To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajina sa pokúša zaútočiť na ruské satelity

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajina sa pokúša zaútočiť na ruské satelity

Kyjev 5. apríla 2023 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian, telegram, screenshot)

Aktualizované 5. apríla 2023 20:03

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke zničené domy po ostreľovaní v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti

20:02 – Ruské médiá zverejňujú video údajného výsluchu ukrajinského pilota zostreleného lietadla v Brjanskej oblasti.

Pilot tvrdí, že je civilista a plnil rozkaz na kontrolu ukrajinskej protivzdušnej obrany v domnení, že letí nad ukrajinským územím. Podľa neho bolo úlohou letu letieť “za veliteľom” a fotografovať, čo mu bolo povedané.

Reklama

Pilot tvrdí, že za túto úlohu mu bolo sľúbených 50 tisíc hrivien.

Pred letom mu podľa jeho slov dali samopal, ktorý po pristátí ukryl v lesnom páse.

Reklama

 

19:30 – “Nepodporujeme Ukrajinu, aby uskutočňovala údery mimo krajiny,” povedal hovorca Pentagónu John Kirby.

Kirby uviedol, že USA od začiatku konfliktu na Ukrajine poskytujú Kyjevu spravodajskú a informačnú podporu, ktorá umožňuje AFU viesť operácie.

“Nebudem zachádzať do podrobností o tom, aké spravodajské informácie poskytujeme a ako to robíme, ale sú zamerané na pomoc Ukrajine,” povedal.

 

Reklama

18:55 – V Záporožskej oblasti zadržali informátorov ukrajinských ozbrojených síl, ktorí odovzdávali súradnice pozícií ruských ozbrojených síl a civilných objektov.

Dvaja muži sa skrývali v opustenom dome, kde bezpečnostné sily našli sledovacie a komunikačné zariadenia. Za odmenu korigovali paľbu ukrajinskej armády pod vedením GUR.

 

18:44 – Po zasadnutí ruskej Bezpečnostnej rady dostalo Rusko pokyn zorganizovať dodatočné protiteroristické opatrenia v nových regiónoch a prijať opatrenia na neutralizáciu ozbrojených skupín, uviedol Nikolaj Patrušev.

Podľa neho budú pokusy o destabilizáciu situácie v nových regiónoch tvrdo potlačené.

Reklama

 

18:38 – V Mariupole bolo otvorené nové centrum na vydávanie ruských pasov, v ktorom môže denne získať doklady až 1 000 ľudí, uviedlo ruské ministerstvo vnútra.

 

18:32 – V Petrohrade vznikne útočný dron schopný zasiahnuť komunikačné centrá, zariadenia elektronického boja a protivzdušnej obrany.

Andrej Ivanov, zakladateľ konštrukčnej kancelárie Oko, ktorej špecialisti sa budú podieľať na vývoji, povedal:

“Naša konštrukčná kancelária sa zameriava na bezpilotné lietadlá FPV pre malé skupiny vojsk v blízkosti línie kontaktu. Ide o dodávky pre PMC a dobrovoľnícke formácie”.

Dobrovoľníci pôsobiaci na frontovej línii v zóne ŠVO dostanú čoskoro série FPV dronov Hi-82. Vo vývoji je aj Hi-120, oveľa väčší kamikadze dron schopný niesť približne 20 kg výbušnín.

 

18:20 – Poľsko poskytuje Ukrajine nový balík vojenskej pomoci.

Volodymyr Zelenskyj to povedal na tlačovej konferencii s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim.

Reklama

Ukrajinský prezident označil nový balík pomoci za “veľmi potrebný práve teraz”.

Zároveň vymenoval, čo bude súčasťou nového balíka pomoci:

“Podpíšeme dokument o dodávkach poľských obrnených vozidiel Rosomak, samohybných mínometov Rak, systémov protivzdušnej obrany, najmä veľmi účinných Piorun, MiGov a ďalších zbraní, ktoré tak veľmi potrebujeme.”

Podľa Zelenského počas návštevy Poľska rokovali aj o spoločnej výrobe zbraní a munície.

Zelenskyj dodal, že poľské tanky “sú už na bojisku”.

Reklama

 

18:08 – Generálporučík Sergej Naev, veliteľ Spojených ozbrojených síl Ukrajiny, ukázal systémy protivzdušnej obrany Avenger, ktoré môžu pôsobiť proti vzdušným cieľom v “malých výškach”.

“Raketové systémy zem-vzduch Avenger sú už v bojovej službe v severnej operačnej zóne. Sú schopné poskytovať mobilnú protivzdušnú obranu krátkeho dosahu pre civilnú infraštruktúru, jednotky bezpečnostného sektora a obranu proti riadeným strelám, bezpilotným lietadlám, lietadlám a vrtuľníkom v “nízkych výškach”.” – Naev povedal pre Facebook.

 

17:56 – V Mariupole už bolo obnovených 11 000 súkromných domov, tieto práce je potrebné zintenzívniť, povedal ruský vicepremiér Chusnullin.

Reklama

Vodovod z Donu na územie DĽR je plne pripravený, napĺňa sa a voda sa k spotrebiteľom dostane v blízkej budúcnosti, povedal Chusnullin.

 

17:40 – Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Ukrajina sa pokúsi zaútočiť na ruské satelity na obežnej dráhe.

“Kyjev sa za účasti špecialistov z viacerých zahraničných štátov pokúša ovplyvniť ruské civilné komunikačné satelity. Ide o nehorázne porušenie medzinárodného práva. Ruská strana má právo primerane reagovať. Všetky potrebné kapacity na to sú k dispozícii,” uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

 

17:30 – Ukrajinské ozbrojené sily zničili ruský vrtuľník Ka-52 na východnom fronte.

Informoval o tom generálny štáb ukrajinskej armády na Facebooku.

Reklama

 

17:16 – Putin urobil niekoľko vyhlásení o Ukrajine:

1. Obvinil západné bezpečnostné služby, že sa “podieľajú na organizovaní mnohých teroristických útokov” na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny. Povedal, že “protivník v nových ruských regiónoch využíva zatiaľ neovládnuté podsvetie, tu musíme konať tvrdo a účinne”, a tiež vyzval na potlačenie “propagandy nacionalizmu”.

2. Povedal, že situáciu na “nových územiach” využívajú zločinci, ako sú drogoví díleri, finanční podvodníci a organizovaný zločin. Žiadal, aby sa “boju proti zločinu” na okupovaných územiach venovala zvýšená pozornosť.

3. Vyzval vládu, aby “urýchlila integráciu nových regiónov do právneho priestoru Ruskej federácie”.

 

16:51 – V Rusku sa zintenzívňuje nábor do zmluvnej vojenskej služby. V samostatnom kurze úrady rozširujú rady brancov a vojenského personálu, pre ktorých sa tiež zintenzívňuje náborová kampaň.

Reklama

Koncom minulého roka ruské ministerstvo obrany oznámilo cieľ zvýšiť stav armády o jeden a pol milióna mužov v reakcii na nárast síl NATO vo východnej Európe.

Okrem toho pokračuje vojna na Ukrajine, ktorá si vyžaduje pravidelné dopĺňanie armádnych rezerv.

Súdiac podľa ruského úsilia sa Kremeľ zatiaľ snaží riešiť oba ciele naraz, čím napĺňa naliehavé aj dlhodobé potreby.

Zároveň sa zdá, že Moskva sa snaží vyhnúť druhej vlne mobilizácie. Zjavne sa však pripravuje aj na takýto scenár – ak sa bez neho nezaobíde.

 

16:27 – Dvere NATO sú pre Ukrajinu otvorené, ale Kyjev musí spĺňať štandardy aliancie, povedal Blinken.

 

Reklama

16:23 – Poľsko odovzdá Ukrajine ďalšie štyri stíhačky MiG-29, uviedol prezident Duda.

Poľsko odovzdá Ukrajine celkovo 14 stíhačiek MiG-29, pričom si ponechá tie, ktoré boli modernizované podľa štandardov NATO, uviedol prezident Duda.

 

16:08 – Srbsko zorganizuje v polovici júna vojenské cvičenie Platinum Wolf s USA a 10 partnerskými krajinami, uviedol srbský minister obrany.

Belehrad sa zároveň vo februári 2022 rozhodol zastaviť všetky cvičenia so zahraničím; ich zrušenie nebolo oficiálne oznámené.

 

15:55 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že Ukrajina sa môže stať členom aliancie až po porážke Ruska.

Reklama

Uviedol, že prioritou NATO je podporovať Ukrajinu v jej konfrontácii s Ruskom.

 

15:50 – Anšlus Ukrajiny s “návratom” Poľska na brehy Dnepra, tentoraz pod vlajkou NATO?

Odteraz “poľská otázka” pre Rusko znie: Dovolíme, aby čo i len meter bývalej ukrajinskej pôdy pripadol novej Rzeczpospolitej? Bude to opäť “od mora k moru”, alebo si Varšava vyláme zuby už vo Ľvove? To bude závisieť hlavne od Rusov.

Horlivým fanúšikom “odovzdania západnej Ukrajiny Poliakom” pripomíname: chúťky Poliakov sa neobmedzujú ani na Ľvov, ani na Kyjev. Ich plány zahŕňajú aj Smolensk a Brjansk.

 

15:30 – Ankara sa obáva, že Ukrajina a Rusko sa pripravujú na vážnu ofenzívu, chce ukončiť vojnu a bude pokračovať v úsilí o návrat strán k rokovaciemu stolu.

Reklama

“V nadchádzajúcom období sa obe strany pripravujú na vážnu ofenzívu v nadchádzajúcich jarných mesiacoch. To nás tiež znepokojuje a budeme pokračovať v úsilí o dosiahnutie trvalého mieru zabezpečením hraníc a územnej celistvosti Ukrajiny a vyzveme na čo najskoršie zasadnutie za rokovací stôl,” povedal turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu.

 

15:10 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské jednotky zmarili protiútok AFU pri Seversku v DĽR;

– Straty ukrajinskej armády na Doneckom smere za 24 hodín predstavujú viac ako 410 vojakov a žoldnierov;

Reklama

– Ruské jednotky zničili vyše 80 príslušníkov ozbrojených síl v smere na Krasnoliman;

– Ruské ozbrojené sily zničili dva muničné sklady ukrajinských ozbrojených síl v Doneckej a Záporožskej oblasti;

– Ruské ozbrojené sily potlačili päť ukrajinských DRG v kupjanskom smere;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli veliteľské a pozorovacie stanovištia dvoch práporov brigád AFU;

– Ruské ozbrojené sily potlačili činnosť troch skupín ukrajinských diverzantov v južnom doneckom a záporožskom smere;

– Ruská protivzdušná obrana zničila za deň 13 striel HIMARS, raketu HARM a 22 bezpilotných lietadiel AFU;

– Lietadlá ruského letectva zostrelili ukrajinskú stíhačku MiG-29 v DĽR;

– Ruské ozbrojené sily zničili v noci na dnes v Chersonskom smere až 20 vojenských húfnic a húfnicu Akacia.

 

15:00 – Lotyšský parlament schválil zákon o povinnej vojenskej službe pre mužov od 18 rokov.

Prvé odvody sa začnú už 1. júla.

Vojenská branná povinnosť bola v Lotyšsku zrušená v roku 2007.

Lotyšské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že v prvom roku by mohlo byť povolaných približne 1 000 mužov a počet tých, ktorí sú pripravení brániť krajinu vo vojnových podmienkach, by mal do piatich rokov dosiahnuť 50 000 mužov.

 

14:55 – Dodávka šiestich tankov Leopard-2, ktorú prisľúbilo Španielsko, sa oneskorila.

Reklama

Agentúra Reuters citovala ministra obrany, ktorý uviedol, že tanky sa nepoužívali od deväťdesiatych rokov a potrebujú údržbu, kontrolu pripravenosti a renováciu.

Vojenská technika tak môže byť odoslaná až v druhej polovici apríla.

Predtým sa uvádzalo, že Španielsko pošle tanky po Veľkej noci.

 

14:52 – Poľsko odovzdá Ukrajine 14 stíhacích lietadiel MiG-29, ktoré budú modernizované podľa štandardov NATO, uviedol prezident Duda.

Uviedol tiež, že štyri z týchto lietadiel už boli odovzdané Ukrajine a ďalšie štyri sú v procese odovzdávania.

Poľské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že na Ukrajinu pošle 20 takýchto lietadiel.

Pripomenieme, že aj Slovensko prisľúbilo poslať Ukrajine 13 stíhacích lietadiel.

Ukrajina poznamenala, že tieto stíhačky sú zastarané a neúčinné proti riadeným strelám a bezpilotným lietadlám. Takýto názor vyslovil predstaviteľ velenia AFU Jurij Ignat.

 

14:48 – Zelenskyj dal jasne najavo, že velenie ukrajinských ozbrojených síl môže nariadiť stiahnutie ukrajinských jednotiek z Bachmutu, ak mu hrozí obkľúčenie.

“Ak bude hroziť strata personálu v dôsledku obkľúčenia, budú prijaté ‘správne rozhodnutia’,” povedal Zelenskyj počas stretnutia s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

 

14:37 – Pri útoku ukrajinského dronu s výbušninami v Suzemskom okrese Brjanskej oblasti bola zranená jedna osoba, škody nevznikli, uviedol gubernátor.

 

Reklama

14:23 – Šéfovia štyroch nových ruských regiónov budú osobne prítomní spolu s Putinom na zasadnutí Bezpečnostnej rady v Kremli, uviedol Peskov.

 

14:10 – V dôsledku ostreľovania obce Gordejevka v Kurskej oblasti ukrajinskými ozbrojenými silami zostalo bez elektriny približne 300 obyvateľov troch osád – Gordejevky, Uspenovky a Troického, uviedol gubernátor Roman Starovoit.

 

14:03 – Pokiaľ ide o Zelenského výrok, že v budúcnosti nebudú existovať hranice medzi Ukrajinou a Poľskom:

Podľa zdrojov Strany sa v odborných kruhoch blízkych prezidentskej kancelárii už dlhší čas diskutuje o myšlienke vytvorenia konfederácie Ukrajiny a Poľska po vojne. Akási “nová Rzeczpospolita”.

“Zatiaľ táto myšlienka vyzerá ako niečo exotické. Napriek tomu sa objavila ako jedna z možností, ako odpovedať na dôležitú, možno povedať strategickú otázku – ako zaručiť bezpečnosť Ukrajiny, ak naša krajina po vojne odmietne vstúpiť do NATO,” hovorí zdroj.

Rzeczpospolita, ako je známe, vznikla v dôsledku zjednotenia Poľského kráľovstva a Litovského veľkokniežatstva na základe Lublinskej únie v roku 1569.

 

13:20 – Vojnový spravodajca agentúry RIA Novosti FAN Alexander Simonov o situácii v Artemovsku:

– Po obsadení centrálnej štvrte sa naši chlapci zakopali na Sibircevovej ulici, priblížili sa k štadiónu Metallurg a obsadili školu č. 11. Začíname sa presúvať do západných štvrtí Artemovska, kde nepriateľ obsadzuje obytné súkromné a viacposchodové budovy. Administratívne a priemyselné objekty sú naše.

– Hrozbu blokády však nemožno ignorovať: útok AFU by mohol byť vedený zo severozápadu, pozdĺž diaľnice Slavjansk – Artemovsk. V samotnom meste je teraz zoskupenie s počtom asi 10 – 15 tisíc ľudí, nepočítajúc posily v jeho okolí.

– V mestskej aglomerácii je asi 80 000 ľudí. Nepriateľ neustále presúva posily do Artemovska, ale my sa s tým vyrovnávame. Zatiaľ nepresúvajú veľké počty vojsk, aj keď takéto plány na blokádu už vznikli. Teraz je hlavným cieľom nepriateľa zabrániť uzavretiu kruhu okolo mesta.

 

12:30 – Zelenskému bol v Poľsku udelený Rad bieleho orla. Ide o najvyššie poľské štátne vyznamenanie a jeden z najstarších poľských rádov, založený v roku 1705.

Reklama

 

12:23 – Jermak hlásil tankové ostreľovanie obce Velyka Novoselka (východne od Ugledaru v Doneckej oblasti). Je tam jeden mŕtvy a dvaja zranení.

 

12:21 – Zelenský sa vo Varšave stretol s poľským prezidentom Dudom.

 

12:20 – Kremeľ zatiaľ nevidí žiadne vyhliadky na rokovania o Ukrajine, povedal Peskov.

 

12:18 –  Čínsky veľvyslanec pri EÚ Fu Cchung označil minuloročné vyhlásenie Číny a Ruska o “priateľstve bez hraníc” za “rétoriku”.

“Bez hraníc nie je nič iné ako rétorika,” povedal Fu, ktorého citoval denník New York Times.

Povedal, že niektorí ľudia “zámerne nesprávne interpretujú” vzťahy medzi Pekingom a Moskvou. Čína podľa neho nepodporuje ruskú inváziu a neuznáva pripojenie ukrajinských území.

Čína sa však domnieva, že “hlavné príčiny [vojny na Ukrajine] sú zložitejšie”, ako tvrdia západní predstavitelia. Peking inváziu neodsúdil, pretože chápe tvrdenia Ruska o obrannej vojne proti invázii NATO.

Peking tiež uviedol, že zatiaľ nesúhlasil s priamym dialógom medzi Si Ťin-pchingom a Zelenským, pretože čínsky líder je “veľmi zaneprázdnený”.

Všimnite si, že Fu Cchungove vyhlásenia prišli v predvečer stretnutia Macrona a Si v Pekingu. Čína predtým uviedla, že je pripravená rokovať s EÚ o urovnaní situácie na Ukrajine.

 

11:52 – Podľa primátora mesta Vitalija Klička sa vykurovacia sezóna v Kyjeve končí 8. apríla.

Rozhodnutie bolo prijaté z dôvodu očakávaného výrazného oteplenia.

Špecialisti potrebujú niekoľko dní na prepnutie systémov do letného režimu, keďže vykurovacia sieť hlavného mesta je jednou z najväčších v Európe, uviedol Kličko.

 

11:26 – Raskoľnikovci sa v dopoludňajších hodinách zmocnili najmenej dvoch chrámov kanonickej UPC na západnej Ukrajine – v Černivskej a Rivnenskej oblasti.

V obci Zadubrovka v Černivskej oblasti bol kostol napadnutý úplne počas pohrebnej bohoslužby za ukrajinského vojaka.

Polícia údajne do konfliktu nezasiahla a na miesto činu prišla až po tom, ako boli prívrženci UPC vyhnaní z kostola.

 

11:20 –  Dedinu Novaja Tavolžanka zasiahlo mínometné ostreľovanie, uviedol gubernátor Belgorodu Vjačeslav Gladkov.

Podľa Gladkova administratíva “okamžite evakuovala obyvateľov ulíc zasiahnutých ostreľovaním v obrnených vozidlách”.

Šrapnely poškodili tri súkromné domy a tri autá, nikto nebol zranený.

 

10:40 – V Artemovsku je už druhý deň hlučno.

Raketové delostrelectvo Wagner PMC pôsobí na pozície AFU a zatláča nepriateľa do západnej časti mesta.

 

10:39 – Rusko požaduje okamžité prepustenie metropolitu Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, metropolitu Kyjevsko-pečerskej lavry Pavla, ktorý je v domácom väzení na Ukrajine, a poskytnutie lekárskej pomoci.

Reklama

Vyhlásil to osobitný vyslanec ruského ministra zahraničných vecí pre spoluprácu v oblasti zabezpečenia práva na slobodu vierovyznania, osobitný vyslanec ruského ministerstva zahraničných vecí Gennadij Askaldovyč.

 

10:34 – Estónsky regulačný orgán zablokoval prístup k portálom, ktoré by sa mohli používať na sledovanie programov ruských televíznych kanálov na internete. Informoval o tom spravodajský portál Delfi. ee.

V rámci presadzovania sankcií pobaltská republika v záujme ochrany estónskeho informačného priestoru obmedzila prístup k celkovo 195 webovým stránkam a 51 televíznym kanálom s údajne nepriateľským propagandistickým obsahom.

 

10:17 – Ukrajina bude môcť deokupovať Krym do 5-7 mesiacov.

Zároveň bude vojna trvať dovtedy, kým nebude oslobodené celé územie Ukrajiny, povedal pre Rádio Sloboda poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Michail Podoljak.

“Určite, vo veľmi krátkom čase, historicky je to veľmi málo šesť mesiacov, päť alebo sedem mesiacov, budeme na Kryme. Je to možno príliš optimistické, ale je to optimizmus, ktorý je matematicky overiteľný,” povedal.

Podoljak uviedol, že Ruská federácia nemá zdroje na to, aby situáciu udržala.

“Logika vojny je absolútne jasná a na promenáde v Jalte môžeme určite vypovedať o realite Krymu. A rozhodne môžeme hovoriť o absolútne efektívnej budúcnosti Krymu,” dodal.

Uviedol, že o Krym ako samostatné územie nebude vojna, ale “bude vojna za právo na existenciu demokratického sveta”, takže “určite bude vojna, kým nebude oslobodené celé územie Ukrajiny”.

 

10:12 – Poľský prezident Duda chce dnes vo Varšave rokovať so Zelenským o probléme týkajúceho sa prílevu ukrajinského obilia.

“Samozrejme, existujú určité diskusie a napätie týkajúce sa obilia vyvážaného z Ukrajiny,” uviedla Dudova kancelária.

Poľskí poľnohospodári predtým protestovali proti tomu, že ukrajinské obilie určené pre tretie krajiny sa usadzuje v Poľsku. Varšava sa potom rozhodla začať toto obilie vykupovať na náklady štátu.

 

9:55 – Francúzsky prezident Emmanuel Macron pricestoval na trojdňovú návštevu Číny, informovala televízia CCTV.

Prichádza v sprievode šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.

Návšteva potrvá do 7. apríla. Macron sa stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Očakáva sa, že budú rokovať o situácii na Ukrajine.

 

9:49 – V Doneckej oblasti, Ukrajinsk, obec Selidivska, bola ostreľovaná z Gradov, poškodených päť domov. Fotografiu zverejnila Donecká oblastná štátna správa.

V obci Očerycka bolo poškodené elektrické vedenie, dva údery Tornáda zasiahli Kosťantynivku, poškodená bola nemocnica, registračné centrum bezdomovcov, súkromný a bytový dom, obchod a bývalá kaviareň.

V Torecku bola zranená jedna osoba, v Bachmute päť zranených a poškodená viacposchodová budova.

V Mykolajivke bola zničená budova a v Seversku niekoľko domov.

V Doneckej oblasti boli počas noci zabití štyria ľudia a 11 obyvateľov bolo zranených.

V Doneckej oblasti, Ukrajinsk, obec Selidivska, bola ostreľovaná z Gradov, poškodených päť domov
V Doneckej oblasti, Ukrajinsk, obec Selidivska, bola ostreľovaná z Gradov, poškodených päť domov

9:22 –  Pozemky, ktoré vlastní Medvedčukova manželka Oksana Marčenková, boli v Ľvovskej oblasti zablokované.

Hodnota dvoch zaistených pozemkov je podľa generálnej prokuratúry 17,5 milióna hrivien. “Pozemky patrili firme, ktorej konečným príjemcom je manželka lídra na Ukrajine zakázanej strany OPZJ,” uvádza sa v správe.

Reklama

Pozemky sa nachádzajú v prestížnej hotelovej štvrti a už sa na nich začala výstavba hotelového komplexu.

Vyšetrovaním sa tiež zistilo, že bývalý vedúci jedného z okresných oddelení pre pozemkové zdroje v Ľvovskej oblasti predtým nezákonne previedol päť pozemkov na Marčenkovu firmu. Aj voči nemu sa viedlo trestné vyšetrovanie. Traja z nich boli zatknutí minulý rok, zvyšní dvaja boli zatknutí teraz.

 

9:09 – V bezprostrednej blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne spadol ukrajinský útočný dron, uviedol veliteľ jednotky ruských ozbrojených síl, ktorá zabezpečuje bezpečnosť elektrárne.

 

9:01 – Kazachstan Putina v prípade jeho návštevy nezatkne.

Kazašské ministerstvo zahraničných vecí pripomenulo, že krajina nie je signatárom Rímskeho štatútu, takže jeho požiadavky sa na republiku nevzťahujú.

“Kazachstan nepodpísal Rímsky štatút Medzinárodného trestného súdu (ICC), preto sa tento dokument na republiku nevzťahuje napriek nedávnym rozhodnutiam tohto súdu,” uviedol námestník ministra zahraničných vecí Ermuchambet Konuspajev.

Maďarsko predtým uviedlo, že v prípade Putinovej návštevy ho nezatkne, zatiaľ čo Nemecko uviedlo, že ho zatkne.

 

8:53 – Fotografia zo zaplaveného okresu Kramatorsk, ktorú zverejnilo ministerstvo vnútra.

Policajt zachraňuje psa z vodnej pasce. Je vidieť, že hladina vody stúpla tak vysoko, že zaplavila lávku pre peších, v pozadí je panoráma zaplaveného súkromného sektora.

Pripomeňme, že včera sa čiastočne zrútil výpust na jednom z rybníkov, v dôsledku čoho boli zaplavené tri dediny v obci Kramatorsk.

Fotografia zo zaplaveného okresu Kramatorsk
Fotografia zo zaplaveného okresu Kramatorsk

8:24 –  Prípad veliteľa čaty, ktorý zbil vojaka v Žitomírskej oblasti, sa dostal pred súd, uviedla ukrajinská Štátna bezpečnostná služba.

Je obvinený z použitia násilia voči podriadenému v rámci vojnového stavu.

Hrozí mu až 12 rokov väzenia.

Pripomeňme, že v polovici marca bolo mladšiemu poručíkovi, ktorý zbil branca, oznámené podozrenie zo zneužitia právomocí a bol umiestnený do nepretržitého domáceho väzenia.

 

8:13 – Volodymyr Zelenskyj pricestoval do Poľska, informuje RFM 24.

Jeho návšteva bola vopred ohlásená vo Varšave, kde sa ukrajinský prezident stretol so svojím poľským náprotivkom Andrzejom Dudom.

 

7:55 –  Stíhačky a tanky izraelských obranných síl zasiahli vojenskú výcvikovú základňu a vojenské stanovištia radikálneho palestínskeho hnutia Hamas v pásme Gazy v reakcii na raketové útoky na izraelské územie, ktoré sa uskutočnili začiatkom dňa.

Informovala o tom tlačová služba armády.

 

7:27 – Hlavné body z dnešného ranného brífingu generálneho štábu AFU.

Reklama

Počas dňa bolo odrazených viac ako 60 nepriateľských útokov.

Na limanskom smere – v oblastiach južne od Kreminny a južne od Sporného.

Na Bachmutskom smere – pri Bachmute a Bogdanovke.

Na smeroch Avdejevka a Marinka – v oblastiach Novokalynove, Severnoje, Pervomajskoje a Marinka.

Generálny štáb tvrdí, že v Melitopole Rusi vyzývajú miestne obyvateľstvo na evakuáciu pod zámienkou blížiacej sa ofenzívy AFU. V meste sa údajne distribuujú letáky s takýmto obsahom.

 

7:19 – Recep Erdogan vyjadril presvedčenie, že medzi Ruskom a Ukrajinou možno uzavrieť spravodlivý mier.

Turecký prezident to povedal počas večere so zahraničnými veľvyslancami a diplomatmi, informovala tlačová agentúra Anadolu.

Podľa neho dosiahnutie tohto cieľa “poskytne stranám dôstojné východisko zo súčasnej situácie a vyvedie región z chaosu, do ktorého bol zatiahnutý.

 

7:17 – Otázka akčného plánu členstva Ukrajiny v NATO je mimo programu, pretože Ukrajina požiadala o priame členstvo.

Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba to uviedol na brífingu po zasadnutí komisie Ukrajina – NATO.

“Otázka MAP bola stiahnutá z programu, pretože sme obnovili, podali novú žiadosť,” vysvetlil ukrajinský minister zahraničných vecí.

Denník Financial Times dnes už skôr informoval, že NATO nebude môcť v dohľadnom čase ponúknuť Ukrajine členstvo.

 

7:15 – V Kosťantynivke je hlásený výbuch. Na východe krajiny je vyhlásený letecký poplach.

V Kosťantynivke je hlásený výbuch
V Kosťantynivke je hlásený výbuch

7:13 – Bývalý americký prezident Bill Clinton v rozhovore pre RTÉ vyjadril ľútosť nad svojou úlohou pri presviedčaní Ukrajiny, aby sa v roku 1994 vzdala jadrových zbraní.

Clinton naznačil, že Rusko by nezaútočilo na Ukrajinu, keby Kyjev stále disponoval jadrovými odstrašujúcimi prostriedkami.

“Cítim sa osobne zodpovedný, pretože som ich (Ukrajinu) presvedčil, aby súhlasili so vzdaním sa jadrových zbraní. A nikto z nich neverí, že by Rusko urobilo tento krok, keby Ukrajina stále mala svoje zbrane,” povedal.

 

7:11 – Hlavné body večerného prejavu Zelenského

1. Informoval o vojenskej porade, na ktorej generál Syrskyj podal správu o Bachmute, náčelníkovi generálneho štábu, náčelníkovi GUR o celkovej vojenskej situácii a ministerstvu obrany o zásobovaní muníciou.

2. Rozprával o svojich výzvach guvernérom USA a čílskemu parlamentu, ako aj o telefonických rozhovoroch s kanadským premiérom a predsedom Európskej komisie.

3. Poďakoval Bidenovi za nový balík pomoci.

 

Reklama

7:09 –  Vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak vyzýva, aby sme “neignorovali varovania, ak existujú”.

Letecké poplachy boli doteraz vyhlásené v Dnepropetrovskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti.

 

7:05 – Ruské ozbrojené sily zmarili pokus o stiahnutie nepriateľskej diverznej a prieskumnej skupiny do tyla ruských vojsk, uviedol vedúci tlačového strediska skupiny Vostok Alexander Gordejev.

Podľa jeho slov bolo zlikvidovaných päť ukrajinských vojakov. Gordejev dodal, že v blízkosti osady Orechov bola nájdená a zničená aj nepriateľská húfnica v záporožskom smere.

 

6:45 – Čo znamená nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu

USA 4. apríla oznámili nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 2,9 miliardy dolárov. Bude zahŕňať rakety pre systémy protivzdušnej obrany Patriot, odpaľovacie zariadenia a raketomety HIMARS, protidronové zbrane, ručné zbrane a mnoho ďalšieho. Niekoľko položiek na zozname je mimoriadne zaujímavých.

Ukrajinské ozbrojené sily dostanú aj delostrelecké granáty kalibru 155 mm a 105 mm. To naznačuje, že podiel zahraničných zbraní v ukrajinskej armáde sa zvyšuje a bez bežných dodávok a zásobovania nebude AFU schopná viesť ani obranné, ani útočné operácie.

Zaujímavé je aj to, že spolu so systémami protivzdušnej obrany a muníciou dostanú ukrajinské jednotky aj tanky M1 Abrams. Spolu s bojovými vozidlami bolo oznámené dodanie dvoch typov projektilov – 105 mm a 120 mm. Znamená to, že Ukrajina dostane zmiešanú dávku tankov: staršie M1 vyrobené v rokoch 1977 až 1978 a modernejšie M1A1 vyrobené od roku 1984.

Spolu s bojovými vozidlami bolo oznámené dodanie 11 obrnených vyslobodzovacích vozidiel (ARV), 60 palivových cisterien a 10 tankových transportérov. Takéto zloženie techniky a vozidiel dokazuje, že ukrajinské tankové vojská sú blízko k vyčerpaniu vlastných logistických možností. Tankové vozidlá, obrnené transportéry a palivové cisterny sú životne dôležité aj za normálnych podmienok pri pozičných bojových operáciách, nieto ešte pri operáciách podobných ofenzíve, ktorú ohlásila Ukrajina.

Obraz nového vojenského balíka dopĺňajú dodávky bezpečných komunikačných zariadení, terminálov a služieb SATCOM. Nedostatok moderných komunikačných prostriedkov sa v ozbrojených silách prejavuje od novembra minulého roka a pri príprave na protiútok je kľúčové riadenie vojsk, dostupnosť munície a možnosť presunu techniky na konkrétne miesta určenia.

 

6:30 – Vojenská operácia, 4. apríla 2023

– Šojgu tvrdí, že ruské údery na ukrajinské vojenské zariadenia narušili výrobu viacerých zbraní, dodávky munície a paliva ukrajinským jednotkám

– Ruské ozbrojené sily pokračujú v oslobodzovaní územia Donbasu, bojové operácie na smeroch Artemovsk, Avdejevka, Liman a Kupjansk sa systematicky rozvíjajú, dodal Šojgu

– Ruské ministerstvo obrany informovalo, že straty Kyjeva na Doneckom, Krasnolimanskom, Kupjanskom, Chersonskom, Juhodoneckom, Záporožskom a Chersonskom smere dosiahli približne 335 zabitých vojakov za deň

– Basmannyj súd zatkol Darju Trepovú na dva mesiace v prípade teroristického útoku v petrohradskej kaviarni, kde zahynul vojenský spravodajca Vladlen Tatarskij

– Pentagón oznámil veľkú zásielku munície, zbraní a vojenského vybavenia na Ukrajinu v rámci nového balíka pomoci vo výške 2,6 miliardy dolárov

– Stoltenberg odmietol odpovedať na otázku, či budú lídri aliancie diskutovať o členstve Ukrajiny na samite v lete tohto roku, a uviedol, že vecná diskusia na túto tému zatiaľ nie je možná

– Vstup Fínska do NATO nemôže neovplyvniť charakter bilaterálnych vzťahov, Severoatlantická aliancia je pre Rusko nepriateľskou štruktúrou, povedal Peskov

– Kyjev a Západ chcú nielen zakázať, ale aj fyzicky zničiť kanonické pravoslávie na Ukrajine, povedal riaditeľ SVR Naryškin.

Vojenská operácia
Vojenská operácia

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:15

Španielsko žiada verejné ospravedlnenie od argentínskeho prezidenta Javiera Mileia, ktorý v nedeľu počas svojej návštevy Madridu nazval manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza “skorumpovanou”. Informovala agentúra AFP.

13:06

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že od 20. mája vstúpila do platnosti nová smernica EÚ o environmentálnej kriminalite.

Smernica poskytuje komplexný a aktualizovaný zoznam trestných činov proti životnému prostrediu, ktoré riešia najzávažnejšie porušenia povinností v oblasti životného prostredia.

12:52

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyzvala na zlepšenie ochrany rádioaktívneho materiálu počas jeho prepravy. MAAE argumentovala štatistikou z vlaňajška, keď 31 krajín nahlásilo celkovo 168 prípadov krádeže alebo straty rádioaktívnych materiálov.

12:42

Stovky demonštrantov sa v pondelok zhromaždili pred Vrchným súdom v Londýne, ktorý bude rozhodovať vo veci vydania zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea do Spojených štátov.

Súd už koncom marca rozhodol, že Assange nemôže byť do USA vydaný okamžite.

12:26

Európska komisia (EK) v správe pre médiá pripomenula, že od nedele 19. mája vstúpili do platnosti nové pravidlá na harmonizáciu trestných činov a sankcií za porušenie reštriktívnych opatrení EÚ.

Nové pravidlá zabezpečia, aby sa porušenia spoločných sankcií EÚ mohli trestne vyšetrovať a stíhať vo všetkých členských štátoch. Dohodnuté pravidlá zahŕňajú zoznam trestných činov súvisiacich s porušovaním a obchádzaním sankcií EÚ.

12:10

Trend vyššieho výberu mýta za využitie vymedzených úsekov ciest a diaľnic na Slovensku pokračoval aj v apríli. Dopravcovia uhradili celkom 19,41 milióna eur, čo je o 5 % viac ako v apríli 2023. V celom prvom štvrťroku tohto roku pritom rast výberu dosiahol medziročne 4 %. V pondelok o tom informovala spoločnosť SkyToll.

11:49

Dovedna 554 osôb podozrivých z páchania domáceho násilia zadržala a obvinila počas štvordňovej operácie polícia Nového Južného Walesu, najľudnatejšieho spomedzi austrálskych štátov.

11:26

Do nepokojmi zmietaného francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia dorazilo tisíc policajtov s cieľom obnoviť poriadok, oznámili v pondelok francúzske úrady na tomto tichomorskom súostroví. Medzinárodné letisko pri meste Nouméa zostane podľa prevádzkovateľov uzatvorené do štvrtka.

Nepokoje
Muž stojí pred zhoreným autom po nepokojoch v meste Noumea, v Novej Kaledónii 15. mája 2024
11:00

Po piatich nezvestných z motorového člna, ktorý sa v sobotu neskoro večer zrazil so švajčiarskou výletnou loďou na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, stále intenzívne pátrajú. Pri nehode zahynuli dve osoby a jedna sa zranila.

10:52

Ceny energií sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili a zostávajú blízko tohoročných maxím. Zemný plyn s dodaním v júni sa na holandskej burze TTF v piatok (17. 5.) predával za 30,769 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina s dodaním v roku 2025 stála na pražskej burze PXE 96,99 eura/MWh.

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali