Camerona o povolení zasiahnuť ruské územie raketami.

V odpovedi na otázku týkajúcu sa tohto Cameronovho výroku Shapps uviedol, že Británia dala Kyjevu právo odpaľovať britské rakety na medzinárodne uznanom území Ukrajiny. Nepovedal nič o povolení zasiahnuť raketami ruské územie v rámci jeho medzinárodne uznaných hraníc.

.

“Ako viete, udelili sme povolenie na použitie zbraní na území Ukrajiny vrátane Krymu, ktorý považujeme za neoddeliteľnú súčasť Ukrajiny,” cituje Shappsove slová denník The Independent.

Pripomeňme, že Rusko v reakcii na Cameronovo vyhlásenie pohrozilo úderom na britské vojenské objekty, ak britské rakety zasiahnu územie Ruskej federácie.

 

16:00 – Blinken prišiel do Kyjeva na pozadí úspechov ruských ozbrojených síl

Situáciu na frontoch komentuje ruský vojenský expert Jurij Podoljaka

Blinken si prišiel po informácie. Určite sa nestretne len so Zelenským, ktorý bude žiadať ešte viac peňazí a zdrojov.

Vo Švajčiarsku sa už pripravuje takzvaný mierový summit, ale na pozadí ruskej ofenzívy v Charkove tam nie je o čom hovoriť.

Biden si od mierovej konferencie veľa sľubuje, je pre neho dôležitá z hľadiska prezidentského súboja. Blinken musí túto agendu nejakým spôsobom pripraviť.

Čo sa deje vo Volčansku?

AFU presunula do Charkovskej oblasti až 10 000 mužov z rôznych brigád. Nemajú toľko rezerv v hĺbke, presúvajú sa kvalitné jednotky z frontu, ale to nebude trvať donekonečna.

.

Včera ruskí vojaci pri Časov Jare dobre zaútočili na severnom krídle a v okolí kanála.

Snažia sa pokryť Časov Jar zo severu a juhu, aby pripravili podmienky na plnohodnotný útok na mesto. Nepriateľ to chápe, a preto je nútený niektoré oblasti opustiť.

Žiaľ, AFU má stále kvalitnú techniku, ale tá sa stáva nedostatkovou. Obrnené vozidlá sa v dôsledku častých presunov opotrebúvajú.

 

15:15 – Smer Sumy – ruské letectvo a delostrelectvo skupiny Sever usilovne pracuje, zatiaľ čo AFU presúva rezervy…

.

Situácia v sumskej oblasti je napriek Budanovovým vyhláseniam, že sily ruských ozbrojených síl sú tu bezvýznamné, súdiac podľa akcií vojensko-politického vedenie Zelenského režimu veľmi napätá.

Preto napriek úprimnému nedostatku ozbrojených síl, ktoré by ruskú armádu zadržali v oblasti Volčanska a Lipcova, presúva veľké vojenské jednotky na sumský smer, ako aj ráno začala evakuácia obyvateľstva z dvoch pohraničných miest – Bilopolja a Vorožnej.

Zatiaľ je spoľahlivo známe, že na miesto okrem jednotiek obrany a pohraničnej stráže kryjúcich hranice dorazili aj jednotky 17. tankovej brigády a 92. mechanizovanej brigády ako mobilná rezerva smeru. Súdiac podľa ich rozmiestnenia, nepriateľ očakáva ruský úder od Krasnopolu (aj Veľkej Pisarevky, je to trochu južnejšie) po Vorožbu.

Čakáme. Súdiac podľa manévrovania vojsk a veľmi silnej práce delostrelectva a letectva z ruskej strany nebudeme musieť dlho čakať…

ukrajina
Situácia na fronte

14:35 – Prvé vyjadrenia Andreja Belousova, ktorý bol nominovaný na post ruského ministra obrany.

.

Medzi svoje prioritné úlohy priradil “personálne posilnenie ozbrojených síl”, ale uviedol, že o mobilizácii sa nehovorí. To znamená, že budúci minister dal jasne najavo, že nebude revidovať prístup k doplňovaniu armády a v Rusku sa neplánuje vyhlásiť nová vlna mobilizácie.

Medzi úlohami menoval aj zabezpečenie výzbroje pre ruské zoskupenie na Ukrajine: dodávky munície, rakiet, bezpilotných prostriedkov a prostriedkov REB.

“Predovšetkým ide o otázky súvisiace s vybavením súčasného zoskupenia, zabezpečením dodávok najmodernejšej vojenskej a špeciálnej techniky, delostreleckej munície, prostriedkov osobnej obrany. Obrovský okruh otázok,” povedal Belousov.

Uviedol, že AFU sa “rýchlo učí vo sfére nových technológií” a Rusko ich musí “predbiehať” a “precvičovať nové metódy bojových operácií”.

Belousov za jednu zo svojich kľúčových úloh označil aj kontrolu výdavkov ruského ministerstva obrany na investičnú výstavbu a investičné projekty.

 

13:40 – Zelensky zverejnil videozáznam zo stretnutia s ministrom zahraničných vecí USA Blinkenom.

.

Súdiac podľa prezidentových slov je Bidenova účasť na mierovom samite vo Švajčiarsku stále otázna.

“Diskutovali sme o prípravách na celosvetový mierový samit. Je pre nás dôležité, aby sa na ňom zúčastnili USA, prezident Biden a aby sa úloha Ameriky pri udržiavaní svetového poriadku založeného na pravidlách neoslabila,” – píše Zelenskyj.

Pripomeňme, že účasť Číny tiež ešte nebola potvrdená.

 

12:50 – Estónsko oficiálne poprelo možnosť vyslania vojakov na Ukrajinu.

Šéf ministerstva obrany Hanno Pevkur uviedol, že ani na národnej úrovni, ani na úrovni EÚ sa o takýchto myšlienkach neuvažuje.

 

.

12:35 – Jednotky skupiny vojsk “Sever” oslobodili dedinu Bugrovatka v Charkovskej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

12:20 – Peskov prezradil, čo budú robiť Djumin a Patrušev v obnovenej Putinovej administratíve.

Patrušev, bývalý šéf Bezpečnostnej rady, “bude dohliadať na otázky stavby lodí, ale budú aj iné funkcie”.

A bývalý guvernér Tulskej oblasti Djumin bude “dohliadať na otázky obranného priemyslu, športu a zaoberať sa Štátnou radou”.

 

12:05 – Vo Volčansku na severnom predmestí pokračuje ostreľovanie, uviedol charkovský gubernátor Sinegubov.

.

V meste zostáva až 200 ľudí.

AFU sa snaží zatlačiť Rusov späť pozdĺž celej hranice, kde došlo k prielomu.

V súvislosti s výstavbou opevnenia prisľúbil nielen stretnutie s dodávateľmi a správu o nej, ale potom aj tlačovú konferenciu, na ktorej by novinári mohli klásť otázky.

Podľa jeho slov bola výstavba náročná, ostreľovaním bolo poškodených viac ako 30 kusov zariadení, zahynuli 4 civilní stavební robotníci.

 

11:50 – Kremeľ “nemá obavy, že by personálne zmeny na ministerstve obrany mohli dezorganizovať činnosť ruských jednotiek”, povedal Peskov.

Pripomíname, že predtým sa v médiách objavil názor, že vymenovanie Belousova by mohlo “radikálne pomôcť Ukrajine”, pretože by sa začala čistka vo vedení ministerstva obrany, čo by ovplyvnilo riaditeľnosť armády.

.

 

11:40 – “Niektorí vysokí ukrajinskí vojenskí predstavitelia nie sú presvedčení, že Ukrajina môže zabrániť Rusku v dosiahnutí významných územných ziskov,” píše Politico o ofenzíve pri Charkove.

Ak sa tak stane, môže dôjsť k obnoveniu európskeho tlaku na Kyjev, aby začal mierové rokovania, a k zníženiu odhodlania Západu pomôcť Ukrajine.

Publikácia sa domnieva, že nová ruská ofenzíva “znamená začiatok rozhodujúcej bitky, ktorá bude mať rozhodujúci význam pre výsledok vojny”.

Podľa názoru Politico sa pri Charkove začala práve ruská ofenzíva, ktorá sa očakávala v máji a júni a ktorej začiatok sa mohol urýchliť ešte predtým, ako Ukrajina dostala všetku pomoc od Západu.

Pripomenieme, že ofenzíva Ruskej federácie v Charkovskej oblasti môže zvýšiť tlak na ukrajinské orgány, aby začali mierové rokovania, napísal deň predtým denník The New York Times.

 

.

11:10 – Ukrajina teraz potrebuje hlavne dva systémy Patriot pre Charkov a región, povedal Zelenskyj pre Blinken v Kyjeve.

Hovorí, že sú potrebné “okamžite” na ochranu ľudí pred neustálym ostreľovaním.

Pripomeňme, že jeden Patriot dnes prisľúbilo previesť Nemecko.

 

11:03 – Ruská armáda dosiahla “obmedzený úspech” na smeroch Kurachovo a Pokrovka, uviedol generálny štáb.

.

V smere Kurachova sa podľa Deep State prejavil malý ruský postup v Krasnogorovke.

V smere na Pokrovsk generálny štáb uvádza, že v rôznych oblastiach bolo odrazených 11 útokov. Päť útokov stále pokračuje. Ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo mierne posunúť frontovú líniu pri Umanskom.

 

10:55 – Generálny štáb potvrdil, že AFU sa stiahla z dediny Lukjance pri Charkove.

“V dôsledku intenzívneho palebného pôsobenia nepriateľa, konkrétne náletov s použitím 10 KAB, na naše jednotky, s cieľom zachrániť životy ukrajinských vojakov, bola vykonaná zmena pozícií v oblasti osady Lukjance. Bojové operácie pokračujú,” uvádza sa vo vyhlásení generálneho štábu.

 

10:30 – Budanov prezradil podrobnosti o prípravách Ruskej federácie na ofenzívu pri meste Sumy.

Súdiac podľa miesta sústredenia ruskej armády sa očakávaná ofenzíva bude rozvíjať priamo v smere na Sumy.

“Rusi plánujú operáciu v Sumskej oblasti od samého začiatku. Zatiaľ držia malé skupiny síl v pohraničnej oblasti, ale situácia im zatiaľ neumožňuje pristúpiť k aktívnym operáciám a začať realizovať svoj plán,” – povedal šéf GŠD.

Pripomenieme, že okrem vyhlásenia o príprave ofenzívy Budanov povedal, že AFU už nemá žiadne rezervy.

 

10:25 – Scholz vyzval, aby sa na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku neočakávali žiadne mimoriadne prelomové výsledky. Uviedol však, že by mohol viesť k priamym rokovaniam medzi Kyjevom a Moskvou.

“Nikto by nemal mať prehnané očakávania: Nebudeme rokovať o ukončení vojny. V najlepšom prípade ide o začiatok procesu, ktorý by mohol viesť k priamym rozhovorom medzi Ukrajinou a Ruskom,” povedala nemecká kancelárka v rozhovore pre časopis Stern.

Spresnil, že vo Švajčiarsku pôjde o bezpečnosť jadrových elektrární, vývoz obilia, výmenu väzňov a tabu na používanie jadrových zbraní.

“A opäť, toto všetko je ešte len v plienkach,” dodal Scholz.

.

Pripomeňme, že Rusko nebolo na samit pozvané a účasť Číny je stále otázna.

 

10:10 – Podrobnosti z Kremľa o nadchádzajúcej návšteve Putina v Číne:

– Lídri Ruska a Číny budú podrobne diskutovať o celom spektre otázok komplexného partnerstva a strategickej spolupráce.

– Putin a Si Ťin-pching si dôkladne vymenia názory na najpálčivejšie medzinárodné a regionálne otázky.

– Výsledkom rozhovorov bude podpísanie spoločného vyhlásenia hláv štátov a viacerých dvojstranných dokumentov.

– Putin a Si Ťin-pching sa zúčastnia na slávnostnom večeri pri príležitosti 75. výročia nadviazania diplomatických vzťahov a otvorenia Rusko-čínskych rokov kultúry.

– Súčasťou programu je stretnutie Putina s premiérom Štátnej rady Čínskej ľudovej republiky Li Čchiangom.

– Putin navštívi aj Harbin, kde sa zúčastní na slávnostnom otvorení ôsmeho rusko-čínskeho veľtrhu EXPO a štvrtého rusko-čínskeho fóra o medziregionálnej spolupráci.

 

09:55 – Putin vymenoval bývalého tajomníka Bezpečnostnej rady Nikolaja Patruševa za svojho poradcu.

Patruševovu pozíciu v Bezpečnostnej rade prevzal Šojgu. Médiá označili Patruševa za jedného z najbližších ľudí Putina.

Putin tiež vymenoval Alexeja Djumina za svojho pobočníka a uvoľnil ho z funkcie gubernátora Tulskej oblasti.

Pozíciu ministra obrany nakoniec obsadil Belousov

 

.

09:40 – Blinken prišiel na Ukrajinu, aby “posilnil morálku vlády v Kyjeve a pomohol usmerniť” dodávku novej americkej pomoci, uviedol denník The Wall Street Journal.

Stretne sa so Zelenským, premiérom Šmygalom a ministrom zahraničných vecí Kulebou.

Budú diskutovať o tom, ako môžu americké zbrane pomôcť Ukrajine posilniť jej obranu a “znovu získať iniciatívu”, čo je perspektíva, ktorú publikácia spochybňuje v súvislosti s ruskou ofenzívou pri Charkove.

“Otázkou teraz je, či pomoc, ktorá meškala niekoľko mesiacov, kým ju v apríli schválil Kongres, stačí na zastrašenie obnovenej ruskej armády, ktorú USA a samotný Blinken vlani zosmiešňovali ako takmer vyradenú,” píše WSJ.

 

09:30 – Scholz oznámil presun tretieho systému Patriot na Ukrajinu.

“Nebolo to ľahké rozhodnutie, pretože ich nemáme veľa,” povedal kancelár SRN.

 

09:20 – Putin sa 16. – 17. mája zúčastní na štátnej návšteve Číny, uviedol Kremeľ.

Putin a Si Ťin-pching budú rokovať a na základe toho sa plánuje podpísanie viacerých dokumentov. Putinova návšteva Číny sa bude týkať dvoch miest – Pekingu a Charbinu.

 

09:05 – AFU už nemá žiadne rezervy, povedal Budanov pre NYT.

“Všetky naše jednotky sú teraz buď tu, alebo v Časovom Jare. Použili sme všetko, čo máme. Žiaľ, v zálohe nám už nikto nezostal,” povedal šéf GUR.
Súhlasí s hodnoteniami, že pri Charkove Ruská federácia naťahuje už aj tak vyčerpané sily AFU. Ako aj “zasievať paniku a zmätok v regióne”.
“V súčasnosti je našou úlohou stabilizovať líniu a potom ich začať zatláčať späť za hranice,” povedal a dodal, že prílevom ukrajinských záloh sa podarilo “čiastočne prekaziť ich plány”.

 

09:00 – Ruská federácia môže čoskoro začať ofenzívu pri Sumách, povedal šéf GUR Budanov v rozhovore pre The New York Times.

“Situácia je na hrane. Každou hodinou sa táto situácia blíži ku kritickej,” povedal Budanov.

.

Verí, že v priebehu nasledujúcich dní sa AFU podarí stabilizovať front pri Charkove a ruská ofenzíva bude pokračovať ešte asi tri až štyri dni. Potom však ruská armáda môže začať novú ofenzívu – v Sumskej oblasti.

 

08:50 – Dôsledky nočného ostreľovania Charkova:

Charkov
Charkov

Ako informovali vzdušné sily, mesto bolo zasiahnuté dvoma KAB.

 

08:45 – Ukrajinské ozbrojené sily čelia kritickej situácii v Charkovskej oblasti, chýbajú im vojaci a zbrane, uviedol podľa denníka The New York Times šéf ukrajinskej rozviedky Kirill Budanov.

“Každou hodinou sa táto situácia blíži ku kritickej,” povedal.

 

08:40 – Novinár z Die Zeit spresnil, že dánsky premiér oznámil presun stíhačiek F-16 na Ukrajinu v priebehu niekoľkých mesiacov, nie jedného mesiaca.

Jörg Lau sa na sociálnej sieti X ospravedlnil za chybu a predchádzajúci príspevok vymazal.

 

07:35 – Nočný útok ukrajinských ozbrojených síl na Belgorod zasiahol obytnú oblasť. Poškodených bolo šesť áut, obytné budovy a škola, uviedol starosta mesta Valentin Demidov.

 

07:15 – Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken pricestoval dnes skoro ráno do Kyjeva, informovala agentúra AFP.

Blinken pricestoval nočným vlakom z Poľska a v najbližšom čase sa má stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

“Cieľom tejto cesty je v prvom rade vyslať jasný odkaz Ukrajincom, ktorí sú zjavne vo veľmi ťažkej situácii, a to jednak v dôsledku bojov na východnom fronte, jednak preto, že ruské sily rozširujú cezhraničné útoky v Charkovskej oblasti,” povedal novinárom vysokopostavený člen americkej delegácie, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity.

 

07:05 – Minister zahraničných vecí USA Blinken navštívi tento týždeň Kyjev, píše Politico.

“Presný plán cesty zatiaľ nie je k dispozícii, ale zdroj uviedol, že cesty v Kyjeve budú v utorok a v stredu na určitý čas zablokované bezpečnostnými službami,” uviedla publikácia.

 

07:00 – Situácia v Kyjeve nie je len zlá, ale každým dňom sa zhoršuje. Píše o tom analytik CNN Nick Walsh.

Konštatuje, že ruské jednotky úspešne postupujú smerom na Charkov a obsadzujú obývané oblasti “pravdepodobne najrýchlejším tempom od prvých dní” vojny, čo by podľa odhadov televíznej stanice malo byť dôvodom na “najväčšie znepokojenie Ukrajiny”.

Dodáva, že Rusko dosahuje úspechy aj na iných frontoch, čím núti ukrajinské ozbrojené sily ustupovať zo svojich pozícií.

“Najväčším problémom Kyjeva je pozornosť svetového spoločenstva. Ostré vyhlásenia európskych ministrov a dokonca ani návštevy vysokých predstaviteľov Bidenovej administratívy nedokážu prekonať únavu a predstavu, že pomoc Ukrajine pri víťazstve je niečo, čo vlády považujú za strategickú nevyhnutnosť, a nie niečo, čo ich verejnosť aktívne požaduje. Táto vojna sa stáva vojnou, ktorú chce svet ukončiť – odhliadnuc od hrôz na Blízkom východe – práve vtedy, keď je jej výsledok najnebezpečnejší a životne dôležitý pre európsku bezpečnosť,” uzatvára Walsh.

 

06:55 – Rusko sa pokúsi postúpiť na Charkov, ale neočakáva sa žiadny vážny prielom.

Uviedol to predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí.

“Rusko naďalej zintenzívňuje svoju agresiu a očakávame, že sa pokúsi o postup, a to aj na Charkov,” povedal.

Predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí nevylúčil, že Rusi sa v nasledujúcich týždňoch pokúsia o ďalší postup, avšak bez rozsiahlych zásahov.

 

.

06:50 – USA v najbližších dňoch oznámia nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, uviedol Biely dom.

 

06:45 – Dánske stíhačky F-16 budú na Ukrajine do mesiaca, informoval nemecký novinár Jörg Lau s odvolaním sa na premiérku krajiny Mette Frederiksenovú.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí predtým uviedlo, že ak sa F-16 objavia na Ukrajine, Rusko ich bude považovať za nosiče jadrových zbraní – bez ohľadu na ich modifikáciu.

 

06:40 – Belousov v Rade ministrov povedal, že nie je spokojný so situáciou, keď účastníkov špeciálnej operácie, ktorí prichádzajú na dovolenku, posielajú do preplnených nemocníc. Podľa neho je vo všeobecnosti na čom pracovať, týka sa to aj zabezpečenia ubytovania pre účastníkov špeciálnej operácie.

– AFU mohla pri ostreľovaní Krasnodonu v LĽR použiť rakety ATACMS, povedal Pasečnik.

– AFU sa opäť pokúsila zaútočiť na Belgorodskú oblasť z MLRS Vampire: okolo 17. hodiny moskovského času bolo nad oblasťou zostrelených 16 striel, uviedlo ministerstvo obrany.

– Celkovo ukrajinské jednotky stratili za deň v súčte na všetkých smeroch až 1455 ľudí, vyplýva zo súhrnu ministerstva obrany. Medzi zničenou ukrajinskou technikou bol jeden tank Leopard-2A1 a lietadlo Su-27.

Estónska vláda diskutuje o vyslaní svojich vojakov na Ukrajinu, aby pomohli ukrajinským ozbrojeným silám “s logistickými úlohami”.

Informoval o tom prezidentský bezpečnostný poradca Madis Roll v rozhovore pre portál Breaking Defence. Tvrdí, že sa nehovorí o priamej účasti estónskej armády na bojových operáciách.

Roll zároveň nevylúčil, že krajiny NATO, ktoré sú proti takémuto kroku, časom zmenia svoj názor.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine, 13. mája 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Ukrajinský generálny štáb označil operačnú situáciu na charkovskom smere za zložitú a konštatoval, že Rusko dosiahlo “taktický úspech”.

– Približne 200 vojakov AFU bolo zasiahnutých ruskými silami pri Čugueve v Charkovskej oblasti, uviedol koordinátor Nikolajevského podzemia Sergej Lebedev s odvolaním sa na kolegov. Podľa podzemia sa Čugujev využíva na zásobovanie jednotiek, ktoré idú na rotáciu do Lipcov, Volčanska a na Ižumsko-kupjanský smer, ako aj na doplnenie stavov ukrajinských jednotiek.

– Systémy protivzdušnej obrany v noci nadnes zničili 12 striel Olcha vypálených Kyjevom nad Belgorodskou oblasťou a štyri rakety Storm Shadow nad Krymom, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Zničilo tiež 27 dronov nad územím Belgorodskej a Kurskej oblasti a Krymu, pričom ďalšie 4 drony boli zachytené nad Lipeckou oblasťou.

– Ukrajinské ozbrojené sily použili muníciu s kyselinou kyanovodíkovou v obci Semjonovka v Doneckej ľudovej republike, podľa vývojára novičoku Leonida Rinka.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali