Renomovaný moderátor chcel v priamom prenose zahnať Marine Le Penovú do úzkych až tak, že sa úplne zosmiešnil

Renomovaný moderátor chcel v priamom prenose zahnať Marine Le Penovú do úzkych až tak, že sa úplne zosmiešnil

Paríž 31. marca 2017 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Tohtoročnú prezidentskú kampaň vo Francúzsku nemožno určite označiť za fádnu. Traja hlavní kandidáti na prezidentský post, Emmanuel Macron, François Fillon a Marine Le Penová, čelia finančným škandálom. Oficiálny kandidát za socialistov Benoit Hamon síce vyhral primárky, ale podstatná časť jeho vlastnej strany, vrátane čelných predstaviteľov ako napr. bývalého premiéra Vallsa, sa rozhodla radšej podporiť Macrona, ktorý sa prezentuje ako nezávislý. Hamon vôbec nedokáže mobilizovať svoju vlastnú stranu, obviňuje spolustraníkov zo zrady a PS sa rozpadá v priamom prenose. Francúzska verejnoprávna televízia F2 sa preto rozhodla zorganizovať veľkú predvolebnú debatu, ktorá sa mala konať 20. apríla. Avšak štyria silní kandidáti sa rozhodli debaty nezúčastniť: kandidát za krajnú ľavicu Jean-Luc Mélenchon, ktorý nechce riskovať tri dni pred prvým kolom volieb, Emmanuel Macron, ktorý nechce debatu na poslednú chvíľu, François Fillon z rovnakých dôvodov. Účasť odriekla aj prezidentka Front National Marine Le Penová, ktorá ústami svojho hovorcu obvinila dlhoročného moderátora F2 Davida Pudjadasa z porušenia neutrality. 

Dôvodom bola relácia “l´Entretien politique,“ v ktorej F2 dáva postupne priestor jednotlivým prezidentský kandidátom. Nie všetci túto možnosť využili, napríklad  Jean-Luc Mélenchon vyhlásil, že v programe F2 nevystúpi. Uplynulý utorok však bola hosťom relácie práve Marine Le Penová. No a, ako vieme, vzťahy medzi médiami a francúzskou prezidentskou kandidátkou sú už tradične veľmi napäté…

Reklama
Snímka z televíznej relácie, v ktorej Marine Le Penová inteligentne a dobrými argumentami potlačila snahy moderátora zahnať ju do úzkych. Ten na svoju obranu neváhal poprieť univerzálnosť ľudských práv

Kto pozná vystupovanie Marine Le Penová, ktorá často pôsobí dojmom dračice, tušil, že debata rozhodne nebude nudná. A skutočne lietali iskry. Dôvodom bola snaha moderátora zatlačiť kandidátku do kúta a venovať veľkú časť relácie útokom na FN. Le Penová nezostala moderátorovi nič dlžná a krátko po ukončení debaty týždenník Valeures actuelles vo svojom internetovom vydaní priniesol recenziu s názvom:  David Pudjads sa zošmiešnil, keď sa snažil nachytať Marine Le Penovú.

Krátka časť debaty bola venovaná ekonomickým otázkam, stavu francúzskeho hospodárstva a vysokej miery  nezamestnanosti. Marine Le Penová tvrdo kritizovala spoločnú menu euro, ktorá sa podľa nej stala „ náboženstvom“ a ktorú považuje za príčinu problémov krajín južnej Európy, ktoré nie sú hospodársky tak silné. Le Penová sľúbila, že v prípade víťazstva vo voľbách usporiada referendum o tom, či si Francúzi želajú zachovať spoločnú menu a bude rešpektovať jeho výsledok. Zaviazala sa tiež viesť rokovania o postavení Francúzska v rámci EÚ, ak si Francúzi budú želať zotrvať v EÚ. Nezabudla pritom skritizovať správanie súčasných a minulých politikov, ktorí nebrali do úvahy negatívny výsledok referenda z roku 2005 o ústave EÚ a to, čo francúzski voliči zavrhli, schválili, tentokrát už bez referenda, v roku 2008 ako Lisabonskú zmluvu.

Reklama

Moderátor relácie David Pujadas kritizoval Marine Le Penovú za jej návštevu u ruského prezidenta Putina. Le Penová mu vysvetlila, že krajina ako Francúzsko, ktorá chce získať naspäť svoje významné postavenie, nemôže v zahraničnej politike ignorovať krajiny ako je „Rusko, “pretože je škaredé”, USA “pretože Trump je škaredý” a Spojené kráľovstv “pretože Theresa Mayová je škaredᔓ, hovorila ironicky Le Penová.  “S kým potom chcete hovoriť?“, opýtala sa moderátora. Moderátor Pudjadas sa jej spýtal, či pri návšteve Moskvy pripomenula prezidentovi Putinovi otázku ľudských práv. Tu sa kandidátka skutočne rozohnila a obvinila západných politikov z pokrytectva a používania dvojitého metra, keď kritizujú za porušovanie ľudských práv Rusko, „ktoré je menej nebezpečné ako Saudská Arábia a Katar“ a u týchto krajín neskrývané porušovanie ľudských práv, najmä v oblasti práv žien, západní vodcovia nekritizujú. Naopak, nemajú problém prijímať od nich peniaze (napr. na financovanie parížskej Sorbony). Konšternovaný moderátor sa zmohol iba na repliku.: “Saudská Arábia má inú históriu“, čím vlastne poprel univerzálnosť ľudských práv.

Veľkú časť debaty moderátor Pudjadas venoval snahe zahnať Marine Le Penovú do kúta poukazovaním na správanie niektorých členov FN. Ako príklad použil fotku zlej kvality, na ktorej je Alex Loustau, zástupca FN za Ile-de-France  na oslave svojich 40-tych narodenín, obklopený davom ľudí, so zdvihnutou pravou ruku. Moderátor to klasifikoval ako „nacistický pozdrav“, kandidátka oponovala, že išlo o obyčajné priateľské gesto a obvinila moderátora z nechutných praktík. Podobnú fotku s úplne rovnakým gestom poslal do týždenníka VA  jeden z divákov a je na nej  bývalá ministerka Hollandovej vlády Taubirová. Le Penová uviedla, že FN je jedinou stranou v ktorej sa za neprijateľné vyhlásenia a postoje nekompromisne vylučuje. “Na rozdiel od iných politických strán!”, dodala Le Penová. Marine Le Penová sa už dlhodobo snaží zbaviť stranu FN imidžu extrémistickej strany, ktorú prevzala po jej otcovi.

Následne už bola kandidátka FN nezastaviteľná. Ovorene obvinila verejnoprávnu televíziu F2 z manipulácie a klientelizmu. Podľa Le Penovej je medzi prezidentkou France 2 Delphine Ernotte a favorizovaným kandidátom Emmanuelom Macronom blízky vzťah. Le Penová uviedla, že Macron a Ernotte si tykajú, “vymenili si bozky (čo je vo Francúzsku typické gesto medzi priateľmi, pozn.redakcie) a ona mu povedala, „vrátiš sa, keď budeš chcieť“ . Le Penová sa snažila dokázať neobjektívnosť médií aj tým, že France 2 uviedla už tri reportáže namierené proti FN a jej osobe. “Rada by som vedela, kedy odvysielate reportáž o Macronovi”, spýtala sa moderátora, na ktorom čím ďalej tým viac bolo vidieť, že nie je vo svojej koži.

Výkon moderátora zožal masívnu kritiku nielen u  čitateľov VA ale aj týždenníka Le Figaro. Nie je to  jeho prvý kontroverzný prípad. Minulý týždeň Pudjadas pozval ako oponentku ku kandidátovi Fillonovi extrémistickú feministku, ktorá namiesto kladenia vecných otázok predviedla agresívny hysterický a vulgárny výstup. Médiá sa  k tomu doteraz vracajú. Moderátor pôsobil dojmom, že stratil nad situáciou kontrolu, diváci v štúdiu to už nevydržali a dali hlasne najavo, čo si o jej vystúpení myslia. Jediný, kto zachoval ľadový pokoj, bol Fillon. „Podarilo sa jej neuveriteľné. Cítil som k Fillonovi sympatie,“  lakonicky to zhrnul jeden z divákov.

Záznam z relácie si môžete pozrieť TU.

Reklama

Katarína Hanzlíková

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali