Štyri scenáre, ktoré by mohli poslať ceny ropy na 200 USD

Štyri scenáre, ktoré by mohli poslať ceny ropy na 200 USD

Brusel 24. aptríla 2023 (HSP/oilprice/Foto:Twitter)

 

Minulý rok sa o tom hovorilo po celom svete. Obchodníci vsadili na to, že ropa do marca tohto roka dosiahne 200 USD. Manažéri hedžových fondov varovali, že by mohla dosiahnuť 250 USD ešte pred koncom roka 2022

ropa, ťažba
Ilustračné foto

Nič z toho sa nestalo a pri spätnom pohľade je ľahké pochopiť prečo: svetové trhy s ropou opakovane dokázali, že sú oveľa odolnejšie, než im obchodníci pripisujú, píše Irina Slav pre Oilprice.com

Reklama

Je však ropa za 200 dolárov stále možná? Za určitých okolností vždy je.

 

Reklama

1 Veľká eskalácia na Ukrajine

Práve kvôli ruskej invázii na Ukrajinu sa minulý rok začalo hovoriť o 200 dolároch. Pierre Andurand zašiel ešte ďalej a varoval, že ropa by mohla stúpnuť na 250 USD, pretože “si myslím, že navždy strácame ruské dodávky na európskej strane”.

Ukázalo sa, že európska strana nestráca ruské dodávky, ale jednoducho ich teraz získava prostredníctvom tretích krajín, takže to zachránilo svetovú ekonomiku pred veľkými bolesťami hlavy spôsobenými cenami ropy. Ropa si vždy nájde cestu.

Napriek tomu by výrazná eskalácia konfliktu, možno aj prostredníctvom priamejšieho zapojenia NATO, mohla poslať ceny vysoko. Nie je isté, či by aj v prípade eskalácie dosiahli 200 USD, pretože je veľmi nepravdepodobné, že by trh dokázal takúto cenu uniesť dlhší čas, ale nie je to nemožné.

 

2 Ďalšie škrty OPEC+

Pokiaľ ide o šance, tento scenár je menej pravdepodobný ako prvý. Na to, aby sa ceny dostali na 200 USD, by OPEC+ musel znížiť oveľa viac, ale čo je dôležitejšie, skupina by to musela chcieť. To však nechce. Dvesto dolárov je totiž príliš vysoká cena, ktorá by znížila dopyt.

Reklama

OPEC+ svojimi poslednými krokmi naznačil, že jeho najvýhodnejšia cena je okolo 80 – 90 USD za barel, takže sa snaží udržať ceny okolo tejto úrovne.

Výpadky produkcie by mohli zvýšiť ceny ropy, čo sa vždy stáva, aj keď je výpadok len 400 000 barelov denne, ako sme nedávno videli v prípade sporu o vývoz medzi Kurdistanom a Irakom.

Výpadky však nehýbu cenami tak radikálne, aby sa dostali z úrovne pod 90 USD na 200 USD, takže tento scenár je ešte menej pravdepodobný. Útok na saudskoarabské výrobné zariadenia by sa mohol podariť, ak by bol veľmi úspešný, ale vzhľadom na to, že vojna v Jemene sa blíži ku koncu po Číňanmi sprostredkovanom rozmrazení medzi Rijádom a Teheránom, sa takýto útok stal čisto hypotetickým.

 

3 Rusko znižuje produkciu

Všetky minuloročné prognózy o 200 dolároch za barel sa týkali ruskej ropy. Väčšina prognostikov, ktorí videli rast ropy na 200 dolárov, uvádzala ako základ svojich prognóz európske a americké zákazy dovozu ruskej ropy a v tom čase sa to zdalo ako dobrý základ.

Reklama

Samozrejme, tieto prognózy nikdy neuvažovali o možnosti, že Rusko jednoducho zmení kupujúceho a Európa a USA zmenia predajcu, čo sa aj stalo.

Ďalšou vecou, ktorú málokto zvažoval, bolo zníženie ťažby ropy Ruskom ako odvetné opatrenie za západné sankcie. Určité škrty už oznámilo, ale tie sú podľa niektorých komentátorov skôr dôsledkom neschopnosti Ruska čerpať toľko ako predtým, než zámerným opatrením.

Nech už je to s týmito škrtmi akokoľvek, jednoduchým faktom je, že Rusko môže svoju ťažbu znížiť zámerne. A ak to urobí, ceny vyskočia. Ako vysoko, to sa dá len odhadovať a bude to závisieť od miery znižovania. Pokiaľ ide o to, nakoľko je to pravdepodobné – nie veľmi.

 

4 Nedostatočné investície prichádzajú na pretras

Doteraz načrtnuté scenáre sú skôr mentálnym cvičením než realistickými scenármi. Žiadny z nich nie je obzvlášť pravdepodobný, aj keď aspoň niekoľko z nich sa zdalo byť takých pravdepodobných, že prinútili obchodníkov kúpiť opcie na Brent za 200 USD.

Napriek tomu existuje ešte jeden scenár, ktorý je realistický. Nie je taký bombastický ako vojna, ale o to je nebezpečnejší. Je to scenár, v ktorom dôsledné nedostatočné investície zmenšia ponuku natoľko, že ceny nemajú kam ísť, len nahor.

Saudská Arábia pred ním varovala. Varovali pred ním americkí producenti bridlicovej ropy. A skupina G7 práve vyhlásila, že bude bojovať proti “neobmedzenej ťažbe fosílnych palív”, čo v podstate znamená, že bude odrádzať od ďalšej ťažby ropy a plynu.

Samozrejme, toto vyhlásenie má len o málo väčšiu hodnotu ako papier, na ktorom bolo napísané, a to je najväčšia nádej sveta, že ropa v dohľadnom čase nedosiahne 200 USD, ak vôbec niekedy. Ak sa tieto vlády začnú vážne zaoberať tým, čomu hovoria nezlacnené fosílne palivá, svetové zásoby ropy budú ohrozené.

Analytici radi hovoria, že liekom na vysoké ceny ropy sú vysoké ceny, a majú pravdu. Veľmi účinným spôsobom, ako kontrolovať cenu komodity, je nechať ju stúpnuť natoľko, že to zabije dopyt.

Čo sa však stane, ak je táto komodita taká dôležitá ako ropa? Nepoužívanie ropy vracia ľudí v priebehu vekov do jednoduchších, ale oveľa menej bohatých čias. Spýtajte sa kenského farmára, ako sa mu to páči.

Reklama

Našťastie pre všetkých, ani dôsledné nedostatočné investície do nového prieskumu ložísk ropy a zemného plynu nemusia stačiť na to, aby sa ceny dostali až na 200 dolárov. Pretože priemysel bude s pomocou technológií vždy reagovať na dopyt úpravou produkcie. Nedostatočné investície to síce sťažujú, ale nie znemožňujú. A ani najambicióznejšia vláda G7 nie je pripravená zaviesť úplný zákaz ťažby ropy. Bola by to politická a hospodárska samovražda.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali