Protestujúci v kazašskom meste vtrhli na radnicu. Doteraz stabilná krajina sa zmieta v nepokojoch, vyhlásili výnimočný stav. Dav zahnal policajtov na útek. Rusko vyzvalo na dialóg

Protestujúci v kazašskom meste vtrhli na radnicu. Doteraz stabilná krajina sa zmieta v nepokojoch, vyhlásili výnimočný stav. Dav zahnal policajtov na útek. Rusko vyzvalo na dialóg

Alma-Ata 5. januára 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Sputnik/Foto:TASR/AP-Vladimir Tretyakov, TASR/AP)

 

Protestujúci v kazašskom meste Alma-Ata vtrhli na radnicu, informuje Sputnik. Nad budovou radnice bolo vidieť čierny dym

Protest v Kazachstane
Na snímke príslušníci poriadkovej polície blokujú cestu počas demonštrácie v centre mesta Alma-Ata

Spravodajca Sputniku informoval, že nad budovou videl čierny dym a počul výstrely. Agresívni útočníci majú údajne okolo 3 000 mužov a sú vyzbrojení najmä gumovými obuškami.

Reklama

Približne 1 500 policajtov sa bráni omračujúcimi granátmi. Spravodajca ďalej uvádza, že bol svedkom napadnutia niekoľkých policajtov.

 

Reklama
Vypukol požiar

Podľa najnovších informácií protestujúci podpálili budovu radnice. Vypukol požiar, ľudia rozbili okná na prvom poschodí a vnikli do budovy z viacerých strán. V okolí sa pravidelne ozývali výstrely. Nad radnicou bolo vidieť čierny dym a z okien na druhom poschodí šľahajúce plamene.

Protest v Kazachstane
Na snímke policajné auto horí počas potýčok s demonštrantmi v meste Alma-Ata

Sputnik tiež informoval, že demonštranti sa pokúšali vtrhnúť na radnicu. Došlo k zrážkam medzi protestujúcimi a políciou. Dav bral policajtom štíty a prilby. V reakcii na to policajti použili špeciálne prostriedky vrátane svetelných a zvukových granátov. Okrem toho bol v Alma-Ata vyhlásený výnimočný stav – zákaz vychádzania, zákaz masových akcií a protestov, ako aj zákaz predaja zbraní, streliva a alkoholu.

 

Protesty v Kazachstane

Protesty v Kazachstane sa začali v prvých dňoch nového roka. Obyvatelia miest Žanaozen a Aktau zorganizovali zhromaždenie na protest proti zdvojnásobeniu cien plynu, ktoré ministerstvo energetiky vysvetlilo tým, že od 1. januára sa ceny určujú prostredníctvom elektronického obchodovania na základe ponuky a dopytu.

Prezident Kassym-Žomart Tokajev nariadil vytvorenie komisie na preskúmanie situácie a 4. januára vyhlásil, že je pripravený splniť hlavnú požiadavku protestujúcich a znížiť ceny plynu.

Reklama
Kasym-Žomart Tokajev
Na snímke kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev

Protesty sa však rozšírili aj do ďalších miest. V Alma-Ate sa 4. januára večer demonštranti dostali do zrážok s bezpečnostnými silami, ktoré použili plyn a omračujúce granáty. Tokajev vyzval ľudí, aby boli rozumní a nepodliehali provokáciám zvonka alebo zvnútra. Povedal, že vláda nepadne, ale krajina “potrebuje vzájomnú dôveru a dialóg, nie konflikt”.

Neskôr hlava štátu vyhlásila v Alma-Ate a v regióne Mangistau výnimočný stav. Bude platiť do 19. januára a zahŕňa zákaz vychádzania od 23.00 do 7.00 h, zákaz masových podujatí, obmedzenie slobody pohybu, zákaz predaja zbraní a streliva a osobitný režim pre obeh liekov a alkoholu.

Kazašský prezident tiež v snahe upokojiť situáciu v krajine v stredu prijal demisiu vlády premiéra Askara Mamina. Jeho právomoci bude do vytvorenia nového kabinetu vykonávať podpredseda vlády Alichan Smajlov, uvádza sa vo vyhlásení prezidentskej kancelárie.

K bezprecedentnej vlne nepokojov sa medzitým vyjadrilo ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré podľa svojho komuniké situáciu “pozorne sleduje” a vyzýva na “dialóg” zameraný na ukončenie nepokojov.

 

Reklama
Kazašský prezident prisľúbil “tvrdú” reakciu na masové protesty v krajine

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v stredu prisľúbil “tvrdú” odpoveď na masové protesty proti vysokým cenám pohonných látok. Zároveň uviedol, že v priebehu protestov prišlo aj k úmrtiam, informovali agentúry AFP, Reuters a TASS.

Tokajev sa v stredu už druhýkrát od začiatku masových protestov v Kazachstane prihovoril k občanom. Na začiatku svojho druhého príhovoru, ktorý vysielala miestna televízia, uviedol, že sa ujíma vedenie kazašskej bezpečnostnej rady.

“Ako hlava štátu a odnes aj predseda bezpečnostnej rady plánujem zasiahnuť tak tvrdo, ako to len bude možné… Som povinný chrániť bezpečnosť a pokoj našich občanov,” uviedol Tokajev.

Prezident týmto vyhlásením zbavil funkcie doterajšieho predsedu bezpečnostnej rady, ktorým bol bývalý prezident Nursultan Nazarbajev. Ten sa vzdal funkcie prezidenta v roku 2019, avšak ako predseda bezpečnostnej rady si zachoval svoj vplyv, ako aj isté privilégia – napríklad imunitu, ktorá ho chránila pred trestným stíhaním, pripomína AFP.

Tokajev vo svojom príhovore však uviedol, že plánuje ostať v hlavnom meste krajiny – v Nursultane –, pretože to je jeho ústavná povinnosť.

“Je mojou ústavnou povinnosťou zotrvať s národom. Spolu prekonáme túto čiernu epizódu v histórií Kazachstanu,” vyhlásil Tokajev.

Média však informovali o tom, že demonštranti ohrozujú aj prezidentovu rezidenciu v meste Alma-Ata.

Tokajev zároveň počas príhovoru odsúdil útoky demonštrantov na príslušníkov bezpečnostných zložiek, z ktorých niekoľkí podľa neho utrpeli zranenia alebo dokonca boli zabití. Kazašský prezident presný počet obetí protestov nešpecifikoval, uviedol však, že je ohrozená bezpečnosť všetkých obyvateľov mesta Alma-Ata.

 

Počas protestov utrpelo zranenia viac ako 500 ľudí

Vyše 500 ľudí vrátane 130 žien a starších ľudí utrpelo zranenia počas masových protestov v kazašskom meste Alma-Ata, oznámil v stredu náčelník miestnej polície Kanat Tajmerdenov. Výnimočný stav pre pretrvávajúce nepokoje rozšírili na celé územie Kazachstanu, informovala agentúra TASS.

Reklama
Alma-Ata
Príslušníci poriadkovej polície blokujú demonštrantov počas protestu v meste Alma-Ata v stredu 5. januára 2022

“Dnes mesto čelilo ďalším útokom extrémistov a radikálov. Prijímame nevyhnutné opatrenia na ochranu života a bezpečnosti občanov. Vyzývame tých, ktorí vyšli do ulíc, aby sa rozišli. Našim hlavným cieľom je nedopustiť ďalšie stupňovanie napätia a radikalizmu,” uviedol Tajmerdenov pre kazašský portál Tengrinews.kz.

Podľa Tajmerdenova bolo počas nepokojov, ktoré v meste pretrvávajú už niekoľko dní, podpálených 120 vozidiel vrátane 33 sanitiek a požiarnych vozidiel, poškodených bolo tiež približne 120 obchodných priestorov, 180 stravovacích zariadení a 100 kancelárskych priestorov. Náčelník polície preto vyzval obyvateľov, aby ostali doma, nepodliehali panike a nenechali sa vyprovokovať.

Pre nepokoje je okrem iného narušená prevádzka viacerých kazašských letísk. Podľa ruského rádia Echo Moskvy demonštranti v Alma-Ate vtrhli v stredu aj na miestne letisko, čo spôsobilo problémy s jeho prevádzkou. Agentúra TASS informovala o odložení niekoľkých letov smerujúcich do Kazachstanu. Okrem letiska v Alma-Ate je prevádzka pre nepokoje narušená aj na letiskách v hlavnom meste Nursultan či v meste Aktua.

Vzhľadom na pretrvávajúce nepokoje v krajine tiež v stredu vyhlásili výnimočný stav, ktorý platí na na celom území Kazachstanu. Výnimočný stav doposiaľ platil iba v Mangystauskej oblasti.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:43

Stavba diaľničného úseku pri Ružomberku v súčasnosti postupuje veľmi rýchlo. Všetky náročné úseky a problémy sú vyriešené. Zhodnotil to minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

Vo finálnom štádiu výstavby je podľa ministra aj tunel Čebrať. Ráž opätovne potvrdil, že obchvat plánujú odovzdať do užívania motoristom v roku 2025.

12:42

Vojna na Ukrajine, ale aj efekty uťahovania menových podmienok na viacerých významných exportných trhoch slovenských priemyselníkov by mali stále nahlodávať kondíciu viacerých odvetví slovenského priemyslu.

Výhľad priemyslu SR na nadchádzajúce mesiace teda naďalej nie je optimistický. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Ľubomír Koršňák v komentári k údajom o marcovej priemyselnej produkcii, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

ŠÚ SR v piatok informoval, že priemyselná produkcia SR v marci 2024 medziročne poklesla o 6,9 %.

12:41

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

12:37

Financovaniu železničnej infraštruktúry by mohlo pomôcť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry po vzore Českej republiky. Navrhuje to Asociácia železničných dopravcov (AROS), podľa ktorej je súčasný stav financovania do budúcna neudržateľný a neumožňuje zabezpečiť dlhodobé plánovanie a udržateľný rozvoj železničnej infraštruktúry.

Výkonný riaditeľ AROS Patrik Benka dodal, že riešením by mohlo byť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry.

12:34

Čína je rozhodne proti zneužívaniu nástrojov na kontrolu exportu, ako sú nové reštrikcie USA proti čínskym firmám. Uviedol to v piatok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí po tom, čo USA pridali 37 čínskych firiem na tzv. čiernu listinu pre obavy o národnú bezpečnosť. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Zaradenie čínskych spoločností na čiernu listinu bráni americkým firmám uzatvárať s nimi kontrakty a dodávať im komponenty bez špeciálnej licencie, ktorú je ťažké získať.

12:33

Ratingová agentúra Fitch vo štvrtok (9. 5.) varovala, že potenciálne druhé funkčné obdobie Donalda Trumpa vo funkcii prezidenta USA by mohlo viesť k zníženiu domácej aj celosvetovej produkcie a utlmenému ekonomickému rastu.

Trump avizuje možné zvýšenie ciel pre dovoz z Číny až o 60 % a plošné clo vo výške 10 % na všetok dovoz do USA, uviedla Fitch vo svojej správe.

12:30

Poľský premiér Donald Tusk ohlásil v piatok zmeny vo svojom vládnom kabinete. Výmena sa týka štyroch ministrov, a to vrátane šéfov rezortu vnútra či kultúry, ktorí kandidujú v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Informovali agentúry AP a PAP.

Reorganizácia je vnímaná aj ako príležitosť na prílev novej energie do Tuskovej vlády, ktorá sa svojho mandátu ujala v decembri a následne pristúpila k zásadným reformám v mnohých oblastiach vrátane justície a médií, približuje AP.

12:13

Kostarika sa nedávno pridala k latinskoamerickým krajinám, ktoré pre veľké sucho zavádzajú prídely energií s platnosťou od pondelka na neurčito. Kostarické úrady vo štvrtok ohlásili, že obmedzia prístup k elektrickej energii, ktorú krajina získava najmä z hydroelektrární. Informovala agentúra AFP.

12:11

Najmenej 61 ľudí prišlo v Thajsku od začiatku roka o život v dôsledku horúčav. Oznámilo to v piatok tamojšie ministerstvo zdravotníctva, informuje agentúra AFP.

10:17

Netanjahu dal jasne najavo, že Izrael sa nevzdá operácie v Rafahu kvôli obmedzeniu vojenských dodávok zo strany USA.

“Ak budeme musieť bojovať sami, budeme bojovať sami. Už som povedal, že ak budeme musieť, budeme bojovať zubami nechtami. Ale my máme oveľa viac ako nechty a s našou húževnatosťou a s Božou pomocou zvíťazíme. Pred 76 rokmi, vo vojne za nezávislosť, nás bolo málo a našich nepriateľov bolo veľa. Nemali sme žiadne zbrane. Na Izrael bolo uvalené zbrojné embargo. Ale vďaka veľkej statočnosti, hrdinstvu a jednote medzi nami sme zvíťazili,” – povedal predseda izraelskej vlády vo videoposolstve.

10:04

Olympijský oheň v deň otvorenia letných olympijských hier bude podľa radnice niesť ulicami Paríža drag queen Minima Geste.

“Potvrdzujem jej plnú podporu. Zopakujem: som hrdá, a áno, Paríž je hrdý na to, že pochodeň a hodnoty mieru ponesie drag queen,” povedala parížska starostka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali