Sulík: V kruhoch pána Škripeka je možno homosexuálov väčšina

Sulík: V kruhoch pána Škripeka je možno homosexuálov väčšina

Bratislava 17. januára 2015 (Teraz.sk/HSP/Foto:TASR)

 

Richard Sulík sa osobne na referende nezúčastní a neodporúča to ani voličom SaS

Nadchádzajúce referendum bez ohľadu na to, ako dopadne, nezmení vôbec nič. „Manželstvo má byť inštitúcia vyhradená pre muža a ženu. Ale veď tak je to aj dnes,“ povedal pre TABLET.TV predseda SaS Richard Sulík, ktorý sa osobne na referende nezúčastní a neodporúča to ani voličom SaS.

Reklama
Na snímke predseda SaS Richard Sulík

Pozastavil sa aj nad výrokom eurposlanca OĽaNO Branislava Škripeka, podľa ktorého homosexuáli nie sú menšina, skôr len skupina ľudí s odlišným sexuálnym cítením. „Myslím si, že homosexuáli sú menšina, lebo ich je menej. Ale možno v kruhoch, v ktorých sa pohybuje pán Škripek je väčšina homosexuálov, Možno si myslí, že ich je väčšina,“ odhadol predseda SaS.

„Ja homosexuál nie som a ani si nemyslím, že by podstata mojej politickej činnosti mal byť boj za práva homosexuálov. Ale robím to preto, lebo si myslím, že všetci ľudia by mali mať pred zákonom rovnaké povinnosti aj rovnaké práva,“ dodal Sulík.

Reklama

Nesúhlasí tiež so Škripekovým názorom, podľa ktorého môže byť referendum významným signálom, ktorý pomôže ochrániť konzervatívne hodnoty na Slovensku pred budúcim prenikaním liberalizmu zo západnej Európy.

„Ak kolega Škripek, ktorého si veľmi cením a dobre s ním vychádzam, hovorí, že sa musíme brániť pred niečím, čo hrozí v budúcnosti, tak tam pridajme na otázku: Súhlasíte s tým, aby na Zem nepadol meteorit? Lebo to je možno väčšia hrozba, ako to, čo hovorí pán Škripek,“ reagoval Sulík.

Samotná SaS sa v roku 2010 angažovala v organizácii referenda, podľa Sulíka však bol rozdiel v tom, že ich referendum, ak by bolo úspešné, by veci menilo. „Keby bolo naše referendum prešlo, tak do referenda sa museli platiť koncesionárske poplatky, po referende by sa už neplatili. Do referenda bolo 150 poslancov, po referende by ich bolo 100. Toto referendum však nemení vôbec nič,“ povedal. „Dnes nemôžu dvaja homosexuáli uzavrieť manželstvo a po referende, bez ohľadu na to, ako dopadne, zas len nebudú môcť,“ ilustroval svoj názor príkladom.

Právo organizátorov na referendum po tom, čo získali na petíciu viac ako 400.000 podpisov, však nepopiera. „Demokracia niečo stojí. Niekedy zrejme musí naša spoločnosť vynaložiť 6,8 milióna eur na to, aby sme zistili, že to, čo platí dnes, bude platiť aj zajtra,“ povedal s tým, že tieto peniaze sú podľa neho „vyhodené von oknom“.

„Títo ľudia majú právo zo zákona, aj morálne právo referendum si robiť. Ale nevidím žiadnu povinnosť, morálnu, či zákonnú ísť k referendu. Keď si raz myslím, že niečo je zbytočné, moje dobré právo je sa toho nezúčastniť. Keď sa ma niekto opýta, čo mu odporúčam, moje právo je mu povedať, že odporúčam využiť sobotu lepšie,“ uzavrel Sulík.

Reklama

V diskusii reagoval aj na otázku, či sa budúca spolupráca s Eugenom Jurzycom a Jurajom Drobom bude obmedzovať len na snahu o znovuvytvorenie poslaneckého klubu SaS. „S Jurajom Drobom, aj Eugenom Jurzycom napevno rátam do budúcna, aj po budúcich voľbách, budú s nami kandidovať. Juraj Droba bol členom SaS, vracia sa do košiara a Eugen Jurzyca je jeden z top ekonómov Slovenska,“ vyhlásil Sulík.

V diskusii rozprával aj o legislatíve v oblasti rozvodov, zákonnom zakotvení referenda, aj o tom, ako by sa podmienky pre jeho organizovanie mohli meniť v budúcnosti.

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:34

Ministerstvo financií (MF) SR odmietlo informácie, podľa ktorých chce zobrať samosprávam kompetencie v súvislosti s reguláciou hazardných hier. Rezort tak v utorok reagoval na vyjadrenia viacerých opozičných politických strán a na vyhlásenie petície, ktorá požaduje zachovanie súčasného stavu.

17:34

Polícia v utorok počas akcie na juhovýchode Francúzska zhabala viac ako milión tabliet extázy v hodnote viac než desať miliónov eur.

17:33

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) plánuje zvýšiť poplatok za prístup do siete (G-komponent), a to až o 233 %. Ten platia výrobcovia elektriny prevádzkovateľom siete, do ktorej sú ich elektrárne pripojené. Obnoviteľné zdroje energií (OZE) tak môžu na Slovensku už čoskoro čeliť ďalšej neprekonateľnej bariére, upozornila v utorok Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI).

17:32

Piešťanské letisko otvorí letnú letovú sezónu v pondelok 13. mája nočným letom do egyptskej Hurgady. Tohtoročná sezóna sa ukazuje byť sľubná a počtom pasažierov by mala prekročiť vlaňajších 27.000, uviedol výkonný riaditeľ Letiska Piešťany Bohumil Klečák.

17:32

Potravinárska komora Slovenska (PKS) víta rozšírenie zoznamu povolaní na zjednodušené udeľovanie národných víz vybraným skupinám štátnych príslušníkov tretích krajín pre zamestnávanie v poľnohospodárstve a potravinárstve. Uviedla to Jana Venhartová, riaditeľka PKS, v reakcii na novelu nariadenia, ktorú minulý týždeň vo štvrtok (2. 5.) schválila vláda.

17:31

Bielorusko v utorok oznámilo, že na príkaz prezidenta Alexandra Lukašenka začalo s nečakanou inšpekciou svojich nosičov nestrategických jadrových zbraní.

17:28

Približne 100 propalestínskych aktivistov dočasne obsadilo priestranstvo pred Slobodnou univerzitou v Berlíne (FU Berlin). Polícia ich popoludní rozohnala.

Propalestínski demonštranti na univerzite v Berlíne
Policajti odnášajú propalestínsku aktivistku počas protestu na priestranstve pred Slobodnou univerzitou v Berlíne (FU Berlin) v utorok 7. mája 2024
17:08

Arménsko je pripravené podpísať mierovú dohodu s Azerbajdžanom do novembra v rámci známych zásad, povedal Pašinjan.

16:43

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi vyzval v utorok Irán na prijatie konkrétnych opatrení, ktoré pomôžu posilniť spoluprácu v oblasti iránskeho jadrového programu.

16:43

Palestínske militantné hnutie Hamas v utorok označilo vstup jednotiek izraelskej armády (IDF) do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy za nebezpečnú eskaláciu proti civilným inštitúciám chráneným medzinárodným právom.

16:42

Telá troch utopených Ukrajincov v brannom veku vylovila ukrajinská pohraničná stráž z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom. Informuje o tom v utorok agentúra AFP s tým, že Ukrajinci sa cez túto rieku často pokúšajú preplávať do Rumunska, aby sa tak vyhli odvodu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali