Štát z bankového odvodu vybral už vyše miliardu, vie ním kryť aj iné výdavky

Štát z bankového odvodu vybral už vyše miliardu, vie ním kryť aj iné výdavky

Bratislava 2. decembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR–Jaroslav Novák)

 

Štát na bankovom odvode za takmer sedem rokov jeho fungovania vybral 1,066 miliardy eur, budúci rok by po jeho zdvojnásobení malo do rozpočtu prísť ďalších takmer 300 miliónov eur. Hoci podľa zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií je ho možné použiť iba na krytie nákladov spojených s riešením finančných kríz v bankovom sektore Slovenska a na doplnenie zdrojov Fondu ochrany vkladov SR potrebných na výdavky z dôvodu výplaty náhrad za nedostupné vklady, nie je to celkom tak. Ako totiž upozorňuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, vláda vie príjmom z bankového odvodu vykryť aj iné výdavky

Na snímke výkonný riaditeľ Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Viktor Novysedlák

“Z pohľadu metodiky ESA10 je osobitný odvod príjmom verejných financií rovnakým spôsobom, ako je jeho príjmom napríklad príjem z dane z pridanej hodnoty. Znamená to, že vláda môže jeho zvýšením či predĺžením pri danom rozpočtovom cieli kryť nové výdavkové opatrenia,” uviedol pre agentúru SITA výkonný riaditeľ rozpočtovej rady Viktor Novysedlák. Z pohľadu rady by tak podľa neho bolo vhodnejšie, aby sa pri daných rozpočtových cieľoch príjmy z bankového odvodu očisťovali a nevytvárali tak priestor na dodatočné výdavky. “Viedlo by to k rýchlejšiemu znižovaniu dlhu, čím by sa naplnil zamýšľaný účel vytvorenia potrebného vankúša pre riešenie prípadnej krízy v bankovom sektore,” dodal.

Reklama

Legislatíva tiež podľa Novysedláka nebráni tomu, aby sa príjmy z bankového odvodu využívali na aktívne riadenie štátneho dlhu. Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity, hoci sú prostriedky z odvodu evidované na mimorozpočtovom účte samostatne, môže o tieto peniaze znížiť emisie nových dlhopisov a znížiť tak hrubý dlh Slovenska. “Až v situácii, keď by bolo treba z tohto účtu previesť prostriedky na zákonom daný účel, by ich ARDAL musel na mimorozpočtový účet vrátiť. V prípade, ak by nemal inú hotovosť, musel by emitovať nové dlhopisy a hrubý dlh by sa zvýšil,” doplnil Novysedlák.

Bankové domy na Slovensku a samotný finančný trh sú pritom chránené aj ďalšími mechanizmami. Na národnej úrovni je to aj cez Fond ochrany vkladov SR, do ktorého minulý rok prispievalo dvanásť bankových inštitúcií a ku koncu vlaňajška v ňom bolo 208 miliónov eur. Tieto prostriedky sú určené na poskytovanie náhrad za nedostupné vklady v rozsahu, ktorý ustanovuje zákon.

Reklama

Druhým, tentokrát európskym mechanizmom na ochranu bankového sektora, je takzvaný Jednotný rezolučný fond. Zložený je z príspevkov úverových inštitúcií a niektorých investičných spoločností z 19 členských štátov bankovej únie. Ku koncu júna tohto roka bolo vo fonde vyzbieraných zhruba 33 miliárd eur, pričom cieľovú úroveň najmenej 1 % zo sumy krytých vkladov všetkých úverových inštitúcií v rámci bankovej únie, by mal dosiahnuť na konci roka 2023. Predpokladá sa, že vtedy tak objem prostriedkov vo fonde dosiahne 55 miliárd eur.

Ministerstvo financií SR však tvrdí, že bankový odvod má v súčasných podmienkach na Slovensku aj iné výhody. Motivuje totiž bankové domy k znižovaniu celkového zadlženia, na ktorého prudký rast v poslednom období upozorňuje ako na riziko aj samotná centrálna banka. Podľa rezortu financií totiž nabáda bankové subjekty v optimálnej miere k využívaniu vlastných zdrojov, čím eliminuje faktory, ktoré sa podieľali na vzniku finančnej krízy vo forme nadmerného zadlženia. “Zároveň sa počas obdobia plnenia odvodu nepotvrdili obavy, že dôjde k masívnej transformácii bánk, ktoré sú dcérskymi spoločnosťami, na pobočky zahraničných bánk,” tvrdí ministerstvo.

Národná banka Slovenska (NBS) sa však s parlamentom schválenými úpravami v bankovom odvode nestotožňuje. “Podľa nášho názoru navrhovaná výška odvodu môže zásadne ovplyvniť ďalší vývoj v bankovom sektore. Predpokladáme negatívny dopad na stabilitu bánk, ale zároveň aj na reálnu ekonomiku a klientov,” uviedol pre agentúru SITA hovorca NBS Peter Majer. Ako dodal, NBS podobne ako Európska centrálna banka, považuje za dôležité ohraničiť platnosť bankového odvodu. “Vzhľadom na spomínané negatívne dopady by platnosť odvodu mala byť maximálne jeden rok,” tvrdí.

Parlament schválil zdvojnásobenie bankového odvodu minulý týždeň, zmenu ešte musí potvrdiť podpisom prezidentka Zuzana Čaputová. Kým v súčasnosti ide o 0,2 percenta z hodnoty pasív bánk vykazovaných v súvahe, v budúcom roku sa má odvod zdvojnásobiť na 0,4 percenta s platnosťou aj na nasledujúce roky. Hoci pôvodne sa mal od roku 2021 osobitný bankový odvod zrušiť, štát bude tento odvod od bánk inkasovať aj naďalej. V budúcom roku banky odvedú do štátnych finančných aktív o zhruba 144 mil. eur viac.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali