Na rezorte spravodlivosti vyberajú predsedu Špecializovaného trestného súdu. Truban kritizoval médiá. Buvala by chcel celý súd časom presťahovať do Pezinka

Na rezorte spravodlivosti vyberajú predsedu Špecializovaného trestného súdu. Truban kritizoval médiá. Buvala by chcel celý súd časom presťahovať do Pezinka

Bratislava 3. augusta 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, SITA-Branislav Bibel)

 

Na pôde ministerstva spravodlivosti vypočúva výberová komisia kandidátov na post predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Do výberového konania sa prihlásili sudcovia ŠTS Michal Truban, Ján Hrubala a Ján Buvala

Na snímke kandidáti na predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), doterajší predseda ŠTS Michal Truban, sudca Ján Hrubala a sudca Ján Buvala

Komisia, ktorá má vyberať predsedu ŠTS, sa pôvodne skladala z predsedu komisie a predsedu Krajského súdu (KS) Nitra Romana Greguša, predsedu KS Trnava Antona Jačeka, predsedu Okresného súdu v Žiline Jaroslava Maceka, sudcu ŠTS Jozefa Šutku a psychológa Ivana Rapoša. Rapoš sa však zo zdravotných dôvodov nemôže zúčastniť, a tak bude výberová komisia iba štvorčlenná.

Reklama

Výberová komisia umožní kandidátom prezentovať svoju víziu a následne budú čeliť otázkam. Po vypočúvaní komisia uchádzačov oboduje a predloží ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí). Tá si môže a nemusí z úspešných uchádzačov vybrať nového predsedu.

 

Reklama

Michal Truban chce pokračovať v tom, ako viedol ŠTS doteraz, kritizuje médiá

Bývalý predseda Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Michal Truban chce viesť súd tak ako počas svojho funkčného obdobia. Za momentálnych podmienok si nevie predstaviť, že by sa súd presťahoval celý do Pezinka a nechce, aby sudcovia podliehali mediálnemu tlaku. Uviedol to pri vypočúvaní počas výberového konania na post predsedu ŠTS.

Na snímke Michal Truban

„Je pre mňa dôležité, aby bol Špecializovaný trestný súd dôveryhodnou inštitúciou,“ uviedol Truban. Želá si, aby sudcovia nepodliehali mediálnym tlakom, ktoré negatívne ovplyvňujú činnosť súdu.

V momentálnej situácii si Truban nevie predstaviť, že by sa presťahovalo pracovisko ŠTS Banská Bystrica do Pezinka aj z toho dôvodu, že by sa nezmestili pre prítomnosť Úradu špeciálnej prokuratúry. Tá sídli v tej istej budove, čo podľa neho nie je v poriadku. Rovnako tak odmieta, že by sudcovia, ktorí chcú služby, nemali takú možnosť. Počas služieb sú sudcovia v pohotovosti pre prípady prípravného konania, ako je aj rozhodovanie o väzbe. Počas svojej prezentácie sa vyjadroval aj k svojím súdnym sporom s médiami a kritizoval ich za ich činnosť.

Truban sa pristavil pri verejnej kritike podpredsedu Národnej rady SR Juraja Šeligu (Za ľudí), ktorý tvrdí, že je faktickým konateľom v penzióne, ktorý formálne vedie jeho 19-ročný syn. Truban to odmietol s tým, že penzión vedie jeho 30-ročná dcéra advokátka. „Nie som žiadnym faktickým konateľom, je to pojem, ktorý si vymyslel pán Šeliga,“ uviedol.

Reklama

Truban tvrdí, že ho niektoré médiá diskriminujú. Ako príklad mal uviesť aj prípad, keď bol pôvodne prepustený z väzby nitriansky podnikateľ Norbert B. v kauze Dobytkár. Truban si myslí, že keď niekoho zoberie do väzby, tak média píšu iba to, že obvineného zobral do väzby sudca pre prípravné konanie, a keď ho do väzby nezoberie alebo ho z väzby prepustí, tak uvádzajú celé jeho meno.

Po prezentácii čelil aj otázkam týkajúcim sa legislatívnych zmien v prokuratúre. Je za to, aby sa prokuratúra otvorila, avšak myslí si, že by generálnym prokurátorom mal byť iba prokurátor. Na otázku, čím si vysvetľuje nízku dôveru v justíciu, uviedol, že “maslo na hlave” majú aj zákonodarné a výkonné zložky štátu, ako aj médiá.

 

Predsedom ŠTS chce byť aj Ján Buvala, súd by časom presťahoval celý do Pezinka

Na post predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) kandiduje aj bývalý prokurátor a súčasný sudca ŠTS v Pezinku Ján Buvala. V horizonte troch až piatich rokov by chcel presťahovať pracovisko ŠTS v Banskej Bystrici do Pezinka. Argumentuje, že spôsobuje problémy sudcom, prokurátorom aj policajtom.

Reklama
Na snímke sudca Ján Buvala

Ako príklad uviedol väzobnú vec, keď vyšetrovateľ cestuje najprv do Pezinka na Úrad špeciálnej prokuratúry a následne do Banskej Bystrice. Ide o jediné pracovisko, kde sú služby zahŕňajúce aj rozhodovanie o väzobnom stíhaní. Eventuálne by tak chcel súd presťahovať do Pezinka, pripomína, že v ňom okrem súdu sídli aj Úrad špeciálnej prokuratúry.

Problém so službami je medializovaný dlhodobo, služby vedú v Banskej Bystrici štyria sudcovia, čo je podľa Buvalu málo. Jeden z jeho oponentov a donedávna aj predseda ŠTS Michal Truban tvrdí, že sudcovia z Pezinka o služby nemali záujem. “Nikdy takáto ponuka neodznela,” reagoval zase Buvala a pripustil, že možno nebol dostatočne statočný, keď to nepožadoval. “Viselo to vo vzduchu a nikto to nechcel otvárať,” doplnil.

Čo sa týka vzťahu s médiami a vysvetľovania rozsudkov novinárom, Buvala usúdil, že by s tým v zásade nemal problém. Za zaujímavé by považoval možno spoločné tlačové konferencie predsedu ŠTS a špeciálneho prokurátora.

Pripomenul aj problematiku informovania o aktívnych procesoch. Buvala ozrejmil, že už niekoľkokrát zažil, že predvolaný svedok ešte ani nedostane otázku a už vie o čom rozprávať, lebo si to prečítal na webe alebo videl v televízii.

 

Na post predsedu ŠTS kandiduje aj Ján Hrubala, chce lepšiu komunikáciu s médiami

Kandidát na predsedu Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala by zlepšil vzťah súdu s médiami a bol by v ňom proaktívnejší. Prípravné konanie, čiže aj rozhodovanie o väzbách, by presťahoval z pracoviska v Banskej Bystrici do Pezinka a služby by malo čo najviac sudcov.

Na snímke Ján Hrubala

„Myslím si, že je potrebné viac investovať do práce s médiami,“ uviedol Hrubala počas prezentácie svojej vízie vedenia ŠTS. Na rozdiel od posledného predsedu ŠTS Michala Trubana neviní médiá zo zlej povesti justície na verejnosti. „Za mnohé si môžeme sami,“ skonštatoval s tým, že je jasné, že budú mať sudcovia zlú povesť, ak sa ozývajú iba vtedy, keď majú prísť o niektoré z výhod. Rovnako nepovažuje za dobrý signál, keď je viacero sudcov momentálne trestne stíhaných za korupčné trestné činy.

Na otázku, či by presťahoval pracovisko z Banskej Bystrice do Pezinku a bolo by tak iba jedno sídlo ŠTS, reagoval s tým, že by tak urobil v prípravnom konaní. Prípravné konanie podľa Hrubalu musí byť v Pezinku aj pre lepší operatívny kontakt s vyšetrovateľmi vzhľadom na to, že tam sídli aj Úrad špeciálnej prokuratúry. Pri službách a prípravnom konaní chce, aby si túto prácu vyskúšalo čo najviac sudcov. V prípade svojho úspechu vo výberovom konaní umožní služby pre všetkých sudcov ŠTS, ktorí ich budú chcieť.

V súvislosti s pripravovanou justičnou reformou sa vyslovil v prospech súdnej mapy v otázke špecializácie sudcov, ktorej je zástancom. Pri novele zákona o prokuratúre, ktorú vrátila prezidentka Zuzana Čaputová do parlamentu, uviedol, že sa s ňou zhoduje v otázke príliš vágnych ustanovení pri možnosti odvolať generálneho prokurátora. Je zároveň zástancom jej väčšieho otvárania aj pre neprokurátorov.

Reklama

Výberová komisia sa Hrubalu pýtala aj na jeho medializovanú dopravnú nehodu. Verí, že v jeho živote prevažujú pozitívne skutky, pripomenul, že odvtedy už uplynulo viac ako 18 rokov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali