Pri Chate pod Rysmi pomáhali po páde vrtuľníka, zranená bola jedna osoba

Pri Chate pod Rysmi pomáhali po páde vrtuľníka, zranená bola jedna osoba

Vysoké Tatry 26. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook)

 

Leteckí záchranári z Popradu v sobotu (25. 5.) večer urgentne zasahovali pri Chate pod Rysmi po nahlásení pádu vrtuľníka. Vrtuľníková záchranná zdravotná služba Air-Transport Europe (VZZS ATE) na sociálnej sieti informovala, že spadnutý vrtuľník lokalizovali približne 150 metrov od chaty

leteckí záchranári
Na snímke leteckí záchranári

Lekárka bola vysadená priamo do terénu pomocou lanovej techniky. Tri osoby z vrtuľníka sa nachádzali v starostlivosti personálu chaty.

Reklama

“Dve osoby boli nezranené, jedna osoba utrpela úraz hlavy a odreniny po tele. Lekárka mu na mieste poskytla primárne ošetrenie a následne bol 48-ročný pacient preložený na palubu vrtuľníka,” uviedla VZZS ATE s tým, že ho v stabilizovanom stave s úrazom hlavy letecky transportovali do popradskej nemocnice.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:11

Dánsko uvažuje, ako obmedziť plavbu starých tankerov prevážajúcich ruskú ropu cez Baltské more, uviedol v pondelok vo vyhlásení dánsky minister zahraničných vecí Lars Lökke Rasmussen. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rasmussen pre Reuters povedal, že Dánsko vytvorilo skupinu spojeneckých krajín, ktoré posudzujú opatrenia zamerané na takzvanú tieňovú flotilu starnúcich lodí prepravujúcich ruskú ropu. Neuviedol, o akých opatreniach sa uvažuje. Medzi krajinami, ktoré sa zúčastnili na rozhovoroch, boli aj ďalšie štáty regiónu Baltského mora a členovia Európskej únie, informoval dánsky minister.

12:01

Čína sa v pondelok ohradila proti vyhláseniu zo summitu G7, na ktorom sa diskutovalo aj o zhoršujúcich sa obchodných vzťahoch s Pekingom, ako i o napätí okolo Ukrajiny a Juhočínskeho mora.

Lídri G7 vyzvali Peking, aby Rusku prestal posielať komponenty na výrobu zbraní. Kritizovali aj militarizáciu, nátlakové a zastrašovacie aktivity Číny v Juhočínskom mori, doplnila agentúra AFP.

Peking v reakcii na vyhlásenie G7 uviedol, že tento dokument je plný “arogancie, predsudkov a klamstiev” a ohovára a útočí na Čínu.

11:58

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozpustil šesťčlenný vojnový kabinet. Uviedol to v pondelok izraelský spravodajský portál The Times of Israel (TOI) s odvolaním sa na Netanjahuovu kanceláriu.

Podľa agentúry Reuters ide o očakávaný krok po odchode Bennyho Ganca, ministra vojnového kabinetu, z izraelskej vlády.

Vojnový kabinet bol zriadený 11. októbra – štyri dni po bezprecedentnom útoku palestínskych kománd na juh Izraela – s cieľom riadiť ťaženie proti militantným hnutiam Hamas v Pásme Gazy a Hizballáh v Libanone.

11:32

Čínska vláda začína antidumpingové vyšetrovanie produktov dovážaných z Európskej únie (EÚ). Pozornosť sa zameriava na bravčové mäso a mliečne výrobky, oznámilo v pondelok čínske ministerstvo obchodu. Informovala agentúra DPA.

Krok Pekingu prichádza v reakcii na rozhodnutie Európskej komisie (EK), ktorá zvažuje zavedenia sankčných ciel na čínske elektrické autá. EÚ dlhodobo kritizuje čínsky systém štátnych dotácií, ktoré podľa Bruselu narúšajú európsky trh.

11:06

Francúzska pravicová strana Národné združenie (RN) Mariny Le Penovej sa podľa Erica Mauricea z Centra pre európsku politiku (EPC) bude v predvolebnej kampani vyhýbať otázkam na svoj program, ktorý je podľa neho vo viacerých bodoch neuskutočniteľný. Namiesto toho sa bude naďalej prezentovať ako strana, ktorej môžu ľudia dôverovať a je pripravená vládnuť, povedal pre TASR analytik z EPC v Bruseli.

Situácia pred voľbami sa vyvíja pomerne rýchlo, uviedol Maurice. Upozornil na ľavú stranu politického spektra, ktorá sa spojila do Nového ľudového frontu a dohodla sa na koaličnom programe.

Eric Maurice
Na snímke Eric Maurice
11:05

Traja cudzinci odsúdení v Poľsku za špionáž nariadenú Ruskom sa vyhýbajú výkonu svojich trestov odňatia slobody, upozornil v pondelok poľský denník Rzeczpospolita. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

Rzeczpospolita zistil, že jeden z trojice – Ukrajinec Jaroslav B. – sa stratil z dohľadu poľských úradov. Súd mu ešte v januári nariadil výkon trestu a v apríli a máji zaslal upomienky.

10:59

Austrália a Čína podniknú kroky na zlepšenie vojenskej komunikácie, aby takto predchádzali incidentom, povedal v pondelok austrálsky premiér Anthony Albanese po stretnutí so svojím čínskym náprotivkom Li Čchiangom, ktorý je na návšteve Austrálie.

Rozhovor podľa Albanesa pomohol obom premiérom hlbšie si uvedomiť záujmy oboch krajín, pričom poznamenal, že Austrália a Čína majú vzájomne doplňujúce sa ekonomiky a spoločné záujmy.

10:57

Členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) rokujú o možnosti uvedenia ďalších jadrových zbraní do stavu pohotovosti. Ide o reakciu na rastúcu hrozbu, ktorú predstavuje Rusko a Čína, vyhlásil v pondelok šéf Aliancie Jens Stoltenberg, informuje agentúra Reuters.

Transparentná komunikácia v tejto otázke podľa neho pomáha vyslať priamy odkaz o tom, že NATO je alianciou, ktorá disponuje jadrovými zbraňami a používa ich ako odstrašujúci prostriedok.

Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
10:55

Zrušenie odvodovej úľavy pre potravinárov od júla tohto roku môže spôsobiť nárast cien mäsa a mäsových výrobkov. Uviedla to výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM) Eva Forrai. Spracovatelia mäsa budú podľa nej opäť menej konkurencieschopní.

Pripomenula, že v dôsledku rozhodnutia Európskej komisie s účinnosťou od júla tohto roku končí možné čerpanie finančných prostriedkov z dočasného rámca pre celé potravinárske odvetvia vrátane odvetvia spracovania mäsa pre tzv. odvodové úľavy.

10:34

Nemecké firmy pôsobiace v Číne žiadajú od vlády väčšiu podporu. V prieskume Nemeckej obchodnej komory označilo 61 % oslovených firiem za najväčší problém cenové tlaky. Informuje o tom agentúra DPA.

Napriek mnohým problémom zostáva podľa prieskumu viac ako tretina (38 %) nemeckých spoločností aktívnych v Číne optimistická a očakáva zlepšenie hospodárskej situácie.

09:37

Kandidát mongolskej opozičnej Demokratickej strany bol dobitý na smrť pri útoku, ktorý sa odohral minulú sobotu počas kampane pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

Ako v pondelok informovala agentúra AFP, úrady potvrdili, že došlo k vražde. Jej okolnosti sú predmetom vyšetrovania.

Zavraždený bol členom Demokratickej strany a guvernérom provincie Sant Sumu v strednej časti Mongolska, uviedla polícia v tlačovej správe bez zverejnenia jeho totožnosti.

09:36

Približne 1,4 milióna ľudí sa od začiatku roka do konca mája pokúšalo dostať z Mexika do Spojených štátov bez platných dokladov. Oznámila to v nedeľu mexická vláda, informuje agentúra AFP.

Tieto osoby pochádzali podľa mexického Národného inštitútu pre migráciu zo 177 krajín, väčšinou z Venezuely (takmer 380 000), Guatemaly, Hondurasu, Ekvádoru a Haiti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali