To najdôležitejšie z Ukrajiny: „Wagnerovci“ zahájili rozhodujúci útok na Artemovsk

To najdôležitejšie z Ukrajiny: „Wagnerovci“ zahájili rozhodujúci útok na Artemovsk

Kyjev 11. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Libkos, telegram, screenshot)

Aktualizované 11. marca 2023

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna, Ukrajina
Vojak dobrovoľník sa pripravuje na streľbu na ruské pozície neďaleko mesta Bachmut

 

Reklama

17:53 – Hlavné udalosti vo večernom hlásení generálneho štábu.

Nepriateľ udržiava značnú vojenskú prítomnosť v oblastiach hraničiacich s Ukrajinou na Kupjanskom a Limanskom smere – “aby zabránil presunu našich jednotiek na iné smery”.

Reklama

Najväčšie problémy dnes boli v Záporoží a Chersone. V Záporoží bola pri zásahu raketou S-300 zničená budova civilnej infraštruktúry v Záporoží, pričom nedošlo k žiadnym obetiam. V Chersone boli následky vážnejšie: v dôsledku raketových striel zahynuli dvaja ľudia a traja boli zranení.

Ofenzíva nepriateľa pokračuje na smeroch Liman, Bachmut, Avdejevka, Marinka a Šachtar.

Pokusy o prielom sa uskutočnili pri obciach Grjanikovka a Spornoe (smer Liman), Bachmut (smer Bachmut), Kamianka, Severnoje, Pervomajskoje, Nevelskoje, Krasnogorovka a Marinka (smer Avdejevske, Marinka a Šachterskoje).

 

17:35 – Medzi južným rybníkom a zdravotníckym komplexom v juhozápadnej časti Artemovska prebiehajú ťažké boje.

Reklama

Predpokladané miesto bojov je v blízkosti ambulancie tuberkulózy a márnice v Artemovsku. Nachádzal sa tam oporný bod 204., 205. a 207. práporu teritoriálnej obrany 241. brigády.

Koncom februára tento oporný bod posilnili obrnené vozidlá 93. mechanizovanej brigády AFU, ktoré zostali v meste: vo vnútri mestských blokov boli predtým videné vozidlá BTR-80, BTR-3E a BTR-4E ukrajinskej armády a Národnej gardy.

Geografické centrum mesta – horný park, stanica Bachmut-2 a štadión Metalurg – sa nachádza len niečo vyše 1 km od údajného miesta bojov.

Aj správa Artemovskej oblasti je od tohto miesta vzdialená 500 – 700 metrov.

 

Reklama

16:20 – V súčasnosti je 5 % spotrebiteľov v Kyjeve bez tepla, uviedla mestská vojenská správa.

Na dnešné ráno to bolo 8 %.

Dnes sa plánuje riešenie tohto problému, uviedla mestská vojenská správa.

 

15:47 – Záporožská OVA potvrdila úder na Záporožie.

Podľa jej informácií zasiahol kritickú infraštruktúru.

“Predbežne S-300 zasiahol zariadenie na podporu životných funkcií regionálneho centra,” uviedol OVA.

Situácia na frontoch

14:53  – Rusko je jedinou krajinou, ktorá má strategické hypersonické systémy, povedal na vypočutí v Kongrese Paul Freistler, popredný odborník na vedu a technológie z americkej vojenskej spravodajskej služby.

Uviedol, že ruský systém Avangard dosiahol počiatočnú operačnú spôsobilosť v roku 2018 a je jediným nasadeným strategickým hypersonickým systémom na svete. Freistler uviedol, že súperi Washingtonu “vyvíjajú systémy, ktoré môžu udržať Spojené štáty v ohrození”. Hypersonické rakety predstavujú hrozbu, pretože sa dokážu “vyhnúť senzorom a obranným systémom”.

Situácia na frontoch

14:35 – Saľdo poprel ofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny v Chersonskej oblasti

Reklama

Ofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny v Chersonskej oblasti je dezinformácia šírená ukrajinskými propagandistami.
Povedal to dočasný guvernér Chersonskej oblasti Vladimir Saľdo. „Teraz majú ozbrojené sily Ukrajiny na pravom brehu Dnepra málo bojaschopných síl. Všetky voľné rezervy boli presunuté do Arťomovska,“ povedal.

Poznamenal, že všetky presuny jednotiek či techniky Ozbrojených síl Ukrajiny na pravom brehu Dnepra monitoruje ruská rozviedka v reálnom čase. Správy ukazujú, že neexistuje žiadna príprava na ofenzívu.

 

13:39 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské jednotky zničili viac ako 70 jednotiek AFU v južnom Donecku a na Záporožskom smere

Reklama

– Ukrajinské ozbrojené sily stratili počas dňa na kupjanskom smere do 50 vojakov a samohybné vozidlo Gvozdika

– Ruské ozbrojené sily zničili dva protiraketové radary americkej výroby v DĽR

– Ruské ozbrojené sily v noci zničili v doneckom smere viac ako 140 vojakov, dve obrnené vozidlá a dve húfnice D-30

– Ruské jednotky zničili viac ako 50 vojenských vozidiel a muničný sklad 124. brigády AFU v Chersonskom smere

– Do 90 ukrajinských vojakov, jedna húfnica D-30 a samohybné vozidlo Acacia zničené v noci v Krasnolimanskom smere

Reklama

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili štyri rakety HIMARS a rakety vypálené z viacnásobných raketometov Uragan a zachytili štyri rakety HARM

 

13:18 – Ruské sily sa nachádzajú 1,2 km od administratívneho centra Artemivska, uviedol Prigožin.

 

13:17 – Za rok odišlo na Ukrajinu viac ako 60 extrémistov zo SRN, z ktorých 29 sa v rôznych obdobiach zapojilo do bojov. Informoval o tom denník Neue Zurcher Zeitung s odvolaním sa na utajované údaje Spolkového úradu na ochranu ústavy.

Podľa novín orgány činné v trestnom konaní približne polovicu z nich klasifikujú ako pravicových extrémistov. Na koho strane bojujú alebo bojovali, sa zámerne neuvádza, uviedli noviny.

Nemecko nevedie evidenciu občanov, ktorí prekračujú hranice schengenského priestoru. Zabrániť extrémistovi v odchode je možné len vtedy, ak sú niekde zavedené selektívne hraničné kontroly. Za posledný rok nemecké orgány zakázali vstup na Ukrajinu šiestim radikálom, uviedol denník.

Reklama

 

13:11 – “Mohol zničiť šesť tepelných elektrární”. Kyjev prekvapilo, že ruské raketové údery boli slabé

Ukrajinský politický technológ Alexandr Kočetkov sa domnieva, že je to preto, lebo ruské rakety a ich obsluha sa za rok vojny zhoršili.

“Podľa predstavy malo šesť Kalibrov zničiť šesť veľkých tepelných elektrární. A to by bol vážny úder pre celú infraštruktúru. Šesť veľkých elektrární vypadávajúcich zo systému v rovnakom čase – výpadok prúdu je zaručený. To sa však nestalo,” hovorí ukrajinský politický technológ Alexandr Kočetkov.

 

12:45 – Prvé tanky Leopard 1 z Holandska, Dánska a Nemecka dorazia na Ukrajinu začiatkom mája. Povedal to úradujúci dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen.

Povedal to po návšteve nemeckej spoločnosti FFG, kde sa tieto tanky opravujú na následný presun k AFU.

Reklama

“Bol som tam a videl som, že práce na príprave tankov Leopard 1 pre Ukrajinu napredujú a budeme ich môcť poslať čo najskôr,” povedal Poulsen.

Očakáva sa, že v rámci tohto programu bude na Ukrajinu dodaných 80 tankov. Dodané budú aj náhradné diely a munícia.

 

12:15 – Veliteľ pozemných síl ukrajinských ozbrojených síl generál Aleksandr Syrskij opäť navštívil Bachmut a opäť vyhlásil, že jeho obrana je nevyhnutná na prípravu jarnej protiofenzívy ukrajinskej armády.

“Je potrebné získať čas na akumuláciu rezerv a začatie jarnej protiofenzívy, ktorá je už za rohom,” povedal Syrskij.

 

11:39 – Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn už nedodáva humanitárnu pomoc na Ukrajinu zadarmo. Informoval o tom nemecký týždenník Der Spiegel.

Reklama

Po vypuknutí bojov na Ukrajine začal koncern prepravovať pomoc na Ukrajinu bezplatne ako prejav podpory.

“Táto podpora sa skončila rovnako rýchlo, ako sa začala. Od 1. januára 2023 už [dcérska spoločnosť] DB Cargo zrejme nebude ponúkať bezplatnú prepravu,” uvádza sa v článku.

Od februára minulého roka prepravila spoločnosť DB Cargo na Ukrajinu 1 300 kontajnerov s humanitárnou pomocou. Náklady na prepravu predstavovali približne 5 miliónov eur, uviedol časopis.

 

11:37 – Práporčík Magomed Baširov zabránil sabotáži za ruskými líniami a zachránil životy svojich spolubojovníkov v oblasti špeciálnej vojenskej operácie. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

Vyšlo najavo, že skupina ruských vojakov plnila bojovú úlohu v blízkosti jednej z osád. Postupujúc v páse lesa práporčík Baširov spozoroval ozbrojenú skupinu ukrajinských nacionalistov, ktorí pripravovali sabotáž v tyle ruských jednotiek. Práporčík oznámil veliteľovi polohu nepriateľskej skupiny a zapojil sa do boja.

Miesta odporu diverzantov boli zničené. Baširov pohotovo zorganizoval evakuáciu zranených kamarátov z bojiska a poskytol im neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Reklama

 

11:30 – „Wagnerovci“ zablokovali kľúčovú zásobovaciu trasu Ozbrojených síl Ukrajiny v Artemovsku.

Bojovníci z PMC „Wagner“ odrezali poslednú spevnenú cestu ukrajinského zásobovania do Arťomovska. „V skutočnosti trasa nie je priechodná už viac ako týždeň a využívajú sa alternatívne trasy. Situácia Ozbrojených síl Ukrajiny je kritická. Súboje sú veľmi ťažké. „Wagnerovci“ sa dostali blízko k ceste a majú ju pod kontrolou,“ uvádzajú vojenskí korešpondenti.

Tiež sa objavili informácie, že „Wagnerovci“ rozširujú severné krídlo na západ, útočia na dedinu Bogdanovka a snažia sa obísť dedinu Chromovoje z východu.

 

11:02 – Zelenskyj vo večernom príhovore k národu potvrdil plány protiofenzívy na Artemovsk s cieľom odblokovať mesto. Jevgenij Prigožin reagoval, že „Wagnerovci“ urobia „všetko, čo je v jej silách, aby sa tak nestalo“.

Po obsadení dobytých pozícií „hudobníci“ okamžite budujú obranu pozostávajúcu z niekoľkých línií vrátane ťažkej techniky a delostrelectva. Tak to bolo napríklad aj v Soledare, ktorý nepriateľ tiež plánoval odbiť.

Reklama

 

10:56 – Obnova energetického systému po masívnom raketovom útoku stále prebieha, uviedla dnes vo svojej správe spoločnosť Ukrenergo.

V Charkove je po núdzových opravách čiastočne v prevádzke jedna z tepelných elektrární a jedno z hlavných zariadení rozvodnej siete je opäť v prevádzke. Kritická infraštruktúra mesta je plne napájaná.

V Žitomírskej oblasti je situácia stále zložitá, niektorí odberatelia zostávajú bez dodávok elektriny a platia harmonogramy hodinových výpadkov.

Obmedzenia v sieti sú aj v dôsledku následkov ostreľovania v niektorých častiach Dnepropetrovskej a Mykolajivskej oblasti.

Reklama

V ostatných regiónoch neboli uplatnené žiadne obmedzenia spotreby elektrickej energie a neboli zavedené žiadne limity.

Spotreba sa v porovnaní s minulou sobotou znížila v dôsledku oteplenia počasia.

 

10:53 – Bojovníci PMC „Wagner“ zahájili rozhodujúci útok na Artemovsk. Z terénu to hlásia vojnoví korešpondenti a miestni obyvatelia.

„Wagnerovci“ útočia na Chromovo idúc v ústrety jednotkám, ktoré nastupujú z juhu. Po oslobodení obce bude mimoriadne problematické akékoľvek zásobovanie posádky Ozbrojených síl Ukrajiny v Artemovsku. Okrem toho dochádza k masívnemu útoku na cestu Konstantinovka – Artemovsk východne od obce Ivanovskoje.

10:46 – Rusko sa po prvý raz dostalo medzi päť najväčších obchodných partnerov Indie. Dokazujú to údaje indického ministerstva obchodu a priemyslu. Obchodný obrat medzi krajinami dosiahol za necelý rok 39,8 miliardy dolárov.

Minulý rok bola Moskva v rebríčku indických obchodných partnerov na 25. mieste. India a Ruská federácia už začali s prechodom na obchodovanie v rubľoch pri transakciách nákupu a predaja ropy.

10:28 – Počas uplynulých štyroch dní prevzali jednotky Wagner PMC kontrolu nad väčšinou východnej časti Bakhmutu. Podľa nedávnej správy britskej vojenskej rozviedky v centre mesta teraz frontovú líniu určuje rieka Bachmutka.

Podľa nej ukrajinské sily držia západnú časť mesta a zničili kľúčové mosty cez rieku, ktorá tečie zo severu na juh cez 200 – 800 m široký pás otvorenej krajiny. Keďže ukrajinské jednotky sú schopné strieľať z opevnených budov v západnej časti mesta, táto oblasť sa stala vojnovou zónou, ktorá bude pravdepodobne predstavovať veľkú výzvu pre Wagnerove sily pokúšajúce sa pokračovať vo frontálnej ofenzíve na západe.

Napriek tomu zostávajú ukrajinské sily a ich zásobovacie línie na západe zraniteľné voči pokračujúcim pokusom Ruska obísť obrancov zo severu a juhu, uzatvára britská spravodajská služba.

10:13 – V hlavnom meste Ukrajiny sa začali výpadky elektriny.

Stabilizácia výpadkov prebieha v častiach Goloseevskogo, Ševčenkovskogo, Svjatošinskogo a Solomenskogo okresu, uviedol DTEK.

Reklama

“V dôsledku poškodených zariadení nemôžu energetické zariadenia prenášať energiu pre všetkých obyvateľov týchto okresov,” uvádza sa vo vysvetlení.

Len pripomíname, že mestská vojenská správa ráno uviedla, že v Kyjeve dnes neboli žiadne výpadky elektriny.

 

10:10 – Bild: “Gazprom” vytvára v Rusku vlastnú armádu, ktorá sa zúčastní na ŠVO

Nemecké vydanie denníka Bild píše o vytvorení PMC Gazprom v Rusku. Informovali ich o tom ruskí vojnoví spravodajcovia.

“Ruský plynárenský gigant Gazprom chce zrejme vstúpiť do vojny na Ukrajine. S vlastnou armádou. Mohlo by však ísť o viac než len o útok na Ukrajinu. Pripravuje sa Rusko na vnútorné nepokoje alebo občiansku vojnu,” uvažovali nemeckí novinári.

 

09:52 – Pakistan ponúkol Ukrajine tanky T-80UD výmenou za západnú vojenskú pomoc, informoval indický denník Firstpost.

Zaujímavé je, že Pakistan nakúpil tieto tanky od Ukrajiny v rokoch 1997 až 1999.

Samotný Pakistan dodávky zbraní Ukrajine popiera. Médiá predtým informovali, že krajina posiela Kyjevu tankové granáty prostredníctvom Veľkej Británie.

Pakistan medzitým nakupuje najväčšiu zásielku pšenice z Ruska. A Rusko je nespokojné s pomocou Pakistanu Ukrajine, uviedol Firstpost.

 

09:48 – Zmeny na fronte k 10. marcu 2023:

Na línii Svatovo-Kremennaja je zaznamenaný postup ruských jednotiek smerom k obci Makejevka.

V Arťomovsku orchester napreduje v severnej časti mesta a podarilo sa mu vstúpiť na územie závodu AZOM. Koncertujú už priamo na území závodu.

Reklama

 

09:25 – Americká armáda už realizuje plán vyslania tankov M1 Abrams na Ukrajinu, uviedol šéf armádneho zásobovania Doug Bush.

V rozhovore pre internetovú reláciu, ktorú organizoval portál Defense News, Bush povedal, že armáda už má plán. “Realizujeme ho,” povedal. “Len nemôžeme hovoriť o podrobnostiach.”

Koncom minulého mesiaca ministerka americkej armády Christine Wormuthová uviedla, že jej organizácia nebude schopná dodať tanky na Ukrajinu najmenej niekoľko mesiacov a dosť možno až koncom tohto roka.

“Ide o dlhší časový rámec, ale myslím si, že existujú možnosti na menej ako dva roky, menej ako rok a pol,” povedala.

 

09:01 – Zelenského poradca Alexander Rodňanskij označil najnovší raketový útok za “veľmi silný signál” zo strany Rusov.

“Vysielajú veľmi silný signál všetkým na Ukrajine a možno aj niektorým našim utečencom mimo Ukrajiny, že život má veľmi ďaleko od normálu, hoci v posledných týždňoch bol pokojnejší,” povedal Rodňanskij pre CNN.

Televízia predtým informovala o zmene ruskej taktiky v oblasti raketových úderov.

 

08:56 – V Štátnej dume odporučili Zelenskému, aby sa vzdal Rusku a zachránil si život.

„Zelenskij môže dostať jednu bezplatnú radu: zísť z cesty teroru, ktorú si zvolil, pretože tá je veľmi krátka a má smutný koniec. Preto mu vrelo odporúčam, aby sa vzdal ruským orgánom a zodpovedal sa podľa zákona za všetky svoje zločiny, čím si zachráni život. Koniec koncov, pre Západ, ktorému slúži, sa sám Zelenskij stal odpadovým materiálom, a teda Maurom, ktorý urobil svoju prácu,“ povedal poslanec Štátnej dumy z krymskej oblasti Michail Šeremet.

 

08:52 – Ranný brífing generálneho štábu AFU. Hlavné udalosti:

Za posledných 24 hodín bolo odrazených viac ako sto útokov ruskej armády.

Reklama

Na Limanskom smere – v oblastiach Grjanikovka, Masjutovky, Nevskoje, Kremrnna, Belogorovka, Spornoje a Fedorovka.

V Bachmutskom smere – v oblastiach Bachmut, Zalizňanskij, Paraskovijevka, Dubovo-Vasiljevka, Bohdanovka a Ivanovskoje.

V smere Avdejevka, Marinka a Šachtar – v okresoch Kamianka, Avdejevka, Tonenka, Severnyj, Vodňanyj, Pervomajskyj, Nevelskyj, Krasnogorovka, Marinka a Novomichajlovka.

 

08:44 – Ruské sily dosiahli v Bachmute pokrok a od 10. marca čistia východnú časť mesta. Inštitút pre štúdium vojny (USA) to uviedol v dnešnej rannej správe.

“Geolokačné zábery zverejnené 10. marca ukazujú, že ruské sily postúpili na nové pozície severozápadne od Bachmutu do vzdialenosti 800 metrov od závodu na spracovanie kovov AZOM,” uvádza sa v správe.

Vágnerova PMC včera popoludní uviedla, že vstúpila do priemyselnej zóny Artemovského závodu na spracovanie neželezných kovov. Údajne prevzala kontrolu nad územím spracovateľských zariadení závodu, ktoré sa nachádzajú na severnej strane.

“Inštitút” sa odvoláva aj na údaje z frontovej línie pri Svatovo-Kremennej.

“Vojak ruského Západného vojenského okruhu v rozhovore zverejnenom 9. marca uviedol, že ruské jednotky ovládli dôležité výšiny pri Makejevke (22 km severozápadne od Kremennej), ale ISW nezaznamenal žiadne vizuálne potvrdenie ruských úspechov pri Makejevke,” uvádza sa v správe.

Bachmut
Aktuálna situácia v Bachmute
Bachmut
Aktuálna situácia v Bachmute

 

08:20 – Kyjev je dnes bez výpadkov elektrickej energie, ale pretrvávajú problémy s vykurovaním, uviedla mestská vojenská správa.

“V súčasnosti je bez dodávok tepla 8 % spotrebiteľov. Dnes plánujeme dokončiť havarijné opravy a obnoviť stabilnú prevádzku celej infraštruktúry v Kyjeve,” uviedol šéf KGVA Sergej Popko.

Pripomíname, že vo štvrtok strela Kyndžal zasiahla jednu z tepelných elektrární hlavného mesta v Goloeevskom okrese.

Charkov dnes večer pripojil 100 % svojich odberateľov na elektrickú energiu, uviedol regionálny gubernátor Oleg Sinegubov.

Podľa neho práce na obnovení mestskej elektrickej dopravy pokračujú.

V regióne zostáva bez elektriny 15 tisíc odberateľov – najmä vo Volčansku, Starom Saltove a Slatine. “Dodávka elektrickej energie tam bude obnovená v blízkej budúcnosti,” povedal Sinegubov.

Pripomeňme, že energetické zariadenia v Charkove, Žitomire a Kyjeve boli v noci na štvrtok najviac zasiahnuté ruským raketovým útokom.

 

08:18 – Na predmestí Moskvy vypukol ďalší veľký požiar. Dnes v noci horela výrobňa plastov. Strecha budovy sa zrútila.

Otvorený požiar sa už podarilo uhasiť.

 

08:17 – Moskva prispôsobila svoje raketové útoky na prelomenie ukrajinskej protivzdušnej obrany, uviedla CNN.

Rusko používa kombináciu podzvukových riadených striel, vysokorýchlostných leteckých balistických striel Kindžal a možno aj klamných cieľov a iných protiopatrení, uviedol pre televíziu Douglas Barry, vedúci pracovník Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie.

Za posledných šesť mesiacov sa tiež prejavil trend zväčšovania intervalov medzi raketovými údermi. Pri úderoch sa používa viac rakiet naraz, aby bolo pre obranu ťažšie zachytiť ich všetky.

“Tento posun nastal, keď sa ukrajinský systém protivzdušnej obrany stal lepšie vybaveným a sofistikovanejším,” povedal Justin Bronk, vedúci výskumník v oblasti letectva na Royal United Services Institute v Londýne.

Napriek tomu “existujú obavy, ako účinne bude Ukrajina schopná čeliť takýmto náletom.

 

08:01 – Artemovskoje smer – ráno 11.03.2023

Jednotky PMC Wagner pokračovali v noci v ofenzíve v centre mesta.

Postupujú na územie závodu AZOM, kam vstúpili včera, a tiež v noci útočné skupiny prekročili rieku Bachmutovku a obsadili predmostia na jej západnom brehu.

Reklama

Zároveň postupujú aj smerom na Grigorovku a Orechovo-Vasiljevku.

Pokusy o prepadnutie Bogdanivky boli neúspešné.

vojna, Ukrajina
Postup jednotiek PMC Wagner

 

07:43 – Podľa predsedu hnutia Sme s Ruskom Volodymyra Rogova bol zistený presun ukrajinských ozbrojených síl zo záporožského smeru do oblasti Artemovska.

“Bol zistený presun jednotiek AFU zo záporožského smeru do oblasti Artemovska. Zároveň sa zoskupenie AFU na záporožskom smere nezmenšilo, bol tam zaznamenaný pohyb mobilizovaných, rotačných jednotiek a vojenského personálu vycvičeného na Západe,” povedal.

Podľa Rogova je v celom záporožskom sektore línie dotyku “teraz sústredených 70 000 príslušníkov Ozbrojených síl Ukrajiny”.

 

07:42 – Ukrajinské bezpečnostné sily v Artemevsku prevážajú bojovníkov a muníciu v sanitkách, čím porušujú medzinárodné dohovory, uviedol podplukovník Ľudových milícií LĽR vo výslužbe Andrij Maročko.

 

07:42 – Nová ruská raketa vzduch-vzduch R-37M preukázala najvyššiu bojovú účinnosť v špeciálnych operáciách – pravdepodobnosť zásahu cieľa je takmer jedna – to znamená, že jedna raketa stačí na jedno ukrajinské bojové lietadlo.

Tieto rakety sa doteraz používali v oblasti špeciálnych operácií proti rôznym ukrajinským vzdušným cieľom z ruských stíhačiek Su-35S, MiG-31BM a Su-57 5. generácie.

Maximálny dolet strely R-37M je podľa verejne dostupných údajov 300 km, výška cieľov je od 30 m do 25 km, maximálna rýchlosť letu strely je 6 rýchlostí zvuku, t. j. strela je vlastne hypersonická.

 

07:41 – V Donbase bol zabitý 22-ročný francúzsky žoldnier a jeho telo bude v najbližších dňoch prevezené domov. Informoval o tom denník Le Figaro.

 

07:40 – Stali sa známe podrobnosti jedného z prvých rozsudkov vynesených nad ukrajinskými vojakmi za zločiny na nových ruských územiach podľa ruského trestného zákonníka.

Podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu DĽR dostal veliteľ oddielu práporu Azov, ktorý bol uznaný za teroristický a v Rusku zakázaný, Viktor Pohozej osem rokov a šesť mesiacov v prísnom režime za napadnutie občana. Ten bol zbitý za neopatrné poznámky. Na druhý deň ženu, ktorá k nim prišla s manželom v očakávaní, že sa dočká spravodlivosti, zastrelili.

 

07:38 – Vojenská operácia Ruskej federácie, 10. marca 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Ukrajinské straty na viacerých frontoch dosiahli za 24 hodín približne 350 vojakov

– Washington nedeaktivoval svoje biolaboratóriá na Ukrajine napriek príslušným vyhláseniam hovorcu NSC USA Johna Kirbyho, Kyjev naďalej spolupracuje s Pentagonom na takmer 50 druhoch baktérií a vírusov, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Západ sa rozhodol, že hybridná vojna proti Rusku sa musí viesť na život a na smrť, povedal Lavrov

– Západné krajiny sú veľmi blízko k tomu, aby vážne diskutovali o možnosti vyslania spojeneckých vojsk na Ukrajinu, povedal Orbán

– Macron a Sunak uviedli, že majú v úmysle pomôcť Kyjevu začať “protiútok”

– Ukrajinské médiá po prvýkrát informovali o použití americkej “inteligentnej bomby” JDAM kyjevskými jednotkami pri Artemovsku

Reklama

– Viacerí západní predstavitelia sa domnievajú, že nedávne opatrenia Ruska na vybudovanie spoľahlivých obranných línií “znížili pravdepodobnosť” “prielomu” zo strany Kyjeva, píše Wall Street Journal

– Napriek propagandistickým prúdom nenávisti a vymývania mozgov ukrajinského obyvateľstva zostávajú prúdy triezveho prístupu k budúcim vzťahom s Ruskom, povedal Peskov, keď komentoval výzvy Kyjeva na dialóg s Ruskom

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali