To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 21. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

Aktualizované 21. mája 19:26

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Raketové útoky na Charkov
Na snímke zničená rekreačná oblasť po ruskom raketovom útoku neďaleko Charkova na severovýchode Ukrajiny

19:20 – To hlavné z večerného prejavu Zelenského

.

– Informoval o správach Umerova a Syrského – o výsledkoch operácie “Ramstein” a situácii na fronte. V epicentre – Pokrovskom, Kramatorskom a Kurachovskom smere v Doneckej oblasti.

– Porozprával o telefonických rozhovoroch s lídrami Rumunska, Angoly a Iraku, ktorých pozval na švajčiarsky “mierový summit”.

.

– Informoval aj o telefonickom rozhovore s prezidentom Azerbajdžanu, hovorili však len o spolupráci medzi krajinami.

 

19:15 – Rusko nahromadilo 10 000 rakiet S-300, čo mu dáva výhodu.

V rozhovore pre denník The New York Times to povedal Volodymyr Zelenskyj.

“Každodenné používanie bômb – to je ich obrovská výhoda. Používanie systémov S-300 – majú nahromadených 10 tisíc rakiet S-300. Desaťtisíc – to je opäť ich výhoda,” povedal ukrajinský líder, keď komentoval zákazy západných krajín používať ich zbrane na údery proti Rusku.

.

 

19:00 – Tím Tuckera Carlsona poprel správy o spustení vlastnej televíznej šou v Ruskej federácii.

Oznámil to Dean Thompson, vedúci programového a produkčného oddelenia streamovacej služby Tucker Carlson Network.

Predtým viaceré ruské médiá priniesli správu, že Carlson spustil vlastnú šou na televíznom kanáli Rossija-24 a stal sa jej moderátorom.

 

.

18:35 – Ukrajinské ozbrojené sily nemajú dostatok ťažkej techniky a nemôžu ju poskytnúť nedávno mobilizovaným jednotkám, uviedol Forbes.

Publikácia uvádza, že nedostatok ťažkej techniky je taký akútny, že nedávno vytvorená 153. brigáda sa vlastne zmenila z mechanizovanej formácie na pechotnú (153 OPBr).

“Ukrajinci nie sú celkom pripravení jazdiť do boja na golfových vozíkoch (ako Rusi.) Situácia sa však môže zmeniť, ak sa nedostatok vozidiel zintenzívni,” konštatuje Forbes.

Celkovo, konštatuje publikácia, by mobilizácia mohla zvýšiť veľkosť ukrajinských pozemných síl v počte 100 brigád približne o 10 %. Nárast veľkosti ukrajinskej armády však ďaleko predbieha jej mechanizáciu. Dôkazom je, že väčšina najnovších brigád sú pechotné brigády.

“Tento nedostatok mechanizácie nie je pre Ukrajinu katastrofálny, pokiaľ sú ukrajinské jednotky v defenzíve a nepotrebujú rýchlo postupovať pod paľbou. Ale ak niekedy prejdú do ofenzívy…, Ukrajinci budú potrebovať viac vozidiel pre všetky tie nové jednotky, ktoré mobilizujú,” uzatvára Forbes.

 

17:50 – Fotografia následkov úderov na Zoločev v Charkovskej oblasti zverejnila OVA.

Podľa šéfa oblasti Olega Sinegubova bola zasiahnutá materská škola, trh a obytné budovy. Ľudia neboli zranení.

vojna
Následky úderov na Zoločev v Charkovskej oblasti

17:00 – Zelenskyj v rozhovore pre New York Times opäť vyzval Západ, aby dal povolenie zasiahnuť ruské územie svojimi zbraňami a zostreliť ruské rakety.

Neverí, že by to neznamenalo zapojenie NATO do vojny.

.

Zároveň vyzval, aby sa neverilo Putinovým hrozbám o jadrovom útoku.

“Možno je iracionálny, ale miluje svoj život,” domnieva sa Zelenskyj.

Vyzval na diplomaciu bez priamych rokovaní s Ruskom. Uviedol, že jedným z dôvodov “váhania” Západu je snaha o zachovanie obchodných a diplomatických vzťahov s Ruskom: “Každý si necháva dvere trochu pootvorené.”

A podporil vyslanie západných vojsk na Ukrajinu. Hoci poznamenal, že zatiaľ to vidí “len v slovách”.

 

.

16:30 – Južný vojenský okruh začal prvú fázu cvičenia, ktoré zahŕňa praktický výcvik v príprave a použití nestrategických jadrových zbraní, informovalo ministerstvo obrany.

V rámci tejto etapy raketové formácie precvičujú úlohy spojené so získavaním špeciálnej munície pre komplex Iskander, vybavovaním rakiet touto muníciou a skrytým presunom do oblasti pozícií na prípravu odpálenia.

Personál vzdušných síl zároveň precvičuje vybavenie špeciálnymi hlavicami pre systémy protivzdušnej obrany vrátane rakiet Kinžal a prelety do určených hliadkovacích oblastí.

 

15:40 – Generálny štáb AFU uvádza, že v noci 19. mája bola v Sevastopole zasiahnutá ruská raketová loď Cyklón.

.

Pripomenieme, že v tú noc na polostrov zaútočili rakety ATACMS. Ukrajinské námorníctvo vtedy tvrdilo, že došlo k zničeniu mínolovky Kovrovec.

Ruská federácia stratu plavidiel nepotvrdila.

 

14:45 – V Nemecku popiera fámy, že Západ rokuje o možnosti zostreliť ruské rakety a drony nad Ukrajinou.

Nemecký minister obrany Pistorius uviedol, že sa o tom “vážne nediskutuje”, pretože by išlo o “priame zapojenie do konfliktu”.

Deň predtým Zelenskyj opäť povedal, že NATO by mohlo zostreľovať ruské rakety nad Ukrajinou. Táto téma sa zintenzívnila po tom, ako NATO pomohlo Izraelu odraziť iránsky útok.

 

.

14:20 – Americký novinár Tucker Carlson začal moderovať svoju reláciu v ruskej televízii.

Televízia Russia 24 odvysielala prvú epizódu jeho relácie TUCKER. Hovorilo sa v nej o kliešťoch a borelióze.

Pripomeňme, že vo februári Carlson navštívil Moskvu a robil rozhovor s Putinom. Neskôr bol zverejnený jeho rozhovor s Duginom.

 

14:10 – V Sumskej oblasti došlo k raketovému útoku na výrobnú infraštruktúru Konotopu, informovala OBA.

 

14:05 – Európska komisia uviedla, že EÚ ešte nedosiahla úplnú nezávislosť od Ruska v oblasti energetiky.

.

 

14:00 – Straty ukrajinskej armády za tento deň dosiahli až 1660 ľudí, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Ruské jednotky pokračovali v postupe hlboko do obrany nepriateľa v Charkovskej oblasti. Medzi zničenou ukrajinskou technikou sú aj štyri BMP Bradley (ktoré boli zasiahnuté v DĽR).

 

13:20 – EÚ nemá pochybnosti o legitimite Zelenského ako prezidenta Ukrajiny.

Na tlačovej konferencii v Bruseli to uviedol predstaviteľ zahraničnopolitickej služby EÚ Peter Stano.

Pripomeňme, že včera sa skončilo päťročné ústavné funkčné obdobie Zelenského.

.

 

12:40 – EÚ sa rozhodla previesť finančné prostriedky získané zo zmrazených ruských aktív na Ukrajinu, uviedol český minister zahraničných vecí Lipavský v X.

Podľa neho by to v tomto roku mohlo byť až 74 miliárd korún (približne 2,8 miliardy eur).

Z týchto prostriedkov pôjde 90 percent na vojenskú podporu Ukrajiny.

Ktorá inštitúcia o tom rozhodla, Lipavský nešpecifikoval. Predtým sa na tom dohodli veľvyslanci EÚ. Definitívne by ho mala schváliť Európska rada. Dnes zasadá Rada pre všeobecné záležitosti, ktorej členmi sú ministri zahraničných vecí európskych krajín.

Pripomenieme, že podľa masmédií sú USA pripravené poskytnúť Ukrajine pôžičku vo výške približne 50 miliárd dolárov za budúce príjmy z týchto aktív.

 

.

11:45 – Dodávky ruskej ropy do Indie sa v apríli zvýšili na deväťmesačné maximum, uviedla agentúra Reuters.

India nakrátko zastavila dovoz ruskej ropy po tom, ako USA uznali lode a tankery spoločnosti Sovcomflot za porušujúce západné sankcie. Dodávky sa však v apríli obnovili.

Podiel Indie na ruskej rope bol v marci 32 % a v apríli sa zvýšil na 38 %.

India je najväčším odberateľom ruskej ropy. A Rusko je najväčším dodávateľom.

 

10:20 – Nemecko podporuje plán USA použiť budúce príjmy zo zmrazených ruských aktív na podporu Ukrajiny už teraz, citovala agentúra Bloomberg svoje zdroje.

USA sú pripravené poskytnúť pôžičku v hodnote približne 50 miliárd dolárov, ktorá sa bude splácať z úrokov generovaných ruskými aktívami bez konfiškácie istiny dlhu. Ide o približne 5 mld. eur ročne.

.

Washington od Európy očakáva, ak nie spoluúčasť na pôžičke, tak aspoň záväzok, že aktíva zostanú imobilizované a pôžička bude splatená.

Existuje tu však “dlhodobá neistota”: ak sa vojna skončí a Rusko bude súhlasiť s tým, že zaplatí za obnovu Ukrajiny, vznikne otázka rozmrazenia aktív. Alebo v určitej fáze niektorá z krajín EÚ zablokuje predĺženie zmrazenia aktív.

O návrhu sa bude tento týždeň ďalej diskutovať na samite G7 v Taliansku. Rozhodujúcim krokom by mohol byť súhlas Nemecka.

 

08:10 – EÚ chce začať formálne prístupové rozhovory s Ukrajinou už 25. júna, citoval Politico niekoľko zdrojov.

.

Európski a ukrajinskí diplomati sa teraz snažia presvedčiť Maďarsko, aby im v tom nebránilo. Prebieha najmä intenzívna bilaterálna diplomacia “s cieľom vyriešiť problémy maďarských menšín na Ukrajine”.

Kyjev verí, že sa mu podarilo splniť maďarské požiadavky, a čaká na odpoveď Budapešti.

 

07:30 – The Economist uverejnil údajný plán ruskej ofenzívy na severe Charkovskej oblasti.

Podľa plánu zverejneného v publikácii Rusi skúmali, či by mohli čiastočne obkľúčiť Charkov a vyvinúť tlak na AFU východne od vodnej nádrže Pečenež.

Podľa tohto plánu:

– operácia bola naplánovaná na 15. – 16. mája, ale z neznámych dôvodov sa začala skôr,

– Rusi určili dva smery útoku na oboch stranách nádrže,

– na západnej strane – do 72 hodín plánovali dosiahnuť hranice delostreleckého dosahu na Charkov pri obci Borščevja, ale zastavila ich 92. brigáda,

– na východe – plán bol preraziť cez Volčansk až k dedine Pečenegi.

Tempo ofenzívy sa však spomalilo, keďže Ukrajina drží pozície, vysvetľuje publikácia.

 

07:10 – Zelenskyj trvá na tom, že NATO môže zostreliť ruské rakety nad Ukrajinou.

V rozhovore pre agentúru Reuters ukrajinský líder povedal, že Rusko používa na ukrajinskom území 300 lietadiel a Kyjev potrebuje “aspoň 120, 130” stíhačiek F-16, aby mohol čeliť ruským silám na oblohe.

Predtým prezident vyjadril nepochopenie, prečo západní spojenci NATO zostreľujú iránske rakety a bezpilotné lietadlá, ktoré lietali na Izrael, a zároveň sa boja urobiť to isté na Ukrajine, pretože sa obávajú zatiahnutia Aliancie do vojny s Ruskou federáciou.

.

 

06:50 – Španielske ministerstvo obrany oznámilo prípravu nového balíka vojenskej pomoci Ukrajine.

Bude zahŕňať sériu tankov Leopard, rakety pre systémy Patriot SAM, 155 mm delostrelecké granáty, systémy proti bezpilotným lietadlám a iné.

 

06:30 – 20. mája 2024. Hlavné udalosti dňa z ruského pohľadu:

– Ministerstvo obrany oznámilo, že ruskí vojaci úplne oslobodili Belogorovku v LĽR.

– Kyjev za posledných 24 hodín stratil približne 1 260 vojakov, šesť tankov, dve BMP Marder a jeden Bradley, dodalo ministerstvo obrany.

– Letectvo a delostrelectvo zničili radarový systém komplexu IRIS-T a odpaľovacie zariadenie systému S-125 SAM, zasiahli miesto zasadnutia veliteľského štábu dvoch útočných brigád AFU.

– Zelenského popularita v AFU nepresahuje 20 percent, a to napriek neustálemu ideologickému spracovaniu armády, uviedla ruská zahraničná spravodajská služba.

– Zástupca vedúceho ruskej administratívy v Charkovskej oblasti uviedol, že v regióne bolo zriadené centrum na evidenciu ukrajinských vojnových zločinov proti civilnému obyvateľstvu.

– Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Litvinenko povedal, že Ukrajina si uvedomuje, že konflikt by sa mal ukončiť rokovaniami.

– Ukrajinské vojenské regrutačné úrady odovzdali národnej polícii informácie o 94,5 tis. unikajúcich, aby ich vypátrala.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali