SaS víta rozhodnutie vlády poslať na Ukrajinu stíhačky MiG-29

SaS víta rozhodnutie vlády poslať na Ukrajinu stíhačky MiG-29

Bratislava 17. marca 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

Aktualizované 17. marca 2023 o 13:43

Strana SaS víta rozhodnutie vlády poslať na Ukrajinu stíhačky MiG-29. Ukrajina sa podľa predsedu parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraja Krúpu (SaS) bráni a jej obrana musí byť najvyššou hodnotou aj pre Slovensko

Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

“Migy oveľa lepšie poslúžia Ukrajincom. U nás predstavujú len kopu šrotu a sú odstavené. Pri ochrane vzdušného priestoru s nimi už nepočítame a ak by nebola vojna na Ukrajine, platili by sme za ich likvidáciu,” vyhlásil Krúpa s tým, že Slovensko teraz za ne dostane kompenzáciu.

Reklama

Rozhodnutie vlády vníma preto ako správne. Slovenská republika podľa šéfa parlamentného brannobezpečnostného výboru jasne ukazuje, na ktorej strane stojí.

“Je to v súlade s ústavou, kompenzácie budú finančného aj nefinančného charakteru,” vyhlásil Krúpa. Ozbrojené sily (OS) SR zároveň podľa jeho slov získajú nové spôsobilosti. Považuje to za veľkú výhodu.

Reklama

Krúpa si nemyslí, že by posielanie stíhačiek na Ukrajinu znamenalo zatiahnutie Slovenska do vojny. Podotkol, že viac ako 60 krajín sveta posiela okrem humanitárnej pomoci Ukrajine aj vojenskú a nie sú vo vojne s Ruskom. “Nikto sa neteší, že máme vojnu blízko slovenských hraníc. Robíme všetko pre to, aby vojna ostala čo najďalej od našich hraníc,” deklaroval s tým, že aj darovanie stíhačiek má k tomu prispieť.
Predseda SaS Richard Sulík skonštatoval, že cirkus okolo darovania stíhačiek bol zbytočný. Zopakoval, že Ukrajina má podmienky na ich servis a pilotovanie, preto jej lepšie poslúžia. Verí, že riešenie vlády je ústavne čisté. Právnu analýzu vlády nevidel. Možno by bolo podľa neho dobré, keby sa zverejnila.

 

Za ľudí víta rozhodnutie o dodaní stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu

Za ľudí víta rozhodnutie o dodaní stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Ubránenie Ukrajiny pred ruskou agresiou je podľa nej v národnom záujme Slovenska. Uviedla to predsedníčka strany a dočasne poverená ministerka investícií Veronika Remišová na sociálnej sieti.

“Je naším životným záujmom, aby sa Ukrajina ubránila ruskej agresii a mali sme za suseda normálne fungujúcu krajinu. Preto sme sa rozhodli poskytnúť v súlade s Ústavou a poverením od prezidentky naše lietadlá MiG-29, ktoré môžu pomôcť zachrániť tisíce životov na Ukrajine,” skonštatovala.

Tvrdí, že MiG-29 sú vyradené a slovenskej armáde sú už nanič. “Vláda Smeru rozhodla o ukončení výcviku pilotov a vláda Petra Pellegriniho zároveň objednala americké stíhačky za dve miliardy eur,” povedala.

Reklama

Poukázala, že Slovensko dostane za stíhačky od spojencov protihodnotu v stovkách miliónov eur. “Slovensko získa prostriedky v oveľa vyššej hodnote na nákup modernej techniky na zvýšenie obranyschopnosti našej vlasti a zároveň pomáhame susedom pri obrane pred agresiou brániť svoju slobodu a životy civilného obyvateľstva,” povedala.

Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga označil rozhodnutie o darovaní stíhačiek za správne. “Sú momenty, keď je potrebné robiť rozhodnutia, ktoré síce nie sú populárne, ale sú správne a majú zásadný vplyv na zachovanie demokracie a slobody v Európe,” dodal.

Dočasne poverená vláda v piatok rozhodla o poslaní stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub na Ukrajinu.

 

Hlas: Vláda nemala na rozhodnutie o darovaní stíhačiek MiG-29 žiadnu právomoc

Mimoparlamentný Hlas-SD nesúhlasí s rozhodnutím dočasne poverenej vlády o dodaní stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Kabinet na to podľa neho nemal žiadnu právomoc a za svoj krok nesie plnú zodpovednosť. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Reklama

“Rozhodnutie o darovaní stíhačiek MiG-29 štátu vo vojnovom konflikte je zásadnou otázkou zahraničnej politiky. Na takéto rozhodnutie preto odvolaná vláda nemá žiadnu právomoc a za svoj krok nesie plnú zodpovednosť. Jediným orgánom, ktorý môže raz a navždy rozhodnúť, či odvolaná vláda má alebo nemá právo rozhodnúť o takejto otázke, je však Ústavný súd,” uviedla strana v stanovisku.

Pripomenula, že si určila jasné podmienky, za ktorých je ochotná o pomoci Ukrajine rokovať. “Jednou z nich bolo ústavne čisté riešenie dodávky vojenského materiálu a táto požiadavka z pohľadu Hlasu splnená nebola. Hlas preto v žiadnom prípade nemôže súhlasiť s krokom, pre ktorý sa dnes Hegerova vláda rozhodla,” uviedla strana.

Hlas skritizoval, že dočasne poverený premiér Eduard Heger a dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď z témy vyrobili zásadný spoločenský konflikt. “Nedokázali verejnosť presvedčiť o potrebe svojich krokov, práve naopak – čoraz väčším zmätkom dosiahli, že ľudia na Slovensku im nerozumejú, obávajú sa o svoju bezpečnosť a tvoria si o konflikte za našimi hranicami svoj vlastný názor,” dodal.

 

SNS nesúhlasí s rozhodnutím vlády poslať MiG-29 na Ukrajinu

Mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS) nesúhlasí s rozhodnutím o dodaní stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Posielať zbrane na územie, kde prebieha konflikt, je podľa nej cynické a nezodpovedné. Uviedol to jej predseda Andrej Danko na sociálnej sieti.

“Východné štáty nás využívajú, aby sme priliali olej do ohňa. Ak tam bude konflikt, tak to Západu vyhovuje. Budeme musieť kúpiť nové zbraňové systémy od Západu,” skonštatoval. Danko zároveň skritizoval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, že nevymenovala úradnícku vládu.

Dočasne poverená vláda v piatok rozhodla o poslaní stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Kub na Ukrajinu.

 

Dzurinda víta rozhodnutie vlády poslať stíhačky na Ukrajinu

Expremiér a zakladateľ vznikajúcej strany Modrí – Európske Slovensko Mikuláš Dzurinda víta rozhodnutie vlády SR poslať na Ukrajinu stíhačky MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Povedal to v reakcii pre TASR s tým, že Slovensko vo vojne Ruska proti Ukrajine stojí na správnej strane.

V otázke, či odvolaný kabinet mohol o takejto zásadnej otázke rozhodnúť, má Dzurinda jasno, keďže súhlasí s myšlienkou “morálka je nad právo”. “Tu sa pácha genocída na Ukrajine. V tomto zmysle to mám čierno-bielo jasné. Nech sa ústavní právnici sporia a vysvetľujú, ale morálne a politicky sa vláda rozhodla správne,” vyhlásil pre TASR Dzurinda.

Reklama

Zdôrazňuje, že na Ukrajine sa agresor snaží odkrojiť kus role svojmu susedovi. “A to je neprípustné aj v Michalovciach, aj na Kysuciach, aj na Orave. To nejde. Takto sa žiť nedá, keď si budeme ukrajovať, silnejší tomu slabšiemu, kus role. Preto sa Slovensko postavilo voči svojmu susedovi principiálne správne. Môžeme len privítať rozhodnutie vlády pomôcť Ukrajine tam, kde to ona potrebuje, a kde jej pomôcť môžeme,” doplnil Dzurinda.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera rozhodla o poslaní stíhačiek a časti systému protivzdušnej obrany Kub na piatkovom online rokovaní. O darovaní techniky rozhodol podľa Hegera kabinet v súlade s Ústavou SR. Ako uviedol, vláda má kompetenciu rozhodovať o medzinárodných dohodách. Zdôraznil, že technika je určená na ochranu civilistov. Odmieta tvrdenia, že sa týmto krokom Slovensko zaťahuje do vojny.

Ešte vo februári ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Heger vtedy povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.

 

Prezidentka rešpektuje rozhodnutie vlády poslať stíhačky na Ukrajinu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie dočasne poverenej vlády poslať stíhačky MiG-29 na Ukrajinu. Spôsob prevodu, a to medzivládnou dohodou, považuje za dostatočný, no vhodnejšie by podľa nej bolo aj uznesenie parlamentu. Stanovisko hlavy štátu TASR poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

Reklama

“Premiéra Hegera som vopred informovala, že v súčasnej situácii by bolo vhodnejšie mať k rozhodnutiu o stíhačkách aj uznesenie parlamentu. Za dostatočnú a legitímnu bázu pre prevod stíhačiek však považujem aj spôsob, ku ktorému vláda pristúpila, a teda uzavretie zmluvy medzi vládami Slovenskej republiky a Ukrajiny,” skonštatovala.

Uzavretie medzivládnej dohody je podľa nej legitímnou cestou. “Ide o krok v súlade s medzinárodným právom a je aj v bezpečnostnom záujme Slovenska, ktorým je dosiahnutie spravodlivého mieru na Ukrajine a konsolidácia bezpečnostnej situácie na celom našom kontinente,” vyhlásila.

Čaputová skonštatovala, že Slovensko darovaním stíhačiek nateraz vyčerpalo vojenskú pomoc, ktorú bolo schopné Ukrajine poskytnúť. Poukázala tiež, že vláda oznámila zámer darovania stíhačiek a až následne hľadala spôsob, či a ako je možné to urobiť, čo podľa nej nebolo najvhodnejšie.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera na piatkovom online rokovaní rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Heger deklaroval, že medzinárodná dohoda bola schválená vládou jednohlasne a v súlade s Ústavou SR.

 

Reklama

ĽSNS podá trestné oznámenie na členov vlády, ktorí hlasovali za darovanie migov

Strana ĽSNS podá na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na všetkých členov vlády, ktorí hlasovali za darovanie stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR Rastislav Schlosár (ĽSNS). Strana v tejto súvislosti hovorí o zneužití moci verejného činiteľa a zrade Slovenska.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera podľa Schlosára nemala kompetenciu rozhodovať o takejto otázke. “Celkom úmyselne prekročila svoju právomoc a tým spáchala trestný čin zneužívania moci verejného činiteľa,” skonštatoval. Tvrdí, že vláda ohrozuje obranyschopnosť Slovenska a zaťahuje ho do vojny s Ruskom.

Dočasne poverená vláda v piatok rozhodla o poslaní stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Kub na Ukrajinu.

 

Šipoš: Riešenie darovania stíhačiek MiG-29 Ukrajine je ústavne čisté

Riešenie darovania stíhačiek MiG-29 Ukrajine je ústavne čisté, potvrdzujú to názory viacerých právnikov. Vyhlásil to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Poznamenal, že kompetenciu rozhodnúť si mohla zobrať aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, aktuálne riešenie je však podľa neho v poriadku.

“Podľa našich analýz a našich právnikov je toto riešenie, s ktorým prišla vláda, ústavne čisté. Overovali sme si to z viacerých zdrojov,” uviedol. Vysvetlil, že keď sa darovanie riešilo prvý raz, vláda na to chcela využiť iný mechanizmus a kompenzácia za odovzdanie strojov bola len 150 miliónov eur. Podotkol, že aktuálne vláda našla právne čisté riešenie a kompenzácia je 900 miliónov eur.

Čo sa týka kritiky opozičného Smeru-SD a avizovaných možných právnych krokov, podľa Šipoša strana od začiatku podporuje šéfa Kremľa Vladimira Putina aj agresiu na Ukrajine. Deklaroval, že koalícia chcela darovanie stíhačiek vyriešiť ústavne tak, aby do budúcna nikto nikoho za rozhodnutie nemohol “poťahovať”. Pritom sa podľa jeho slov snažili urobiť všetko pre pomoc Ukrajine aj preto, aby z toho slovenská strana niečo mala.

Reklama

Hnutie OĽANO dodalo, že nesúhlasilo s “pôvodne navrhnutým neústavným spôsobom, skrývaním sa za parlament a malou výškou kompenzácie cca 150 až 180 miliónov eur”. Podotklo, že vo finále by bez súhlasu prezidentky k odovzdaniu migov neprišlo. “Vopred bola informovaná,” uviedlo hnutie s tým, že ak by chcela, mohla odovzdaniu stíhačiek zabrániť tým, že “by odobrala kompetenciu vláde na uzatvorenie medzinárodnej zmluvy”.

 

Smer-SD avizuje pre rozhodnutie vlády o stíhačkách trestné oznámenie

Opozičná strana Smer-SD avizuje trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR pre zneužitie právomoci verejného činiteľa v súvislosti s rozhodnutím dočasne poverenej vlády poskytnúť stíhačky MiG-29 Ukrajine. Obráti sa aj na predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina), aby preveril, či vláda neobišla právomoci NR SR, keďže medzivládnu dohodu s Ukrajinou považuje strana za dohodu vojenskej povahy. Ako poukázal líder strany Robert Fico na tlačovej konferencii, takéto zmluvy si vyžadujú súhlas parlamentu a ratifikáciu prezidentky.

“Nikto neukázal žiadnu právnu analýzu, na základe ktorej sa vláda rozhodla konať. Naďalej sme presvedčení, že vláda a prezidentka konajú protiústavne,” vyhlásil Fico. Vládny kabinet aj prezidentka Zuzana Čaputová sa podľa neho dopustili trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Trvá na tom, že darovanie vojenskej techniky je zásadnou otázkou zahraničnej politiky a nemôže o ňom rozhodovať dočasne poverený kabinet.

Darovanie stíhačiek hodnotí Fico ako zbytočné politické gesto. Päť bojových lietadiel schopných letu podľa poslanca nezmení nič na priebehu vojny. Krok hodnotí ako akt otvoreného nepriateľstva voči Ruskej federácii. Pýta sa, čo viedlo vládu a prezidentku k tomu, aby s poskytnutím techniky súhlasili. Slovensko sa podľa neho zaťahuje do vojnového konfliktu. Strana naďalej odmieta akúkoľvek vojenskú pomoc Ukrajine. Je otvorená humanitárnej pomoci, pomoci pri rekonštrukcii krajiny či ľuďom utekajúcim pred konfliktom.

Predseda Národnej rady SR bol podľa hovorkyne parlamentu Michaely Jurcovej vládou informovaný, že klasifikáciu medzinárodných zmlúv určuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. “MZVEZ v súvislosti so spomínaným rozhodnutím vlády doručilo vláde oficiálny dokument, v ktorom potvrdzuje, že nejde o zmluvu vojenskej povahy, a preto parlament nemá v tejto veci o čom rozhodovať,” uviedla hovorkyňa v reakcii pre TASR.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera na piatkovom online rokovaní rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Heger deklaroval, že medzinárodná dohoda bola schválená vládou jednohlasne a v súlade s Ústavou SR. Zdôraznil, že technika je určená na ochranu civilistov. Odmieta tvrdenia, že sa týmto krokom Slovensko zaťahuje do vojny.

Reklama

 

PS: Postúpenie Mig-29 na Ukrajinu je správne a v bezpečnostnom záujme Slovenska

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) považuje postúpenie stíhačiek Mig-29 na Ukrajinu za správne a v bezpečnostnom záujme Slovenska. Pripomína, že na takýto krok vyzvalo už minulý rok. Piatkové rozhodnutie vlády podporuje.

“Migy konečne môžu splniť jednu poslednú, pre bezpečnosť Slovenska veľmi dôležitú úlohu. Ruské sily chceme udržať čo najďalej od našich hraníc a vyslaním stíhačiek neoslabujeme ani našu obranyschopnosť,” konštatuje predseda PS Michal Šimečka s tým, že vzdušný priestor Slovenska chránia jeho spojenci.

Podpredseda PS Tomáš Valášek poukazuje, že slovenské stíhačky poslúžia Ukrajine najmä na zničenie rakiet s plochou dráhou letu. “Rusko je odhodlané si Ukrajinu buď podmaniť, alebo ju zničiť, a nepodarí sa mu to len vtedy, ak jej budeme naďalej pomáhať. Finančne, ale aj vojensky,” podotýka Valášek. Za “barbarstvo” označuje devastovanie elektrární a rozvodov tepla na Ukrajine zo strany Ruska.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera na piatkovom online rokovaní rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Heger deklaroval, že medzinárodná dohoda bola schválená vládou jednohlasne a v súlade s Ústavou SR.

 

Reakcia REPUBLIKY na rozhodnutie vlády ohľadne Migov

Dnešné rozhodnutie vlády odoslať naše Migy na Ukrajinu je obyčajná zrada! Zaťahovanie Slovenska do vojny, mimoriadne vážne ohrozenie našej bezpečnosti a obranyschopnosti, prelomenie  a pošliapanie Ústavy. Jednoducho vo všetkých ohľadoch absolútne chrapúnstvo!

Reklama

Amerika nechce byť priamo zatiahnutá do konfliktu tak to robí cez nastrčených užitočných idiotov. Tu vidíte, akú politiku chcú robiť Heger s Naďom do septembra, a akú by chceli robiť aj po septembri. Nerešpektujú nič a nikoho! Obišli parlament, obišli diskusiu, obišli právnikov. Naď povedal, že nechce zverejniť právnu analýzu, ktorá im darovania Migov umožňuje. Samozrejme, lebo žiadnu takú analýzu nemajú! Vedia, že ako odvolaná vláda nemajú žiadnu oporu v Ústave. Desí ma, ako sa prezidentka Čaputová tomuto všetkému len prizerá.

My sa však tejto zrade Slovenska len tak nečinne prizerať nechceme. Preto vyzývame kolegov z opozície, najmä zo Smeru, aby sme sa obrátili na Ústavný súd so žiadosťou o predbežné opatrenie a zastavenie odovzdania Migov, kým o tom riadne nerozhodne Ústavný súd.  Hnutie REPUBLIKA na to zatiaľ v NR SR dostatok poslancov žiaľ nemá, inak by sme to urobili už dávno. Čaputová to na Ústavný súd nedá, a vláda už vôbec nie.

Taktiež verejne prehlasujeme, že ak bude hnutie REPUBLIKA v budúcej vláde, tak presadíme zriadenie vyšetrovacej komisie, ktorá túto zradu Hegerovej vlády prešetrí. Tak ako sa teraz v Bruseli prešetruje nákup vakcín. Nenecháme to tak. Po septembri všetky tieto zrady skončia!

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

09:59

Rusko bolo aj v apríli najväčším dodávateľom ropy do Číny, keď objem dodávok zvýšilo medziročne takmer o tretinu. Prvú pozíciu najväčších dodávateľov tejto suroviny do najväčšej ázijskej ekonomiky si tak udržalo už 12. mesiac po sebe.

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

07:28

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní “mieru a stability v Taiwanskom prielive”.

07:20

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

07:10

Laj Čching-te zložil v pondelok počas inaugurácie v Taipei prezidentský sľub pred tisíckami hostí a ujal sa tak svojho prvého funkčného obdobia, počas ktorého sa očakáva pokračovanie taiwanskej nezávislosti od Číny a posilnenie obrany voči Pekingu.

07:00

KĽDR ostro odsúdila nedávny americký tzv. podkritický jadrový test v Nevade a v pondelok avizovala “silnú odstrašujúcu akciu” proti americkej “jadrovej hrozbe”. Informovala agentúra Jonhap.

06:47

Iránska vláda zvolala v nedeľu v neskorých večerných hodinách mimoriadne zasadanie pre pád vrtuľníku, v ktorom sa nachádzal iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Schôdzu viedol prvý viceprezident Mohammad Mochber, ktorý inicioval ďalšie opatrenia pre zintenzívnenie pátrania.

06:30

Ďžihádistická skupina Islamský štát (IS) sa v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za piatkový útok v obľúbenej turistickej destinácii Bámján v Afganistane, pri ktorom zahynuli traja občania Španielska a traja obyvatelia Afganistanu. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Včera 20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali