To najdôležitejšie z Ukrajiny – Prigožin hlási ovládnutie 80 percent Bachmutu

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Prigožin hlási ovládnutie 80 percent Bachmutu

Kyjev 11. apríla 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Libkos, telegram)

Aktualizované 11. apríla 2023 20:23

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke ukrajinskí vojaci jazdia na obrnenom vozidle počas ťažkých bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou v meste Bachmut v Doneclkej oblasti na východe Ukrajiny

 

Reklama

20:20 – Od augusta bolo z nebezpečných oblastí evakuovaných viac ako 60 000 Ukrajincov

Informuje ministerstvo pre reintegráciu.

Reklama

“Najmä od augusta 2022 prebieha povinná evakuácia z Donbasu. Za 8 mesiacov tak bolo do bezpečných regiónov premiestnených viac ako 60 000 občanov. Medzi nimi je viac ako 7 000 detí a viac ako 2 500 osôb so zníženou pohyblivosťou,” uvádza sa vo vyhlásení.

 

19:55 – Ukrajinský premiér Denys Šmygal priletel do Kanady lietadlom so smajlíkmi. Fotografiu premiérovho letu zverejnil kabinet ministrov na Facebooku.

Je na nej lietadlo a žobrajúci smajlík so založenými rukami – čo spolu zrejme znamená žiadosť o pridelenie vojenských lietadiel Ukrajine.

Denys Šmygal
Na snímke Denys Šmygal

19:35 – Je nepravdepodobné, že by Rusko malo niečo spoločné s únikom tajných dokumentov Pentagónu na sociálne siete.

Reklama

Denník New York Times citoval bývalého vysokého predstaviteľa FBI a Obrannej spravodajskej služby Javeda Aliho.

Ali povedal, že Rusko sa nesnažilo nejako zasahovať do úniku informácií získaných západnými spravodajskými službami. To môže naznačovať, že Moskva, podobne ako Washington, sa o úniku dozvedela nedávno.

Určitú indíciu poskytuje aj skutočnosť, že dokumenty neboli naskenované, ale odfotografované.

Dokumenty sú uložené v počítačoch v špeciálnych zabezpečených pracovných priestoroch bez prístupu na internet, známych ako SCIF (Sensitive Compartmented Information Facilities).

Aby ste získali prístup do SCIF, musíte prejsť najvyšším stupňom kontroly. Je prísne zakázané vnášať tam akékoľvek elektronické zariadenia, najmä na nahrávanie a filmovanie.

Reklama

 

19:23 – Kanada pošle Ukrajine nový balík vojenskej pomoci, ktorý bude obsahovať 21 000 útočných pušiek, 38 guľometov a viac ako 2,4 milióna nábojov.

Oznámil to kanadský premiér Justin Trudeau na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským premiérom v Toronte.

“Dnes oznamujeme, že pošleme ďalšie zbrane,” povedal.

 

19:20 – Vyšetrovanie úniku tajných dokumentov Pentagónu zo strany amerických orgánov môže trvať mesiace.

Informovali o tom zdroje CNN.

Pentagón zatiaľ vyšetruje, ako únik ovplyvňuje národnú bezpečnosť USA, zatiaľ čo ministerstvo spravodlivosti podľa kanálu začína trestné vyšetrovanie, kto stojí za hackerským útokom.

Podľa troch amerických predstaviteľov vyšetrovanie, ktoré vedie viacero agentúr, vedie Úrad pre spravodajstvo a bezpečnosť Pentagónu a môže trvať niekoľko mesiacov. Bude sa skúmať najmä to, či boli ohrozené nejaké zdroje a metódy, keďže dokumenty, z ktorých mnohé boli označené ako “prísne tajné”, boli zverejnené na platforme sociálnych médií.

Vyšetrovanie sa tiež pokúsi určiť rozsah úniku, keďže úradníci zatiaľ nevedia, či sa ho podarilo zastaviť alebo či utajované dokumenty stále kolujú online.

Reklama

Podľa vysokopostaveného predstaviteľa Pentagónu sa úsilie Pentagónu nezameriava na zdroj úniku. Ministerstvo obrany však preskúma, ako šíri prísne utajované informácie a či je potrebné zmeniť osoby, ktoré ich denne dostávajú.

“Príliš veľa ľudí má prístup k veľmi citlivým informáciám,” povedal vysoký americký predstaviteľ pre CNN s tým, že dokumenty pravdepodobne videli “tisíce” ľudí ešte predtým, ako sa dostali na internet.

 

19:10 – Ďalšie zasadnutie kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny sa uskutoční 21. apríla na leteckej základni Ramstein.

Oznámilo to americké letectvo v Európe, uviedlo Rádio Sloboda.

Reklama

“Minister obrany USA Lloyd Austin III. plánuje predsedať osobnému stretnutiu kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na leteckej základni Ramstein v Nemecku 21. apríla 2023,” uvádza sa vo vyhlásení.

Vzdušné sily dodávajú, že Austin opäť pozýva ministrov obrany a vojenských hodnostárov z celého sveta, aby diskutovali o “prebiehajúcej kríze na Ukrajine a rôznych bezpečnostných výzvach, ktorým čelia spojenci a partneri USA”.

 

19:00 – Kanada uvalila sankcie na Prigožinovu spoločnosť Concord Management & Consulting.

Kanada rozšírila sankcie voči Rusku, pričom nové opatrenia sa týkajú 14 fyzických osôb a 34 právnických osôb.

Reklama

 

18:45 – Predstaviteľ Východnej skupiny ukrajinských vojsk Serhij Čerevatij označil za nepravdivé tvrdenia zakladateľa Wagnerovej PMC Prigožina, že ruské sily kontrolujú viac ako 80 percent územia Bachmutu.

Čerevatij to uviedol v rozhovore pre CNN.

“Toto Prigožinovo vyhlásenie nie je pravdivé,” povedal. – “Práve som bol v kontakte s veliteľom jednej z brigád, ktoré bránia mesto. Môžem s istotou vyhlásiť, že ukrajinské obranné sily kontrolujú oveľa väčšie percento Bachmutu.”

Nešpecifikoval, o akom percente územia mesta hovoril.

Zakladateľ PMC Wagner dnes už skôr uviedol, že “v Bachmute je veľká časť, viac ako 80 %, pod našou kontrolou, vrátane všetkých administratívnych centier, závodov, tovární, mestskej správy”.

 

Reklama

17:00 – Putin uviedol, že Rusko má v mnohých oblastiach nedostatok pracovníkov, a vyzval na využitie potenciálu ľudských zdrojov v regiónoch.

 

16:50 – Vojaci 8. armády Južného vojenského okruhu ruských ozbrojených síl úplne obsadili priemyselný areál v Marinke

Vojaci 8. armády Južného vojenského okruhu ruských ozbrojených síl úplne obsadili priemyselný areál v Marinke
Vojaci 8. armády Južného vojenského okruhu ruských ozbrojených síl úplne obsadili priemyselný areál v Marinke

16:47 – Štáb hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl sa na poslednú chvíľu rozhodne, či začne plánovanú protiofenzívu, uviedol tajomník NSBO Oleksij Danilov v spravodajskej relácii Tagesschau nemeckej televízie ARD.

“Ak si niekto myslí, že máme len jednu možnosť, nie je to tak. Ani tri možnosti nestačia,” povedal.

Podľa Danilova je Ukrajina v neustálom kontakte so spojencami, ale “údaje o vedení určitých operácií, počte zapojených jednotiek a v akom smere – tieto informácie sú dosť tajné”.

Poprel tiež správu CNN, že Ukrajina už údajne zmenila niektoré svoje vojenské plány kvôli uniknutým dokumentom Pentagónu.

Reklama

“Môžem vám povedať, že počet ľudí, ktorí vedia o našich plánoch na našom území, je veľmi obmedzený. A nemyslím si, že zdroj, ktorý hovoril pre CNN, s tým má niečo spoločné. Dá sa to nájsť vo verejne dostupných zdrojoch. Pokiaľ ide o ostatné informácie – ak by boli skutočne tajné – agentúry v Spojených štátoch a Spojenom kráľovstve by presne vedeli, odkiaľ pochádzajú. A prečo sa dostali von práve teraz,” povedal Danilov.

 

16:46 – Podľa miestnych telegramových skupín bolo v Chersone počuť výbuchy už štvrtýkrát za deň.

 

16:45 – Telegramový kanál Bakhmut Demon, o ktorom sa predpokladá, že ho prevádzkuje ukrajinskí vojaci, ktorí sú v Bakhmute, vyzýva “byť psychicky pripravení na rôzne správy z Bachmutu” a “nestavať si ružové zámky”.

 

16:40 – Miestni obyvatelia Energodaru už dva týždne zaznamenávajú, že ruská armáda zamínuváva všetky okrajové časti mesta, uviedol starosta Energodaru Dmytro Orlov.

Reklama

“Ak do tohto času zamínovali len pobrežie a územie okolo obvodu jadrovej elektrárne, teraz prešli na zamínovanie okolitých dedín, lesných pásov, plantáží,” povedal a spojil zamínovanie s prípravami na nadchádzajúcu ofenzívu AFU.

V samotnom meste sa podľa neho nenachádza vojenská technika, ale jej pohyb je zaznamenaný v okolitých dedinách, ako aj pri jadrovej elektrárni.

 

16:31 – Štáb hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl sa na poslednú chvíľu rozhodne, či začne plánovanú protiofenzívu, uviedol tajomník NSDC Oleksij Danilov v spravodajskej relácii Tagesschau nemeckej televízie ARD.

“Ak si niekto myslí, že máme len jednu možnosť, nie je to tak. Ani tri možnosti nestačia,” povedal.

Podľa Danilova je Ukrajina v neustálom kontakte so spojencami, ale “údaje o vedení určitých operácií, počte zapojených jednotiek a v akom smere – tieto informácie sú dosť tajné”.

Poprel tiež správu CNN, že Ukrajina údajne už zmenila niektoré svoje vojenské plány kvôli uniknutým dokumentom Pentagónu.

Reklama

“Môžem povedať, že počet ľudí, ktorí vedia o našich plánoch na našom území, je veľmi obmedzený. A nemyslím si, že zdroj, ktorý hovoril pre CNN, s tým má niečo spoločné. Dá sa to nájsť vo verejne dostupných zdrojoch. Pokiaľ ide o ostatné informácie – ak by boli skutočne tajné – agentúry v Spojených štátoch a Spojenom kráľovstve by presne vedeli, odkiaľ pochádzajú. A prečo sa dostáva von práve teraz,” povedal Danilov.

 

16:30 – Miestni obyvatelia Energodaru už dva týždne zaznamenávajú, že ruská armáda zamínovala všetky okrajové časti mesta, uviedol starosta Energodaru Dmytro Orlov.

“Ak do tohto času zamínovali len pobrežie a územie okolo obvodu jadrovej elektrárne, teraz prešli na zamínovanie okolitých dedín, lesných pásov, plantáží,” povedal a spojil zamínovanie s prípravami na nadchádzajúcu ofenzívu AFU.

V samotnom meste sa podľa neho nenachádza vojenská technika, ale jej pohyb je zaznamenaný v okolitých dedinách, ako aj pri jadrovej elektrárni.

 

15:52 – Stovky alebo dokonca tisíce amerických vojenských a vládnych úradníkov mohli mať prístup k tajným dokumentom, ktoré unikli na internet, uviedol denník New York Times.

Reklama

Dôkazy, ktoré zostali na internete, by mohli vyšetrovateľom pomôcť zúžiť okruh podozrivých, ale pri vyšetrovaní bude ešte potrebné vypočuť obrovské množstvo ľudí, uviedol denník.

 

15:51 – Duma schválila zákon o zaradení nových regiónov Ruskej federácie do moskovského časového pásma.

 

15:50 –  Jevgenij Prigožin uviedol, že ministerstvo obrany prikrylo boky PMC Wagner v Artemovsku.

Reklama

Takto odpovedal šéf PMC Wagner na otázku, či vojenský rezort prijal nejaké opatrenia.

“Áno, odovzdali sme boky ministerstvu obrany. Jednotky ruského ministerstva obrany vrátane výsadkových vojsk dnes obsadili pravý aj ľavý bok,” povedal Prigožin.

 

15:45 – Nikolaj Oleščuk, veliteľ vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny, vysvetlil, prečo sú dodávky západných bojových lietadiel F-16 pre Ukrajinu nevyhnutné:

– je to najlepšia ochrana pre tylové regióny, keďže 25 % bezpilotných lietadiel a riadených striel dosiahne cieľ a F-16 môže zničiť vzdušné ciele na hraniciach, čím ich udrží ďaleko od miest.

– Ruská federácia je v početnej prevahe a s prevahou zbraní. Stroje F-16 jej umožnia získať vzdušnú prevahu.

– Je najúčinnejšia proti riadeným leteckým bombám.

– Môže poskytnúť podporu pozemnému protiútoku AFU.

– Protilodné strely umožnia “zahnať celú nepriateľskú flotilu buď do prístavov, alebo na dno”;

– Používanie zastaraných sovietskych lietadiel predstavuje hrozbu pre pilotov;

– Náhradné diely pre staré lietadlá sú nedostatkové;

– Zásoby sovietskej munície sa míňajú.

 

15:40 – Rada chce umožniť NBÚ znárodniť banky, ktorých akcionármi sú fyzické osoby podliehajúce sankciám.

Návrh zákona v tomto zmysle bol prijatý v prvom čítaní.

Reklama

Návrh zákona môže byť zameraný predovšetkým na znárodnenie bývalej Alfa Bank (teraz Sense Bank), ktorej konečnými príjemcami sú ruskí oligarchovia Fridman a Aven, na ktorých sa vzťahujú sankcie.

 

15:20 – Maďarsko predĺžilo dohodu s Ruskom o ďalších dodávkach plynu a dohodlo sa na preferenčných platobných podmienkach pre veľké objemy paliva, uviedol Szijjártó.

 

15:15 – Ukrajinský podnikateľ Rinat Achmetov podal žalobu na Rusko, v ktorej požaduje náhradu škôd spôsobených jeho podnikom na Donbase v rokoch 2014-2017.

 

15:00 – Úrady ukrajinskej Volyňskej oblasti zakázali činnosť kanonickej UPC v regióne.

 

14:45 – Ruská duma schválila v záverečnom čítaní návrh zákona o elektronickom doručovaní povolávacích rozkazov. Budú sa považovať za doručené 7 dní po tom, ako sa objavia na osobnom účte osoby povinnej vojenskou službou v Gosuslugi (obdoba Diya).

Od okamihu doručenia povolávacieho rozkazu až do chvíle, keď sa osoba dostaví na odvodný úrad, nesmie opustiť Ruskú federáciu.

 

13:18 –  Telegramové kanály zverejňujú fotografie následkov delostreleckých a leteckých útokov na frontovú líniu Kostantynivka v Doneckej oblasti.

Telegramové kanály zverejňujú fotografie následkov delostreleckých a leteckých útokov na frontovú líniu Kostantynivka v Doneckej oblasti
Telegramové kanály zverejňujú fotografie následkov delostreleckých a leteckých útokov na frontovú líniu Kostantynivka v Doneckej oblasti

13:15 – Krym sa pripravil na akýkoľvek vývoj vo vojenskej operácii – vedúci republiky Aksjonov.

 

12:46 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

Reklama

– Útočné jednotky Vagner pokračujú v bojoch o štvrte v centre Artemovska

– Hlavné bojové úsilie ruských ozbrojených síl sa sústreďuje v okolí Artemovska

– Ruské ozbrojené sily stratili za deň viac ako 90 mužov v smere na Krasnolimsk

– Ruské letectvo uskutočňuje v okolí Artemovska 11 výpadov denne na podporu útočných operácií

– Ukrajinské ozbrojené sily stratili za noc v doneckom smere viac ako 450 vojakov a žoldnierov

– Ukrajinské ozbrojené sily stratili v doneckom a záporožskom smere do 30 príslušníkov

– Ukrajinské ozbrojené sily strácajú denne viac ako 30 príslušníkov v smere na Kupjansk

– Ruská protivzdušná obrana zachytila riadenú strelu GLSDB a 4 HIMARS

– Ruské ozbrojené sily zničili do 10 ukrajinských vojakov a AFU Grad MLRS v Chersonskom smere

 

12:39 – Dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen nevylúčil, že rozhodnutie Západu o možnom presune bojových lietadiel na Ukrajinu bude prijaté “do leta” po dodávke lietadiel MiG-29 Poliakmi a Slovákmi, uviedol denník Le Figaro.

Diskusie si vyžadujú čas, pretože krajiny musia konať spoločne, ale riešenie je naďalej dosiahnuteľné “v krátkom čase”, povedal minister, ktorý v pondelok navštívil Odesu.

“Dánsko to neurobí samo. Budeme to musieť urobiť spoločne s niekoľkými krajinami. A budeme o tom musieť viesť dialóg aj s Američanmi,” povedal Poulsen.

“Verím však, že v krátkom čase dosiahneme riešenie,” povedal minister a naznačil vyhliadku, že sa tak stane do leta.

 

Reklama

12:05 – Vyhlásenia Dmitrija Peskova:

– Neexistuje žiadna druhá vlna mobilizácie

– Diskutované zmeny v jednotnom registri osôb povinných vojenskou službou a elektronické povolávanie nesúvisia s mobilizáciou, ale s vojenskou registráciou

– Systém vojenskej registrácie sa musí stať jednoduchým, rýchlym a informatívnym. Digitalizácia musí držať krok s dobou

– Mali by sme byť trpezliví a počkať, kým parlament prijme uznesenie na tému jednotného registra osôb podliehajúcich vojenskej službe a elektronických povolávacích rozkazov.

– Kremeľ si nemyslí, že zmeny, o ktorých sa diskutuje v súvislosti s elektronickými povolávacími rozkazmi, spôsobia paniku a novú vlnu emigrácie na pozadí vojenských operácií.

 

11:57 – Poľsko chce zhromaždiť peniaze na obnovu Ukrajiny.

Varšava sa chce stať “finančným centrom” na zhromažďovanie peňazí na obnovu Ukrajiny, uviedol námestník poľského ministra financií Artur Soboń.

“Tak ako Poľsko plnilo úlohu vojenského uzla, ak hovoríme o vojenskej pomoci Ukrajine, chceli by sme, aby plnilo úlohu finančného uzla, cez ktorý pôjde financovanie rekonštrukcie Ukrajiny,” povedal.

 

11:45 – Obmedzenia letov nad Ruskom a Ukrajinou by mohli platiť až do roku 2029.

Takýto scenár zvažuje Európska organizácia pre bezpečnosť letovej prevádzky.

 

11:42 – Odo dňa, keď občan dostane povolávací rozkaz, až do chvíle, keď sa dostaví na vojenský registračný a odvodový úrad, bola legislatíva zmenená tak, že mu zakazuje opustiť Rusko.

 

11:10 –  Ruské stíhačky Su-35 zasiahli Orechov a Hulajpol v Záporožskej oblasti. Obete sa spresňujú, uviedol vedúci prezidentskej kancelárie Jermak.

 

11:06 – Ruské lietadlo včera zasiahlo Berislav v Chersonskej oblasti.

Zasiahnutý bol priemyselný podnik, budova bola vážne poškodená a poškodené boli aj civilné domy, niektoré boli úplne zničené.

K civilným obetiam nedošlo, uviedla regionálna štátna správa.

 

10:31 -Ukrajinské špeciálne služby a ich západní spojenci začali agresívnu ideologickú a náborovú kampaň proti ruským občanom, najmä mladým ľuďom, uviedol šéf FSB Bortnikov.

Od februára minulého roka sa podarilo zabrániť 118 teroristickým činom, ktorých páchateľmi boli mladí ľudia a tínedžeri.

 

10:24 –  Požiar v budove univerzity na Chreščatyku sa podarilo uhasiť a nedošlo pri ňom k žiadnym obetiam, informovala štátna pohotovostná služba.

 

9:55 – FSB zadržala pre podozrenie z vlastizrady obyvateľa Chabarovska, ktorý prevádzal peniaze ukrajinským ozbrojeným silám.

 

9:35 – Mobilizácia na Ukrajine ešte nie je ukončená, pretože plán nebol splnený. Povedal to minister obrany Oleksij Reznikov.

Reklama

“Vzhľadom na súčasnú situáciu tento plán, ktorý bol prijatý na realizáciu ešte vo februári minulého roka, rozhodne nebol splnený a ešte menej prekročený. Dokonca sme ho ešte ani nesplnili do konca. Nemáme potrebu vyhlasovať novú mobilizáciu,” povedal v rozhovore pre RBC Ukrajina.

Podľa ministra ukrajinský generálny štáb zvláda kompenzáciu strát “pokojným, postupným tempom” a AFU nepociťuje nedostatok ľudskej sily.

 

9:29 – V Doneckej oblasti bolo v noci zranených päť obyvateľov.

Regionálna štátna správa tiež informovala o poškodení domov vo viacerých osadách.

Tri domy boli poškodené v smere na Volnovachu, zatiaľ čo raketový úder poškodil hospodárske budovy v Ocherytyne.

V Kosťantynivke raketové útoky poškodili 7 viacposchodových budov a plynovod. V obci Markovo bol poškodený dom a v obci Toretskaja tri domy.

Poškodené boli hospodárske budovy v Jampole a domy v Seversku.

 

9:16 –  V Kyjeve na Chreščatyku vypukol požiar.

“Horí tretie poschodie štvorposchodovej vzdelávacej budovy Kyjevskej národnej univerzity Karpenko-Kary. Na mieste pracujú záchranári,” uviedol kyjevský starosta Kličko.

 

9:01 – Maďarský minister zahraničných vecí Szijjártó priletel do Moskvy a plánuje rokovať s Novakom a Lichačovom o spolupráci v oblasti energetiky.

 

8:53 – Ruské sily neustále postupujú pri oslobodzovaní Artemovska, uviedol úradujúci šéf Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin.

Uviedol tiež, že ruské sily výrazne zlepšili svoje pozície v smeroch Mariupol a Horlivka.

 

8:50 – Poslanec Štátnej dumy Andrej Kartapolov: Nové pravidlá prijímania povolávacích rozkazov sa dotknú nielen brancov, ale všetkých osôb povinných vojenskou službou. V Rusku sa neplánuje nová mobilizácia.

 

8:46 – Bývalý prezidentský poradca Oleksij Arestovyč povedal, že Ukrajina môže vyrobiť jadrové zbrane za deväť mesiacov, ale nepotrebuje ich.

“Môžeme ju obnoviť za šesť až deväť mesiacov. Takýmto spôsobom by sme však porušili systém medzinárodných zmlúv, za ktorých dodržiavanie bojujeme. Pre nás je výhodnejšie získať jadrové zbrane alebo zostať krajinou, ktorá preukazuje civilizované správanie a zostáva v rámci univerzálnych a celoeurópskych trendov aj v čase vojny o existenciu národa,” povedal.

Podľa neho “je pre nás v súčasnej situácii lepšie, ak sa zaviažeme k medzinárodnému právnemu systému”.

 

8:10 – Na letisko v Belgorode zaútočil dron s bombou, informovali ruské kanály Telegram.

Podľa ich správ narazil do plota a vybuchol.

Výbuch poškodil oplotenie letiska a poplašný kábel, pričom nedošlo k žiadnym zraneniam.

Reklama

Údajne išlo o bezpilotné lietadlo s neznámym výbušným zariadením na palube. Oficiálne potvrdenie v tomto smere zatiaľ neexistuje.

 

7:40 – Egypt plánoval tajne vyrobiť a dodať Rusku 40 000 rakiet.

Prezident Abdel Fattah al-Sisi vo februári nariadil úradníkom, aby tajne uskutočnili dodávku a “vyhli sa tak problémom so Západom”. Diskutovalo sa aj o možnosti dodania delostreleckých granátov a pušného prachu.

Informoval o tom denník The Washington Post, ktorého novinári naďalej analyzujú “úniky informácií z Pentagónu”.

Dokumenty obsahujú podrobnosti o pravdepodobných rozhovoroch Sísího s vysokými egyptskými vojenskými predstaviteľmi a ministrom vojenskej výroby. Ten nariadil pracovníkom továrne, aby nahlásili, že náboje sú určené pre egyptskú armádu.

Podľa WP sa v dokumente cituje Salah al-Dín, pravdepodobne minister pre vojenskú výrobu, ktorý povedal, že “nariadi svojim mužom, aby v prípade potreby pracovali na zmeny, pretože to je to najmenej, čím sa Egypt môže poďakovať Rusku za pomoc, ktorú mu predtým poskytlo”.

Podľa neho Rusi povedali, že sú ochotní “kúpiť čokoľvek”.

Konkrétne mali Rusom poskytnúť rakety Sakr 45, ktoré sú kompatibilné s ruskými raketami Grad MLRS.

Publikácia sa domnieva, že údaje boli získané ako výsledok odpočúvania egyptského vedenia. Rozhovor sa uskutočnil 1. februára – niekoľko dní po stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Anthonym Blinkenom. Bezprostredne po ňom egyptský minister zahraničných vecí Sameh Shoukry odcestoval na rokovania do Moskvy.

 

7:38 – Ukrajina pripravuje nový útok na ruskú flotilu v Čiernom mori, podobný potopeniu krížnika Moskva.

Na brífingu to povedal minister obrany Oleksij Reznikov.

“Existujú určité nuansy, ktoré náš nepriateľ ešte nepozná, čo znamená, že im môžeme ponúknuť ďalšie “prekvapenie” na mori, ďalší ” úder” týkajúci sa ich lodí. Čakáme len na vhodný okamih, aby sme tento príbeh zopakovali,” povedal minister.

Uviedol, že ho vedenie flotily požiadalo, aby neprezrádzal podrobnosti o potopení lode Moskva.

 

7:25 –  India by mala zohrávať dôležitejšiu úlohu pri riešení ukrajinského konfliktu, uviedla námestníčka ukrajinského ministra zahraničných vecí Emine Japarová počas návštevy krajiny.

Povedala, že konflikt na Ukrajine by sa nemal vnímať ako európska záležitosť, pretože sa týka celého sveta.

 

7:07 -Výsledok ukrajinskej vojenskej protiofenzívy bude skromný, pričom USA pochybujú o schopnosti Kyjeva dosiahnuť svoje ciele.

Informoval o tom denník The Washington Post s odvolaním sa na odhady amerických spravodajských služieb obsiahnuté v uniknutých dokumentoch.

Noviny citovali údaje z prísne tajného dokumentu vypracovaného začiatkom februára na základe spravodajských informácií a informácií z elektronického sledovania. Pravdepodobne bol zostavený s použitím tajných metód CIA a Národnej bezpečnostnej agentúry. Dokument sa odvoláva na “nedostatky vo vytváraní síl a podpore” ukrajinskej armády a na pravdepodobnosť, že výsledkom ukrajinskej operácie budú len “skromné územné zisky”.

 

7:04 –  To najdôležitejšie z dnešného ranného brífingu ukrajinského generálneho štábu.

Za posledných 24 hodín nepriateľ podnikol 39 leteckých a sedem raketových útokov, z toho štyri zo systémov protivzdušnej obrany S-300 na Kramatorsk.

Reklama

Za posledných 24 hodín bolo odrazených 52 útokov.

V limanskom smere došlo k útokom pri obciach Makiivka, Chervonopopivka a Belogorivka.

Na Bachmutskom smere pokračujú boje o Bachmut (nepriateľ sa ho snaží plne ovládnuť), ako aj o obce Hryhorivka a Chromovo.

Na smeroch Avdejevka a Marinka pokračujú boje v oblastiach Avdejevka, Severnoje, Nevelskoje a Marinka. Najostrejšie boje pokračujú o Avdejevku a Marinku.

 

7:00 – Najdôležitejšie body večerného prejavu Volodymyra Zelenského

1. Informoval o novej vojenskej pomoci z Nemecka na obrnené vozidlá, protivzdušnú obranu, muníciu, ženijné vozidlá, lieky.

2. Informoval o novej výmene zajatcov s Ruskom.

3. Informoval o telefonických rozhovoroch s premiérmi Iraku a Grécka.

 

6:55 –  Ruská armáda dnes najmenej dvakrát ostreľovala Kosťantynivku.

“Presný počet ostreľovania mesta sa spresňuje. Jedna osoba v Kosťantynevke bola zranená. V meste bolo poškodených najmenej 13 súkromných domov, sedem viacpodlažných budov a dve autá. Ich počet sa stále overuje,” uviedol Oleksij Roslov.

Miestne médiá uvádzajú, že dnes došlo k mimoriadne silnému ostreľovaniu.

 

6:50 – Pentagón potvrdil únik tajných dokumentov, informuje CNN.

Námestník ministra obrany pre verejné záležitosti Chris Meagher v pondelok uviedol, že ministerstvo obrany stále pracuje na určení rozsahu úniku utajovaných informácií, ku ktorému došlo v posledných týždňoch.

CNN uviedla, že niektoré z uniknutých dokumentov obsahovali spravodajské informácie týkajúce sa vojny na Ukrajine.

“Stále skúmame, ako k tomu došlo a aký je rozsah problému. Boli prijaté kroky na podrobnejšie preskúmanie toho, ako a komu sa tento typ informácií šíri. Stále sa tiež snažíme posúdiť, čo by tam mohlo byť,” povedal Meagher.

Meagher uviedol, že minister obrany Lloyd Austin bol o úniku informácií prvýkrát informovaný 6. apríla a nasledujúci deň začal “každodenný kontakt s vyšším manažmentom”.

Americkí predstavitelia sa cez víkend skontaktovali so spojencami a partnermi, ktorých sa únik informácií dotkol, uviedol Meagher.

 

6:45 – Bulharské ministerstvo obrany potvrdilo rokovania o odovzdaní stíhačiek MiG-29 Kyjevu pod podmienkou, že dostane modernejšie bojové lietadlá z iných krajín.

 

6:30 –  Vojenská operácia, 10. apríla 2023

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že 106 ruských vojakov sa vrátilo zo zajatia z územia kontrolovaného Kyjevom

Reklama

– Peskov o možnosti veľkonočného prímeria: nikto s takouto myšlienkou neprišiel, predchádzajúce iniciatívy narazili na neochotu Kyjeva

– Pušilin informoval o návšteve Artemovska, podľa jeho slov je viac ako 75 % mesta pod kontrolou ruských jednotiek

– Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Danilov povedal, že ukrajinská protiofenzíva “sa deje každý deň”, a vyzval nečakať na “magické dátumy”

– Denník Washington Post s odvolaním sa na uniknuté dokumenty Pentagónu tvrdí, že prieskumné lietadlo britských vzdušných síl “takmer zostrelili” ruské stíhačky Su-27 nad Čiernym morom na jeseň 2022, to by mohlo zapojiť NATO do konfliktu na Ukrajine

– Ukrajine dôjdu rakety pre protilietadlové systémy Buk do 13. apríla, rakety S-300 sa vyčerpajú do 3. mája, tvrdí WSJ s odvolaním sa na tajné dokumenty Pentagónu

– USA špehovali Zelenského, uvádza CNN s odvolaním sa na tajné dokumenty Pentagónu

– Si Ťin-pching navrhol Macronovi, aby Francúzsko predložilo svoj plán na urovnanie situácie na Ukrajine, ale podľa Peskova je ťažké si predstaviť, že by Paríž sprostredkoval riešenie situácie na Ukrajine, je zapojený do konfliktu na strane Kyjeva

– Rivnenská oblastná rada rozhodla o zákaze činnosti kanonickej ukrajinskej pravoslávnej cirkvi v regióne.

Vojenská operácia
Vojenská operácia

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:29

Ozbrojené sily Konžskej demokratickej republiky (KDR) v nedeľu ráno zmarili v hlavnom meste Kinshasa pokus o štátny prevrat, vyhlásil hovorca armády KDR.

Predtým sa objavili informácie, že pri útoku na dom poslanca tamojšieho parlamentu Vitala Kamerheho boli zabití dvaja ochrankári a jeden útočník. Informoval o tom na sociálnej sieti X hovorca poslanca a dodal, že Kamerhe je spolu s rodinou v poriadku. Práve spomínaný poslanec by mal byť vymenovaný za predsedu parlamentu.

14:14

 V nedeľu, v predvečer inaugurácie novozvoleného taiwanského prezidenta, sa v Tchaj-peji stovky opozičných demonštrantov zišli na protest proti ďalším štyrom rokom pod vedením Demokratickej pokrokovej strany (DPP). Informovala o tom agentúra AFP.

13:56

Irán potvrdil nepriame rozhovory so svojím úhlavným nepriateľom – Spojenými štátmi – v Ománe. A to aj napriek tomu, že obe krajiny nemajú medzi sebou nadviazané priame diplomatické vzťahy, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

13:47

Miliardár Elon Musk a indonézsky minister zdravotníctva Budi Gunadi Sadikin v nedeľu spustili v zdravotnom stredisku v Denpasare na Bali satelitnú internetovú službu Starlink. Poskytuje ju Muskova spoločnosť SpaceX pre národný zdravotnícky sektor a cieľom je tiež zlepšiť prístup na internet v odľahlých častiach súostrovia.

Elon Musk
Miliardár Elon Musk (uprostred), šéf spoločností SpaceX a Tesla prichádza do verejného zdravotníckeho strediska v Denpasare, na indonézskom ostrove Bali
13:31

Izrael pokračuje aj počas víkendu vo svojej vojenskej operácii v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Vojaci našli v pohraničnej oblasti s Egyptom niekoľko podzemných tunelov, ktoré využívalo palestínske hnutie Hamas, informovalo v nedeľu tamojšie vojenské rádio.

13:20

Ukrajinské jednotky zničili mínolovku ruskej Čiernomorskej flotily, uviedlo v nedeľu vo vyhlásení ukrajinské námorníctvo. Informovala agentúra Reuters.

13:11

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea a po niekoľkých dňoch nepokojov obnovili poriadok. Oznámil to v sobotu neskoro večer francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin na sieti X.

12:49

Ruské nálety na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny pripravili v nedeľu o život najmenej osem ľudí, kým ďalších osem osôb utrpelo zranenia, uviedli tamojší predstavitelia. Informovala agentúra Reuters.

12:34

Ceny ropy v piatok sa posilnili približne o 1 % a cena ropy Brent zaznamenala prvý týždenný nárast za posledné tri týždne. Na vývoj výrazne vplývali priaznivé hospodárske ukazovatele z USA a Číny, ktoré posilnili vyhliadky na rast dopytu v dvoch najväčších svetových ekonomikách.

12:25

Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu zrážka lodí na rieke Dunaj v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných, uviedla maďarská polícia.

11:58

Dve čínske vojnové lode zakotvili v nedeľu v Kambodži v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia.

Cvičná loď Čchi-ťi-kuang a obojživelná vojnová loď Ťing-kang-šan zakotvili v pobrežnom meste Sihanoukville v rámci 15 dní pozemných a námorných cvičení. Zapojí sa do nich 760 čínskych vojakov spolu s približne 1300 Kambodžanmi a 11 kambodžskými plavidlami.

Čínski námorníci
Čínski námorníci stoja pred vojnovou loďou, ktorá zakotvila v kambodžskom pobrežnom meste Sihanoukville v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia
11:50

Vlak zachytil muža na stanici na juhozápade Nemecka a spôsobil mu vážne zranenia, uviedla v nedeľu skoro ráno tamojšia polícia.

Štyridsaťjedenročný muž sa z doposiaľ neznámych príčin nachádzal v oblasti trate na železničnej stanici v obci Oberwesel zhruba 70 kilometrov západne od Frankfurtu, keď ho v sobotu zachytil vlak. Polícia pracuje s verziou, že obeť niekto na koľajnice strčil.

11:31

Šesť dronov sa zrútilo počas ukrajinského útoku v noci na nedeľu na územie ropnej rafinérie v Slavjansku v juhoruskej Krasnodarskej oblasti, uviedla s odvolaním sa na miestne úrady ruská agentúra Interfax.

10:53

Pri izraelskom vzdušnom útoku na obytný dom a tábor pre utečencov v centre Pásma Gazy zahynulo najmenej 20 ľudí, uviedla v nedeľu vo vyhlásení nemocnica al-Aksá. Informovala agentúra AFP.

10:40

Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa v marci 2024 medzimesačne znížila o 2,9 % na úroveň 42,82 eura/100 kilogramov (kg). V medziročnom porovnaní bola priemerná nákupná cena mlieka nižšia o 11,7 %. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali