Struna 1: Ruská radarová pasca pre stealth stíhacie lietadlá

Struna 1: Ruská radarová pasca pre stealth stíhacie lietadlá

Moskva 5. júna 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP/U.S. Air Force, Staff Sgt. Andy Dunaway/HO)

 

Ako neviditeľné sú v skutočnosti stealth stíhačky? Ruské raketové systémy S-400 a S-300 sú schopné zostreliť nenápadné stíhačky. V tom im pomáha radar Struna 1, ktorý používa veľmi jednoduchú techniku, píše nemecky denník Stern.

Ilustračné foto

Podľa novín, americké lietadlá vyrábané pomocou stealth technológie poskytujú Spojeným štátom po celom svete neobmedzenú leteckú prevahu. V skutočnosti stíhačky F-22 a F-35 nie sú neviditeľné, ale dajú sa len ťažko detektovať pomocou špeciálneho radaru.

Reklama

Každý radar vysiela radarové lúče. V prípade ich odrazu od objektu, radar meria vrátený pulz. Stealth stíhačky majú špeciálny povlak, ktorý významne znižuje tento druh odrazu. Naviac je telo nenápadných stíhačiek vyrobené takým spôsobom, aby čo najviac rozptýlilo signál. Použitie oboch týchto metód vedie k tomu, že nepriateľský radarový systém neobdrží signál odrazený od cieľa.

Po dlhú dobu mali tieto stíhačky k dispozícii iba Spojené štáty a ich spojenci. V súčasnej dobe však v Rusku vzniklo niekoľko prototypov stíhacieho lietadla T-50 a Čína už prijala do výzbroje svoj vlastnú nenápadnú stíhačku. Ale je zaujímavé, že americké stealth technológie sú založené na výskumoch sovietskych inžinierov, poznamenáva autor článku.

Reklama

Rusko má najefektívnejšie systémy protilietadlovej obrany S-300 a S-400. Ruská armáda dokáže odhaliť neviditeľné americké stíhačky. Počas sýrskeho konfliktu oficiálny zástupca ruského ministerstva obrany, generálmajor Igor Konašenkov, priamo varoval Washington pred možným útokom na ruské pozície. „Všetky ilúzie amatérov o existencii neviditeľných lietadiel môže čakať sklamanie,” dodal.

Dokiaľ nedošlo k priamej konfrontácii so Spojenými štátmi, experti na Západe sa dohadujú, či to skutočne môže byť urobené a pokiaľ áno, akým spôsobom. Všeobecne platí, že proti stealth stíhačkám môžu byť použité dva druhy ruských radarových systémov. Prvým systémom je radar Podsolnuch (slnečnica), ktorý používa iný frekvenčný rozsah než bežné radary. Proti takým signálom je technológia stealth neúčinná, píše sa v článku.

Avšak až do nedávna experti na Západe vychádzali z predpokladu, že tento radar nedokáže získať dostatočne presný signál pre vojenské použitie. Podľa ich názoru je radarová stanica Podsolnuch schopná detekovať útočiacu stíhačku, ale nemôže nič urobiť, aby ju zastavila.

Americký portál National Interest však nedávno upozornil na vývoj inej ruskej technológie. Ide o bistatický radar Struna 1.

Ako uvádzajú nemecké noviny, vysielač a prijímač bistatického radaru je inštalovaný samostatne. Radarové lúče strácajú svoju silu s nárastom vzdialenosti od vysielača. Tento efekt je obzvlášť patrný v prípade rozptýleného signálu, ktorý sa odráža od neviditeľnej stíhačky.

Reklama

Preto sa Struna 1 skladá z jedného vysielača a až desiatich malých prijímacích staníc, ktoré môžu byť prepravované bežnými vozíkmi. Okrem toho tieto prijímacie stanice je ťažké nájsť. Dokážu prijímať i veľmi slabé signály a spracovávať ich do cieľových dát. Sú inštalované jeden po druhom, a tak sa vytvára varovný systém, ktorý dokáže detekovať stealth stíhačky.

Jeden taký druh radarovej pasce pokrýva oblasť 160 až 200 kilometrov, a preto s jeho pomocou môžete chrániť iba také vybrané ciele, ako je napríklad ruské hlavné mesto, uzatvára autor článku.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali