ŠKOLSTVO: Študenti dosiahli zníženie odvodov za prácu na dohodu

ŠKOLSTVO: Študenti dosiahli zníženie odvodov za prácu na dohodu

Bratislava 23. októbra (TASR) – Študentská rada vysokých škôl (ŠR VŠ) SR na dnešnej večernej diskusii informovala o aktuálnej zmene odvodových pravidiel v prípade práce na dohodu u študentov, ktorá je súčasťou novely zákona o sociálnom poistení. V Aule Aurela Stodolu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave sa hovorilo aj o stave vysokého školstva na Slovensku.

Člen rady Peter Pištek asi sto prítomných študentov oboznámil s postupom rokovania zástupcov ŠR VŠ s kompetentnými predstaviteľmi štátu pre zlepšenie ich podmienok v odvodoch za prácu na dohodu. Tie majú platiť od 1. januára 2013 pre všetkých rovnako vo výške 45,6 percenta, s čím študenti neboli spokojní a začali pripravovať protest na 23. októbra. V priebehu niekoľkých dni intenzívneho rokovania došlo ku kompromisu s Ministerstvom práce sociálnych vecí a rodiny. Výsledkom je, že študent neplatí odvody do sumy 155,28 eura mesačne. Nad tento zárobok platí z rozdielnej čiastky odvody 29,8 % s tým, že sedem % hradí študent a zvyšok zamestnávateľ. Táto výhoda platí iba na jednu dohodu.

"Dosiahli sme výnimku oproti iným zamestnancom na dohodu a máme zhruba o 20 % menšie odvody ako ostatní. Dostaneme aj 1 euro príspevok na stravu. Odsúhlasili sme to tesným výsledkom na našom víkendovom valnom zhromaždení. Teraz sa podpíše memorandum a o pol roka sa to prehodnotí. Pritom suma 155,28 sa bude zvyšovať o rast miezd," konštatoval Pištek.

Podľa prísľubu ministra rezortu práce Jána Richtera táto výnimka by mala tiež platiť od začiatku budúceho roka. Pištek pripomenul, že v poradných orgánoch ministerstiev práce a školstva budú mať študenti svojich zástupcov. Dosiahnutý kompromis bol dôvodom, že ŠR VŠ upustila od protestu a namiesto neho organizovala diskusiu. Niektorí študenti v aule mali voči tomu výhrady, odpoveďou im bolo zdôvodnenie, že za niekoľko dni sa nedá seriózny protest zorganizovať. Iní prítomní hovorili o vysokej nezamestnanosti absolventov i úniku za prácou do zahraničia, o potrebe užšej komunikácii s ministerstvami i veľkými zamestnávateľmi, o veľkom počte prijatých študentov kvôli prideleniu financií a iných problémoch.

Reklama

Aj keď teraz dosiahli študenti kompromisnú dohodu k novele zákona o sociálnom poistení môžu k nej dávať pripomienky. Podobne aj ku kvalite a stavu vysokých škôl. "Celý budúci rok sa bude diskutovať o našom vysokom školstve. Potom bude nasledovať nový zákon," dodal Pištek.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali