Najštedrejším darcom humanitárnej pomoci je Európska únia

Najštedrejším darcom humanitárnej pomoci je Európska únia
Ilustračné foto

Bratislava/Brusel 21. októbra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Ak pripočítame aj výdavky na humanitárne bombardovanie, tak určite

Najštedrejším darcom na svete pri financovaní humanitárnej pomoci je Európska únia (EÚ). Len počas minulého roka dala na humanitárnu pomoc a ochranu civilného obyvateľstva viac ako 1,1 miliardy eur. V pôvodnom rozpočte pritom bolo iba 853 miliónov eur, prišla však vojna v Líbyi či hladomor v krajinách Afrického rohu. Vyplýva to z vlaňajšej výročnej správy Úradu Európskej komisie pre humanitárnu pomoc (ECHO), ktorý tento týždeň oslávil v Bruseli 20 rokov od svojho založenia.

Reklama

Európa rada zabúda, že množstvo z celosvetového utrpenia má sama na svedomí. Iba za posledných 20 rokov, počas obdobia existencie úradu ECHO, sa Európske štáty zúčastnili na humanitárnom vybombardovaní Iraku, Afganistanu, Líbye a ďalších krajín. Poskytovať humanitárnu pomoc, ktorá sa aj tak zároveň používa ako prostriedok propagandy a ovplyvňovania, je pre Európsku úniu iba psov povinnosťou.

 

Reklama
Ilustračné foto

Od pomoci k byrokracii

“Počas našej existencie sme boli v prvej línii v 140 krajinách. Toto je oslava veľkorysosti našich občanov, ktorí nám umožňujú robiť túto prácu,” povedala eurokomisárka pre humanitárnu pomoc Kristalina Georgieva. Úrad podľa nej vznikol po vypuknutí vojny v bývalej Juhoslávii. Únia vtedy poslala na Balkán štyroch Britov a štyroch Francúzov v dvoch Land Roveroch. Dnes má úrad v Bruseli 300 zamestnancov a ďalších 450 na 44 regionálnych pobočkách v 38 krajinách. Ich úlohou je na mieste katastrofy monitorovať situáciu a dohliadať na realizáciu humanitárnych projektov z európskych peňazí. ECHO je donor, to znamená, že peniaze poskytuje partnerským organizáciám, ktoré ich použijú na záchranu životov. Od svojho vzniku poskytol približne 14 miliárd eur. Spolupracuje s neziskovými organizáciami, Červeným krížom, organizáciami OSN. Len na humanitárnu pomoc v Sýrii poskytla Európska únia už 119 miliónov eur, členské štáty dali samostatne ďalších 95 miliónov eur, čo je spolu 47 percent z celkovej pomoci. Slovensko prispelo samostatne sumou 70.000 eur.

“Solidarita je jadrom európskych hodnôt,” vysvetľuje potrebuje pomáhať aj počas finančnej krízy Isabel Coello z regionálnej pobočky úradu v Nikarague. Bývalý novinár Mathias Eick, ktorý dnes pracuje na regionálnej pobočke ECHO v Bangkoku, zase upozorňuje na prieskum Eurostatu, podľa ktorého 9 z 10 občanov v EÚ (88 percent) verí, že je dôležité, aby únia pokračovala vo financovaní humanitárnej pomoci. Vo výročnej správe ECHO z minulého roka sa uvádza, že humanitárna pomoc smerovala 117 miliónom ľudí v 91 krajinách mimo EÚ, čo predstavuje pomoc vo výške 10 eur na jedného človeka.

 

Ilustračné foto

Nad tým, prečo je humanitárna pomoc Európskej únie v niektorých oblastiach odmietaná, by sa bolo treba skôr zamyslieť

Reklama

Problémom humanitárnych pracovníkov však nie je nedostatok peňazí, ale zužovanie sa priestoru na prístup do zasiahnutých oblastí. “Problémom býva prístup do oblastí, o ktorých vieme, že v nich sú postihnutí ľudia, alebo nájsť partnerov, ktorí by tam mohli mať prístup,” vysvetľuje Heinke Veit z regionálnej pobočky ECHO v Jordánsku. Dôvodom je podľa výročnej správy úradu na jednej strane zužovanie humanitárneho priestoru vládami a ozbrojenými skupinami a na druhej strane dôsledok bezpečnostných obmedzení. Týka sa to napríklad vlády na Srí Lanke, ktorá stále viac ukladá obmedzenia na dodávku humanitárnej pomoci. V mnohých konfliktných zónach ako napríklad Konžská demokratická republika, Somálsko a Sudán sú zase humanitárni pracovníci svedkami brutálnych metód vedenia vojny, vrátane útokov na civilistov a využívania sexuálneho násilia ako vojnovej zbrane.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali