Súčasťou Svätého týždňa v katolíckej cirkvi je Veľkonočné trojdnie

Súčasťou Svätého týždňa v katolíckej cirkvi je Veľkonočné trojdnie

Bratislava 12. apríla 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)

 

Kresťania slávia vo Veľkom alebo Svätom týždni tajomstvá spásy, ktoré Ježiš Kristus uskutočnil v posledných dňoch svojho života.

V rímskokatolíckej cirkvi sa slávi Veľkonočné trojdnie, ktoré sa začína na Zelený štvrtok večer (13.4.) omšou na pamiatku Pánovej večere. Pokračuje na druhý deň Veľkým piatkom utrpenia a smrti Pána (14.4.), cez Bielu sobotu (15.4.), vrcholí Veľkonočnou vigíliou v neskorých večerných hodinách a uzatvára sa vešperami Nedele Pánovho zmŕtvychvstania (16.4).

Reklama
Ilustračné foto

Podstatou Zeleného štvrtka je spomienka na ustanovenie Sviatosti oltárnej i sviatosti kňazstva. V tento deň predpoludním katolícki biskupi na pamiatku ustanovenia sviatosti kňazstva slúžia so všetkými kňazmi svojich diecéz omše svätenia olejov, známe pod názvom Missa chrismatis. Popoludní a večer sa konajú v katolíckych kostoloch sväté omše na pamiatku Pánovej poslednej večere s učeníkmi, počas ktorých sa zvykne konať aj obrad umývania nôh dvanástim mužom.

Veľký piatok je dňom utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista. V katolíckych kostoloch sa v tento deň neslúži sv. omša, oltáre sú bez chrámového rúcha. Popoludní sa konajú veľkopiatkové obrady, ľudia prichádzajú pokloniť sa ku krížu alebo sa zúčastňujú na krížových cestách, ktoré sa konajú v kostoloch alebo na kalváriách miest a obcí.

Reklama

Na Bielu sobotu večer po zotmení sa v rímskokatolíckej cirkvi začína Veľkonočná vigília, v rámci ktorej sa už slávi Kristovo zmŕtvychvstanie. Oslava zmŕtvychvstania Ježiša Krista vrcholí v kresťanských cirkvách na Veľkonočnú nedeľu ráno a predpoludním.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

18:26

Pornoherečka Stormy Daniels v utorok vypovedala ako svedok v prípade voči exprezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý je obžalovaný z podplácania tejto herečky i falšovania obchodných záznamov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali