To najdôležitejšie z Ukrajiny — Podoljak definoval dva dôvody stagnácie Ukrajiny vo vojne

To najdôležitejšie z Ukrajiny — Podoljak definoval dva dôvody stagnácie Ukrajiny vo vojne

Kyjev 28. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Vadim Ghirda)

Aktualizované 28. marca 2024 20:04

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ruský letecký útok v Kyjeve
Na snímke ukrajinskí vojenskí experti zbierajú zvyšky rakety na mieste ruského leteckého útoku v Kyjeve

19:30 – To hlavné z večerného príhovoru Zelenského

Reklama

– Povedal, že predstavil zahraničnej spravodajskej službe jej nového šéfa. Dal jasne najavo, že na SVR sa vynaloží viac peňazí, pretože “nemôže byť lacná”.

– Komentoval svoj telefonický rozhovor s predsedom Snemovne reprezentantov USA a stretnutie so šéfom francúzskeho parlamentu.

Reklama

– Hovoril o správe ministra obrany Umerova o balíkoch západnej vojenskej pomoci.

 

18:40 – Hlavný veliteľ AFU Syrskyj telefonoval so šéfom Zboru náčelníkov štábov USA generálom Charlesom Brownom.

Strany diskutovali o potrebách AFU v najbližších mesiacoch, otázkach nevyhnutnej pomoci USA Ukrajine, najmä na posilnenie jej obrany pred ruskými raketovými a bombovými útokmi, téme rozvoja opevnení a analyzovali aj niektoré strategické otázky pre perspektívu do roku 2024.

 

Reklama

18:30 – Volodymyr Zelenskyj po prvýkrát telefonicky hovoril s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikom Johnsonom.

Podľa kancelárie prezidenta Zelenskyj “informoval Mikea Johnsona o súčasnej situácii na fronte a o výraznom náraste ruského leteckého teroru”.

“V tejto situácii je rýchle schválenie pomoci pre Ukrajinu zo strany Kongresu rozhodujúce. Sme si vedomí, že v Snemovni reprezentantov existujú rôzne postoje k tomu, ako to urobiť, ale hlavné je, že otázka pomoci Ukrajine zostáva faktorom jednoty,” – povedal ukrajinský prezident.

Pripomenieme, že tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová v utorok uviedla, že Johnson hľadá zámienku, aby sa o návrhu zákona o pomoci Ukrajine nehlasovalo.

 

Reklama

17:50 –  Vladimir Putin neplánuje vojnu na Ukrajine zastaviť a chce ju úplne okupovať.

Uviedol to Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre televíziu CBS.

“Tento človek nechce ukončiť vojnu. Predáva svoju národnú ideu – návrat Sovietskeho zväzu, dokonca viac ako Sovietsky zväz – Ruského impéria. Túto ideu predáva svojej spoločnosti. Nie je pre neho výhodné ukončiť túto vojnu, kým nás neokupuje,” – povedal ukrajinský prezident.

Pripomeňme, že predtým Zelenskyj opakovane tvrdil niečo celkom iné – že Putin chce čo najskôr ukončiť vojnu, aby si oddýchol.

Nie je však známe, čo si o tom Putin v skutočnosti myslí, keďže mu nikto neponúka zastavenie vojny na frontovej línii. Oficiálne stanovisko Ukrajiny zostáva nezmenené – žiadne rokovania o prímerí, kým sa nedosiahnu hranice z roku 1991.

 

17:15 – Ukrajina a Poľsko sa nedohodli na tranzite ukrajinského obilia cez poľské územie.

Ukrajinský minister pre agrárnu politiku Mykola Solskyj to povedal pre Forbes. Podľa neho budú stretnutia týkajúce sa tranzitu pokračovať.

Radi by sme zdôraznili, že otázka tranzitu ukrajinského obilia cez Poľsko sa stala základným kameňom konfliktu s miestnymi poľnohospodármi. Tí sa domnievajú, že Ukrajina aj tak predáva obilie v Poľsku týmto spôsobom.

Minister je zároveň optimistický.

Reklama

“Teraz sme oveľa bližšie k odblokovaniu hranice, ako sme boli včera,” povedal.

 

17:05 – USA označili tvrdenia Ruskej federácie o účasti Ukrajiny na teroristickom útoku na Crocus za “nezmyselnú propagandu” a “nezmysel”.

“Môj strýko hovorieval, že najlepší predajcovia hnoja často nosia vzorky v ústach. Zdá sa, že ruskí predstavitelia sú celkom dobrí predajcovia hnoja,” povedal hovorca Bieleho domu John Kirby.

Povedal, že “jedinú zodpovednosť” za útok nesie jednoznačne “Islamský štát”.

Reklama

A zopakoval, že USA varovali Ruskú federáciu pred útokom islamistov.

Pripomeňme, že ruský Vyšetrovací výbor dnes uviedol, že “existujú dôkazy o väzbách teroristov na ukrajinských nacionalistov”.

 

16:20 – Biely dom tvrdí, že USA odovzdali Ruskej federácii jasné a podrobné informácie o hrozbe teroristického útoku pred tragédiou v Krasnogorsku.

 

Reklama

16:00 –  Ruská armáda v noci na štvrtok zničila svojimi údermi v Charkove približne 50 ukrajinských militantov, uviedol Sergej Lebedev s odvolaním sa na svojich kolegov.

Medzi zabitými boli bojovníci RDK, ktorí sa pripravovali na nový útok na Belgorodskú oblasť, a pravdepodobne aj zahraniční piloti

 

15:25 – Ruská stíhačka sa zrútila do mora a pilot prežil, tvrdia “orgány” vymenované Ruskom Sevastopol.

Predtým médiá písali, že lietadlo bolo zostrelené. Vyhlásenie “orgánov” Sevastopola to však zatiaľ nepotvrdzuje.

 

14:55 – Na Kryme bola počas poplachu zostrelená ruská stíhačka, informujú miestne médiá.

Reklama

 

14:10 – Dvojposchodový dom bol zničený ostreľovaním v Nikolajevke v Doneckej oblasti.Informuje o tom Štátna služba pre mimoriadne situácie.

vojna
Na snímke zničený dom

13:15 – Tusk potvrdil, že Ukrajina a Poľsko sú blízko k riešeniu otázky obilia, ale poznamenal, že nemôže uspokojiť všetkých.

“Ani premiér Šmihal, ani ja, nebudeme mať stopercentnú spokojnosť. Ale o tom je moderná politika. Ukrajina a Poľsko hľadajú riešenia, ktoré nemusia byť úplne uspokojivé pre všetkých. Ale ktoré budú chrániť hlavné záujmy poľských poľnohospodárov a poľských výrobcov a na druhej strane ukrajinských. Hľadáme a sme blízko k nájdeniu riešenia,” povedal Tusk po stretnutí s ukrajinským premiérom.

Šmyhal predtým povedal, že otázka blokády sa rieši, ale nie tak rýchlo, ako by si želal.

 

12:35 – Moskva sa naďalej vyhovára na “ukrajinskú účasť” na teroristickom útoku v Crocuse.

Reklama

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie uviedol, že “existujú dôkazy o prepojení medzi teroristami z Crocusu a ukrajinskými nacionalistami”.

Tvrdí sa, že u páchateľov teroristického útoku “sa našli údaje o prijatí značného množstva peňazí a kryptomeny z Ukrajiny”.

Vyšetrovací výbor tiež uviedol, že identifikoval a zadržal ďalšieho podozrivého, ktorý bol podľa vyšetrovania zapojený do systému financovania teroristov.

 

11:45 – Ukrajina konflikt prehrá, ak nedostane pomoc od USA, nemá už takmer žiadne delostrelectvo, priznal Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre televíznu stanicu CBS. Ukrajinský prezident sa zároveň domnieva, že situácia na fronte sa môže pre Kyjev zhoršiť už v máji až júni.

 

11:00 – Šmyhal tvrdí, že na rokovaniach s Tuskom vo Varšave dosiahol pokrok v otázke zrušenia blokády hraníc.

Reklama

“Dnes môžem povedať, že sme určite dosiahli pokrok, pokiaľ ide o zrušenie blokády, ale predovšetkým o vyriešenie všetkých kritických otázok, ktoré vedú k takýmto blokádam,” povedal Šmihal na brífingu po rokovaniach.

Podľa neho sa plán na riešenie týchto otázok plní, aj keď nie tak rýchlo, ako by si Ukrajina želala, ale “určite máme pozitívne trendy a pozitívnu dynamiku, je dôležité túto dynamiku udržať a ísť ďalej”.

 

10:10 – Ministerstvo práce uviedlo, že kirgizskí občania vrátane neplnoletých sa prostredníctvom sociálnych sietí pokúšajú naverbovať na vykonávanie teroristických činov v Rusku.

 

09:05 – Kanál NgP RaZVedka informuje o bojoch v Semenovke. Nepriateľ sa snaží vytlačiť ruské útočné jednotky z protiútokmi…..

Strata Semenovky po Berdyči otvára cestu k Ocheretinu. A to je pre AFU veľmi zlá správa. Zrejme odtiaľ pochádza hystéria Jurija Butusova, že “nemali dosť dronov”.

Reklama
Semenovka
Boje v Semenovke

 

08:58 – KGBA tvrdí, že hrozí preniknutie ruských DRG do Kyjeva.

V tejto súvislosti sa na naliehavom zasadnutí Rady obrany hlavného mesta rozhodlo “okamžite pracovať na otázke organizovania podujatí, ktoré zahŕňajú účasť veľkého počtu ľudí”.

Dôvodom bola zvyšujúca sa frekvencia ostreľovania, vyhlásenia Ruskej federácie o jej zámeroch zvýšiť počet raketových útokov. Taktiež úrady “nevylučujú hrozbu pokusov o preniknutie nepriateľských DRG na územie mesta, prilákanie agentov ruských bezpečnostných služieb a iných nepriateľských elementov s cieľom destabilizovať situáciu v hlavnom meste”.

 

08:55 – V Charkove v noci drony zničil reštauráciu v Kyjevskej štvrti. Kancelária starostu informovala o dvoch výbuchoch.

V Odese sa drony pokúsili zaútočiť na energetické zariadenie, uviedla hovorkyňa Obranných síl juhu Natalija Gumenjuková.

Reklama

Podľa nej boli drony zostrelené. Neboli hlásené žiadne škody na zariadení.

Prichádzajú informácie o ďalšom výbuchu v Odeskej oblasti.

Telegramy informujú o práci protivzdušnej obrany na rakete letiacej smerom na Zátoku.

 

08:45 – Počas noci na Ukrajinu zaútočilo 28 bezpilotných lietadiel, tri rakety Ch-22 a letecká raketa Ch-31P.

Reklama

Došlo aj k útoku raketami S-300.

Bolo zostrelených 26 dronov Geraň, uviedlo letectvo. Žiadne rakety neboli zostrelené.

 

08:30 – Podľa poradcu šéfa prezidentskej kancelárie Mychajla Podoljaka na ukrajinskom fronte nastala “určitá stagnácia”, ale to neznamená “patovú situáciu”.

“Vo všeobecnosti (je) pomalé zásobovanie Ukrajiny zdrojmi, pomalé rozhodovanie o vhodných nástrojoch, určitá stagnácia na frontovej línii, výlučne obranné operácie na doneckom, luhanskom a záporožskom smere. Rusko pokračuje v mobilizácii, pokračuje v kvantitatívnom tlaku,” povedal Podoljak v Rádiu NV.

Poznamenal, že “stagnácia” neznamená “patovú situáciu”, “keď nechápete, čo by sa malo v tejto vojne robiť”, pretože Ukrajina chápe, čo by sa malo robiť, aká by mala byť stratégia a taktika v rámci tejto stratégie.

Podľa Podoliaka je stagnácia spôsobená dvoma faktormi:

– “nedokončené sankcie”, ktoré umožňujú Rusku financovať vojnu a nakupovať technológie;

– “nedostatočné dodávky zbraní” na Ukrajinu.

 

07:15 – Za výmenu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného za údajného ruského spravodajského dôstojníka Vadima Krasikova, ktorý si v Nemecku odpykáva doživotný trest za vraždu bývalého čečenského vojenského vodcu Zelimchana Changošviliho, lobovala bývalá šéfka amerického ministerstva zahraničných vecí Hillary Clintonová.

Informuje o tom denník The Wall Street Journal.

Noviny tvrdia, že lídri Spojených štátov a Nemecka Joe Biden a Olaf Scholz diskutovali o možnej výmene počas stretnutia vo Washingtone 9. februára 2024.

Za samotnú myšlienku lobovala bývalá šéfka amerického ministerstva zahraničných vecí Hillary Clintonová, ktorú o to požiadal investigatívny novinár Hristo Grozev.

Alexejova manželka Julia Navalná sa tiež neoficiálne obrátila na nemecké úrady so žiadosťou o schválenie výmeny, napísal WSJ.

Reklama

 

06:30 – Putin povedal, že sa nechystá ísť do vojny s NATO.

Vyhlásenia, že Rusko zaútočí na Európu, označil za “úplný nezmysel”.

Slová o možnom útoku na Poľsko, Pobaltie a Českú republiku sú spôsobom, ako oklamať obyvateľstvo týchto krajín, dodal ruský prezident.

Putin zároveň povedal, že ak budú proti ruskej armáde použité stíhačky F-16 z letísk tretích krajín, tieto letiská sa stanú “legitímnymi cieľmi” pre Ruskú federáciu.

Pripomenieme, že v posledných mesiacoch vo viacerých krajinách EÚ politici robia vyhlásenia, že v prípade porážky Ukrajiny Ruská federácia zaútočí na Európu. Poliaci kvôli tomu začali skupovať nehnuteľnosti v Španielsku.

O tom, či NATO a Rusko začnú vojnu, sme viac písali tu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali