Nová štúdia totiž naznačuje, že by nemuselo záležať na tom, kde skladujeme paradajky, ak si ich vyberieme, keď sú zrelé. Či už v chladničke alebo v miske, dáta ukazujú, že paradajka bude chutiť rovnako.
Tím skúsených ochutnávačov mal posúdiť niekoľko odrôd paradajok, z ktorých každé z nich boli skladované po dobu štyroch dní pri izbovej teplote, alebo štyri dni v chladničke pri teplote 7 °C.
Počas tohto procesu musela daná komisia objektívne hodnotiť plátky paradajok na základe zoznamu ôsmich atribútov vrátane farby, sladkosti, kyslosti, pachuti a šťavnatosti.
Na rozdiel od toho, čo by ste očakávali, experti nakoniec nemohli detekovať žiadny rozdiel v chuti medzi paradajkami, ktoré boli uchovávané v chladničke a paradajkami, ktoré zostali pri izbovej teplote.
Okrem ľudských odborníkov boli paradajky analyzované prostredníctvom ďalších laboratórnych testov na meranie prchavých látok, karotenoidov a koncentrácie cukru. Dokonca použili ASTREE Electronic Tongue pre dobré meranie.
“Čím kratšia je doba skladovania, tým lepšia je chuť a súvisiace atribúty,“ hovorí vedkyňa na úrode Elke Pawelzik z Göttingenskej univerzity v Nemecku.
“Boli sme však schopní preukázať, že s prihliadnutím k celému pozberovému reťazcu krátkodobé skladovanie zrelých paradajok v chladničke neovplyvnilo ich chuť,“ dodala.
Na rozdiel od predchádzajúcich štúdií, u ktorých sa zistilo, že chladenie malo negatívny dopad na chuť paradajok, boli paradajky použité v Pawelzikovej výskume sledované v priebehu pozberového procesu.
To znamená, že paradajky boli zozbierané zrelé, strávili jeden deň u distribútora a potom dva dni u predajcu, než boli analyzované.
To by mohol byť dôvod, prečo nová štúdia zistila tak odlišné výsledky ako tá predchádzajúca. Mohlo by to byť aj preto, že paradajky v tomto aktualizovanom výskume neboli uchovávané v chladničke tak dlho ako u iných štúdií, ktoré trvali približne týždeň.
Ale je tu aj iné vysvetlenie. Skutočnosť, že chladené paradajky nechutili inak, môže mať tiež niečo spoločné so skutočnou rozmanitosťou paradajok.
“Naše výsledky ukazujú, že správanie plodu pri skladovaní v chlade (7 °C) je tiež silne závislé na kultivare/odrode,“ píšu autori.
Treba vykonať ďalší výskum, aby vedci zistili, ako najlepšie skladovať paradajky. Je možné, že skladovanie v chlade je dobrá vec, ale len na pár dní. Alebo možno na tom vôbec nezáleží.
“Ukázali sme, že chuť je silne závislá na kultivare a že kríženie odrôd so zvýrazneným vnímaním chuti je cenným krokom k zlepšeniu vnímania chuti,“ píšu autori.
“Ďalším krokom je pozrieť sa na celú prepravnú cestu od výrobcu k spotrebiteľovi a nájsť spôsob, ako zachovať chuť paradajok.“
Štúdia bola publikovaná v časopise Frontiers in Plant Science.