To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 2. decembra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

Aktualizované 2. decembra 2023

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Zelenskyj navštívil frontovú líniu na východe Ukrajiny
Ukrajinský vojak stráži velitešské stanovište na frontovej línii v meste Kupiansk v Charkovskej na východe Ukrajiny

20:21 – Zelenskyj vo svojom večernom príhovore vyzval, aby sa v nadchádzajúcich dňoch reagovalo na letecké poplachy.

.

“Prosím, nezabúdajte brať do úvahy signály leteckého poplachu, najmä v týchto dňoch. Nemali by ste to zanedbávať,” povedal prezident.

Nedávno zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Alexej Kuleba uviedol, že Rusi zintenzívňujú údery na Ukrajinu.

.

“Rusko zostruje útoky na územie Ukrajiny. Len v novembri zahynulo pri ruskom ostreľovaní 76 Ukrajincov a ďalších 300 bolo zranených,” povedal dnes.

 

19:55 – Záporožská jadrová elektráreň sa v noci na dnes, 2. decembra, dočasne odpojila od externého zdroja energie, uviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

Podľa nej elektráreň fungovala na dieselové generátory. Príčina mimoriadnej udalosti nie je špecifikovaná.

Dnes sa tiež šéf Rosatomu Alexej Lichačov a generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi dohodli na konzultáciách v januári až februári 2024.

 

.

19:30 – Ďalším trom ukrajinským poslancom zo strany EuroSolidarity – Iryne Heraščenkovej, Marii Ionovej a Ivanne Klympuš-Tsintsadze – nebolo povolené vycestovať do zahraničia.

Informovali o tom na svojich sociálnych sieťach. Poslankyne plánovali odcestovať do Spojených štátov.

Ich služobné cesty zrejme nepodpísal predseda Rady Stefančuk.

Už skôr bol exprezident Porošenko otočený na hraniciach – pod zámienkou, že sa chce v Európe stretnúť s “proruským” maďarským premiérom Orbánom.

 

.

19:00 – Ukrajinské telegramové účty zverejnili video, na ktorom je vraj vidieť streľbu na vzdávajúcich sa vojakov AFU.

Na záberoch dvaja vojaci striedavo vychádzajú zo zákopu s rukami za hlavou, pričom ich pravdepodobne sledujú Rusi. Potom začnú strieľať na vzdávajúcich sa mužov.

Jeden z komentátorov sa domnieva, že sa to stalo pri obci Stepnoje neďaleko Avdejevky. V súčasnosti ju obsadzuje ruská armáda. Pravosť záberov ešte nebola overená.

 

18:45 – Porošenko zareagoval na vyhlásenie SBU, že sa chce stretnúť s maďarským premiérom Orbánom (preto mu nebolo umožnené opustiť krajinu).

Eurosolidarita vo svojom vyhlásení pripomenula, že Zelenskyj sa prednedávnom stretol aj s Orbánom, ktorého SBU označila za “proruského”.

Strana bývalého prezidenta zároveň nepoprela ani nepotvrdila, či sa Porošenko chystá stretnúť so šéfom maďarskej vlády.

To znamená, že je možné, že takéto stretnutie bolo skutočne plánované. Zároveň je zaujímavé, že bývalý prezident má v Budapešti továreň na výrobu cukroviniek, ktorá je súčasťou jeho impéria. Je uvedená aj na webovej stránke korporácie.

Inými slovami, Porošenko mal s Orbánom v každom prípade o čom diskutovať, ak sa s ním mal stretnúť.

 

.

18:30 – Ukrajinské zdroje priniesli správy, že mesto Očakov je silno ostreľované.

Hlásia to viaceré monitorovacie kanály na Telegrame.

Ukrajinské vzdušné sily tiež informovali o raketovej hrozbe pre Mykolajivskú oblasť.

 

18:01 – Evakuácia Rusov z pásma Gazy bola obnovená. Uviedol to zastupiteľský úrad Ruskej federácie v Izraeli.

.

 

18:00 – AFU prešla do “aktívnej obrany” v smere na Bachmut. Informoval o tom hovorca Pozemných síl Vladimír Fiťo.

“Boje sa vedú na juhu a severe Bachmutu. Naši vojaci sú v aktívnej obrane, ale pri najlepšej príležitosti prechádzajú do útočných akcií, zlepšujú svoje taktické postavenie,” povedal.

Podľa neho Ruská federácia aktívne využíva letectvo, ak to umožňuje počasie, a neustále ostreľuje pozície AFU. Neustále prebiehajú aj útoky pechoty.

Nedávno vyšlo najavo, že ruské jednotky postúpili západne od Bachmutu a obsadili časť obce Chromovo.

.

Nedávno výstavbu obranných línií ohlásil Vladimir Zelenskij.

 

17:55 – Rusko informovalo o pokuse Ukrajiny o útok s použitím rakiet S-200.

Dve rakety boli údajne zostrelené nad Azovským morom.

Už skôr sme informovali o výbuchoch v oblasti Krasnodaru.

 

17:52 – Maďarsko zablokovalo vstup ukrajinských kamiónov smerujúcich zo Slovenska.

.

Slovensko teraz blokuje ukrajinské hranice.

Pravdepodobne sa preto kamióny snažia odtiaľ dostať na Ukrajinu cez Maďarsko.

Informujú o tom viaceré médiá na Ukrajine.

 

17:00 – V Krasnodare (Rusko), súdiac podľa miestnych blogov, sú popoludní aktívne systémy protivzdušnej obrany.

Na oblohe sú pozorované záblesky a stopy po raketách.

 

.

16:45 – Kyjevský starosta Vitalij Kličko povedal, že Ukrajina sa počas vojny vydala cestou autoritárstva.

“V určitom okamihu sa už nebudeme líšiť od Ruska, kde všetko závisí od nálady jedného človeka. Teraz zostala len jedna nezávislá inštitúcia, ktorá je však pod obrovským tlakom: miestna samospráva,” povedal kyjevský starosta pre nemecký Spiegel.

Za rok a pol od invázie nemal so Zelenským ani jedno stretnutie alebo telefonický rozhovor, povedal Kličko.

Nemecký časopis pripomína, že vo viacerých veľkých ukrajinských mestách boli zvolení starostovia odvolaní z funkcie jednoduchým rozhodnutím súdu – napríklad hlava Černihova.

Podľa Klička prezidentská administratíva považuje starostov za “atavizmus” a “prekážku centralizácie mocenských štruktúr v krajine”.

 

16:30 – Nemecká vláda poskytla Ukrajine nový balík pomoci.

.

Zahŕňa: 3 840 delostreleckých granátov; 15 ostreľovacích pušiek HLR 338 a 60 000 kusov munície; 8 nákladných vozidiel Zetros, tri ďalšie vozidlá a 4 ťahače a návesy; 5 systémov na detekciu dronov; 2 vozidlá na ochranu hraníc; 25 laserových diaľkomerov; 250 súprav náradia a 1 mobilný anténny a stožiarový systém.

 

16:00 – Ukrajinská prezidentská kancelária je pripravená usporiadať voľby hlavy štátu až po tom, ako sa vrchný veliteľ AFU Valerij Zálužnyj odmietne zúčastniť na prezidentských voľbách. Informoval o tom ukrajinský denník Strana.

Podľa zdroja z politických kruhov “početní odporcovia Zelenského” chcú súčasného prezidenta zbaviť moci prostredníctvom volieb.
“Kancelária prezidenta chce teraz dosiahnuť záruky, že hlavný veliteľ nepôjde do volieb. A ak takéto záruky nedostane, pokúsi sa hlavného veliteľa odvolať,” uviedol zdroj.

 

15:50 – O účasti Ruska na olympijských hrách 2024 sa bude rokovať na zasadnutí MOV 5. decembra v Lausanne. Oznámil to šéf výboru Thomas Bach.

MOV prijme konečné rozhodnutie na svojom zasadnutí v marci, dodal úradník.

Hry sa majú konať v Paríži od 26. júla do 11. augusta.

.

 

15:35 – Príjmy Ukrajiny z cla v novembri klesli o 9,2 mld. hrivien v dôsledku blokády hraničných priechodov zo strany Poľska a Slovenska.

Uviedol to predseda finančného výboru Rady Danylo Hetmantsev.

Už skôr vláda uviedla, že ukrajinský vývoz cez Poľsko sa v novembri prepadol o 40 %.

 

15:05 – SBU sa vyjadrila k odmietnutiu pustiť Porošenka do zahraničia.

Agentúra uviedla, že dostala informácie o plánovanom stretnutí Porošenka s maďarským premiérom Viktorom Orbánom,” ktorý systematicky vyjadruje protiukrajinský postoj, je “priateľom Putina” a vyzýva na zrušenie sankcií voči Rusku”.

.
“Toto stretnutie (ako aj iné “pracovné stretnutia” domácich politikov s predstaviteľmi štátov vysielajúcich proruské naratívy) plánovalo Rusko využiť proti Ukrajine,” domnieva sa SBU.
Špeciálna služba sa preto obrátila na prezidentskú kanceláriu, kabinet ministrov a Radu Ukrajiny “s návrhom zohľadniť informácie o plánoch nepriateľa pri organizácii a koordinácii zahraničných služobných ciest ukrajinských delegácií”.
Samotný Porošenko uviedol, že plánuje navštíviť Poľsko, Brusel a USA. O plánoch na stretnutie s Orbánom nepovedal nič. Vedenie Rady predtým uviedlo, že zrušilo Porošenkovo cestovné povolenie kvôli listu od špeciálnych služieb, ktorého obsah odmietlo v parlamente zverejniť.

 

14:40 – Vladimír Putin má všetky dôvody byť spokojný sám so sebou v konfrontácii s Ukrajinou a Západom, uviedol nemecký časopis Spiegel.

Západ bol dlho presvedčený, že plán Kremľa pre Ukrajinu je odsúdený na neúspech a že cena pre Rusko bude vysoká. Po 21 mesiacoch vojny však “žiadna odplata nie je v dohľade” a “kalkulácie kremeľského vládcu zatiaľ fungujú dokonale”.

Nemecké periodikum tvrdí, že ruská ekonomika rastie vďaka zvýšenej vojenskej produkcii a vysokým cenám ropy, ktoré odolali sankciám. Z globálneho hľadiska sa Putin nikdy nestal vyvrheľom, nedávno sa zúčastnil na virtuálnom stretnutí skupiny G20. Z domáceho hľadiska zostáva jeho vláda “nespochybniteľná” a na domácom fronte sa zaznamenalo zlepšenie.

“Nádeje Západu, že Rusko bude čeliť hospodárskemu kolapsu alebo vnútorným protestom proti vláde a SZO, sa nenaplnili. Ruské obyvateľstvo neprejavilo žiadnu výraznú únavu z konfliktu, ktorá by mohla viesť k rastúcej nespokojnosti, a okrem toho sa režim vyhol novej vlne mobilizácie, prinajmenšom do nadchádzajúcich volieb,” uvádza sa v článku.

.

Spiegel tvrdí, že zmena situácie si vyžaduje pokles cien ropy, prísnejšie sankcie a zmenu vojenskej rovnováhy v prospech Ukrajiny zvýšením dodávok západných zbraní.

 

14:15 – Dôvodom neúspechu tzv. protiofenzívy ukrajinských ozbrojených síl bolo oneskorenie dodávok vojenskej techniky a nedostatočné hodnotenie ruskej obrany, uviedol bývalý šéf CIA David Petraeus.

V rozhovore pre denník The Washington Post poznamenal, že zdržanie USA pri rozhodovaní o vyslaní tankov Abrams do Kyjeva ovplyvnili Nemci – spojenci oneskorili presun tankov Leopard.

 

14:00 – Objem ukrajinského vývozu, ktorý prešiel cez poľské hranice, sa prepadol o 40 percent.

Uviedla to podpredsedníčka vlády Julija Sviridenko.

V novembri podľa colných údajov vyviezli 282 tis. ton zo 783 tis. ton nákladu.

“A tento objem je o 40 % nižší ako pred štrajkom poľských prepravcov. Na niektorých kontrolných bodoch, ako napríklad Jahodin – Dorohusk, Rawa-Russkaja – Grebennoe, vývoz takmer zamrzol alebo klesol na polovicu,” povedala Sviridenko.

 

13:30 – Na ukrajinských sociálnych sieťach boli zverejnené fotky následkov útoku ruského dronu na dedinu Tyaginka v Chersonskej oblasti.

Polícia informovala o smrti muža pod troskami súkromného domu.

O útoku na Tyaginku písali ako prvé ruské médiá, ktoré zverejnili zábery výbuch. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že tam zaútočili jednotky ukrajinskej námornej pechoty.

Tyaginka sa nachádza na pravom brehu Dnepra priamo oproti ukrajinskému predmostiu v Krynkách na ľavom brehu.

 

.

13:00 – Ukrajina a Rusko nevedú tajné mierové rozhovory, vyhlásil podpredseda výboru Štátnej dumy pre obranu Jurij Švytkin.

Vyjadril sa tak k informáciám, ktoré včera zverejnil americký novinár Seymour Hersh. Podľa jeho zdrojov sa rozhovory údajne konajú na línii Gerasimov-Zalužnyj a obchádzajú Zelenského.

Podľa Švytkina všetky akcie smerom na Ukrajinu koordinuje ruský prezident Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu, nie náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov.

“Takéto vyhlásenia považujem za absurdné,” povedal Švytkin.

Námestník tvrdí, že Rusko je pripravené na rokovací proces s Ukrajinou.

“Kyjev by však mal vyhlásiť, že si sadne za rokovací stôl a predovšetkým zrušiť dekrét prezidenta Zelenského o zákaze rokovaní s našou krajinou (pravdepodobne narážal na zákaz rokovaní s Putinom – pozn. red.),” povedal Švytkin.

 

12:30 – Hlavné body z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily uskutočnili počas týždňa 27 skupinových úderov vysoko presnými zbraňami a bezpilotnými lietadlami, pričom zasiahli letiská, arzenály a palivové základne;
– Počas uplynulého týždňa sa AFU neúspešne pokúsila o vylodenie na ostrovoch a ľavom brehu Dnepra na chersonskom smere;
– Ozbrojené sily RF počas týždňa zabili až 450 vojakov AFU na Chersonskom smere, 14 vojakov bolo zajatých;
– Počas týždňa Ozbrojené sily RF na doneckom smere pokračovali v zlepšovaní frontovej línie a oslobodili Artemovskoje v DĽR;
– Straty AFU na južnom doneckom smere dosiahli počas týždňa viac ako 880 vojakov;
– Rusi počas týždňa porazili personál a techniku AFU v Maryinke, Kurdjumivke a Kleščejevke;
– Ruské ozbrojené sily na Kupjanskom smere počas týždňa zlepšili svoje postavenie na frontovej línii v Charkovskej oblasti a odrazili 18 útokov AFU;
– Ozbrojené sily RF odrazili počas týždňa 17 útokov AFU na Doneckom smere;
– Straty AFU na kupjanskom smere presiahli v priebehu týždňa 315 vojenských osôb;
– AFU stratila počas týždňa na doneckom smere viac ako 1 680 vojakov a 6 tankov;
– AFU za posledný týždeň stratila 8 lietadiel, 1 vrtuľník, 41 striel HIMARS, 3 rakety HARM a 188 dronov;
– Straty AFU na záporožskom smere za týždeň dosiahli 315 vojenských osôb;
– Operatívno-taktické letecké a raketové jednotky ruských ozbrojených síl zasiahli počas týždňa sklad paliva, parkovisko lietadiel a šesť radarov AFU;
– Počas týždňa ruské vojská v Záporožskom smere udržiavali aktívnu obranu a odrazili 14 útokov AFU;
– Straty AFU v smere Krasnolimansk predstavovali viac ako 950 príslušníkov vojenského personálu.

 

12:00 – Vyhlásenie Najvyššej rady o zabránení konania volieb na Ukrajine až do skončenia vojny sa nečakane stalo predmetom diskusie v politických kruhoch.

Najprv sa poukázalo na to, že okolo tohto dokumentu neexistuje vnútroparlamentná jednota, keďže parlamentná skupina “Obnova Ukrajiny” ho nepodporila a označila ho za protiústavný.

Po druhé, medzi odborníkmi sa objavil názor, že vyhlásenie, ktoré formálne podporili predstavitelia moci, ju v skutočnosti k ničomu nezaväzuje. To znamená, že ak kancelária prezidenta Volodymyra Zelenského vidí účelnosť konania kampane v roku 2024, dokument ho nezastaví.

Na oficiálnej úrovni však plány na konanie volieb popiera. Minule prezident zopakoval, že do konca vojny sa voľby konať nebudú. Podľa neoficiálnych informácií však možnosť ich konania v budúcom roku ešte nie je stopercentne vylúčená.

“Prezident by rád uskutočnil voľby, ale vyskytol sa jeden problém – Zalužnyj. Kým sa nevyrieši, voľby nebudú vyhlásené,” povedal pre denník Strana zdroj z politických kruhov.

.

 

11:30 – Ukrajina buduje obranné línie pri Kupjansku a Borovom, uviedol šéf OVA Charkov Oleh Sinegubov.

“Prvé obranné línie staviame niekoľko kilometrov od nepriateľských pozícií,” dodal gubernátor.

Podľa neho sú prioritou Kupjanské a Borovské smery.

Na výstavbe sa podieľajú miestne podniky a miestne samosprávy.

Kupjansk a Borovaja sa nachádzajú na brehu rieky Oskol, ku ktorej sa snažia dostať ruské jednotky.

Zelenskyj predtým uviedol, že Ukrajina začína budovať obranné línie na všetkých hlavných frontových líniách.

 

11:15 – Nemecký časopis “Spiegel” vyšiel s titulným článkom o Ukrajine pod názvom “Nekonečná vojna”. Situáciu Kyjeva nazval – “medzi odvahou a zúfalstvom”.

“Teraz, keď sa začína druhá zima vojny, je jasné, že nádeje na nový zvrat udalostí boli márne. Vojna sa zmenila na pozičnú vojnu, hlavný veliteľ AFU nedávno otvorene hovoril o “patovej situácii”. Len s veľkými stratami môžu strany mierne posunúť frontovú líniu. To, čo vojenskí experti vedia už dlho, teraz tuší aj verejnosť: túto vojnu nemožno rýchlo vojensky ukončiť. Môže trvať roky,” píše sa v článku.

Novinári sa rozprávali s Ukrajincami žijúcimi v blízkosti frontovej línie, ako aj s vojenskými predstaviteľmi. Na jednej strane sú vojaci proti rokovaniam s Ruskom. Na druhej – nechcú už bojovať kvôli únave.

“Chrbticu našej armády tvoria starší muži z dediny, do armády nie je povolaný nikto mladší ako 26 rokov. A ani jeden z nich nebol za mierové rokovania! Ale zároveň všetci povedali: ja už nechcem bojovať. Teraz sú na rade iní,” povedal pre Spiegel jeden z vojakov menom Ivan.

Článok cituje Masiho Nayema, vojnového veterána a brata námestníka ministra infraštruktúry Mustafu Nayema: “Nevyhráme za rok ani za dva. A prekvapím vás: nevyhráme ani za päť rokov.”

Toto vyhlásenie odznelo v septembri na stretnutí so zástupcami Západu.
Publikácia tiež konštatuje, že na Ukrajine sa v súvislosti so zintenzívnením vojny stupňujú “autoritárske tendencie”, pričom ako príklad uvádza zosadenie starostov viacerých miest.

“Ukrajinská politika sa zmenila na akési predstavenie jedného herca,” uviedol časopis s odkazom na každodenné prezidentove prejavy.

.

 

10:45 – Dôvera Ukrajincov k Valerijovi Zálužnému prekročila dôveryhodnosť prezidenta Volodymyra Zelenského.

Vyplýva to z údajov prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila skupina “Rating”.

Zalužnému “plne dôveruje” 63 % respondentov (Zelenskému 39 %), “skôr dôveruje” 19 % (prezident má 33 %).
To znamená, že vo všeobecnosti je dôvera k Zalužnému na úrovni 82 %, kým k hlave štátu 72 %.
Súdiac podľa údajov agentúry “Rating”, dôvera k Zelenskému začala od júla 2023 výrazne klesať.
V hypotetických voľbách, v ktorých by kandidovali Zelenskyj aj Zalužnyj, by v prvom kole nezvíťazil ani jeden z nich (Zelenskyj má 47,4 % a Zalužnyj 30,7 % tých, ktorí sú rozhodnutí).
V druhom kole by sa hlasy rozdelili takmer rovnako – Zelenskyj by získal 42 % a Zalužnyj 40 %.
Treba poznamenať, že Zalužnyj zatiaľ oficiálne nevyjadril svoje prezidentské ambície. Zvyčajne po nominácii kandidáta do volieb jeho dôvera rastie.
Tak to bolo napríklad i v prípade Zelenského dôvery po tom, ako na Silvestra 31. decembra 2018 oznámil svoju prezidentskú kandidatúru.

 

10:30 – Rusi informovali, že operátor FPV dronu “Ghoul” zneškodnil tank T-64BV Ozbrojených síl Ukrajiny v smere na Kupjansk nasmerovaním dronu s muníciou presne do poklopu.

 

10:15 – Ukrajina a ani Ruská federácia nebudú schopné dosiahnuť svoje ciele vojenskými prostriedkami, t. j. dosiahnutím hraníc z roku 1991, resp. porážkou AFU.

Tento názor vyslovil Oleksij Arestovič v éteri Julija Latynina. Ten sa tiež domnieva, že nový bezpečnostný systém v Európe, ktorý sa podľa neho snaží vytvoriť Rusko, nie je pre Ukrajinu až taký zlý.

Podľa neho sa mnohí ľudia v Ruskej federácii domnievajú, že na vojnu na Ukrajine majú ešte rok a pol alebo dva, po ktorých sa môžu vo vnútri Ruskej federácie pod ťarchou problémov začať “nepredvídateľné procesy”.

Ruská federácia si uvedomuje, že za toto obdobie nebude schopná obsadiť celé územie Ukrajiny, súdiac podľa súčasného tempa postupu ruskej armády. Preto sú v Moskve podľa Arestoviča pripravení na prímerie.

“Všetko, čo vidím z pohybov ruskej strany, je snaha zastaviť túto vojnu.” Rusi ju však podľa Arestoviča v súčasnej fáze nemôžu zastaviť, pretože nedosiahli svoj hlavný cieľ – vytvorenie nového bezpečnostného systému v Európe. “To sa v týchto svojich cieľoch tak veľmi mýlia?” pýta sa Arestovič.

Podľa neho vďaka jaltskému systému po druhej svetovej vojne a neskorším helsinským dohodám nedošlo v Európe niekoľko desaťročí k väčším ozbrojeným konfliktom. Tento systém prestal fungovať s rozpadom ZSSR.

“Teraz, keď bol bezpečnostný systém úplne zničený, môžeme dúfať, že sa hranice nebudú znovu prerokovávať?” hovorí Arestovič.

Domnieva sa tiež, že Ukrajina nebude schopná dosiahnuť svoje ciele ani vojensky. Keďže podľa Arestoviča sa 4,5 milióna Ukrajincov vyhýba mobilizácii a “brigáda mesačne” (100 vojakov denne) svojvoľne opúšťa pozície.

“Aké sú hranice roku 1991? Batalión je zlikvidovaný za 2 – 3 týždne v bojoch o nejaký krík, ktorý bojovník dostal príkaz zabrať. A to je realita,” povedal Arestovič.

Podľa jeho názoru informačná politika Ukrajiny spôsobila nárast provojnových nálad v Rusku a “ruskí vojaci teraz naozaj veria tomu, čo robia. Skutočne bojujú za svoje Rusko, ako ho chápu”.

 

09:45 – Ukrajina musí prejsť do defenzívy, hovorí bývalý náčelník generálneho štábu AFU Viktor Muženko (túto funkciu zastával v rokoch 2014 až 2019). Generál vo výslužbe poskytol BBC rozhovor, v ktorom uviedol niekoľko vyhlásení.

Protiofenzíva bola podľa neho nesprávne naplánovaná. Podľa neho AFU nemala koncentráciu vojsk a početnú prevahu na smere hlavného úderu.

“A ak nejaká bola, tak bola zanedbateľná – niekde 1:1, 1,2:1 v náš prospech. To nie je taká prevaha, aká by mala byť pri vedení takýchto útočných operácií. A v článku generála Zalužného ma prekvapilo, že sa odvoláva na nejaké výpočty poskytnuté partnermi, podľa ktorých mali ukrajinské jednotky už tri alebo štyri razy vstúpiť na Krym a vrátiť sa späť,” povedal Muženko.

Teraz podľa neho Ukrajina musí prejsť do “strategicky aktívnej obrany” a “vytvoriť silnú rezervu”.

Muženko tiež povedal, že nádeje, ktoré Ukrajina vkladala do “zázračných zbraní”, sa nepotvrdili.

“Veríme v nejakú takú zázračnú zbraň, ktorá by mala okamžite vyriešiť všetky problémy. Nič také však nebude. Na začiatku vojny alebo pred rozsiahlou agresiou sa všetci modlili za Javelin. Áno, skutočne zohrali významnú úlohu v prvom období vojny z hľadiska zdržania ruských vojsk. Ale teraz o nich veľmi nepočuť. Potom sa verilo v Abrams a Leopard. Prišli Leopardy. Žiaľ, nádeje, ktoré sa do nich vkladali, sa nepotvrdili. Možno nebolo efektívne uplatnenie. A to sa týka už obmedzeného výcviku našich vojakov,” povedal generál.

K otázke o účinku F-16 povedal: “Skúsenosti zo svetových vojen ukazujú, že svojho času objavenie sa raketových systémov V-1 a V-2 a dokonca ani V-3 v Nemecku problém nevyriešilo. Nemecko bolo porazené. Nemecko na konci vojny už malo prúdové lietadlá, ktoré nemala žiadna iná krajina. To im nedalo možnosť zvíťaziť.”

 

09:15 – Po výbuchoch v Dnepri v susedných oblastiach bol vyhlásený poplach.

Úrady ohlásili hrozbu útoku balistickými raketami.

 

09:00 – Senát USA bude hlasovať o novom balíku pomoci pre Kyjev najskôr 11. decembra. Uviedla to agentúra Bloomberg.

 

.

08:45 – Ukrajinci informovali, že ruský dron v noci zasiahol infraštruktúrne zariadenie v Odeskej oblasti.

Podľa OBA vypukol požiar, ktorý sa už podarilo zlikvidovať. K obetiam na životoch nedošlo.

 

08:30 – Po 8. hodine ráno sa objavili hlásenia o výbuchoch v Dnepri. V regióne zatiaľ nebol vyhlásený poplach.

 

08:22 – Syn finančníka Georgea Sorosa Alexander Soros sa podľa vyšetrovania francúzskeho novinára Julesa Vensena dohodol s ukrajinskými orgánmi na pridelení 400 km štvrcových pôdy na likvidáciu nebezpečného odpadu.

Ten s odvolaním sa na zdroj z ukrajinského ministerstva poľnohospodárstva píše, že v novembri Soros mladší a šéf Zelenského úradu Jermak dosiahli dohodu, podľa ktorej Ukrajina na neurčito a bezodplatne prevedie americkým spoločnostiam pozemky na likvidáciu nebezpečného odpadu z chemického, farmaceutického a ropného priemyslu.

Medzi menovanými spoločnosťami sú Dow Chemical, DuPont, BASF, Evonik Industries, Vitol a Sanofi, pričom ide o Ternopoľskú, Chmelnickú a Černivskú oblasť – regióny na západnej Ukrajine známe úrodnými černozemami. Vensen zverejnil konkrétne dokumenty.

 

08:20 – Rusko používa na Ukrajine približne 300 zo svojich 1 500 bojových lietadiel a vrtuľníkov. Uviedol to hovorca vzdušných síl Jurij Ignat v rozhovore s Dmytrom Gordonom.

Podľa neho sa lietadlá, ktoré útočia na Ukrajinu, nachádzajú na 30 – 40 letiskách, z toho je päť na Kryme.

Inými slovami, Rusko zatiaľ nerozmiestnilo väčšinu svojich vzdušných síl proti Ukrajine.

Koncom leta Volodymyr Zelenskyj povedal, že Ukrajine bolo prisľúbených 50 – 60 stíhačiek F-16, pričom celková potreba Kyjeva sa odhaduje na 150 takýchto lietadiel.

 

08:10 – Dom na okraji Maryinky, kde Rusi včera vyvesili svoju vlajku, Ukrajinci evidujú v tzv. “šedej” zóne. Informoval o tom vojenský blog Deep State s odvolaním sa na 1. prápor 79. ODSShBr AFU, ktorý bojuje v Maryinke.

Podľa telegramového kanála ukrajinské jednotky stále kontrolujú časť mestských ruín v západnej časti lokality. Úplné dobytie Maryinky Rusmi Ukrajinci popierajú.

O dobytí včera informovali niektorí ruskí vojenskí korešpondenti, no niektorí publicisti uviedli, že ukrajinské jednotky zostávajú v meste.
Napríklad Nemecký vojenský analytik Julian Röpke sa domnieva, že celú Maryinku obsadila RF.

 

08:00 – Nemecká obranná spoločnosť Rheinmetall chce postaviť prvé obrnené vozidlá na Ukrajine už v roku 2024.

Ide o dva modely – kolesový obrnený transportér Fox (Fuchs) a obrnený transportér Lynx.

Zmluva o konštrukcii však ešte nebola podpísaná.

“Po podpísaní zmluvy chceme, aby prvé kolesové vozidlo Fox na Ukrajine bolo hotové približne za šesť až sedem mesiacov a prvý Lynx za 12 až 13 mesiacov,” povedal Armin Papperger, šéf koncernu, pre publikáciu WirtschaftsWoche.

Výroba Foxov na Ukrajine bude možná od konca leta 2024 a Lynx by mohol nasledovať v lete 2025.

Rheinmetall nemá v pláne stavať na Ukrajine nové závody; plánuje si prenajať existujúce, ktoré “sa zdajú byť pomerne dobre chránené” pred vojnovými zásahmi.

V roku 2022 dostala spoločnosť Rheinmetall objednávky pre Ukrajinu v hodnote približne 900 miliónov eur a v roku 2023 objednávky vzrástli na približne dve a pol miliardy eur. “A v budúcom roku ich bude určite viac,” predpovedá Papperger.

.

 

07:50 – Ukrajinci uviedli, že za túto noc zostrelili 10 z 11 vypustených dronov “Šahid”. Všetky boli lokalizované v Odeskej oblasti, informovali vzdušné sily.

V Dnepropetrovskej oblasti bola zostrelená jedna raketa Kh-59.

 

07:20 – Ukrajina mala 1. decembra radikálne zmeniť pravidlá dovozu humanitárnej pomoci do krajiny.

Vyvoláva to napätie a pobúrenie medzi dobrovoľníkmi, ktorí tvrdia, že tieto novinky ohrozia prácu ich organizácií. V dôsledku toho bol dátum zavedenia nových pravidiel odložený na 1. apríla 2024.

 

07:15 – Prieskumník 13. brigády Národnej gardy “Chartija” informoval o obranných líniách Rusov.

Podľa bojovníka Rusi “vedia kopať”. Uviedol, že videl zákopy v dedinách vykopané od domu k domu; zároveň sa v dome odstráni aj podlaha a vykope sa zákop, vďaka čomu ruskí vojaci v nepriestrelnej veste vnútri domu skočia do diery a z kuchyne prejdú rovno k obrannej línii.
Zo slov prieskumníka vyplynulo, že v smere na Tokmak, kde sú ruské jednotky zakopané už šesť mesiacov, sú zákopy hlboké viac ako dva metre.

“Chlap má 1,9 metra, ale zákop je tam hlbší ako on a nedá sa tam strieľať ani po somálsky (s rukami vystretými nahor. – pozn.),” povedal.

Bojovník hovoril aj o ruských podzemných zemľankách a úkrytoch vyhĺbených v koreňovom systéme stromov, ktoré kryjú Rusov pred prichádzajúcimi útokmi.

“Veľký strom, koreňový systém… Zakopali sa priamo tam pod stromom. Aj keď priletí raketa, koreňový systém sa nezrúti…. Je tam riadna paľba, no vidíte tam stáť Rusov, ktorí fajčili. Namierili sme na nich delostrelectvo, prvý útok, odskočili. Z tanku sme ich trafili 10 – 15-krát, prach sa rozptýlil a vidíme, že opäť vychádzajú,” povedal.

Ukrajinci zverejnili aj video ukazujúce ruské obranné systémy zvnútra. Video zverejnil šéf webovej stránky “Censor.net” Jurij Butusov.

“Prezident Zelenskyj, premiér Šmyhal, hlavný veliteľ Zalužnyj a náš generálny štáb by si mali pozrieť takéto videá a učiť sa od Rusov, ako organizovať a budovať opevnené obranné priestory,” napísal Butusov na svojej stránke na Facebooku.

 

07:00 – Washington neschvaľuje útoky ukrajinských ozbrojených síl na ruské územie, uviedol koordinátor pre strategickú komunikáciu v Rade Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

“Veľmi jasne sme povedali, že nepodporujeme ani nepodporujeme útoky ukrajinských síl na ruské územie,” povedal Kirby. Takto odpovedal na otázku novinára o účasti Kyjeva na požiari cisterny v tuneli v Burjatsku.

 

06:45 – Podrobnosti o včerajšom rozhodnutí záporožských úradov uskutočniť razie vojenských komisárov v mestských bytoch.

Na tento účel bude vytvorených 21 spoločných skupín zástupcov TKK, polície a mestskej varty.

Ich cieľom je nájsť brancov a odovzdať im predvolania, ako aj pátrať po hľadaných osobách.

Pomáhať im budú pracovníci kondomínií. Ich úlohou je otvárať vchody. Skupiny budú obchádzať byty od 7 do 9 hodín ráno a od 5 do 7 hodín večer.

 

06:30 – Ruské ministerstvo obrany: V súvislosti s prezidentským dekrétom o zvýšení počtu ruských ozbrojených síl o 170-tisíc vojakov sa neplánuje mobilizácia.

Neplánuje sa výrazné zvýšenie odvodov občanov na povinnú vojenskú službu.

.

Zvýšenie počtu vojakov Ozbrojených síl RF sa bude realizovať postupne na úkor občanov ochotných vykonávať vojenskú službu na základe uzatvorenej zmluvy.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali