To najdôležitejšie z Ukrajiny – Búrlivá diskusia. Nemecký parlament odložil hlasovanie o presune Leopardov na Ukrajinu

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Búrlivá diskusia. Nemecký parlament odložil hlasovanie o presune Leopardov na Ukrajinu

Kyjev 19. januára 2023 (HSP/Foto:Telegram, Twitter)

Aktualizované 19. januára 2023 20:20

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ilustračné foto

 

Reklama

20:15 – Facebook a Instagram sľubujú, že nebudú blokovať obsah o Azove. Oznámil to šéf ministerstva pre digitálne technológie Michail Fedorov na svojom telegramovom kanáli.

“Meta sľúbila, že nebude blokovať obsah o pluku Azov. Dohodli sa na tom prezident pre globálnu politiku spoločnosti Nick Clegg a viceprezidentka pre politiku moderovania Monika Bickertová počas stretnutia v Davose.

Reklama

 

20:00 – Lukašenko povedal, že ho postoj Ukrajiny k Bielorusku “príjemne prekvapil”.

Západné krajiny sa snažia využiť Ukrajinu proti Bielorusku, ale Ukrajina “zatiaľ odoláva”, povedal bieloruský prezident na stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

“Snažia sa využiť Ukrajinu proti Bielorusku, ale čo ma zaráža a prekvapuje: Ukrajina sa stále drží. Nepúšťa sa do provokácií proti Bielorusku, hoci na to aktívne tlačia jeho západní susedia,” povedal.

 

Reklama

19:00 – Maďarsko zablokovalo ďalšiu tranžu pomoci EÚ pre Ukrajinu. Informovala o tom maďarská rozhlasová stanica RMF FM.

Ide o 500 miliónov eur z “mierového fondu”, z ktorého krajiny EÚ financujú smrtiace zbrane a ochranné vybavenie pre Ukrajinu.

Krajiny EÚ budú vyvíjať tlak na Budapešť 22. januára počas stretnutia ministrov zahraničných vecí týchto krajín, uvádza sa v správe.

 

18:30 – Poľsko oznámilo nový balík vojenskej pomoci Ukrajine. Uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísali účastníci stretnutia zástupcov európskych ministerstiev obrany v Estónsku.

Reklama

Treba tiež poznamenať, že Poľsko už na Ukrajinu presunulo 42 bojových vozidiel pechoty a výcvikové balíky pre dva mechanizované prápory, ako aj pokračuje v dodávkach 155 mm húfnic KRAB a rôznych typov munície pre AFU.

Samostatne sa uvádza, že Poľsko je pripravené previesť na Ukrajinu 14 tankov Leopard 2 s tisíckou kusov munície, ale len ako súčasť medzinárodnej koalície.

 

18:00 – Niekoľko krajín zajtra počas stretnutia na leteckej základni Ramstein oznámi dodávku tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Oznámil to litovský minister obrany Anušauskas, uviedol denník The Guardian.

Nemecko zatiaľ neoznámilo, že bude súhlasiť s vyslaním týchto tankov.ň

 

17:50 – Ruské sily prevzali operačnú kontrolu nad štyrmi osadami pri meste Orechov v Záporožskej oblasti, uviedol Rogov.

Rogov zdôraznil, že podľa informácií z rádiových odpočúvaní ukrajinskej armáde v oblasti chýba delostrelectvo a bezpilotné lietadlá, čo ju môže prinútiť k ústupu.

Ruské sily prevzali operačnú kontrolu nad štyrmi osadami pri meste Orechov v Záporožskej oblasti
Ruské sily prevzali operačnú kontrolu nad štyrmi osadami pri meste Orechov v Záporožskej oblasti

17:35 – Večerné zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

– Rusi uskutočnili štyri raketové útoky vrátane dvoch na civilnú infraštruktúru v Matvejevke v Záporožskej oblasti a 15 leteckých útokov. Okrem toho vypálili viac ako 30 striel z MLRS.

Reklama

– Na Bachmutskom smere ruská armáda údajne ostreľovala Soledar a Kleščevku, čo znamená, že ich aspoň čiastočne kontroluje AFU (dnes Prigožin, Wagnerov pobočník, vyhlásil, že sa zmocnil Kleščevky).

– Ruské vzdušné sily a bieloruské vzdušné sily a sily protivzdušnej obrany pokračujú v spoločných cvičeniach v Bielorusku.

– Letectvo AFU uskutočnilo 21 úderov na ruské oblasti sústredenia a šesť na ich pozície SAM.

 

17:30 – Polícia vypočula viac ako dvetisíc ľudí, ktorí mohli byť svedkami pádu vrtuľníka v Brovary. Na brífingu to povedala zástupkyňa národnej polície Maryana Reva.

Reklama

Poradca národnej polície uviedol, že na palube vrtuľníka bolo 10 ľudí: traja členovia posádky, minister vnútra Denys Monastyrskyj, prvý námestník ministra Jevhen Jenin, štátny tajomník ministerstva vnútra Jurij Lubkovyč, zástupkyňa vedúceho patronátnej služby Tetyana Shutyak, dvaja ochrankári ministra – Mykhaylo Pavlushko a Andriy Marinchenko a fotograf Mykola Anatskyy. Členmi posádky boli Aleksandr Vasylenko, Konstantin Kovalenko a Ivan Kasjanov. Všetci zomreli.

Celkový počet obetí sa nezmenil: zahynulo 14 ľudí vrátane jedného dieťaťa. Je tiež známe, že 25 ľudí bolo zranených, z toho 11 detí. “V súčasnosti sú štyri deti hospitalizované v centre na liečbu popálenin v Kyjeve, ich stav je vážny. Sedem detí bolo prepustených domov. Štyria dospelí sú hospitalizovaní v centrálnej okresnej nemocnici v Brovari v uspokojivom zdravotnom stave,” uviedla Mariana Reva.

 

17:15 – Nemecký parlament odložil hlasovanie o presune leopardov na Ukrajinu. Po búrlivej diskusii postúpil Bundestag návrh parlamentnej skupiny CDU/CSU dodať Ukrajine nemecké tanky Leopard-1 alebo Leopard-2 na ďalšie prerokovanie výboru pre zahraničné veci.

 

Reklama

17:10 – Kadyrov kritizoval možný zákaz nosenia brady v radoch ruskej armády.

 

17:05 – Rusko urobí všetko, aby pomohlo Európskej únii a Severoatlantickej aliancii vytriezvieť, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Systémy protivzdušnej obrany Pantsir-S1 na administratívnych budovách v Moskve.
Systémy protivzdušnej obrany Pantsir-S1 na administratívnych budovách v Moskve.

17:00 – Mnohé európske krajiny sú pripravené dodať tanky Ukrajine, ale čakajú na povolenie krajiny, kde boli vyrobené, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj na tlačovej konferencii so šéfom Európskej rady Charlesom Michelom. “Poľsko je pripravené, Fínsko, Portugalsko, Španielsko a mnoho ďalších krajín je pripravených poskytnúť Ukrajine aj ten malý počet tankov, ktoré majú vo výzbroji. A boli na to pripravení už predtým. Všetci čakáme na súhlas krajiny, ktorá má práva na tie či oné príslušné licencie… Tlačíme politicky, ale hlavné je tlačiť rozumne: proti tisícom tankov Ruskej federácie odvaha a motivácia našej armády nestačí. Potrebujeme vhodné zbrane,” povedal Zelensky.

 

16:00 – Proti metropolitovi, rektorovi Kyjevskej Pečerskej lavry, bolo začaté trestné stíhanie, uviedol poslanec Jaroslav Jurčišin. Podľa Jurčišina je dôvodom nasledujúci Pavlov výrok:

“Katedrála Nanebovzatia Panny Márie bola darovaná schizmatikovi a obetavcovi. Schizmatik je Filaret, obetavec je Epifanij. Povedali mi, že si pripomínam Epifánia. Kto je ten démon? Raskolnik?”.

Reklama

Jurčišin v súvislosti s týmto vyhlásením zaslal odvolanie na Generálnu prokuratúru.

 

15:30 – Británia poskytne Ukrajine 600 rakiet Brimstone, uviedol britský minister obrany Ben Wallace. “Môžem vám povedať, že do vojnového priestoru pošleme aj ďalších 600 rakiet Brimstone, ktoré budú nesmierne dôležité pri pomoci Ukrajine ovládnuť bojisko,” povedal Wallace na vojenskej základni Tapa v Estónsku.

Zároveň Dánsko vyšle na Ukrajinu 19 jednotiek Caesar SAU, uviedol minister obrany Jakob Ellemann-Jensen.

 

15:15 – Nemecká spoločnosť Rheinmetall je pripravená dodať Ukrajine tento rok viac ako 100 tankov, ak s tým bude vláda súhlasiť. Podľa Handelsblattu ide o tanky Leopard 2, renovovaný Leopard 1 a britský Challenger 1.

Takýto presun sa môže uskutočniť bez toho, aby sa ohrozila obranyschopnosť Bundeswehru, uviedli zdroje publikácie z priemyselných kruhov.

Reklama

Hoci Ukrajina už dostáva Challenger 2 z Británie, relevantné sú aj tanky prvého modelu. Oba modely budú mať najmä rovnaké hlavné delo, čo zjednoduší zásobovanie muníciou a logistiku.

 

14:50 – Predseda Európskej rady Charles Michel pricestoval na Ukrajinu. “Ukrajina a Európska únia už dosiahli významné výsledky v rámci nášho historického zbližovania. Pracujeme na tom, aby sme dosiahli ešte viac,” povedal prezident Vladimir Zelenskyj.

 

14:45 – Napriek úzkej spolupráci Iránu a Ruska Teherán neuznáva ruskú anexiu ukrajinských území.

“Uznávame zvrchovanosť a územnú celistvosť krajín v rámci medzinárodných zákonov, takže napriek výborným vzťahom Teheránu s Moskvou sme neuznali odtrhnutie Krymu a Luhanskej a Doneckej oblasti od Ukrajiny,” povedal iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdolláhján pre TRT World.

 

Reklama

14:35 – Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok vyzvali EÚ, aby bolo ruské politické a vojenské vedenie brané na zodpovednosť za zločiny páchané proti Ukrajine.

 

14:30 – Google omylom “pochoval” Arsena Avakova. Podľa spoločnosti Google bývalý ukrajinský minister vnútra zomrel 18. januára.

Google si Avakova zrejme pomýlil s ministrom vnútra Denysom Monastyrskym, ktorý včera zahynul pri havárii vrtuľníka v Brovari. Keď do vyhľadávača zadáte “Arsen Avakov”, Google zobrazí dátum úmrtia bývalého úradníka – 18. januára 2023.

 

13:35 – Na Ukrajine sa zintenzívnila distribúcia predvolaní. Fotografie a videá sa na internete objavujú takmer každý deň. Minulý týždeň si obyvatelia Kyjeva všimli, že v okolí ich domov sú vyvesené oznámenia o mobilizácii. Tí, ktorí ešte nedostali predvolania, dostali príkaz, aby sa do konca januára dostavili na vojenské registračné a odvodové úrady.

Podobné oznámenia sa začali objavovať aj v iných mestách. Úrady potvrdili pravosť dokumentov a označili ich za “rutinnú prácu” územných náborových stredísk.

Reklama

Tomu predchádzalo prijatie vládneho dokumentu o postupe pri registrácii osôb povinných vojenskou službou z 30. decembra 2022, ktorý obsahoval mnohé normy sprísňujúce túto registráciu.

 

13:30 – Patriarcha Kirill vo svojej dnešnej kázni vyhlásil, že v prípade pokusu o “porážku Ruska” hrozí “koniec sveta”.

“Dnešný svet je vystavený veľmi veľkým hrozbám. Našej krajine a celému ľudstvu. Pretože niektorí blázni majú predstavu, že Rusko, ktoré má silné zbrane, sa dá poraziť alebo, ako sa hovorí, preformátovať. Akákoľvek túžba zničiť Rusko by znamenala koniec sveta,” povedal Kirill.

 

13:25 – Podľa denníka Washington Post USA pripravujú ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 2,5 miliardy dolárov.

Podľa dvoch zdrojov oboznámených s rozhodnutím bude balík zahŕňať desiatky obrnených vozidiel Bradley a Stryker, keďže Pentagón zvyšuje svoju podporu pred očakávanou protiofenzívou proti posilneným ruským silám.

Reklama

Americkí predstavitelia tvrdia, že vojna vstúpila do fázy, ktorá si bude vyžadovať koordinované útoky ukrajinských jednotiek na nepriateľské sily s použitím tankov, obrnených vozidiel, delostrelectva a lietadiel v rámci tzv. kombinovanej vojny. “Bradley a Strykery by výrazne zvýšili palebnú silu a umožnili vojakom rýchly presun po bojisku.

 

13:20 – Situácia na frontoch 19. januára 2023

vojna
Mapa bojov
vojna
Mapa bojov

13:18 – Európsky parlament hlasoval za zriadenie tribunálu pre najvyšších predstaviteľov Ruska.

Európsky parlament hlasoval za zriadenie tribunálu pre najvyšších predstaviteľov Ruska, uviedla stanica Deutsche Welle.

Reklama

Poslanci Európskeho parlamentu prijali uznesenie o zriadení osobitného tribunálu na stíhanie zločinu agresie proti Ukrajine.

Za tieto zločiny je zodpovedné najvyššie vedenie krajiny, takže ide o tribunál pre ruského prezidenta, uzatvára denník.

Osobitný tribunál je podobný norimberskému procesu po druhej svetovej vojne, kde boli súdení nacistickí vodcovia.

Hoci v prípade tohto tribunálu by sa mal okrem iných zodpovedať aj prezident Vladimir Putin, vzťahuje sa na neho medzinárodná imunita voči zahraničnej trestnej jurisdikcii, uvádza sa v dokumente.

To znamená, že takýto súd by musel byť zbavený imunity.

Bolo by to ťažké vzhľadom na to, že Bezpečnostná rada OSN je paralyzovaná v akejkoľvek otázke týkajúcej sa vojny na Ukrajine, keďže Rusko je jej stálym členom s právom veta, uzatvára DW.

Tribunál europarlament výsledky hlasovania
Výsledky hlasovania v europarlamente o zriadení tribunálu

 

12:53 – “Gazprom oznámil 23% zníženie tranzitu plynu cez Ukrajinu.

“Žiadosť o čerpanie cez Sohranivku ukrajinská strana zamietla,” povedal hovorca Gazpromu.

Odbočka cez Ukrajinu zostáva jedinou trasou ruského plynu pre západnú a strednú Európu po zastavení Nord Stream.

Ukrajinská strana sa k vyhláseniu nevyjadrila.

 

12:43 – Americký minister obrany chce “tlačiť na Nemcov”.

Americký minister obrany Lloyd Austin prisľúbil, že bude “tlačiť na Nemcov”, aby Ukrajine poskytli tanky Leopard, uviedla CNN s odvolaním sa na nemenovaného vysokého predstaviteľa amerického ministerstva obrany.

“Sme veľmi optimistickí, pokiaľ ide o vyhliadky na pokrok v tejto otázke do konca týždňa,” povedal hovorca kanála.

Reklama

Austin je dnes v Nemecku na stretnutí s novým nemeckým ministrom obrany Borisom Pistoriusom pred zajtrajším stretnutím v Ramsteine.

Pred stretnutím s Pistoriusom Austin označil Nemecko za “jedného z našich najdôležitejších spojencov” a vyjadril vďaku vláde “za všetko, čo urobila pre posilnenie obranných kapacít Ukrajiny”.

Austin pred stretnutím nepovedal nič o tankoch.

Pripomíname, že nemecký kancelár Olaf Scholz súhlasí s odovzdaním tankov, ale len pod podmienkou, že takýto krok urobia aj USA. Na druhej strane USA odmietajú poskytnúť Ukrajine svoje Abramsy s odvolaním sa na to, že ide o mimoriadne sofistikované a náročné vozidlá.

 

12:26 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Straty AFU v smere Krasnoliman dosiahli viac ako 60 vojakov.

– Ruské ozbrojené sily pokračujú v úspešnej ofenzíve smerom na Doneck.

– Armádne letectvo a delostrelectvo zničilo v smere na Kupjansk dve samohybné vozidlá Akatsiya.

– Ruské ozbrojené sily zničili až 80 jednotiek AFU, tri francúzske delostrelecké systémy Cézar a delostrelecký systém M-777 v Doneckom smere.

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad AFU a radar AN/TPQ-50 americkej výroby v DĽR.

– Ruské ozbrojené sily na juhu Donecka zaujali výhodnejšie pozície a zneškodnili viac ako 30 ukrajinských vojakov.

– Stíhačky ruského letectva zostrelili v DĽR lietadlo Su-25 ukrajinského letectva.

– Ruské jednotky zasiahli 67 delostreleckých jednotiek AFU v palebných postaveniach.

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili v LĽR päť dronov AFU za 24 hodín.

Reklama

 

12:10 – Ukrajina dostane od Švédska protitankové vozidlá Archer a 50 bojových vozidiel pechoty CV90, uviedol na brífingu švédsky minister obrany.

Podľa neho Švédsko pošle Ukrajine až 50 bojových vozidiel pechoty CV90, nemenovaný počet protitankových systémov Archer, ako aj protitankové systémy NLAW.

Výcvik ukrajinských bojovníkov na tieto systémy by sa mal uskutočniť v priebehu niekoľkých mesiacov.

 

11:50 – Orechov (smer Záporožie) – 19. januára 2023:

Dnes ráno ruské jednotky uskutočnili prieskumný boj pri Orechove (Záporožská oblasť).

Súčasný ruský útok z juhozápadu a juhovýchodu mesta priniesol maximálny výsledok a prvá línia nepriateľských pevností sa dostala pod našu kontrolu. AFU presúva rezervy, aby problém zvládol, ale bráni mu v tom ruské delostrelectvo. Boje pokračujú.

Existujú dve možnosti. Buď ide o lokálnu operáciu na dobytie Orechova, alebo o diverzný úder s cieľom zviazať nepriateľské sily. A to, ako hovorí vojenská veda, sa zvyčajne deje krátko pred hlavným úderom.

V nasledujúcich dňoch sa ukáže, ktorá z týchto dvoch verzií je správna.

Mapa bojov – Orechov

 

11:05 – Ruský analytik Jurij Podoljaka o západných dodávkach:

– Nemecko zajtra v Ramsteine neoznámi dodávky vybavenia na Ukrajinu. Nie je známe, či krajina bude súhlasiť s dodaním leopardov. Bez rozhodnutia Nemecka nebude môcť nikto tieto tanky poslať. Macron na Scholza tlačí, ale ani on sám neoznámil dodanie Leclerkovcov. Ide o nádrže s veľkým počtom ladiacich a ladiacich systémov. Nie je jasné, ako ich možno použiť na doneckom fronte.

– Americké Abramsy nie sú určené na boj zblízka. Majú najslabší pancier, ktorý možno zasiahnuť zhora. Američania sa obávajú diskreditácie svojich tankov. “Leopardy sú zďaleka najvyváženejšie a najsilnejšie.”

– V Kleščejevke naša armáda konečne zlomila nepriateľovi chrbát. Niekoľko týždňov sme nemohli túto pevnosť dobyť. Na celej frontovej línii a na krídlach v smere na Artemovsk je tlak. AFU tu utrpí väčšiu porážku ako v Soledare.

Reklama

 

10:56 – Bývalý prezidentský poradca Oleksij Arestovič uviedol, že informácie o rozsiahlej ruskej ofenzíve sú nepravdivé. Šíria sa však “v rozhovoroch veľmi zodpovedných ‘lídrov'”.

Podľa neho teraz existuje “masový tlak na rozsiahlu ofenzívu”. Samotný Arestovič sa domnieva, že ide o “systémovú prácu” Kremľa.

 

10:48 – Poľský premiér Mateusz Morawiecki naznačil, že Poľsko môže dodať Ukrajine tanky Leopard bez toho, aby čakalo na súhlas Nemecka, informovali nemecké médiá.

 

10:41 – Ministri Reznikov a Kuleba vyzvali západných partnerov, aby poskytli Ukrajine tanky.

Hrozí podľa nich nová ruská ofenzíva v plnom rozsahu. A sľúbili, že použijú západné tanky len na ukrajinskom území (t. j. nebudú útočiť na Rusko).

“Rusko si zachováva výraznú prevahu v počte vojakov, zbraní a vojenského vybavenia. Ruské jednotky pokračujú v ofenzíve na východe Ukrajiny. Kremeľ je odhodlaný ďalej zintenzívňovať nepriateľstvo. Pokusy Ruska o odplatu za svoje neúspechy vo vojne proti Ukrajine, vrátane hrozby novej ofenzívy ruských síl v plnom rozsahu, sú veľmi reálne,” uvádza sa vo vyhlásení.

V tejto súvislosti sa Ukrajina obracia na štáty, ktoré majú vo výzbroji tanky Leopard 2.

“Garantujeme, že tieto zbrane použijeme zodpovedne a výlučne na ochranu územnej celistvosti Ukrajiny v rámci medzinárodne uznaných hraníc,” uviedli Kuleba a Reznikov vo vyhlásení.

 

10:12 – Artemovsk – situácia ráno 19. januára 2023:

Jevgenij Prigožin hlásil, že “wagnerovci” obsadili najdôležitejší nepriateľský oporný bod pri Kleščjevke a pokračujú v zatláčaní nepriateľa ďalej na západ a severozápad k obci Ivanovskoje (Krasnoje).

Nepriateľ sa zúfalo snažil udržať túto líniu, nešetril silami, prostriedkami a rezervami. Ale nepomohlo to. A dramaticky komplikuje úlohu posádky AFU v Buchmute. Prielom v opevnení Kľaščevska ohrozuje komunikácie posádky a odhaľuje jej krídlo na juhu.

Okrem toho zo severu ruské jednotky prudko zvýšili tlak na Paraskovijivku (a snažia sa pokryť mesto zo severu a severozápadu), čo spolu s našimi úspechmi na juhu mesta dostane jednotky AFU v meste do situácie, v ktorej sa pred niekoľkými týždňami ocitli ich “bratia” v Soledare. A s presne rovnakými vyhliadkami.

Lenže rozsah porážky, ak sa Ukrajinci urýchlene nestiahnu z Artemovska, bude mnohonásobne väčší, rovnako ako jej dôsledky pre celú AFU.

Mapa bojov
Boje o Kleščejevku

 

9:40 – Letecký poplach na Ukrajine:

Letecký poplach na Ukrajine

 

9:21 – Jevgenij Prigožin:

“Dá sa povedať, že dedinu Kleščejevka, ktorá je jedným z dôležitých predmestí Bachmutu, úplne ovládli jednotky PMC Wagner. Výhradne jednotky Wagner PMC. Kleščejevka bola oslobodená.

V okolí Kleščejevky stále prebiehajú prudké boje. Nepriateľ sa drží každého metra zeme.

Na rozdiel od rôznych názorov, že AFU uteká z Artemovska, nie je to tak. AFU pracuje jasne a koordinovane. Máme sa od nich čo učiť. V každom prípade však jednotky Wagner PMC napredujú meter za metrom. Artemovsk bude obsadený.”

Kleščejevka a okolie

 

9:07 – Podľa britských spravodajských služieb Rusko pravdepodobne zváži nasadenie malého počtu svojich nových hlavných bojových tankov T-14 Armata na Ukrajine.

Koncom decembra 2022 sa na záberoch objavili stroje T-14 na cvičisku v južnom Rusku. Stalo sa tak po tom, čo provládne ruské médiá tvrdili, že T-14 sa pripravujú na nasadenie. Nie je však jasné, či Rusko presunulo tento typ tanku na Ukrajinu.

Britské ministerstvo obrany sa domnieva, že akékoľvek nasadenie T-14 bude pre Rusko pravdepodobne riskantné.

“Počas jedenástich rokov vývoja program sprevádzali meškania, znižovanie plánovanej veľkosti flotily a správy o výrobných problémoch,” uvádza britská spravodajská služba.

Ďalšou výzvou pre Rusko je prispôsobenie dodávateľského reťazca na servis tankov T-14, pretože sú väčšie a ťažšie ako ostatné ruské tanky.

Reklama

“Ak Rusko nasadí T-14, bude to pravdepodobne predovšetkým na propagandistické účely,” domnieva sa Londýn.

Spravodajské služby poznamenávajú, že pravdepodobne bolo vyrobených len niekoľko desiatok tankov a velitelia “pravdepodobne nebudú vozidlu dôverovať v boji”.

T-14 Armata
Na snímke tanky T-14 Armata

 

8:54 – Zelenskyj vystúpil na ukrajinských raňajkách v Davose, kde odpovedal na otázky hostiteľa. Ukrajinský prezident vyslovil niekoľko zaujímavých téz:

1. Na fronte nedochádza k stagnácii, ale k spomaleniu, a to nesúvisí s počasím, ale s poskytovaním “kapacít” AFU.

2. AFU nemôže prežiť z motivácie a morálky, to sú “zbytočné slová”, je potrebné zvýšiť dodávky zbraní na Ukrajinu. Zelensky uviedol, že je nedostatok nábojníc.

3. označil vyhlásenia Nemecka o poskytovaní tankov Ukrajine len spolu s USA za “nie dobrú stratégiu”. Zelensky sa síce nezmienil o samotnom Nemecku, ale dal jasne najavo, o kom hovorí.

4. Označil ukrajinské systémy protivzdušnej obrany za slabinu a varoval, že Rusko sa chystá použiť ďalší balík iránskych bezpilotných lietadiel, ktorý by vystačil na niekoľko týždňov alebo mesiacov.

5. Ukrajina potrebuje raketové systémy NATO s dlhým doletom nie na údery proti Ruskej federácii. “Hovoríme o našich dočasne okupovaných územiach, odkiaľ dnes lietajú rakety a prichádza delostrelectvo.”

Podľa Zelenského ruské delostrelectvo útočí na oslobodený Cherson zo vzdialenosti, “na ktorú nedosiahneme”.

6. Na otázku, či existuje nejaký zámer oslobodiť Krym, Zelenskyj odpovedal stručne: “Dajte nám svoje zbrane, my dostaneme späť svoju zem. Rusko má však možnosť “odísť z tohto územia” a “zachrániť životy svojich ľudí”.

7. Zelenskyj nevie, s kým má v Rusku rokovať o mieri.

 

8:38 – Rozdiel je v logistike.

Generál Surovikin sa obrátil na britského ministra obrany Bena Wallacea so žiadosťou o prepravu dvoch tankov Challenger priamo do Ruska.

“V každom prípade budeme mať aspoň dva tanky,” vysvetlil Surovikin svoju nezvyčajnú požiadavku, “ale načo ich voziť najprv do Poľska, potom na Ukrajinu a nakoniec na front? Výsledok bude rovnaký, len logistika bude iná.”

Sergej Surovikin
Na snímke Sergej Surovikin

 

8:27 – Ukrajinské zálohy pripravované na protiofenzívu na juhu boli zničené pri Artemovsku. Povedal to Douglas McGregor, bývalý poradca ministra obrany v administratíve bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

“Bachmut (ukrajinský názov Artemovska) bol pre Ukrajincov obrovským krviprelievaním. V Bachmute mali asi 14-15 brigád po 4000 mužoch. Okrem dvoch alebo troch boli všetky stiahnuté. Stratili 70 % svojej sily,” povedal.

“Mestá okolo Bachmutu na severe, východe a západe sa vzdávajú. Soledar padol do ruských rúk. Pozície v Bachmute je ťažké udržať, čoskoro padne,” dodal plukovník McGregor. Verí, že Artemovsk bude obsadený do dvoch až troch týždňov.

“Ukrajinci sa snažili vytvoriť rezervy pre ofenzívu na juhu, v Chersone, ale tieto rezervy sa teraz stratili v Bachmute. Ukrajine teraz zostalo 140-150 000 mužov schopných bojovať,” zdôraznil.

 

8:22 – Ukrajinské ozbrojené sily začali na údery veľkokalibrovou muníciou používať priemyselné bezpilotné lietadlá. Informoval o tom Volodymyr Novikov, veliteľ trójskej dobrovoľníckej jednoty špeciálnych síl s volacím znakom Alabay.

Podľa neho ukrajinské jednotky začali používať priemyselné hexakoptéry namiesto tureckých bezpilotných lietadiel Bayraktar, ktoré ruské sily pomerne úspešne ničili v zóne špeciálnej operácie. Novikov tiež naznačil, že Kyjev má teraz “nejaké ťažkosti” s dodávkami Bayraktarov. Zároveň poznamenal, že priemyselné bezpilotné lietadlá sa ľahšie používajú.

 

Reklama

8:16 – Kachovská vodná elektráreň je chránená pred rizikom zrútenia v dôsledku ukrajinského ostreľovania, nehrozí pretrhnutie hrádze so zaplavením dolného toku Dnepra, tvrdí Saldo

 

8:12 – Vláda Spojeného kráľovstva dodá Ukrajine viac ako 200 obrnených vozidiel.

“Spojené kráľovstvo sa rozhodlo ísť v otázke pomoci Ukrajine ďalej a rýchlejšie a dodať našim priateľom hlavné bojové tanky Challenger 2, ťažké delostrelectvo a viac ako 200 ďalších obrnených vozidiel,” povedal šéf britského ministerstva zahraničných vecí James Cleverley.

 

8:06 – Postoj USA sa zmenil. Chcú Ukrajine dodať zbrane schopné udrieť na Krym.

NYT informoval, že USA sa prikláňajú k tomu, aby poskytli Ukrajine zbrane, ktorými by dokázala udrieť na Krym

Po mesiacoch diskusií s ukrajinskými predstaviteľmi začala administratíva Joea Bidena podľa amerických zdrojov súhlasiť s tým, že Kyjev by mohol potrebovať silu na úder na polostrov, aj keď takýto krok zvyšuje riziko eskalácie.

Ako sa uvádza, postoj americkej administratívy sa zmenil, keď dospela k záveru, že “ak ukrajinská armáda dokáže Rusku, že jeho kontrola nad Krymom môže byť ohrozená, posilní to pozíciu Kyjeva v akýchkoľvek budúcich rokovaniach”. Okrem toho sa podľa týchto zdrojov zmiernili obavy Washingtonu, že Kremeľ použije taktické jadrové zbrane, ale riziko zostáva.

Podľa novín americkí predstavitelia diskutujú so svojimi ukrajinskými partnermi o použití zbraní dodaných USA na tento účel, od raketových systémov HIMARS až po bojové vozidlá Bradley.

 

7:59 – USA zaradia do nového balíka pomoci Ukrajine namiesto tankov Abrams obrnené vozidlá Stryker a bomby GLSDB – zverejnilo Politico.

 

7:45 – Americké orgány uviedli, že majú v úmysle vyčleniť ďalších 125 miliónov USD na podporu ukrajinského energetického systému a infraštruktúry.

 

7:37 – MAAE vysiela misiu do jadrovej elektrárne v Černobyle.

Šéf MAAE Rafael Grossi v stredu uviedol, že experti agentúry začali pracovať v jadrovej elektrárni v Černobyle.

Povedal, že experti organizácie budú v ukrajinských jadrových elektrárňach, aby “zabezpečili jadrovú bezpečnosť, ktorá je veľmi dôležitá, a tiež poskytli pomoc v týchto mimoriadne ťažkých časoch”.

 

7:30 – Vojenská operácia, 18. januára 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Dobrovoľnícke útočné skupiny podporované ruskými ozbrojenými silami oslobodili Soľ v DĽR, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

– Straty ukrajinských vojakov v Soledare, o ktorého dobytí ruské ministerstvo obrany informovalo 12. januára, sa počítajú na tisíce, povedal Pušilin.

– Lavrov vyhlásil, že o rokovaniach so Zelenským nemôže byť ani reči – už len preto, že sa zákonom postavil proti rokovaniam s ruskou vládou.

– Rusko je pripravené zvážiť akékoľvek seriózne návrhy Západu týkajúce sa ukrajinskej otázky, ale žiadne také návrhy zatiaľ neboli predložené, dodal ruský minister zahraničných vecí.

– Generálny tajomník OSN Guterres tvrdí, že v blízkej budúcnosti nevidí perspektívu serióznych rokovaní medzi Ruskom a Kyjevom.

Reklama

– NATO sa chce vyhnúť priamemu stretu s Ruskom, uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz v odpovedi na otázku, prečo Berlín nedodáva Ukrajine tanky Leopard 2.

– Podľa generálneho tajomníka NATO ide o kľúčový moment konfliktu na Ukrajine a Kyjev potrebuje “výrazne zvýšiť” podporu vrátane vojenskej.

– Kanadský minister obrany navštívil Kyjev a oznámil transfer 200 obrnených vozidiel na Ukrajinu.

Stav bojov
Stav bojov k 18. januáru 2023

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali