To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 4. decembra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Felipe Dana, telegram)

Aktualizované 4. decembra 2023 19:58

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Rozhovor s Volodymyrom Zelenským
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

19:50 – Drony Geran sa pohybujú v juhovýchodnej časti Charkovskej oblasti a letia na juhovýchod (do Doneckej oblasti), uviedlo letectvo.

.

 

19:40 – V Kyjeve bol nainštalovaný vianočný stromček.

.

Oznámil to starosta mesta Vitalij Kličko.

“Nie je taký veľký ako v čase mieru, ale život potvrdzujúci ako nikdy,” poznamenal.

stromcek
Na snímke vianočný stromček v Kyjeve

19:20 – Bojovník ocenený medailami “Za statočnosť” a “Za dobytie Bachmutu” nemôže získať ruské občianstvo.

Alexander sa narodil v ruskej rodine v Uzbekistane a po začiatku ŠVO sa dobrovoľne prihlásil na front ako člen PMC Wagner a zúčastnil sa bojov o Soledar a Artemovsk.

Bez ruského pasu mu nevydajú osvedčenie veterána bojových operácií a ťažko si nájde prácu. Bojovník sa zatiaľ zaregistroval u príbuzných a snaží sa tento problém vyriešiť. V opačnom prípade ho môžu deportovať do Uzbekistanu, kde mu hrozí desať rokov väzenia za účasť v ŠVO.

.

 

18:55 – Zimné podmienky skomplikujú priebeh bojov na Ukrajine.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg to povedal počas rozhovorov s ukrajinským ministrom obrany Rustemom Umerovom, informovala tlačová služba NATO.

“Vzhľadom na to, že sa očakáva, že zima skomplikuje priebeh bojov, Stoltenberg zdôraznil, že spojenci sú odhodlaní posilniť politickú a praktickú podporu Ukrajine pri jej obrane pred ruskou inváziou,” uviedlo NATO.

 

.

18:30 – Plán protiofenzívy Ukrajiny v skutočnosti pripravil Západ. Washington a Kyjev sa však sporili o načasovanie začiatku tejto operácie. Denník Washington Post o tom písal v článku venovanom “zastavenej protiofenzíve” ukrajinských ozbrojených síl založenom na rozhovoroch s “viac ako 30 vysokopostavenými predstaviteľmi Ukrajiny, Spojených štátov a európskych krajín”.

Ako sa uvádza v materiáli, “Pentagón chcel, aby sa ofenzíva začala v polovici apríla, aby zabránil Rusku posilniť svoje pozície. Ukrajinci sa mrvili a trvali na tom, že bez dodatočných zbraní a výcviku nie sú pripravení”.

Pentagón bol presvedčený, že “mechanizovaný frontálny útok na ruské pozície je možný so silami a zbraňami, ktoré Ukrajina má”. Západ predpovedal, že AFU by mohla dosiahnuť Azovské more za 60 – 90 dní, zdôrazňuje The Washington Post. Zároveň informoval, že americká rozviedka nezdieľa optimistické názory ozbrojených síl USA a odhaduje šance Kyjeva na úspech ako “50 na 50”.

 

17:40 – Rozpočtový úrad Bieleho domu vyzval predsedu Snemovne reprezentantov USA Mikea Johnsona, aby urýchlil schvaľovanie pomoci Ukrajine.

Informovala o tom agentúra Reuters.

V liste adresovanom Johnsonovi sa uvádza, že bez zásahu Kongresu štátom “do konca roka dôjdu zdroje na nákup zbraní a vybavenia pre Ukrajinu, ako aj na ich presun zo skladov”.

Prerušenie toku finančných prostriedkov do Kyjeva, píše rozpočtový úrad Bieleho domu, “zvyšuje pravdepodobnosť ruských vojenských víťazstiev” a balíky pomoci sú už teraz menšie, s obmedzenými dodávkami.

Pentagón do polovice novembra vyčerpal 97 % predtým dohodnutých prostriedkov pre Ukrajinu a ministerstvo zahraničných vecí úplne vyčerpalo finančné prostriedky. Ministerstvo požaduje, aby sa nová pomoc dohodla bez čakania do konca roka.

Johnson zasa uviedol, že vo výzve nenašiel to najdôležitejšie: odpoveď na obavy republikánov z chýbajúcej stratégie pre Ukrajinu. Podľa neho Biely dom nevyjadril myšlienky o spôsoboch riešenia konfliktu ani “plán na primerané monitorovanie pomoci, ktorú prideľujú americkí daňoví poplatníci”. Republikáni zvážia žiadosť o finančné prostriedky pre Kyjev len v spojení s rozpočtovými prostriedkami na ochranu hraníc s Mexikom, povedal Johnson.

.

“Republikáni v Snemovni reprezentantov sa rozhodli, že akýkoľvek ďalší balík opatrení v oblasti národnej bezpečnosti sa musí začať na našej vlastnej hranici. Veríme, že sa dá nájsť dohoda o týchto dvoch otázkach, ak demokrati v Senáte a Biely dom začnú rozumne rokovať,” povedal predseda parlamentu.

 

17:00 – A ďalší úryvok z článku v denníku The Washington Post o príčinách neúspechu tohtoročnej ukrajinskej ofenzívy.

V publikácii sa píše, že “bezvýsledné a skľučujúce prvé mesiace ofenzívnej kampane vyvolávajú u západných spojencov Kyjeva triezve otázky o budúcnosti, keďže Zelenskyj naďalej vyzýva na boj, kým Ukrajina nedosiahne hranice z roku 1991.

“Bude to trvať roky a veľa krvi,” povedal britský bezpečnostný predstaviteľ, ak je to vôbec možné. – Je na to Ukrajina pripravená? Aké dôsledky to bude mať pre obyvateľstvo? Ekonomické dôsledky? Dôsledky pre podporu Západu?”.

.

“Rok sa blíži ku koncu. A teraz je ruský prezident Vladimir Putin viac ako kedykoľvek predtým presvedčený, že dokáže prečkať vrtkavý Západ a plne absorbovať ukrajinské územie, ktoré už jeho vojská obsadili,” píše sa v publikácii.

 

16:10 – Spojené kráľovstvo odovzdalo Ukrajine ďalší počet viacúčelových rakiet Martlet, ktoré sa používajú na ničenie bezpilotných lietadiel. Informoval o tom denník The Times.

 

15:55 – V Petrohrade bol zadržaný muž podozrivý z odpálenia improvizovaného výbušného zariadenia v blízkosti vojenského náborového strediska.

.

“Ukázalo sa, že páchateľom teroristického činu je ruský občan narodený v roku 1990 v Litve. Ako vysvetlil samotný zadržaný, svojím činom sa snažil zastrašiť ľudí, ktorí by mohli prísť do vojenského náborového strediska. Komponenty výbušného zariadenia si zozbieral na svojom pracovisku,” uviedol agentúrny hovorca.

 

15:15 – Pravicový politik Geert Wilders, ktorého strana zvíťazila v holandských voľbách , potvrdil, že je proti dodávkam zbraní na Ukrajinu. Hoci ruskú inváziu odsudzuje.

“Som presvedčený, že Rusko je tu tým zlým. Som presvedčený, že nech si myslíte o Ukrajine čokoľvek, aká je skorumpovaná, je to suverénna krajina a Rusko nemalo začať vojnu. Ale myslím si, že Holandsko by nemalo dať Ukrajine
zbrane, pretože ich nemáme dosť. Robia to iné krajiny. Myslím si, že by sa malo rokovať, a nie viesť vojnu,” povedal v rozhovore pre Rebel News.

Pripomenieme, že Holandsko je jednou z kľúčových krajín v tzv. leteckej koalícii, ktorá má dodať Ukrajine lietadlá F-16.

 

14:25 – Rusko nielen hromadí rakety na údery na ukrajinský energetický sektor, ale obnovuje aj svoje strategické rezervy, povedal hovorca vzdušných síl Jurij Ignat.

.

“Neskladajú len rakety – obnovujú svoje strategické zásoby. Veď väčšina z tých rakiet, o ktorých hovoríme my dvaja, sú aj nosičmi taktických jadrových zbraní. Potrebujú mať tieto kritické zásoby, aby mohli ohrozovať krajiny NATO a iných nepriateľov,” povedal počas telemostu.

Podľa neho sa ostreľovanie môže začať kedykoľvek.

“Ukrajina je v úzkostlivom očakávaní zopakovania minuloročných udalostí, keď Rusi chceli ” zhasnúť” našu elektrickú sieť. Pred rokom v tomto čase sme už boli na pokraji výpadku elektrickej energie. Vojenská rozviedka a ďalšie relevantné agentúry upozorňujú, že agresor sa nevzdal dosiahnutia tohto cieľa, ale teraz sa zrejme dôkladnejšie pripravuje na realizáciu svojho plánu. “Nepriateľ zvýšil výrobu presných rakiet a začal montovať iránske šahy,” povedal Ignat.

 

14:20 – Situácia na frontoch 4. decembra 2023

Situácia na frontoch 4. decembra 2023
Situácia na frontoch 4. decembra 2023
Situácia na frontoch 4. decembra 2023
Situácia na frontoch 4. decembra 2023

13:45 – Maďarská vláda potvrdila, že Orbán má naplánované stretnutie s Porošenkom. Inicioval ju piaty ukrajinský prezident, ktorému v dôsledku toho nebolo umožnené opustiť krajinu.

Podľa maďarského ministra zahraničných vecí Szijjártóa Orbán rád rokuje s kýmkoľvek vrátane bývalých zahraničných lídrov.

.

“Nechcú byť prekážkou pre stretnutia tohto druhu,” citovala ho miestna publikácia Telex.

Témy neúspešného stretnutia nemenoval so slovami: “Nepúšťajme sa do takýchto výmyslov.”

 

12:51 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily odrazili útok útočných skupín AFU v Charkovskej oblasti v smere na Kupjansk;

– AFU počas dňa stratila do 100 príslušníkov v južnom doneckom smere;

– Ruské ozbrojené sily odrazili päť útokov AFU na Krasnolimanskom smere, nepriateľ stratil až 280 vojakov;

.

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili 30 ukrajinských bezpilotných lietadiel a granátomet HIMARS MLRS;

– jednotky ruských ozbrojených síl zasiahli personál a techniku dvoch brigád AFU v doneckom smere;

– Ruské ozbrojené sily odrazili útok útočných skupín AFU pri Nesteryanke v záporožskom smere, nepriateľ stratil do 40 vojakov;

– AFU stratila až 300 vojakov na doneckom smere.

 

12:08 –  Ukrajina požiadala šéfa Pentagonu Austina počas jeho návštevy v Kyjeve o 17 miliónov nábojov, citovala Ukrajinská pravda svoje zdroje.

Austin bol zároveň “mierne povedané prekvapený, pretože nie je možné zhromaždiť toľko nábojov po celom svete”.

.

Celkovo podľa ukrajinskej armády potrebuje Kyjev vojenskú pomoc za 350 – 400 miliárd dolárov, aby dosiahol hranice z roku 1991.

Takisto, ako sme informovali, návšteva šéfa Pentagónu v Kyjeve zintenzívnila rozpory medzi Zelenským a Zalužným

 

11:43 – Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj požiadal ministra obrany USA o 17 miliónov nábojov. Informovala o tom spravodajská a analytická webová stránka Ukrajinska Pravda.

Americkému hosťovi boli predložené tieto výpočty, ako aj “predbežné predstavy” generálneho štábu AFU o plánovaní postupu.

“Austinovi bola vyslovená potreba 17 miliónov nábojov. Mierne povedané, bol prekvapený, pretože toľko nábojov nie je možné zhromaždiť na celom svete,” uviedol zdroj pre Ukrajinskú pravdu.

Podľa neho Kyjev tiež požiadal Washington o “350 – 400 miliárd dolárov”.

.

 

11:39 – Gubernátor Voronežskej oblasti potvrdil smrť ruského generálmajora Vladimíra Zavadského vo vojne na Ukrajine.

Bol zástupcom veliteľa 14. armádneho zboru.

Podrobnosti o úmrtí gubernátor neuviedol. Vo verejných médiách sa objavili rôzne verzie, od výbuchu míny v tyle až po ostreľovanie pri Krynoku na ľavom brehu Chersonskej oblasti, kde ukrajinské ozbrojené sily držia predmostie.

 

.

11:20 – Ukrajina pracuje na novej modifikácii rakety Neptun, uviedol námestník ministra obrany Ivan Havriljuk.

“V súčasnosti prebiehajú práce na vytvorení takzvaného dlhého Neptúna. Hovoríme o novej modifikácii rakety pre komplex Neptun,” povedal bez uvedenia ďalších podrobností.

Médiá špekulujú, že ide o úpravu protilodnej strely R-360 na ničenie pozemných cieľov. Pravdepodobný dolet takejto rakety môže dosiahnuť 400 kilometrov.

 

11:03 – Zelenskyj komunikuje s niektorými veliteľmi AFU obchádzajúc Zalužného, uviedla Ukrajinská pravda.

Podľa zdrojov publikácie existuje dojem, že Zelenskyj má dva typy AFU: “dobrých” pod velením Syrského a “iných obľúbencov” a “zlých”, ktorí sú podriadení Zalužnému.

“To je pre hlavného veliteľa veľmi demotivujúce a hlavne mu to bráni veliť celej armáde,” zdôraznil zdroj zo Zalužného okolia.

 

10:35 – Bulharský prezident Roumen Radev vetoval dohodu s Ukrajinou o dodávke obrnených transportérov.

“Obrnené vysokokapacitné transportéry poskytnuté Ukrajine by sa mohli použiť práve pri ochrane bulharských hraníc a pomoci obyvateľstvu pri katastrofách a nehodách. Život a zdravie bulharských občanov by mali byť hlavnou prioritou,” zdôraznil prezident a vrátil dohodu na nové prerokovanie v parlamente.

 

10:17 – Škody spôsobené búrkou a hurikánom v Sevastopole predbežne dosiahli 6,5 miliardy rubľov, uviedol guvernér Michail Razvožajev.

Podľa neho už bola táto suma nahlásená na federálnej úrovni. Kompenzácie sa plánujú vyplatiť fyzickým aj právnickým osobám.

 

09:39 – Ukrajinské jednotky posilnili zoskupenie pri Horlivke v Doneckej ľudovej republike jednotkou niekoľkých desiatok cudzincov, uviedol poradca hlavy republiky Ján Gagin.

.

Podľa neho ukrajinské jednotky pripravujú pokus o útok na pozície ruských síl v oblasti.

 

09:21 –  Španielsko nakúpilo rekordné množstvo ruského plynu v roku 2023, informuje El Mundo.

Za prvých deväť mesiacov tohto roka Madrid doviezol šesťkrát viac ruského plynu ako v roku 2018. A rovnako veľa ako za celý rok 2022.

“Tento rok sa skončí ako rok, keď španielska plynárenská sústava dostala najviac ruského plynu vo svojej histórii,” píše publikácia.

A konštatuje, že USA zatiaľ nedokázali nahradiť Rusko na španielskom trhu dodávok plynu.

 

09:04 – Dron zasiahol ropný sklad v Luhansku, informovalo miestne “vojenské veliteľstvo”. Vznikol požiar.

 

08:23 – Denník Financial Times informoval o novej výzve, ktorá ohrozuje vyčlenenie 50 miliárd eur EÚ pre Ukrajinu.

Okrem stanoviska Maďarska sa členské štáty EÚ zatiaľ nedokázali dohodnúť na doplnení spoločného rozpočtu, z ktorého sa plánuje vyčleniť prostriedky na podporu Ukrajiny, uviedli zdroje denníka.

Dosiahnutie kompromisu komplikuje víťazstvo krajnej pravice v holandských voľbách a nedávne rozhodnutie nemeckého súdu o obmedzení vládnych pôžičiek.

Nemecko a “iné štáty” uviedli, že EÚ neposkytnú žiadne ďalšie finančné prostriedky okrem tých, ktoré Ukrajina potrebuje. Ostatné krajiny požadujú dodatočné peniaze na riešenie domácich politických problémov, ako je napríklad migrácia.

Suma 50 miliárd EUR pre Ukrajinu (17 miliárd EUR v grantoch a 33 miliárd EUR v pôžičkách) bola skombinovaná so žiadosťami o 15 miliárd EUR na migráciu, 10 miliárd EUR na investície do “strategických technológií” a takmer 19 miliárd EUR na splácanie úrokov zo spoločných úverov EÚ.

Na poslednom samite lídrov EÚ v októbri Scholz označil výpočty Európskej komisie za “komické”, uviedli zdroje.

.

“Neschválenie dlhodobého financovania, samostatného mechanizmu v hodnote 20 miliárd eur na nákup zbraní a začatie prístupových rozhovorov bude pre Kyjev ranou po neúspechu jeho letnej protiofenzívy a rastúcich obavách zo slabnúcej podpory Západu,” píše FT.

Dohoda o rozpočte bude “veľmi, veľmi ťažká”, tvrdí vysokopostavený predstaviteľ. Kompromis je však stále možný.

 

08:05 – Vojenskí analytici píšu o tom, že Rusi postupujú pri Avdejevke.

Americký Inštitút pre štúdium vojny po preštudovaní záberov na sociálnych sieťach tvrdí, že ruské jednotky postúpili západne od železnice severne od obce Stepnoje (severný bok).

Ďalšie video ukazuje, že Rusi postupujú juhozápadne od obce Pervomajskoje (južné krídlo).

Ukrajinská vojenská webová stránka Deep State píše, že Rusi mali “čiastočný úspech” v Stepnoje a južne od obce.

Rusi postupujú pri Avdejevke
Rusi postupujú pri Avdejevke

07:47 – Kamikadze dron “Privet-82” dostal možnosť ovládania z úkrytu na základe skúseností zo špeciálnych operácií. Informovala o tom konštrukčná kancelária “Oko”.

“Pokračovali sme v práci na vylepšovaní “Privet-82”, pričom sme dostávali spätnú väzbu a odporúčania počas bojového použitia prístroja v zóne špeciálnych operácií. Postupne vznikla nová modifikácia aparátu – “Privet-82M1″. Nová pozemná stanica umožňuje ovládať dron zo suterénu alebo zákopu umiestnením video a riadiacich opakovačov so smerovou anténou na vyvýšenom mieste. Bezpečnosť výpočtov je našou prioritou,” uviedla konštrukčná kancelária.

Kamikadze dron "Privet-82"
Na snímke Kamikadze dron “Privet-82”

06:58 -Ukrajina začala posielať mačky na front, aby bojovali proti myšiam, potkanom a hadom. Píše o tom denník Bild.

 

06:50 – USA nebudú môcť obmedziť vývoz ropy z Ruska.

Západom zavedený cenový strop na ruskú ropu nepriniesol želané výsledky. Obchod sa nezastavil. Okrem toho Rusko rozširuje ťažbu, ako aj svoj vplyv v tých krajinách, kde Západ zanechal vákuum.

Teraz USA zamýšľajú sprísniť trestné opatrenia a rozšíriť ich aj na hospodárskych partnerov Moskvy, píše Berliner Zeitung.

 

.

06:40 –  Poradca šéfa Zelenského úradu Podoljak pripustil, že Ukrajina nie je schopná sama zvýšiť vojenskú výrobu, aby dosiahla paritu s Ruskom.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 3. decembra 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Ruské ozbrojené sily zasiahli zakopaný kontrolný bod protivzdušnej obrany AFU pri Dnepropetrovsku, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli sklady pohonných hmôt pri Mirgorode v Poltavskej oblasti a Chmeľnickom, arzenál v Mykolajevskej oblasti a muničný sklad tera obrany pri Lipcove v Charkovskej oblasti;

– AFU odrazila útok pri Jampolovke v DĽR na Krasnolimanskom smere a útok pri Verbovom v Záporožskej oblasti;

– AFU stratila na doneckom smere do 300 vojakov, na juhodoneckom smere do 85 vojakov a na chersonskom smere do 65 vojakov, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Celkové straty AFU na rôznych smeroch za deň dosiahli približne 815 vojakov a viac ako 20 jednotiek rôznej techniky, uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení;

– AFU zasiahla Doneck, zranených bolo 6 civilistov;

– Šéf Pentagonu Austin uviedol, že USA uskutočňujú najrozsiahlejšiu modernizáciu vojensko-priemyselného komplexu za posledné desaťročia, finančné prostriedky na výrobu nábojov sa zvýšili o 50 % z dôvodu ich rýchlej spotreby na Ukrajine.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali