To najdôležitejšie z Ukrajiny

To najdôležitejšie z Ukrajiny

Kyjev 14. decembra 2023 (HSP/Foto:AP/Evgeniy Maloletka)

Aktualizované 14. decembra 20:18

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Russia Ukraine War
Na snímke zničené auto na dvore materskej školy po ruskom raketovom útoku na obytnú štvrť v Kyjeve na Ukrajine.

20:15 – Ukrajinské sily protivzdušnej obrany zostrelili jeden z troch lietadiel Kinžal. Informovali o tom vzdušné sily.

Reklama

 

20:10 – Maďarský premiér Orbán povedal, že opustil miestnosť v čase, keď sa lídri EÚ rozhodli začať prístupové rozhovory s Ukrajinou.

Reklama

Vysvetlil, že podľa jeho názoru EÚ prijala zlé rozhodnutie začať prístupové rozhovory s Ukrajinou a nechce sa na nich podieľať.

Orbán dodal, že ostatných 26 členských štátov EÚ trvalo na podpore rokovaní s Ukrajinou a rozhodlo sa “ísť vlastnou cestou”.

 

20:05 – Predseda Európskej rady Michel uviedol, že očakáva dosiahnutie kompromisu o financovaní Ukrajiny “v malých sumách” v najbližších hodinách.

Predtým uviedol, že Európska rada sa rozhodla začať prístupové rozhovory s Ukrajinou.

Reklama

 

19:35 – Rusi sa pokúsili prelomiť obranu AFU v oblasti Kupjanska a Avdejevky, ale ich útoky boli odrazené

 

19:00 – Ukrajinské ozbrojené sily budú schopné vydržať ešte rok za podmienok zníženej pomoci zo strany Západu, potom je vysoká pravdepodobnosť, že sa začne rokovať o podmienkach Ruska.

Tento názor vyjadril publicista agentúry Bloomberg a admirál amerického námorníctva vo výslužbe James Stavridis.

Reklama

“Ukrajina môže pravdepodobne prežiť ďalší rok so zníženou podporou Západu, ale potom Putin dosiahne svoje,” napísal Stavridis.

Bývalý admirál amerického námorníctva poznamenal, že ak by boli dodávky zbraní do Kyjeva prerušené, ruská armáda by mohla pokračovať v ofenzíve a ukrajinské sily by boli nútené ustúpiť.

Ak Západ zachová svoju podporu Ukrajine, o čom Stavridis nie je presvedčený, “šance na kolo zmysluplných mierových rokovaní v priebehu roka sa dramaticky zvýšia”.

Je pravdepodobné, píše bývalý šéf NATO, že ukrajinské rozhovory sa uskutočnia buď pod záštitou OSN, alebo pod záštitou “nejakej kombinácie” zahŕňajúcej Spojené štáty, Európsku úniu, Čínu a Indiu.

 

18:50 – Volodymyr Zelenskyj sa v nemeckom Wiesbadene stretol s velením americkej armády v Európe a Afrike.

“Diskutovali sme o práci Skupiny bezpečnostnej pomoci Ukrajiny, o zabezpečení logistiky dodávok munície a vojenskej techniky, o jej opravách a údržbe,” – povedal prezident.

 

18:25 – Európski lídri sa rozhodli začať rokovania s Ukrajinou a Moldavskom o ich pristúpení k EÚ.

Oznámil to predseda Európskej rady.

Reklama

Zároveň uviedol, že na samite EÚ sa rozhodlo udeliť Gruzínsku štatút kandidátskej krajiny EÚ.

 

17:45 – Rakúsko zablokovalo 12. balík sankcií EÚ voči Rusku a požaduje, aby Kyjev zrušil ukrajinské sankcie voči Raiffeisen Bank, informovala agentúra Reuters.

 

17:20 – Nemecko odovzdalo Ukrajine druhý systém protivzdušnej obrany Patriot a rakety.

Reklama

Informovala o tom nemecká vláda.

Nový balík obsahuje aj deväť pásových terénnych vozidiel Bandvagn 206, 7 390 nábojov pre 155 mm delostrelectvo, tri bezpilotné odmínovacie vozidlá, 14 systémov na detekciu dronov, osem nákladných vozidiel Mercedes-Benz Zetros, štyri prívesy pre traktory a 8 000 40 mm nábojov pre granátomety.

 

17:05 – Rusi znovu získali kontrolu nad haldou odpadu pri Gorlivke, ktorej dobytie si prednedávnom vyžiadal Volodymyr Zelenskyj.

Informoval o tom ukrajinský vojenský publicista Deep State.

Reklama

Telegramový kanál overil video s ukrajinskou vlajkou, ktoré bolo odvezené z haldy trosky bane pomenovanej po Gagarinovi.

Podľa názoru analytikov Deep State po ukrajinskom nájazde na haldu, ktorý oznámil prezident, Rusi teraz posilnia svoju tamojšiu obranu a bude ťažšie preraziť do tejto výšky.

ukrajina
Situácia na fronte

17:00 – Rusi sa snažia preskúmať a vyčerpať náš systém protivzdušnej obrany.

Takto sa k zvýšenej frekvencii leteckých poplachov vyjadrila Natalia Gumenyuk, vedúca tlačového strediska Južných obranných síl.

“Pripravujú sa na masívnejšie použitie rakiet, je pravdepodobné, že Rusi študujú trasy pre rakety, spôsoby našej reakcie a stupeň našej pripravenosti. Nepriateľ na to používa rôzne spôsoby vrátane falošných cieľov,” povedala.

 

16:30 – Fínska vláda sa rozhodla uzavrieť všetky kontrolné stanovištia na hraniciach s Ruskom, uviedol šéf ministerstva vnútra

Reklama

 

16:15 – Počas útoku na Ukrajinu dnes v Rumunsku spadol ďalší ruský dron.

NATO uviedlo, že to nepovažuje za útok na alianciu

Hovorca NATO Dylaine White pre tlačovú agentúru dpa uviedol, že nič nenasvedčuje tomu, že dron úmyselne zaútočil na krajinu NATO.

 

16:10 – Zelenskyj pricestoval do Nemecka na neohlásenú návštevu, informovali nemecké médiá.

Ukrajinský prezident priletel do Frankfurtu nad Mohanom. V celom regióne boli prijaté zvýšené bezpečnostné opatrenia a viaceré cesty boli zablokované.

Reklama

Po prílete Volodymyr Zelenskyj zamieril do Wiesbadenu, kde sa nachádza veliteľstvo americkej vojenskej pomoci Ukrajine.

 

16:05 – Počas denného raketového útoku v Chmelnickom regióne došlo k dvom výbuchom, informovala OBA.

Prvý výbuch nastal v Starokonštantinivskom OTG, kde sa nachádza letisko.

Druhý – v oblasti Miroliubnenskej OTG.

“Podľa aktuálne dostupných informácií neboli v oboch prípadoch zaznamenané žiadne obete ani škody,” informovala OVA.

 

Reklama

15:30 – Kyjevská oblasť bola napadnutá raketami, informovala OBA.

Informácie o obetiach a škodách nie sú k dispozícii.

Hovorca vzdušných síl Ignat zároveň uviedol, že o následkoch sa nebude informovať.

 

15:20 – Zelenskyj sa chcel osobne zúčastniť na dnešnom samite Rady EÚ, ale jeho návšteva bola deň predtým zrušená, uvádza Politico.

“Pred zasadnutím sa v Bruseli šírili fámy, že Zelenskyj sa dnes osobne zúčastní na samite EÚ. Tento plán sa však v stredu zrušil, keďže výsledok zasadnutia, najmä pokiaľ ide o budúce členstvo Ukrajiny v EÚ, zostáva nejasný,” uviedla publikácia.

 

Reklama

14:50 – Fínsko opäť zvažuje uzavretie hraníc s Ruskom, informoval denník Helsingin Sanomat. Rozhodnutie môže padnúť už dnes večer.

Dva priechody na rusko-fínskej hranici sa opäť otvorili o polnoci. Televízia Yle napísala, že migranti okamžite dorazili na fínske hranice. Najmenej 24 ľudí požiadalo o azyl v meste Niirala (Värtsilä v Karélii na ruskej strane).

 

14:40 – Médiá píšu o výbuchoch v Starokonstantinovskom Chmelnickom kraji.

 

14:10 – Na Ukrajine bol už po tretí raz v priebehu dňa vyhlásený poplach kvôli vzlietajúcemu lietadlu MiG.

ukrajina
Mapa poplachov

13:30 – Putinova tlačová konferencia sa skončila, trvala 4 hodiny a 4 minúty. Prezident odpovedal na 67 otázok.

Reklama

 

12:45 – Putin hovoril o špeciálnej operácii: víťazstvo bude naše

 

12:00 – Putinovi položil otázku jeho “dvojník”.

Istý študent z Petrohradu vytvoril digitálneho dvojníka ruského prezidenta, ktorý sa ho opýtal, či je pravda, že Putin má veľa dvojníkov, a čo si myslí o umelej inteligencii.

Reklama

Putin povedal, že nemá žiadnych dvojníkov.

 

11:15 – Putin komentoval situáciu s ukrajinským predmostím na ľavom brehu Chersonskej oblasti v Krynkách.

Podľa neho išlo o pokus “preraziť na ľavý breh Dnepra a zabezpečiť pohyb smerom na Krym”.

“AFU sústredila delostrelecké údery na veľmi úzky úsek brehu. V záujme záchrany životov chlapcov bolo rozhodnuté ustúpiť o niekoľko metrov, ukrajinské jednotky tam vošli,” povedal Putin.

Podľa neho je predmostie AFU dlhé 1 200 metrov a široké 300 metrov. Putin tvrdí, že elitné ukrajinské jednotky tam utrpeli veľké straty kvôli problémom so zásobovaním cez rieku Dneper.

 

10:40 – Putin začal svoju tlačovú konferenciu.

Hneď začal otázkou volieb a svojej kandidatúry na prezidenta. Uviedol, že jeho hlavnou úlohou je dosiahnuť “suverenitu” vrátane ekonomickej suverenity.

Uviedol, že “pre krajinu ako Rusko je jej existencia bez suverenity jednoducho nemožná”.

Dostal otázku, “na čo môže byť človek hrdý”. Putin odpovedal, že na hospodársky rast, ktorý dosiahol 3,5 %.

Vo všeobecnosti zatiaľ hovorí výlučne o sociálnej ekonomike: rast reálnych miezd, rast minimálnej mzdy, priemerná dĺžka života, nízka nezamestnanosť.

 

09:30 – Pred dnešným samitom Rady EÚ má Maďarsko stále v úmysle zablokovať začatie prístupových rozhovorov s Ukrajinou. Uviedol to premiér Orbán.

“Stanovili sme 7 podmienok, ktoré sprevádzajú štatút kandidátskej krajiny Ukrajiny. A podľa hodnotenia Európskej komisie tri zo siedmich nie sú splnené. Nie je dôvod o čomkoľvek diskutovať, má zmysel sa k tomu vrátiť, keď Ukrajina všetko splní,” – povedal maďarský premiér.

Reklama

 

08:45 – Americký Senát podporil návrh zákona o obrannej politike, ktorý vyčleňuje rekordnú sumu 886 miliárd USD na ročné vojenské výdavky. Zahŕňajú aj malú sumu pomoci pre Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dokument podporili republikáni aj demokrati.

Predlžuje jedno opatrenie pomoci pre Ukrajinu – Iniciatívu pre bezpečnostnú pomoc – do konca roku 2026, pričom na tento program schvaľuje 300 miliónov dolárov v súčasnom fiškálnom roku (do 30. septembra 2024) a v nasledujúcom roku.

“Táto suma je však mizivá v porovnaní so 61 miliardami dolárov pomoci pre Ukrajinu, o ktorých schválenie Biden požiadal Kongres,” konštatuje agentúra Reuters.

 

08:00 – Brusel sa pripravuje na to, že plánovaný dvojdňový samit Rady EÚ o Ukrajine bude odložený na sobotu.

Informuje o tom korešpondent Rádia Sloboda z hlavného mesta Belgicka.

Hlavnou otázkou je, či Maďarsko nezablokuje pridelenie 50 miliárd eur Ukrajine a začiatok prístupových rokovaní s EÚ.

 

07:25 – Republikánsky senátor Tillis vidí “kontúry” dohody s Bielym domom, ktorá by mohla odblokovať pomoc Ukrajine.

Podľa agentúry Reuters Tillis novinárom povedal, že administratíva predložila návrh, ktorý je v súlade s požiadavkami republikánov na výrazné zníženie toku migrantov cez hranice s Mexikom.

“Administratíva niečo predložila. Nie je to podrobný návrh, ale načrtáva niektoré kontúry toho, čo by podľa mňa malo v budúcnosti výrazne znížiť prílev migrantov,” povedal senátor pre agentúru Reuters.

 

07:20 – Počet rakiet 48N6, ktoré boli použité na útok na Kyjev, sa dnes počíta na tisíce a Ruská federácia ich naďalej vyrába. Informoval o tom Oleg Katkov, šéfredaktor časopisu Defence Express.

Reklama

“O raketách, ktorými bol dnes napadnutý Kyjev, hovoríme s doletom viac ako 280 kilometrov. To znamená, že dolet týchto rakiet je s najväčšou pravdepodobnosťou viac ako 300 kilometrov. Tieto rakety sú stále sovietskej výroby. Preto je ich počet v Rusku značný,” povedal Katkov.

 

07:15 – Peskov sa viackrát vyjadril k situácii v súvislosti s klesajúcou podporou Kyjeva zo strany Západu:

  • USA si uvedomili, že Kyjev ich oklamal – na bojisku nie je žiadne “víťazstvo”;
  • Kyjev sám dobre vidí, čo sa deje na bojisku, a nedostatok potenciálu na postup;
  • Ukrajinské ozbrojené sily rýchlo strácajú svoje pozície, a to je nevyhnutný proces;
  • Američania sa začali čudovať, na čo míňajú toľko peňazí pre Ukrajinu;
  • USA teraz začínajú mať výhrady voči Ukrajine, že jej poskytnú pomoc v rámci svojich možností;
  • Skromná podpora Washingtonu vo výške 200 miliónov dolárov stavia kyjevský režim do zložitej situácie;
  • Moskva bude so záujmom sledovať pokles americkej podpory pre Ukrajinu.

 

06:30 – 13. decembra 2023. Hlavné udalosti dňa z ruského pohľadu:

  • Zelenského zaskočila otázka amerického novinára o šanciach Ukrajiny na víťazstvo bez novej americkej pomoci: nič nepovedal a mierne pokrčil plecami, uvádza agentúra Bloomberg;
  • USA budú naďalej dodávať zbrane Ukrajine, kým bude príležitosť, ale bez ďalšej pomoci USA čoskoro dôjdu finančné prostriedky, povedal Biden;
  • Politico: Biden nedokázal Zelenskému prisľúbiť poskytnutie ďalšej podpory. Je to ďalší znak toho, že americký prezident nemôže na svetovej scéne konať, ako sa mu zachce;
  • Úrady ráno informovali o leteckom poplachu v Kyjeve a regióne, zatiaľ čo médiá písali o výbuchoch v ukrajinskom hlavnom meste;
  • Podľa ruského ministerstva obrany ruskí výsadkári zničili dva tanky a samohybné delo AFU neďaleko Klaščejevky pomocou lanciet;
  • Podľa veliteľa protisabotážnej skupiny ruských ozbrojených síl ruské jednotky brániace breh vodnej nádrže Kachovka pri Záporožskej jadrovej elektrárni pravidelne prekazia pokusy ukrajinských diverzantov preniknúť do nádrže;
  • Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinské jednotky stratili v priebehu dňa na línii kontaktu viac ako 600 vojakov vo všetkých smeroch. Ruské jednotky zničili 11 nepriateľských obrnených vozidiel vrátane tankov a bojových vozidiel pechoty, ako aj 11 ukrajinských húfnic. Ruské letectvo, bezpilotné lietadlá a raketové jednotky zasiahli nepriateľské jednotky v 118 oblastiach.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali