Tenis-Fed: Kanada – Slovensko 2:0, Lipták: “Škoda, boli to tesné zápasy”

Tenis-Fed: Kanada – Slovensko 2:0, Lipták: “Škoda, boli to tesné zápasy”

Quebec 20. apríla (TASR/HSP)

 

Slovenské tenistky prehrávajú po úvodnom dni barážového stretnutia o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie v Quebecu s domácou Kanadou 0:2. O druhý bod pre “javorové listy” sa na tvrdom povrchu Latex-ite postarala kanadská jednotka Eugenie Bouchardová, ktorá si poradila so slovenskou dvojkou Kristínou Kučovou v troch setoch 7:6 (0), 2:6 a 6:1. V úvodnom dejstve nevyužila Kučová, víťazka juniorky na US Open z roku 2007, za stavu 5:3 štyri setbaly.

V prvom singli prehrala slovenská jednotka Jana Čepelová s kanadskou dvojkou Aleksandrou Wozniakovou po takmer dvaapolhodinovej trojsetovej bitke 6:4, 5:7 a 5:7. Slovenka nevyužila náskok 6:4 a 5:2, v rozhodujúcom dejstve premrhala vedenie 5:3. Nedeľňajší program otvorí v priestoroch Laval University o 19.0O SEČ súboj tímových jednotiek Bouchardovej a Čepelovej, následne si skrížia rakety Wozniaková s Kučovou. V záverečnej štvorhre by za Kanadu mali nastúpiť Sharon Fichmanová s Gabrielou Dabrowskou, slovenský kapitán Matej Lipták nominoval pár Čepelová, Janette Husárová.

Reklama

Kučová vstúpila do zápasu s Bouchardovou ako z partesu a po rýchlom brejku sa ujala vedenia 3:0. Semifinalistka Australian Open Čepelovej následne vyrovnala na 3:3, no Kučová v ôsmom geme súperku opäť brejkla a pri vlastnom servise mala k dispozícii štyri setbaly. Kanaďanka ich však odvrátila, vyrovnala na 5:5 a vynútila si tajbrejk, v ktorom nedovolila uhrať Kučovej ani jedinú loptičku. V druhom dejstve si Kučová po brejku vo štvrtom geme vybudovala náskok 4:1 a získala ho jasne vo svoj prospech, no v treťom sete mala navrch Bouchardová. Za stavu 3:1 prelomila podanie súperky a zápas už dotiahla do úspešného konca.

Čepelovej vyšiel úvod zápasu s Wozniakovou a po brejku vo štvrtom geme si vybudovala náskok 4:1. Kanaďanka následne znížila na 3:4, no záver setu patril odchovankyni košického tenisu. Wozniaková viedla za stavu 4:5 pri vlastnom podaní 40:15, no Čepelová dokázala otočiť, po dobehnutí dropšotu a následnom winneri premenila v poradí druhý setbal. Aj v druhom dejstve si zverenka trénera Martina Zathureckéo po rýchlom brejku vybudovala náskok 4:1. Za stavu 5:3 podávala na víťazstvo v zápase, Wozniaková však získala štyri gemy v rade a vynútila si tretí set. V ňom viedla Čepelová 3:1 a 5:3, skúsená Wozniaková však vďaka šnúre štyroch gemov za sebou otočila nepriaznivý vývoj.

Reklama

Čepelovú po skončení zápasu mrzela nevydarená koncovka. “Nebola som nervózna, ale príliš som chcela, čo sa podpísalo pod moju prehru. Za stavu 5:3 v druhom sete som nezahrala dobre a súperka sa chytila. Potvrdila, že má veľké skúsenosti z fedcupových zápasov, ktoré zrejme rozhodli. Dnes som nebola úplne vo svojej koži. Pred zápasom som sa cítila dobre, no na kurte som pociťovala únavu. Robila som však všetko pre to, aby som vyhrala. Žiaľ, prišli momenty, keď som mala hrať inak, podržať si to. Súperku som v živote nevidela hrať, až počas zápasu som spoznávala jej hru a skutočnosť, čo od nej môžem očakávať. Taktiku som riešila počas hry. Nepociťovala som prehnanú zodpovednosť. Sústredila som sa v kľúčových momentoch na to, že chcem ukončiť gem. A nevyšlo mi to. Každá z nás chcela vyhrať, súperka mala zopár dobrých momentov a rozhodlo aj trochu šťastia. Nechávala som sa ošetriť pre kŕče a potom som nešla pri servise viac do kolien, lebo som sa obávala, že sa kŕče vrátia. Takže v závere ma servis nepodržal. Som sklamaná, že som dobre rozohratý zápas nedotiahla do úspešného konca,” povedala 52. hráčka svetového rebríčka WTA.

Kučovú mrzelo, že v treťom sete nedokázala klásť súperke väčši odpor. “Bola som na zápas dobre naladená, v tíme máme výbornú atmosféru. Možno by sa zápas vyvíjal inak, keby som využila v prvom sete jeden zo setbalov. V tajbrejku som už šancu nemala, ale v druhom sete som hrala dobre, stál ma však veľa síl, ktoré mi v treťom chýbali. Súperka dobre servovala a ja som jej ich už nestíhala vracať. V tomto roku som odohrala trojseťáky s Flaviou Pennettovou, Alize Cornetovou i s Bouchardovou, potrápila som ich, no v rozhodujúcom dejstve som ťahla za kratší koniec,” povedala Kučová pre oficiálnu stránku Slovenského tenisového zväzu www.stz.sk.

Slovenský kapitán Matej Lipták je napriek stavu 0:2 po prvom dni optimistom. “Janke chýbali tri razy možno dve lopty… Žiaľ, necítila sa od začiatku optimálne, napriek tomu rozohrala zápas veľmi dobre, ale ku koncu jej to nevyšlo tak, ako by si to predstavovala. Mala veľké šance, a keby ich využila, mohlo to ovplyvniť aj druhý zápas, v ktorom Kika Kučová podala vynikajúci výkon. Škoda, že prvý set prehrala zo setbalov. Hráčky majú za sebou dva ťažké a vyrovnané zápasy, na nedeľu sa však musíme pozerať pozitívne. Tak, ako sme prehrali v sobotu dva tesné zápasy, môžeme v nedeľu vyhrať.”

Wozniaková ani za nepriaznivého stavu neklesala na duchu. “Stále som si hovorila, že musím bojovať o každý fiftín, musím byť trpezlivá a hrať agresívne. Čepelová veľmi dobre mixovala údery, no bolo dôležité, že ani za nepriaznivého stavu som nestratila koncentráciu. Teší ma, že som to napokon otočila, získať prvý bod je vo fedcupových zápasoch vždy veľmi cenné,” povedala bývalá 21. hráčka svetového rebríčka pre oficiálnu stránku Kanadskej tenisovej federácie. Bouchardová sa proti Kučovej vytrápila, no v treťom sete potvrdila úlohu papierovej favoritky. “Nepodala som optimálny výkon, bola to bitka. Teší ma, že som to napokon zvládla a získala pre Kanadu druhý bod.” Kanadský kapitán Sylvain Bruneau priznal, že prvý deň to bola pre jeho zverenky riadna fuška. “Viesť 2:0 po úvodných dvojhrách je ideálne, bolo to však mimoriadne náročné. Každé víťazstvo je dôležité a nezáleží na tom, ako sa k nemu dopracujeme. Ak chceme uspieť, musíme získať ešte jeden bod.”

Slovenský tím pricestoval do Quebecu bez troch rebríčkovo najvyššie postavených hráčok Dominiky Cibulkovej, Daniely Hantuchovej a Magdalény Rybárikovej. Cibulková dala prednosť štartu na turnaji v malajzijskom Kuala Lumpur, kde postúpila už do finále dvojhry, Hantuchová sa pripravuje na antukové podujatia v Európe a Rybáriková sa kapitánovi Liptákovi ospravedlnila pre problémy s chrbtom. Slovenky vo februári prehrali v 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie v bratislavskom NTC s Nemeckom 1:3. Kanaďanky si v 1. kole II. svetovej skupiny poradili v Montreale so Srbskom 3:1.

Reklama

baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie:

Kanada – Slovensko 2:0 po prvom dni

Aleksandra Wozniaková – Jana Čepelová 4:6, 7:5, 7:5

Eugenie Bouchardová – Kristína Kučová 7:6 (0), 2:6, 6:1

nedeľa 19.00 SEČ:

Reklama

Bouchardová – Čepelová, Wozniaková – Kučová, Sharon Fichmanová, Gabriela Dabrowska – Čepelová, Janette Husárová

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali