To najdôležitejšie z Ukrajiny. V sobotu potvrdili stratu dvoch ruských vrtuľníkov a dvoch stíhačiek

To najdôležitejšie z Ukrajiny. V sobotu potvrdili stratu dvoch ruských vrtuľníkov a dvoch stíhačiek

Kyjev 13. mája 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Iryna Rybakova via AP, Telegram)

Aktualizované 13. mája 2023 18:45

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

18:44 – Pápež na stretnutí daroval Zelenskému malú plastiku v podobe olivovej ratolesti, symbolu mieru.

Reklama

Ukrajinský prezident daroval pápežovi ikonu Madony namaľovanú na doske pancierovej vesty, informovali talianske médiá.

 

Reklama

18:32 – Jevgenij Prigožin ozrejmil, na ktorom mieste ukrajinská armáda začne svoju plánovanú ofenzívu.

“Aby rozptýlil kontroverzie okolo situácie pri Bachmute, Prigožin hovoril o súčasnej situácii na fronte a plánoch AFU,” uviedla tlačová služba Vagnerovej PMC.

Prigožin v novom videu uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily vykonávajú presné údery. A tam, kde sa bojová lína”trhá”, posielajú svoje zálohy na ďalší prielom. Ukrajinci sa podľa neho snažia obsadiť kľúčové výšiny alebo tzv. taktické hrebene.

“Ukrajina začne protiofenzívu v rôznych oblastiach, začne sa na severe – smery Brjansk, Kursk, Belgorod. Potom Svjatovo-Kremennoje a Artemivsk. Potom hlavný úder zasiahne Záporožie,” povedal Prigožin.

Poznamenal, že napriek všetkým ťažkostiam bude Artemovsk obsadený.

Reklama

 

17:57 – Po stretnutí s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou ukrajinský prezident Zelenský povedal, že “existujú veľmi dôležité rozhodnutia na ochranu oblohy Ukrajiny”.

Doplnil, že s talianskou premiérkou Meloniovou diskutovali o spolupráci v oblasti bezpečnosti. Diskutovali aj o európskej integrácii Ukrajiny.
Zelenský už má za sebou i sobotné prijatie u pápeža Františka vo Vatikáne.

 

17:19 – Na hraniciach Ukrajiny a Ruska boli nakoniec zničené štyri ruské stroje. Dva vrtuľníky typu Mi-8 a lietadlá Su-34 a Su-35. Celkový počet obetí havárií v Brjanskej oblasti dosiahol deväť, informoval telegramový kanál Baza.

Reklama

“V meste Klinci zahynuli pri havárii vrtuľníka Mi-8 všetci traja členovia posádky. V Unečskom okrese zahynuli ďalší traja členovia posádky po havárii druhého vrtuľníka Mi-8. V obci Nižňaja zahynuli dvaja piloti stíhacieho bombardéra Su-34, ktorí sa nestihli katapultovať. V obci Suretskij Mravec zahynul pilot stíhacieho lietadla Su-35,” uvádza sa v správe na sociálnej sieti.

 

16:48 – Počet zranených pri nočnom útoku na Chmeľnicky stúpol na 30, uviedol starosta Oleksandr Simčišin.

“Rozsah zranení je menší, väčšinou ide o rezné rany od sklenených črepín a pomliaždeniny od padajúcich dverí, stropov a iných vecí. Životy ľudí nie sú ohrozené,” povedal starosta.

 

16:12 – Zo všetkých verzií zostrelenia ruského lietadla a dvoch vrtuľníkov v Brjanskej oblasti sa na telegramových kanáloch momentálne najčastejšie objavuje verzia o úspešných zásahoch ukrajinského systému protivzdušnej obrany, ktorý bol umiestnený v blízkosti hraníc s Ruskom. Ani táto verzia však zatiaľ nie je definitívne potvrdená.

 

15:14 – Potvrdili sa informácie o ďalšej havárii vrtuľníka v Brjanskej oblasti. Zrútil sa v Uneckom okrese pri obci Volkustichi. Miesto havárie je v súčasnosti uzatvorené.

Ide o druhú potvrdenú haváriu vrtuľníka v Brjanskej oblasti. V sobotu sa potvrdili aj informácie o páde ruského lietadla Su-34. Viaceré zdroje hovoria o tom, že všetky tri zničené stroje zasiahli Ukrajinu a boli zostrelené na ceste späť.

 

Reklama

14:35 – Podľa novín Baza ruské špeciálne služby preverujú informácie o ďalšom zostrelenom vrtuľníku Mi-8. Podľa predbežných informácií sa mohol zrútiť v Starodubskom okrese v Brjanskej oblasti.

Celkovo teda mohli v Brjanskej oblasti havarovať 2 vrtuľníky a 2 lietadlá. Zatiaľ sú potvrdené dve havárie strojov Su-34 a Mi-8.

 

13:57 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

  • Útočné jednotky oslobodili blok v severozápadnej časti Artemivska.
  • Ruské jednotky zničili viac ako 155 jednotiek AFU v južnom Donecku a na Záporožskom smere.
  • Bojové lietadlá AFU podnikli 12. mája večer raketový útok na závod na výrobu polymérov Poly-Pack a závod Milam v meste Luhansk.
  • Stíhacie lietadlo ruských vzdušných síl zostrelilo vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl pri Kupjansku v Charkovskej oblasti.
  • Ruskí vojaci zničili muničný sklad ukrajinských ozbrojených síl pri meste Mykolajiv.
  • Boli tiež potlačené nočné akcie dvoch diverzných a prieskumných skupín ukrajinských ozbrojených síl v smere na Kupjansk.
  • Straty ukrajinských ozbrojených síl v Kupjanskom smere dosiahli 170 vojakov.
  • Na Luhansk boli použité rakety Storm Shadow, ktoré Kyjevu dodalo Spojené kráľovstvo, boli hlásené zničené obytné budovy, zranení obyvatelia.
  • Straty AFU v smere na Krasnoliman dosiahli až 75 vojakov.
  • Straty ukrajinských ozbrojených síl na doneckom smere dosiahli viac ako 285 vojakov, 4 APC, 2 húfnice a SAU Gvozdika.
  • Ruské ozbrojené sily zničili sklad leteckých rakiet a sklad paliva pre ukrajinskú vojenskú techniku pri Záporoží.
  • Stíhacie lietadlo ruských vzdušných síl odvrátilo raketový útok Su-24 na Luhansk a zničilo ukrajinskú stíhačku MiG-29, ktorá ho kryla.
  • Ruské sily protivzdušnej obrany zničili tri rakety HIMARS a 18 ukrajinských bezpilotných lietadiel.
  • Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 155 jednotiek ukrajinských ozbrojených síl v južnom Donecku a Záporoží.
  • Ruská armáda zničila ukrajinský systém protiraketovej obrany S-300 v Doneckej ľudovej republike.

 

Reklama

13:46 – Ruské ministerstvo obrany oficiálne uviedlo, že včerajší raketový útok na továreň Polipak a mäsokombinát Milam v Luhansku bol vykonaný raketami Storm Shadow.

Tvrdí, že lietadlo Su-24, ktoré vykonalo raketový útok na Luhansk, a stíhacie lietadlo Mig-29 ukrajinského letectva, ktoré ho krylo, boli zostrelené.

 

13:24 – Ukrajinské ozbrojené sily sa pokúsili zaútočiť v smere na Artemivsk, ale ich pokusy zlyhali, uviedol veliteľ špeciálnych jednotiek Achmat Apti Alaudinov.

“Nepriateľ sa pokúsil rozdrviť naše jednotky v smere na Artemivsk, ale nepodarilo sa mu dosiahnuť úspech. Naši bojovníci sa držali na svojich pozíciách a udržali ich,” povedal.

Reklama

 

13:13 – V Luhanskej ľudovej republike opäť odpojili mobilný internet. Rozhodnutie oznámila “hlava republiky” Leonid Pasečnik, pričom to vysvetlil nedávnym ostreľovaním Luhanska.

 

12:50 – Správy o zrútení vrtuľníka boli potvrdené aj z druhej strany. V Brjanskej oblasti sa zrútil vrtuľník, oficiálne potvrdili záchranné služby.

Podľa predbežných správ nehodu spôsobil požiar motora. Údaje o zranených sa spresňujú.

 

12:35 – Podľa viacerých kanálov na sieti Telegram sa mal v Klinciach v Brjanskej oblasti zrútiť ruský vrtuľník. Informácie zatiaľ nie sú oficiálne potvrdené. Niektorí svedkovia dokonca hovoria o zničení dvoch vrtuľníkov.

Reklama

Bolo zverejnené video, na ktorom je vidieť dym z jedného padajúceho vrtuľníka.

 

12:00 – Ukrajinské médiá priniesli správy o následkoch ostreľovania osady Gorňak v Kujbyševskom okrese Donecka. Zverejnili aj video trosiek. Podľa predbežných informácií miestnych úradov pri ostreľovaní zahynula žena a dieťa.

 

11:24 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval do Talianska. Na letisku ho privítal podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

V Taliansku sa ukrajinský líder plánuje stretnúť s premiérkou Gioriou Meloniovou, pápežom Františkom a talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom.

 

Reklama

11:04 – Ukrajinské ozbrojené sily dnes v dôsledku ostreľovania zasiahli starú budovu Luhanskej akadémie vnútorných vecí.
Armáda tam sídlila od roku 2015 a samotná akadémia teraz sídli v centre.

Podľa predbežných správ by mohol mať útok obete i zranených, zatiaľ to však nebolo oficiálne potvrdené.

Ukrajinské ozbrojené sily podľa predbežných správ pri útoku na Luhansk opäť použili riadené strely Storm Shadow.

 

10:30 – Hlavné body z dnešnej rannej správy ukrajinského generálneho štábu:

  • Bachmut a Marinka sú v epicentre bojov.
  • V týchto oblastiach bolo odrazených 47 útokov. Kupjansk – v smere na Masjutivku; Bachmut – v smere na Bachmut a v smere na Orechovo-Vasiljevku, Grigorjevku a Stupoček; Avdijivka – v smere na Avdijivku a Vodyanej; Marinka – v oblasti Marinka.
  • Situácia vo Volyňskej, Polesskej, Severskej, Slobodskej, Limanskej, Šachtarskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti zostáva nezmenená.
  • Ruská armáda uskutočnila sedem raketových úderov (vrátane úderov na Kramatorsk, Družkovku a Záporožie) a 49 leteckých úderov a vykonala 81 ostreľovaní z MLRS.
  • Lietadlá AFU uskutočnili 17 vzletov. Protivzdušná obrana zostrelila 22 ruských bezpilotných lietadiel rôznych typov.

 

9:56 – Počas Zelenského návštevy Nemecka 14. mája mu môže byť odklepnutý najväčší nemecký balík zbraní v hodnote 2,7 miliardy eur.

Reklama

Informoval o tom časopis Der Spiegel. Podľa neho sa Nemci chystajú poslať na Ukrajinu: 20 obrnených transportérov Marder, 30 tankov Leopard 1, 18 samohybných kolesových húfnic, 4 systémy protivzdušnej obrany IRIS-T-SLM, 12 odpaľovacích zariadení riadených striel IRIS-T-SLS.

 

9:39 – Ukrajinské bezpečnostné sily opäť ostreľovali Luhansk, pričom pod paľbu sa dostala aj prímestská dedina Jubilejnoje.

 

9:35 – Ranný masívny útok dronov nespôsobil žiadne škody na zariadeniach energetickej infraštruktúry. Od rána 13. mája preto energetický sektor funguje stabilne, uviedla spoločnosť Ukrenergo.

Pripomeňme, že dnes v noci bola zasiahnutá infraštruktúra v blízkosti mesta Chmelnicky, čo spôsobilo pozastavenie vlakovej dopravy cez túto oblasť.

Výbuchy boli také silné, že poškodili mnohé domy v centre mesta, hoci výbuchy sa udiali na okraji mesta.

Reklama

 

9:31 – Úroveň podpory Západu Ukrajine závisí od úspechu ukrajinských ozbrojených síl, a ak vojensky zlyhajú, Kyjev bude nútený rokovať s Ruskom. Uviedol to denník Financial Times s odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov.

Konkrétne zástupcu vedúceho prezidentskej kancelárie Andrija Sibigu. “Toto je pre nás rozhodujúci moment. Od nášho úspechu závisí úroveň podpory Západu. Čím viac dosiahneme na bojisku, tým viac dostaneme od našich partnerov,” tvrdí s tým, že ide o “mimoriadne realistickú a pragmatickú rétoriku”.

Ukrajinskí predstavitelia pripúšťajú, že Ukrajina pravdepodobne nezíska späť celé svoje stratené územie, aspoň nie tento rok, píše FT. Existujú tiež obavy, že neúspešný protiútok by mohol spochybniť ďalšiu vojenskú pomoc zo strany Západu. V takomto prípade by spojenci Ukrajiny mohli začať intenzívnejšie presadzovať mierové rokovania s Ruskom.

 

9:12 – Približne 14-tisíc obyvateľov Záporožskej oblasti opustilo najviac ostreľované oblasti regiónu. Informoval o tom predseda hnutia Sme s Ruskom Volodymyr Rogov.

Podľa neho ukrajinská armáda uskutočňuje v týchto oblastiach čoraz viac úderov. “Z ukrajinskej strany je čoraz viac úderov proti civilistom. Všetky osady nachádzajúce sa v blízkosti línie kontaktu v relatívne malej vzdialenosti od frontovej línie sú zasahované granátmi,” povedal.

Reklama

 

8:44 – V noci z 12. na 13. mája sa na Ukrajine uskutočnilo 21 vzletov dronov Šahid, uviedlo velenie ukrajinských vzdušných síl. Sedemnásť z nich bolo zničených.

“Bohužiaľ, v Chmelnickej oblasti nepriateľské drony zasiahli infraštruktúru,” potvrdila ukrajinská armáda.

 

8:23 – Hlavným cieľom ofenzívy ukrajinských ozbrojených síl je demoralizovať ruskú armádu. Ak sa to podarí, môžu sa naplniť predpovede, že Ukrajinci dosiahnu hranice z roku 1991 už tento rok, povedal bývalý prezidentský poradca Oleksij Arestovyč.

Reklama

Ak sa však nepodarí demoralizovať Rusov, vojna sa podľa neho bude vliecť ešte dlho. “Hlavnou podmienkou je morálna a psychologická kríza v ruských radoch, aby sa, ako sa hovorí, morálka rozsypala. Pretože ak ukážu statočnosť a hrdinstvo, bude veľmi ťažké s nimi bojovať,” povedal Arestovič v rozhovore s novinárom Vasilijom Golovanovom.

Ďalej opisuje, ako by podľa neho mohla fungovať “demoralizačná stratégia”, ak ukrajinská armáda príde k hraniciam s Krymu. Podľa Arestoviča, ak sa ukrajinské ozbrojené sily priblížia k polostrovu a začnú ho ostreľovať, “malo by to vyvolať určitú krízu vo vnútri Ruska” a Putin by musel prijať rozhodnutie “situáciu buď eskalovať, alebo deeskalovať”.

Ak v Rusku žiadne rozhodnutie neprijmú a budú pokračovať v boji v rovnakom formáte, Arestovič predpovedá niekoľko ďalších útokov AFU (ako nedávno uviedli aj ďalší ukrajinskí hovorcovia, ktorí vyzvali, aby sa plánovaná ofenzíva nepovažovala za “rozhodujúcu”).

 

8:14 – USA tvrdia, že Rusi sa snažili zničiť systém protivzdušnej obrany Patriot vystrelením rakety Kindžal nad Kyjevom. Pre CNN to uviedli dvaja americkí predstavitelia oboznámení so záležitosťou.

Útok sa údajne nepodaril a namiesto toho Patriot zneškodnil ruskú raketu.

Americkí predstavitelia sa domnievajú, že Rusi zachytili signály vychádzajúce z Patriotu, čo im umožnilo zamerať Kindžal na daný cieľ. Potom “ukrajinská protivzdušná obrana vypálila niekoľko rakiet z Patriotu pod rôznymi uhlami, aby zasiahla ruskú raketu,” píše sa v článku.

Patriot má výkonný radar na detekciu cieľov. Radarové vysielanie však umožňuje aj nepriateľovi zistiť polohu batérie. “Batéria Patriotu je stacionárny systém a to Rusom uľahčuje zamerať jeho polohu,” uvádza sa v materiáli.

Poznamenávame, že Rusko oficiálne nepotvrdilo zostrelenie rakety Kindžal, pričom zdroje štátnej tlačovej agentúry zničenie hypersonickej rakety popreli.

 

7:53 – Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj vyhlásil, že “rešpektuje” náčelníka ruského generálneho štábu Valerija Gerasimova.

“V Rusku je stále jeden človek, jeden vojenský líder, ktorého stále čítam, zaujíma ma jeho názor ako vojenského experta,” povedal vrchný veliteľ v rozhovore s novinárom Dmitrijom Komarovom.

Na otázku, kto to je, Zalužnyj odpovedal: “Generál Gerasimov… Je silný, je mazaný, je nepredvídateľný. Jedným slovom, je to silný nepriateľ, ktorého treba rešpektovať. Dokonca rešpektovať – v záujme víťazstva.”

Zalužnyj chválil Gerasimova už skôr v rozhovore pre zahraničné médiá. Tvrdil, že sa z jeho kníh o vojenstve poučil a má ich niekoľko vo svojej kancelárii.

 

Reklama

7:44 – Aj na hlavné mesto Kyjev dnes v noci zaútočili drony typu Šahid, uviedla vojenská správa mesta. Všetky boli drony boli zostrelené. “V hlavnom meste neboli zaznamenané žiadne škody ani zranenia,” povedal šéf KCSA Serhij Popko. Spresnil, že išlo o šiesty letecký útok na hlavné mesto od začiatku mája.

 

6:56 – V noci došlo k ďalšiemu útoku dronov na Ukrajinu.

  • V Chmelnickej oblasti došlo k náletu – obyvatelia počuli výbuchy. V samotnom meste Chmelnicky výbuchy rozbili okná na mnohých domoch.
  • V Mykolajive boli hlásené dva nálety. V Kyjevskej oblasti zasahovala protivzdušná obrana. V dôsledku padajúcich úlomkov bezpilotného lietadla bol podľa Štátnej služby pre mimoriadne situácie poškodený jeden z obytných domov.
  • Informácie o výbuchoch v Ľvovskej oblasti neboli potvrdené. Podľa OVA zvuky výbuchov, ktoré bolo počuť v regióne, boli z protivzdušnej obrany v susedných regiónoch
Na snímke letecký poplach

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:32

Srbská ministerka Dubravka Djedovičová Handanovičová podpísala vo štvrtok memorandum o porozumení medzi srbskou vládou a čínskou spoločnosťou Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology o projekte výstavby továrne na solárne panely v meste Paračin v centrálnej časti krajiny. Na základe memoranda sa obe strany zaviazali prehĺbiť spoluprácu v sektore obnoviteľných zdrojov energie. Informovala agentúra Tanjug.

20:26

Čínska spoločnosť BYD postaví svoju prvú európsku továreň na výrobu elektromobilov v Maďarsku. Vyhlásil to vo štvrtok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. V meste Segedín na juhu krajiny sa už realizujú stavebné práce a prvé autá opustia výrobné linky budúci rok, dodal.

20:15

Celoštátnym generálnym štrajkom protestovali vo štvrtok odborové zväzy v Argentíne proti tvrdej úspornej politike prezidenta Javiera Mileia. Štrajk zastavil v juhoamerickej krajine verejnú dopravu, obvykle rušné ulice zostali prázdne. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

Štrajk zasiahol aj banky, supermarkety, školy, univerzity, nemocnice, štátne úrady, odvoz odpadu či poštu.

20:14

Najmladší syn amerického exprezidenta Donalda Trumpa, 18-ročný Barron Trump, bude jedným z delegátov Republikánskej strany na júlovom zjazde. Pôjde o debut tohto stredoškoláka na politickej scéne, informuje agentúra AFP.

20:11

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok uviedol, že na plánovanom vojenskom cvičení, ktoré zahŕňa nácvik použitia taktických jadrových zbraní, nie je nič nezvyčajné. Informuje o tom agentúra Reuters.

Moskva oznámila plány na manévre na juhu Ruska v pondelok. Prípravy na vojenské cvičenie sa už začali a zúčastní sa na nich aj Bielorusko, povedal Putin. “Nie je to nič neobvyklé, ide o plánovanú prácu… Je to výcvik,” dodal.

20:10

Slovinská vláda vo štvrtok spustila proces na uznanie Palestíny ako samostatného štátu, uviedla pre média slovinská ministerka zahraničných vecí Tanja Fajonová. Informovala agentúra STA.

19:52

Biden varoval Izrael, že ak začne rozsiahlu pozemnú operáciu v meste Rafah v pásme Gazy, USA mu prestanú dodávať niektoré zbrane.

“Ak pôjdu do Rafahu, nebudem im dodávať zbrane, ktoré sa v minulosti používali na riešenie situácie v Rafahu,” povedal Biden pre CNN.

“Nebudeme dodávať zbrane a delostrelecké granáty,” dodal.

V reakcii na to vysoký izraelský predstaviteľ uviedol, že Izrael je schopný dobyť Rafah aj bez americkej pomoci v podobe munície, ak by ju Biden skutočne odmietol Izraelu dodať.

“Máme dostatok prostriedkov na to, aby sme vstúpili do Rafahu a obsadili ho bez americkej pomoci. Rafah bude aj tak dobytý,” citoval izraelského predstaviteľa novinár Amit Segal.

19:17

V noci na piatok (10. 5.) treba takmer na celom Slovensku rátať s prízemnými mrazmi. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Vydal výstrahy prvého stupňa.

15:50

Tchaj-pej vo štvrtok uviedol, že v okolí odľahlého taiwanského ostrova Ťin-men zaznamenal sedem lodí čínskych námorných síl a päť plavidiel čínskej pobrežnej stráže. Informuje agentúra AFP.

Flotila siedmich čínskych lodí vstúpila do “zakázaných” vôd Taiwanu približne o 15.00 h miestneho času (9.00 h SELČ), oznámila taiwanská pobrežná stráž. Dodala, že to isté urobili štyri plavidlá čínskej pobrežnej stráže, pričom piate sa plavilo v okolí ostrova mimo taiwanských vôd.

15:49

Tridsať šteniatok našli koncom apríla colníci v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko počas kontroly vozidla so slovenským evidenčným číslom. Zvieratá boli natlačené v klietkach a ich zdravotný stav bol veľmi zlý, uviedla vo štvrtok agentúra APA s dovolaním sa na oznámenie rakúskeho ministerstva financií.

Šteniatka prevážal 46-ročný Slovák, na ktorého bolo podané trestné oznámenie.

15:47

Na osobnom lietadle Boeing 737 spoločnosti Corendon Airlines smerujúcom z nemeckého Kolína nad Rýnom do tureckého stredomorského letoviska Alanya vo štvrtok pri pristávaní praskla pneumatika. 

Všetkých 190 ľudí na palube vrátane šiestich členov posádky evakuovali, nikto sa nezranil, informoval turecký telerozhlas TRT s odvolaním sa na ministerstvo dopravy.

15:45

Turecká centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju inflačnú prognózu a oznámila, že bude pokračovať v prísnej menovej politike s cieľom obmedziť prudký rast spotrebiteľských cien. Informovala agentúra Reuters.

Spotrebiteľské ceny v apríli zrýchlili tempo medziročného rastu na 69,8 % napriek sérii zvyšovania úrokových sadzieb.

15:43

Situácia s informačnými systémami finančnej správy (FS) nie je dobrá, čo by mohlo ohrozovať napríklad výber spotrebných daní. Upozornil na to vo štvrtok na rokovaní finančného výboru parlamentu prezident FS Jozef Kiss.

Pripomenul, že fungovanie FS, výber daní a ciel stojí na informačných systémoch. “Chceme vás informovať o tom, že tá situácia nie je úplne ideálna. Naozaj máme v niektorých prípadoch riziko, že bude ohrozený výber daní, hlavne spotrebných daní. Bavíme sa o sume 800 miliónov eur ročne, ktoré vyberáme cez Informačný systém kontrolných známok (ISKZ),” priblížil Kiss.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali