Putin chce zabrániť eskalácii vzťahu s USA. Pokúša sa o to priateľskými slovami

Putin chce zabrániť eskalácii vzťahu s USA. Pokúša sa o to priateľskými slovami

Petrohrad 20. júna 2016 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Ruský prezident prekvapivo označil USA ako jedinú superveľmoc na svete. Chvála však bola vyslovená z kalkulu: Putin chce zabrániť tomu, aby Spojene štáty kvalifikovali Rusko ako vojenského agresora a priateľskými slovami chce zabrániť eskalácii

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin spustil prekvapivú chválu na USA. V piatok na ekonomickom fóre v Petrohrade povedal, že USA je zrejme poslednou svetovou superveľmocou. “Musíme to prijať. Sme ochotní spolupracovať so Spojenými štátmi americkými.” Putin chválil aj Európsku úniu, ktorá by mala v nadchádzajúcom týždni rozšíriť sankcie voči Rusku pre konflikt na Ukrajine. “Nemáme žiadnu nenávisť a sme pripravení splniť požiadavky našich európskych partnerov,” povedal Putin. “Ale samozrejme to nemôže byť jednosmerná ulica”. EÚ však zostáva hlavným obchodným partnerom Ruska.

Reklama

Putinove slová o americkej veľmoci sú neobvyklé: Americký prezident Barack Obama kedysi nazval Rusko regionálnou veľmocou, čím chcel priviesť Putina k ​​zlosti. Putin vysvetlil, že Rusko si zakladá na dobrých vzťahoch s USA – bez ohľadu na to, kto vyhrá prezidentské voľby v novembri. Nedávno Putin nazval republikánskeho kandidáta na prezidentskú nomináciu, Donalda Trumpa ako “veľmi talentovaného.” To vyvolalo špekulácie, že dáva prednosť Trumpovi ako nástupcovi Obamu. Vo svojom prejave v Petrohrade sa ale snažil odporovať tomuto dojmu a zároveň zdôraznil “srdečné vzťahy”, ktoré Spojené štáty mali počas vlády bývalého prezidenta Billa Clintona s Ruskom.

Vskutku Rusko chce zabrániť nepriateľstvu Spojených štátov. Neokonzervatívci, Clintonová a NATO sa zamerali na tému kybernetických útokov, a už sa vyhrážajú, že ruskí hackeri by mohli narušiť klauzulu o vzájomnej obrane.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:51

Ceny ropy v stredu klesli už tretí deň po sebe, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla bližšie k hranici 85 USD za barel (159 litrov). Vývoj cien ovplyvňujú káhirské rokovania o prímerí v Pásme Gazy, ktoré posilňujú očakávania trhov, že k rozšíreniu konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas nedôjde. Okrem toho ceny ropy smerom nadol posunuli informácie z USA o raste ropných zásob aj produkcie.

11:36

Spoločnostiam vlani medziročne narástli tržby o 2,1 % a klesli náklady na spotrebovaný tvar a energie. Napriek tomu sa im však znížil čistý zisk o asi 14,9 %. Zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) im klesol taktiež, a to o 3,3 %. Vyplýva to z aktuálnej analýzy výsledkov firiem, ktoré podali daňové priznanie za rok 2023 v riadnom termíne od spoločnosti FinStat.

11:27

Taiwan je v pohotovosti pred zámerom Pekingu usporiadať vojenské cvičenia po inaugurácii novozvoleného prezidenta Lai Čching-tea 20. mája. Čína v poslednom čase zosilnila svoju vojenskú aktivitu v okolí samosprávneho ostrova a začala pritom používať nové taktiky, uviedol šéf taiwanského Národného bezpečnostného úradu.

11:16

Francúzsky minister zahraničných vecí v stredu navštívi Káhiru v rámci neplánovanej zastávky počas cesty po Blízkom východe. Jeho cieľom je posilniť šancu na dosiahnutie prímeria medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy.

10:50

V roku 2023 vzrástol počet prípadov platobnej neschopnosti firiem v strednej a vo východnej Európe (SVE). Región zaznamenal v rokoch 2022 až 2023 nárast počtu konkurzných konaní až o 38,6 %, vyplýva z analýzy nadnárodnej poisťovacej spoločnosti Coface. Na Slovensku sa vlani zvýšil počet insolvencií na 400, čo je medziročne o 15,3 % viac.

10:00

Slovenský hokejista Peter Repčík si v utorok pripísal asistenciu v zámorskej QMJHL. Dvadsaťročný útočník tak prispel k víťazstvu Drummondvillu, ktorý vyhral na ľade Victoriaville 3:2 a v konferenčnom finále vedie 3:0 na zápasy.

09:45

Klimatický fenomén známy ako El Niňo (a nie globálne otepľovanie) bol kľúčovou príčinou nízkych zrážok a rekordného sucha, ktoré minulý rok narušili lodnú dopravu v Panamskom prieplave. V stredu to uviedli vedci.

09:18

Vo veku 77 rokov zomrel v noci na stredu vo svojom byte v newyorskej štvrti Brooklyn americký spisovateľ a scenárista Paul Auster. Príčinou smrti boli komplikácie spojené s rakovinou pľúc.

09:01

Britská polícia vzniesla obvinenie voči dvom mužom, ktorí vlani v septembri spílili najfotografovanejší strom v Británii – vyše 200-ročný javor v grófstve Northumberland na severovýchode Anglicka.

08:52

Ekvádorský prezident Daniel Noboa v utorok dekrétom v piatich pobrežných provinciách vyhlásil výnimočný stav. Dôvodom je “vnútorný ozbrojený konflikt”.

Daniel Noboa
Na archívnej snímke ekvádorský prezident Daniel Noboa
08:31

Tri obete a troch zranených si vyžiadal ruský raketový útok na ukrajinské prístavné mesto Odesa na juhu Ukrajiny. V noci na stredu o tom informoval starosta mesta Gennadij Truchanov.

08:20

Policajní ťažkoodenci newyorskej polície vstúpili v noci na stredu na pôdu kampusu Kolumbijskej univerzity v New Yorku, aby rozohnali demonštrantov, ktorí v rámci propalestínskeho protestu obsadili univerzitnú budovu Hamilton Hall. Demonštranti sa v budove zabarikádovali a vyvesili vlajky.

Policajti
Policajti používajú taktické vozidlo, aby vstúpili do vyšších poschodí budovy Hamilton Hall Kolumbijskej univerzity, ktorú obsadili študenti v rámci propalestínskeho protestu
08:12

Pozemná operácia izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by bola “nevýslovnou katastrofou”, vyhlásil v utorok šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali