Slovenskí branci odpovedajú na Gajdošove obvinenia: Čo robíme my, je v súlade so zákonom. A ako je to s vami, pán minister?

Slovenskí branci odpovedajú na Gajdošove obvinenia: Čo robíme my, je v súlade so zákonom. A ako je to s vami, pán minister?

Bratislava 5. augusta 2018 (HSP/Foto:Facebook-Slovenskí Branci)

 

Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) urobil v piatok tlačové vyhlásenie, v ktorom vyjadril zámer obmedziť aktivity organizácie Slovenskí branci a podobných. Predseda Slovenských brancov Peter Švrček však tvrdí, že jeho organizácia postupuje dôsledne v súlade so zákonom a pýta sa, či je to tak aj v prípade ľudí, ktorí by radi zničili väčšiu slovenskú branno-športovú organizáciu.

Na snímke Peter Švrček

Minister Gajdoš vo svojom tlačovom vyhlásení (Viac o ňom píšeme TU) uviedol, že Slovensko prijme všetky legislatívne a účinné personálne opatrenia vedúce k zamedzeniu aktivít zoskupenia Slovenskí branci a jemu podobných skupín.

Reklama

Gajdoš pripustil aj prepustenie profesionálnych vojakov podieľajúcich sa na aktivitách takýchto skupín. Tie podľa ministra vykonávajú „aktivity, ktoré môžu byť zneužité na nedemokratické účely, či už v prospech jednotlivca alebo úzkej skupiny ľudí, ktorí nekonajú v súlade so zahranično-politickou orientáciou SR, ale v rozpore s bezpečnostnými záujmami našej vlasti.“

Gajdoš tvrdí, že profesionáli zapojení do týchto skupín môžu „zneužívať vedomosti a spôsobilosti, ktoré nabrali počas výcviku v OS SR“, a že „vytváranie zoskupení s vojenskými prvkami, ktoré predstavujú paralelu k regulárnym štátnym bezpečnostným zložkám, akými sú aj OS SR, predstavuje v podmienkach demokratickej spoločnosti významné bezpečnostné riziko“, a preto „realizácia vojenského výcviku musí byť v právnom štáte, ako je SR, plne riadená a koordinovaná kompetentnými štátnymi orgánmi a nie súkromnými osobami či subjektmi s podozrivou minulosťou a kontaktmi“.

Reklama

Kto sú vlastne Slovenskí branci? Na svojej webovej stránke www.slovenski-branci.sk o sebe píšu: „Sme domobrana. V časoch miernych pomáhame, v časoch tažkých bránime. Slovenskí branci sú apolitická, nezisková organizácia, ktorá si kladie za úlohu rozvíjať u mladých ľudí lásku k vlasti, prírode a nášmu kultúrnemu dedičstvu prostredníctvom rôznych dobrovoľných a dobročinných akcií ako sú napríklad eko akcie, pomoc ľuďom pri prírodných katastrofách, branné cvičenia pre deti, a pod. Tiež sa snažíme naučiť a pripraviť mladých ľudí na to, ako riešiť rôzne krízové situácie, ako ochrániť seba, svoju rodinu či blízkych a svoju vlasť. Toto sa snažíme docieliť prostredníctvom branných výcvikov, ktoré pravideľne organizujeme. Na ktorých sa učíme v skratke: prežitie v prírode, prvá pomoc, zdravoveda, vojenská taktika (konvenčný i partizánsky štýl boja), narábanie so zbraňami, boj z blízka, topografia, RCHBO ochrana (radiačná, chemická, biologická ochrana) a mnoho iného.“

Podľa tohto textu teda ide o samé ušľachtilé aktivity, ktoré ničím neohrozujú demokratické zriadenie v tomto štáte, ako hovorí minister Gajdoš. O stanovisko k ministrovým vyhláseniam sme preto požiadali predsedu organizácie Slovenskí branci Petra Švrčeka. Jeho vyjadrenie prinášame v plnom znení:

„Podnet na prešetrenie generálnou prokuratúrou vítam, nakoľko som si istý, že generálna prokuratúra nezistí žiadnu nelegálnu či trestnú činnosť zo strany Slovenských brancov, a teda očakávam plné očistenie nášho mena.

Na druhú stranu, vyhlásenia typu, že úsilím pána ministra Gajdoša dokonca bude pozatvárať ľudí, ktorí cvičia aktivity podobné tým našim, samozrejme tým nepochybne myslel nás, a vyhodiť z armády ľudí, ktorí pomáhajú budovať na Slovensku domobranu – a teda zväčšujú obranyschopnosť územia Slovenskej republiky a jej obyvateľov, čím de facto plnia svoju prísahu nad rámec toho, čo musia robiť – takéto vyhlásenia považujem za nelegálnu činnosť a za veľmi vážny a nebezpečný precedens. Podľa tohto prístupu ľubovoľná organizácia a ľubovoľné osoby, ktoré nevyvíjajú žiadnu nelegálnu činnosť, môžu byť len na základe svojho názoru, presvedčenia či nebodaj iných vlastností, ktoré sa nebudú páčiť či už súčasným alebo budúcim predstaviteľom štátu, likvidovaní.

To, o čom rozpráva pán Gajdoš, je systematická likvidácia. Treba si uvedomiť, že ľudia, ktorým sa vyhráža vyhodením, sú živitelia rodín, ktoré majú svoje hypotéky a povinnosti. Týchto ľudí sa rozhodli páni zhora zlikvidovať a to už sú politické procesy nezlučiteľné s demokratickým zriadením našej republiky. To si o tom myslím.

Reklama

A pikantné na tom je, že sú za tým predstavitelia strany, ktorá má dokonca v programe uvedenú podporu a vytváranie športovo-branných organizácií aj v rukách civilného sektora a podporu obranyschopnosti republiky. A pritom jedinú a najväčšiu branno-športovú organizáciu na Slovensku, ktorú v tejto chvíli predstavujú Slovenskí branci, a ktorá bola ochotná vo všetkých veciach spolupracovať, komunikovať, ktorá nemá žiadnu trestnú, nelegálnu činnosť a nemá ani žiadnu preukázateľnú náväznosť na Ľudovú stranu Naše Slovensko, tak túto domobranu chcú teraz systematicky likvidovať. Čiže okrem iného idú aj proti vlastnému programu…

Treba aj povedať a neustále pripomínať, že argument, ktorým sa títo páni neustále oháňajú, že nejakým spôsobom chceme nahrádzať a suplovať armádu a ozbrojené sily Slovenskej republiky, je totálne smiešny a scestný. Toto nikdy nebol náš cieľ, veď to ani nie je možné: dvesto chlapov nemôže predsa nijako nahrádzať ozbrojené zložky republiky, ktoré sa počítajú rádovo v desaťtisícoch. Je to nerealistická, utopická predstava a podsúvanie verejnosti niečoho takéhoto absurdného je naozaj smiešne.“

Toľko Peter Švrček, predseda organizácie Slovenskí branci.

Ako je to v iných demokratických krajinách? Existujú aj tam organizácie s vojenskou štruktúrou, organizáciou a poslaním? Keď sa pozrieme do zahraničia, zistíme, že v mnohých štátoch existujú nielen vlasteneckí domobranci ozbrojení vzduchovkami, ako u nás, ale dokonca profesionálne a špičkovo vycvičené a vyzbrojené súkromné armády, ktoré sa zúčastňujú takmer všetkých vojenských konfliktov vo svete.

Autor Pavol Kosnáč v obšírnom (a mimochodom, veľmi zaujímavom) článku Moderné dejiny žoldnierskeho remesla (celý článok nájdete TU) na špecializovanom vojenskom portáli armadninoviny.cz píše, že v rôznych krajinách všade po svete existujú od nepamäti neštátne vojenské zložky, žoldnierov spomínajú už staroegyptské záznamy z bitky pri Kadéši.

Reklama

„Doba žoldnierov sa po epizóde mierneho útlmu počas obdobia národných štátov, keď bolo legitímne použitie sily rezervované pre národné ozbrojené zložky, vracia,“ píše Kosnáč. „Private Military and Security Companies (PMSC) rastú ako huby po daždi. Počet žoldnierov, ktorí ešte pred 30 rokmi tvorili asi percento nasadeného personálu v konfliktoch po celom svete dnes stúpa nad 10 percent. V niektorých intervaloch počas konfliktu v Iraku dokonca tvorili dve tretiny síl, ktoré malo k dispozícii spojenecké velenie.“

„Väčšina žoldnierov sa regrutuje z radov bývalých príslušníkov bojových zložiek,“ uvádza ďalej Kosnáč. „Pokiaľ človek má ambíciu stať sa žoldnierom a nemá skúsenosti z ozbrojených zložiek, môže sa mu to podariť. Jeho podmienky sú ale veľmi sťažené a výcviky v súkromných výcvikových agentúrach nie sú zrovna lacné. Kto na to má, alebo si je ochotný požičať, môže začať trénovať. Aj na Slovensku je niekoľko výcvikových agentúr, hoci tie sa zameriavajú skôr na výcvik osobných strážcov než žoldnierov (jedná sa o dve značne odlišné množiny zručností). Ale ponúka sa aj balíček ,kontraktor‘.“

Kosnáč ďalej uvádza, že dnes už najčastejším zamestnávateľom PMSC nie sú korporácie, ale vlády viac ako 50 krajín sveta, v posledných rokoch predovšetkým Spojené štáty americké.

Tak si položme otázku: čo sú proti týmto smrteľne nebezpečným súkromným militaristickým šialencom naši slovenskí vlasteneckí domobranci ozbrojení vzduchovkami? Prečo zrazu tak vadia ministrovi nominovanému stranou, ktorá má dokonca v názve uvedené, že je slovenská a navyše ešte aj národná? Prečo vo svete, kde sa právomoci štátov čoraz viac zmenšujú a odovzdávajú rôznym mimovládnym organizáciám, súkromným školám, súkromným poisťovniam a iným súkromným inštitúciám, vrátane súkromných armád, môže niekomu vadiť dvesto mladých mužov bez skutočných zbraní, ktorí chcú len pomáhať a trénovať, a takto zväčšovať obranyschopnosť krajiny a obyvateľstva?

Alebo azda toto je ten pravý dôvod – že niekomu vadí, ak bude obyvateľstvo obranyschopné? Niekomu, kto sa bojí, že jedného dňa by diaľkové ovládanie krajiny cez kompradorov a iných korupčníkov a janičiarov mohlo zlyhať a ľudia by mohli nebodaj vziať vládu svojej krajiny do vlastných rúk?

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali