Sebadeštrukčná zahraničná politika Washingtonu

Sebadeštrukčná zahraničná politika Washingtonu

Washington 7. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Alex Brandon, Twitter, TASR/AP-Maya Alleruzzo))

 

Boj na viacerých frontoch sa ukazuje ako zložitý, keďže USA, ktoré sa sústredia na Ukrajinu, sú oslabené na Blízkom východe a vo východnej Ázii, píše Stephen Bryen pre Asia Times

Streľba v USA
Na snímke americký prezident Joe Biden

Keby som bol výrobcom lopát, mohol by som vo Washingtone zarobiť veľa peňazí, pretože washingtonskí politici kopú Spojeným štátom čoraz hlbšie diery.

Reklama

Washington nie je sám: Bidenovi ľudia dostávajú “pomoc” od Európanov a Japonska. Ale ako dlho to bude trvať a v každom prípade, akú to má cenu?

Každý, kto vie čítať, si už musí uvedomiť, že najlepším scenárom pre Ukrajinu je patová situácia, ale pravdepodobnejšie je, že kyjevský režim sa zrúti. Existuje veľa alternatívnych scenárov, ale ak vychádzame len z čísel, pre Kyjev nemá veľký zmysel pokračovať v hre na existenčnú ruletu.

Reklama

Je pravda, že vojna spôsobuje Rusku veľký psychologický stres. Ale objavenie sa Valerija Gerasimova, náčelníka generálneho štábu ruskej armády, ktorý je fyzicky prítomný pri vedení bojov v Záporožskej oblasti, kde sa mohla začať časť ukrajinskej ofenzívy, naznačuje, že Rusi zvyšujú svoje úsilie nielen o zablokovanie ofenzívy, ale aj o začatie vlastnej.

Vladimír Putin musí stále riešiť mnoho operačných problémov na vojnovom fronte a niektoré aj doma: ale to robili aj Washington, Lincoln, Roosevelt, Truman a Eisenhower.

Tým nechcem povedať, že vojny, ktorým títo americkí prezidenti predsedali, sú z operačného, politického alebo morálneho hľadiska porovnateľné s vojnou na Ukrajine. Hovorí len o tom, že vojny spôsobujú zmätok a politické problémy.

Ukrajina je zručnejšia v psychologickej vojne ako Rusi (pozri napríklad posledné ukrajinské falošné vysielanie o Putinovi), a to tiež spôsobuje ťažkosti.

Ale asi najväčším problémom Ruska je Jevgenij Prigožin, šéf “súkromnej” skupiny Wagner. Z Prigožina sa stal nekontrolovateľný tvorca problémov, ktorý škodí Putinovi rovnako, ako Prigožin škodí ruskej armáde.

Reklama
Prigožin
Na snímke šéf Wagnerovcov Jevgenij Prigožin

Je samozrejmé, že Putin to musí pochopiť a bude musieť konať. Ak bude Putin sedieť so založenými rukami, prehrá a určite to musí pochopiť.

Chýbajúcou zložkou, pokiaľ viem, je to, že vedenie ruskej armády (nie Šojgu, minister obrany, ktorý je v skutočnosti nehrá žiadnu úlohu) musí svoje sťažnosti predniesť priamo Putinovi. To bude na Gerasimovovi a pravdepodobne čaká na výsledok v Záporoží.

Za predpokladu, že Rusi napriek ťažkostiam zostanú vo vojne a vyvinú veľké úsilie, Ukrajina zaplatí obrovskú cenu v podobe materiálu a ľudských zdrojov.

V posledných operáciách, ktoré sa tiahnu pozdĺž celého východného frontu až po Záporožie, dosahujú Ukrajinci minimálne zisky za vysokú cenu. Útočia vo viacerých sektoroch naraz, ale zatiaľ nezískavajú veľa, čo by sa dalo považovať za strategické.

Dve najlepšie snahy boli protiofenzíva na bokoch Bachmutu, zameraná na Soledar, a útok smerom na Záporožie – zatiaľ zahŕňajúci tri osady, ktoré sa Ukrajincom možno podarí na krátky čas udržať.

Reklama

Prinajmenšom v Záporoží Ukrajinci využívajú dve záložné brigády, 23. mechanizovanú a 31. mechanizovanú. Tieto brigády boli postavené do zálohy len vo februári tohto roku, ale podporujú ich početné jednotky preverené v boji. Existujú správy, že v osade Novodoneck Ukrajinci použili bojové vozidlá Bradley a ďalšiu západnú techniku pravdepodobne vrátane tankov Leopard.

V týchto bojoch Ukrajinci doteraz stratili 17 obrnených transportérov, 11 bojových vozidiel pechoty a deväť tankov. Podľa Rusov tiež stratili 900 mužov. Ak sa k tomu pripočítajú ďalšie boje na východe Ukrajiny, straty ukrajinskej živej sily 4. a 5. júna predstavujú 2 000 zabitých, zranených alebo nezvestných vojakov.

Podľa správ z pondelka 17:00 amerického východného času dosiahli Ukrajinci významné úspechy a možno aspoň nateraz dobyli Novodoneck. Z Odesy priviezli 37. námornú brigádu, ktorá má údajne britské tanky Challenger aj tanky Leopard nemeckej výroby. Pravdepodobne zajtra uvidíme ruskú odpoveď, hoci sa zdá, že Rusi pri odpovedi na tieto nájazdy čakajú, kým Ukrajinci nasadia do boja viac síl. Potom predpokladám, že uvidíme viac ruského delostrelectva a letectva, ktoré zatiaľ chýbajú.

23. a 31. mechanizovaná brigáda nemajú západnú techniku, čo znamená, že do bojov boli vrhnuté iné, skúsenejšie jednotky.

Rusi zostavili v Záporoží dômyselnú obranu. tiahnucu sa až do oblasti Chersonu. To možno interpretovať tak, že Rusi nemajú v úmysle prejsť do ofenzívy v týchto oblastiach, ale skôr majú v úmysle blokovať Ukrajincov a vynútiť si od nich veľmi vysoké náklady na techniku, vojnové zásoby a ľudské sily.

Zdá sa teda, že ak sa Rusi rozhodnú začať vlastnú útočnú operáciu, bude to inde, pravdepodobne z Donecka alebo Luhanska smerom k rieke Dneper. Ak by ruská armáda postupovala týmto smerom, mohla by odrezať komunikácie a zásobovacie trasy Ukrajiny k jej zoskupeným silám na východe a južným smerom a dokonca ohroziť Kyjev, ak by cestou vyhrala niekoľko bitiek.

 

USA oslabili vo zvyšku sveta

Bez ohľadu na to, čo Zelenskyj chce, ochromil bojovú schopnosť USA vo zvyšku sveta. To je už jasné na Blízkom východe, kde lopaty, čiastočne z ideologických dôvodov, stratili svoje postavenie v Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch. SAE pozastavili svoju účasť v námorných silách pod vedením USA v Perzskom zálive. Saudi sa rozhodli opäť znížiť ťažbu ropy, čím si vynútili zvýšenie cien ropy, čím spochybnili Bidena, ktorý požadoval nižšie ceny.

Lopatkári zatiaľ vedú “tajné” rokovania s Iránom (na úkor všetkých regionálnych spojencov a priateľov USA) a snažia sa čeliť iniciatívam Číňanov a Rusov. Iránci budú od Washingtonu prijímať bezplatné almužny vrátane 9 miliárd dolárov zmrazených iránskych finančných prostriedkov v juhokórejských bankách.

Svoje jadrové plány samozrejme nezmenia, ale Washington chce falošnú dohodu, aby mohol mať s Iránom “strategické” vzťahy, o ktorých každý, kto má zdravý rozum, vie, že sú bezcenné, keď máte do činenia s náboženskými fanatikmi.

Reklama

Izrael organizuje vlastný prístup k rastúcim hrozbám zo strany Iránu. Existujúci izraelský vzorec, maximálna domáca obrana, už nebude mať u izraelskej verejnosti dlhšie úspech. Rakiet je príliš veľa a ohrozené sú veľké mestské oblasti. Buď Izrael priamo zaútočí na Irán, čo je reálna možnosť, alebo sa bude snažiť zatlačiť iránsky vplyv späť do susedstva: Gaza, Sýria alebo južný Libanon. To znamená operáciu “topánky na zemi”, čo sme od Izraela nevideli už mnoho rokov.

Kľúčovým záverom je, že USA stratili veľkú časť svojho vplyvu na Blízkom východe a ich nešikovná a na zánik odsúdená snaha upokojiť Irán hovorí všetkým v regióne, že skutočným porazeným je Washington.

Podobne je to aj v Tichomorí, najmä v blízkosti Taiwanu.

Čínska vojnová loď LY-132, rýchla korveta postavená v roku 2016 a pravdepodobne pomenovaná Xuancheng, loď triedy Typ 056 Jiangdao, predbehla USS Chung-Hoon, raketový torpédoborec triedy Arleigh Burke v Taiwanskom prielive. (Pre zaujímavosť, Gordon Paiʻea Chung-Hoon bol počas druhej svetovej vojny admirálom amerického námorníctva. Bol prvým ázijským americkým vlajkovým dôstojníkom a torpédoborec je pomenovaný po ňom.)

Chung-Hoon bol na misii “slobodnej plavby”, keď ho Xuancheng predbehol na ľavoboku a potom vbehol pred americký torpédoborec na vzdialenosť 150 metrov. V hmlistom, zamračenom počasí bol Chung-Hoon nútený vykonať úhybný manéver, aby sa vyhol zrážke.

Reklama

Čo je však dôležitejšie, Číňania oznámili, že odmietajú legálnosť cvičení “slobody plavby” v Taiwanskom prielive a inde v Juhočínskom mori, pričom tieto cvičenia považujú za provokáciu. Hoci USA zatiaľ zotrvávajú na svojom stanovisku k uskutočňovaniu takýchto operácií, ešte sa uvidí, čo urobí Bidenova administratíva ďalej. Tipuje sa, že operácie na podporu slobody plavby sa ešte nejaký čas neuskutočnia, možno aj dlhšie.

Samozrejme, ministerstvo obrany vrátane ministra obrany Lloyda Austina chce v týchto operáciách pokračovať, ale Bidenova administratíva sa prikláňa na stranu Číny a vysiela do Pekingu najrôznejšie delegácie na vysokej úrovni. Taiwan a americké námorníctvo sa v tomto kontexte nezhodujú s politikou Bidenovej administratívy.

Minister obrany USA Lloyd Austin na návšteve Izraela
Na snímke americký minister obrany Lloyd Austin

Čína je v ekonomickom chaose a mnohé zahraničné spoločnosti sa sťahujú, odkiaľ môžu. Dokonca aj taká významná spoločnosť ako Foxconn, ktorá vyrába iPhony a iné spotrebné výrobky a zamestnáva takmer milión Číňanov, začína presúvať niektoré svoje prevádzky a zameriava sa na Indiu. Spoločnosť Foxconn vlastní Hon Hai Precision Group, najväčší svetový výrobca elektroniky. Je to taiwanská spoločnosť s tržbami vo výške približne 215 miliárd USD.

Bolo by logické, keby sa Washington stiahol a nepodporoval oživenie a rast Číny. Bidenova administratíva sa však uberá opačným smerom.

Washington zaostáva aj v podpore Taiwanu a na úkor Taiwanu posúva životne dôležitý vojenský materiál na Ukrajinu. Niektoré oneskorenia – napríklad to, ktoré sa týka zbraňového systému HIMARS – sú spôsobené priamo vojnou na Ukrajine. Iné sú problémami domácej výroby v USA vrátane ťažkostí s dodávateľskými reťazcami a nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov v amerických obranných spoločnostiach.

Reklama

Niektoré oneskorenia, najmä v prípade F-16, však vyvolávajú vážne otázky, ktoré zostávajú nezodpovedané. Bidenova administratíva tvrdí, že pracuje na odstránení problému, ale dôkazom bude, ak budú F-16 dodané čoskoro. To však nie je pravdepodobné. Podľa spoločnosti Lockheed a správ z Taiwanu nie je problém vo výrobe, ale v softvéri.

To je neuveriteľne zvláštne, pretože tento typ F-16 je rovnaký, aký si objednal Bahrajn, a prvá F-16V už bola tejto krajine dodaná. Oneskorenia vyzerajú skôr ako politicky vyrobený neporiadok než ako problém s montážnou linkou alebo kódovaním.

Dá sa predpokladať, že Čína je rada, že Taiwan v dohľadnom čase nedostane svoje nové lietadlá F-16V. Je to ďalšia Bidenova operácia s lopatou?

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali