Štúdia objasnila, ako si generálny riaditeľ Facebooku “kúpil” americké prezidentské voľby

Štúdia objasnila, ako si generálny riaditeľ Facebooku “kúpil” americké prezidentské voľby

USA 14. októbra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Shu Zhang, SITA/AP-Evan Vucci, TASR/AP-Patrick Semansky)

 

Prezidentský súboj v roku 2020 bol tesný a tesné volebné víťazstvo demokrata Joea Bidena znamená, že relatívne malý počet hlasov, ktoré by sa posunuli iným smerom, by mohol priniesť iný výsledok. Donald Trump tvrdil, že voľby boli “zmanipulované” v prospech jeho súpera a že mu boli “ukradnuté”

šéf spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg
Na snímke šéf spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg

Podľa štúdie, ktorú zverejnil časopis The Federalist, generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg počas volieb v roku 2020 nalial stovky miliónov dolárov do oficiálne nestraníckych neziskových organizácií, ktoré manipulovali s financovaním volebných kancelárií tak, aby prevážili misky váh v prospech demokratov.

Reklama

Analýza, ktorú vykonal doktor William Doyle, hlavný výskumný pracovník Caesar Rodney Election Research Institute v texaskom Irvingu, ukazuje, že financovanie zo súkromných zdrojov bolo zamerané na kľúčové “bojisko” s cieľom zvýšiť náskok hlasov vtedajšieho demokratického prezidentského kandidáta Joea Bidena proti jeho súperovi, republikánovi Donaldovi Trumpovi.

Práve v štátoch ako Georgia, kde Biden zvíťazil o 12 000 hlasov, a Arizona, kde zvíťazil o 10 000 hlasov, sa ukazuje, že masívne dodatočné zdroje posunuli demokrata k víťazstvu. Správa tvrdí, že nešlo o tradičné financovanie kampane alebo lobing, ale o šikovnú manipuláciu s “právnymi kľučkami“, ktorá pravdepodobne umožnila, aby si voľby v roku 2020 “kúpil” jeden z najbohatších mužov sveta.

Reklama

 

Cielené stranícke financovanie

Podľa Williama Doyla a jeho tímu je súkromné financovanie správy volieb tým, čo novembrovú prezidentskú kampaň 2020 výrazne odlišuje od všetkých predchádzajúcich. Dve neziskové organizácie financované Markom Zuckerbergom – The Center for Technology and Civic Life (CTCL) a The Center for Election Innovation and Research (CEIR) – údajne previedli 419,5 milióna dolárov zo súkromných zdrojov generálneho riaditeľa Facebooku do miestnych vládnych volebných úradov.

Táto infiltrácia, údajne vykonaná na úrovni miest a okresov, umožnila, aby tieto úrady boli využívané ako “platforma” v oblastiach s demokratickými voličmi. Metódy používané na získavanie hlasov pre demokratov sú popisované v rozsahu – od množstva administratívnych postupov a dohôd o zdieľaní dát až po priame oslovovacie kampane v kľúčových štátoch.

Čo sa týka posledného spomínaného, ​​správa uvádza, že neziskové organizácie financovali vo Wisconsine samozvaných “volebných navigátorov“. Títo ľudia mali za úlohu “pomáhať voličom (potenciálne priamo pri ich dverách) odpovedať na otázky, pomáhať pri zabezpečovaní volebných lístkov… a svedčiť pri podpisovaní absenčných volebných lístkov”. Ďalej bola údajne dočasne zriadená personálna agentúra spojená s politickou vodkyňou, aktivistkou za volebné práva Stacey Abramsovou, nazvaná “Happy Faces”, ktorá mala sčítať hlasy počas volebnej noci v okrese Fulton v Georgii.

Donald Trump
Na snímke Donald Trump

Pod zámienkou údajnej pomoci pri hlasovaní počas pandémie covidu-19 Center for Technology and Civic Life (Centrum pre technológie a občiansky život) údajne koordinovalo s miestnymi samosprávami sčítanie hlasov v demokratických oblastiach.

Reklama

Analýza vymenováva spôsoby, akými CTCL dosiahlo svoj cieľ tým, že sa uchýlilo k neziskovým organizáciám, sociálno-mediálnym platformám a ovplyvňovateľom (influencerom) volieb na sociálnych sieťach. Patrila k nim aj propagácia všeobecného korešpondenčného hlasovania – teda niečoho, pred čím Donald Trump od počiatku varoval ako pred “katastrofickým” a plným volebných nezrovnalostí.

Financovanie volebných úradov prostredníctvom neziskových organizácií navyše údajne smerovalo k predĺženiu lehôt, ktoré uprednostňovali korešpondenčné hlasovanie pred osobným. To údajne umožnilo “odstránenie hlasovacích lístkov“, kedy mohli byť státisíce korešpondenčných hlasovacích lístkov odmietnuté kvôli “chybám“, ako sú chýbajúce alebo nezhodné podpisy.

Aktivistické skupiny sa ponáhľali, aby pomohli voličom opraviť ich hlasovacie lístky skôr, než bude neskoro, aby mohli byť započítané. Do takto financovaných programov “práca s komunitou” boli údajne aj nákladné hromadné zásielky.

Nelegálny zber hlasovacích lístkov bol údajne umožnený CTCL prostredníctvom rozšírenia nekontrolovaných súkromných schránok v rámci nového “volebného programu korešpondenčného hlasovania“. Nezisková organizácia CTCL podľa štúdie smerovala prostriedky na zvýšenie počtu dočasných volebných pracovníkov v rámci skrytej infiltrácie volebných kancelárií platenými aktivistami Demokratickej strany.

Správa tvrdí, že do volebných kancelárií v oblastiach, kde hlasujú demokrati, prúdili závratné sumy navyše. Dve vyššie spomínané súkromné ​​neziskové organizácie boli zodpovedné za 85 percentné navýšenie celkového dodatočného financovania volieb, ktoré sa sústredilo do obcí so silným zastúpením demokratov.

Reklama

CTCL preukázateľne poskytla 25 grantov v hodnote 1 milióna dolárov a viac mestám a okresom v Arizone, Georgii, Michigane, Severnej Karolíne, Pensylvánii, Texase a Virginii. Z nich 23 smerovalo do oblastí, ktoré v prezidentských voľbách v roku 2020 vyhral Joe Biden.

Analýza vykonaná tímom pod Doylovým vedením hovorí, že fondy CTCL zvýšili zdroje v demokraticky voliacom Green Bay na 47 dolárov na voliča, zatiaľ čo vidiecke oblasti stále registrovali 4 doláre na financovanie voličov. Rozdiely tohto druhu, ako uvádza správa, sú viditeľné v oblastiach, ako sú Detroit, Atlanta, Filadelfia, Pittsburgh, Flint, Mich., Dallas, Houston a ďalšie mestá – príjemcovia peňazí CTCL.

Analýza ponúka prípadovú štúdiu štátu, v ktorom prebiehali boje – Texasu, kde sú uvedené demokratické okresy, ktoré dostali najvyššiu úroveň výdavkov CTCL v prepočte na jedného obyvateľa. Okres Tarrant, ktorý je uvedený ako republikánska volebná oblasť, sa v roku 2020 preklopil na stranu demokratov.

 

Štrukturálna predpojatosť

Záverom štúdia zdôrazňuje, že využívanie súkromných organizácií, ktoré nemajú administratívnu a finančnú transparentnosť a nepodliehajú rovnakým pravidlám a kontrolám ako verejní zamestnanci a inštitúcie, znamená, že ich nemožno monitorovať prostredníctvom žiadostí o otvorené záznamy.

Analýza ukazuje, že masívny prílev súkromných finančných prostriedkov umožnil, aby bol počas prezidentských volieb v roku 2020 zavedený “tieňový” volebný systém. Ten údajne systematicky zvýhodňoval demokratického voliča pred republikánskymi voličmi z “hĺbky” volebného systému.

Joe Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden

Podľa autorov správy bola “štrukturálna zaujatosť“, ktorá prestupovala voľbami v roku 2020, pravdepodobne tým, čo umožnilo Joeovi Bidenovi zabezpečiť si triumf v zbore voliteľov. Do budúcnosti, po uzavretí ďalších analýz jednotlivých štátov, chce projekt ponúknuť “kontrafaktuálnu volebnú mapu“, ktorá by odrážala, ako by vyzerali výsledky volieb v roku 2020 bez 419,5 milióna dolárov od CTCL/CEIR – teda Zuckerberga.

Táto bombastická správa vyvolala pobúrenie v Republikánskej strane (GOP). Senátor Ron Johnson spochybnil legálnosť “straníckych” výdavkov Marka Zuckerberga na voľby 2020.

Aj keď stále nevieme, čo všetko sa stalo, verejné správy o jeho vplyve na voľby 2020 v Green Bay a ďalších demokratických baštách vzbudzujú dostatočné podozrenie,” citoval Johnsona denník The Post.

Senátor Rand Paul (R-Ky.) Sa na Twitteri opýtal, či boli voľby “na predaj“? Predseda wisconsinského štátneho zhromaždenia Robin Vos išiel ešte ďalej a poveril vyšetrovaním práce financované Zuckerbergom a jeho ženou v piatich mestách vo Wisconsine.

Reklama

 

 

Reklama

Stalo sa tak potom, čo na začiatku tohto roka analýza konzervatívnej Nadácie pre vládnu zodpovednosť zistila, že v kľúčovom štáte Georgia bolo do okresov, v ktorých neskôr zvíťazil Biden, naliatych odhadom 29 miliónov dolárov z peňazí generálneho riaditeľa Facebooku.

V reakcii na túto správu Zuckerbergov hovorca Ben LaBolt priznal dary v hodnote 350 miliónov dolárov The Center for Technology and Civic Life a 69,5 milióna dolárov Center for Election Innovation and Research.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali