Ruské ministerstvo obrany obvinilo zo zodpovednosti za zostrelenie lietadla Il-20 Izrael. Rusi môžu pre izraelské lietadlá sýrske nebo úplne zavrieť

Ruské ministerstvo obrany obvinilo zo zodpovednosti za zostrelenie lietadla Il-20 Izrael. Rusi môžu pre izraelské lietadlá sýrske nebo úplne zavrieť

Moskva 23. septembra 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR)

 

Ruské ministerstvo obrany sa domnieva, že vinu za zostrelenie prieskumného lietadla Il-20 v Sýrii nesie izraelskej vojenské letectvo. Vyhlásil to oficiálny hovorca MO RF generálmajor Igor Konašenkov.

Ruské vojenské lietadlo Il-20

“Predložené objektívne údaje svedčia o tom, že počínanie izraelských pilotov stíhačiek, ktoré zavinilo smrť 15 ruských vojakov, vypovedá buď o ich neprofesionalite alebo, prinajmenšom, o zločine z nedbanlivosti,” oznámil hovorca na briefingu.

Reklama

Ministerstvo obrany má za to, že izraelskí piloti stíhačiek F-16 zámerne použili ruské lietadlo Il-20 ako krytie pred sýrskymi protilietadlovými strelami.

“Zdôrazňujem predovšetkým to, že pri sledovaní ruského lietadla Il-20 sa izraelskí piloti strojom kryli pred protilietadlovými strelami a pokračovali v manévroch v tejto oblasti,” povedal Konašenkov.

Reklama

Upresnil, že strela sýrskej protivzdušnej obrany zasiahla lietadlo o 22.03 hod moskovského času.

“Izraelský pilot iste chápal, že povrch lietadla Il-20 bude odrážať radarové lúče oveľa efektívnejšie ako podobný povrch stíhačky F16, a tiež, že ruský lietadlo bude pre strelu lepším terčom,” dodal Konašenkov.

Izraelské vojenské letectvo uviedlo do omylu ruskú stranu, pokiaľ ide o oblasť útoku v Sýrii v deň havárie Il-20.

“Počas rokovaní zástupkyňa štábu izraelského vojenského letectva oznámila, že ciele, na ktoré chcú izraelská lietadla zaútočiť, sa nachádza na severe Sýrie,” povedal Konašenkov.

“Ako môžete vidieť na mape, údery izraelského letectva neboli zasadené v severnej časti Sýrskej arabskej republiky, ale v okolí Latakia, ktorá je západná provincií a samotné mesto Latakia sa nachádza na západnom pobreží krajiny,” dodal hovorca.

Reklama

Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že Izrael neinformoval ruskú stranu o svojej operácii v Sýrii v súvislosti so zostrelením lietadla Il-20 s dostatočným predstihom, čím porušil dohody z roku 2015 medzi oboma krajinami.

Zástupkyňa izraelského vojenského letectva informovala velenie ruských vojsk o blížiacom sa útoku na sýrske objekty o 21.39 hod.

“Išlo o to, že v najbližších niekoľkých minútach hodlá Izrael zaútočiť na objekty na severe Sýrie. Minútu potom, v 21.40 hod, zaútočili štyri izraelské lietadlá F-16 riadenými leteckými bombami GBU-39 na priemyselné objekty v provincii Latakia,” uviedol Konašenkov.

Podľa jeho slov Izrael o tejto operácii neinformoval s dostatočným predstihom, ale až súčasne so začatím útoku, čo sa považuje za porušenie dohôd.

“Tieto akcie sú priamym porušením rusko-izraelských dohôd z roku 2015, ktoré majú predísť incidentom medzi našimi ozbrojenými silami v Sýrii,” zdôraznil Konašenkov.

Reklama

Izraelské stíhačky F-16 opustili priestor, v ktorom bolo zostrelené ruské lietadlo Il-20, iba 10 minút potom, čo ruská strana informovala o incidente veliteľské stanovište izraelského vojenského letectva.

“Izraelská lietadla neodleteli do svojho vzdušného priestoru, ale v danom priestore zostali a pokračovala v manévrovaní až do 22.40 hod. V 22.29 hod informoval slúžiaci dôstojník ruského vojska v Sýrii izraelského kolegu na veliteľstve vojenského letectva, že ruské lietadlo Il-20 havarovalo. Požadoval od neho, aby boli z tohto priestoru stiahnuté ich lietadlá, pretože ruská strana chcela nasadiť záchranné prostriedky,” povedal hovorca na briefingu

Izraelská stíhačka F-16 uskutočnila 17. septembra nepriami manéver smerom k lietadlu Il-20, čo sýrska protivzdušná obrana (PVO) pokladala za ďalší pokus o útok na objekty svojej infraštruktúry.

“Po zasadení úderu pokračovali izraelské lietadla v hliadkovaní v priestore asi 70 km západne od sýrskeho pobrežia, začali rádioelektronické rušenie a pravdepodobne chystali druhý útok. O 21.59 hod. začalo jedno z izraelských lietadiel manéver smerom k sýrskemu pobrežiu, pri ktorom sa zblížilo s Il-20, ktorý sa pripravoval na pristátie. Sýrska protivzdušná obrana to vyhodnotila ako ďalší útok izraelského letectva.”

Posádka ruského prieskumného lietadla Il-20 sa pokúsila o záchranu, a tak po tom, čo ho izraelské stíhačky použili ako kryt pred strelami sýrskej protivzdušnej obrany, začala núdzové pristátie.

Veliteľ posádky ohlásil požiar na palube a začal s núdzovým pristátím. O 22.07 hod zmizlo ruské lietadlo Il-20 z radarov.

“Izrael a Rusko vedú stály dialóg týkajúci sa katastrofy lietadla Il-20, ku ktorému došlo v Sýrii a dokážu tento incident urovnať.” S takýmto vyhlásením prišiel izraelský minister obrany Avigdor Lieberman počas rozhovoru pre miestnu rozhlasovú stanicu Kan. Rozhovor bol odvysielaný v nedeľu skoro ráno.

“Celý tento prípad je pod neustálou kontrolou. Vedieme stály dialóg. Obraz a fakty sú jasné a myslím, že sa situácia vracia do normálu, “povedal Lieberman.

Zopakoval tiež postoj izraelskej strany, ktorý hovorí o tom, že všetku zodpovednosť za incident nesie sýrska armáda. To, podľa jeho slov, nie je verziou vyšetrovania, ale faktom. Minister tiež dodal, že sa Izrael nemieni zúčastniť hlasných debát s Ruskom v mediálnom priestore, ktoré, ako sám povedal, neodrážajú reálne diskusie a kontakty, ku ktorým došlo v posledných dňoch.

Avigdor Lieberman v rozhovore tiež povedal, že Izrael neprestane vykonávať v Sýrii operácie proti vojenskej prítomnosti Iránu, nehľadiac na tragickú udalosť s ruským IL-20.

Reklama

Liebermanove vyhlásenie zaznelo na pozadí rôznorodých špekulácií médií o tom, že Rusko môže obmedziť izraelským vojakom slobodu konať nad sýrskym územím.

“Rokovali sme a konáme uvážlivo a zodpovedne a iba v tých prípadoch, keď nemáme možnosť inej voľby. Takže sa nič nezmenilo a nezmení. Taká je naša politika, “povedal  ďalej Lieberman.

“Nedovolíme, aby sa Sýria stala hlavnou iránska základňou proti štátu Izrael. Pokračujeme v činnosti … a k tomu máme všetky prostriedky a možnosti,” dodal.

Podľa Liebermanových slov izraelskí vojaci naďalej spoliehajú na mechanizmy komunikácie, ktoré pred tromi rokmi vytvorili s ruskými vojakmi v Sýrii s cieľom predchádzať konfliktným situáciám.

Izraelci nepriznávajú, že zavinili tragédiu IL-20. Popierajú tvrdenia Moskvy, podľa ktorých izraelské stíhacie bombardéry F-16 použili IL-20 ako kryt pri ďalšom nálete na Sýriu a prakticky ho vystavili odvetnej paľbe sýrskych PVO.

Reklama

V Tel Avive tvrdia, že strelci protilietadlovej obrany strieľali “nezodpovedne a náhodne” a nepresvedčili sa, či v zóne nie sú ruské lietadlá. Podľa izraelských údajov vo chvíli katastrofy IL-20 následkom zásahu rakety S-200 sa “štvorka” F-16 už nachádzala vo vzdušnom priestore svojej krajiny.

Rusko môže podniknúť kroky na vylúčenie ďalších incidentov s izraelskými leteckými silami. Krajina má všetky prostriedky na to, aby uzavrela sýrske nebo. Sputniku to oznámil člen Rady federácie pre obranu a bezpečnosť Franz Klincevič.

“Objektívne informácie o všetkých okolnostiach havárie ruského lietadla Il-20, ktoré zverejnilo ministerstvo obrany, nepochybujú o tom, že vinu za tragédiu nesie Izrael a jeho letectvo. Tento záver, ktorý je založený na nezaujatej analýze faktov, sa nedá spochybniť, “povedal Klincevič. Podľa neho zoznam hrubých porušení vzájomných dohôd, spáchaných izraelskými pilotmi, obsahuje viac ako jednu stranu a ministerstvo obrany poukázalo na každú z nich.

“Ako zmení táto tragédia vzťahy medzi Ruskom s Izraelom? Je zrejmé, že táto otázka patrí do kompetencie vedenia štátu a ja sa môžem len domnievať. Myslím si, že rozhodnutie bude učinené s prihliadnutím na dlhodobo dobré vzťahy medzi Ruskom a Izraelom. Preto len ťažko môžeme očakávať ostrý zvrat, ako je zrušenie bezvízového režimu či niečo oveľa vážnejšieho, “dodal Klincevič.

Zároveň si je poslanec istý tým, že proti Izraelu budú podniknuté určité kroky. “Podstatou a zmyslom našej reakcie je úplné zamedzenie opakovaniu takýchto incidentov v budúcnosti. Máme napríklad všetky potrebné prostriedky na úplné uzavretie sýrskeho neba pre Izrael, a to je len jedna z možností, “povedal senátor.

Reklama

Podľa Klinceviče bude veľa závisieť na reakcii Izraela na hodnotenie ruského ministerstva obrany. “V súvislosti s tým považujem dnešné vyhlásenie izraelského ministra obrany o tom, že útoky na Sýriu budú pokračovať, za kontraproduktívne. Táto rétorika môže situáciu len zhoršiť. Nemyslím si, že takýto vývoj udalostí zodpovedá záujmom Izraela,” uzavrel situáciu.

Ruské lietadlo Il-20, ktoré sa nachádzalo asi 35 km od pobrežia Stredozemného mora, bolo zostrelené 17. septembra počas návratu na leteckú základňu Hmímím. V rovnakej dobe tiež zaútočili štyri izraelské stíhačky F-16 na sýrske objekty v Latakii. Podľa ruského ministerstva obrany však Izrael informoval ruskú stranu o tomto útoku iba minútu pred jeho začatím. Ministerstvo obrany RF vyhlásilo, že izraelskí piloti použili ruské lietadlo ako kryt, čím ho vydali napospas sýrskej protivzdušnej obrane. Il-20 bol zostrelený strelou zo systému S-200. Pri nešťastí zahynulo celkom 15 ruských vojenských príslušníkov.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali