Prezident: Budem ľudí povzbudzovať, aby išli voliť

Prezident: Budem ľudí povzbudzovať, aby išli voliť

Bratislava 18. júna 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Prezident Andrej Kiska na pôde Národnej rady predniesol svoju prvú správu o stave republiky

Prezident SR Andrej Kiska nebude pred voľbami dávať odporúčanie, koho si majú voliči vybrať. Bude však občanov povzbudzovať, aby voliť šli. Oznámil to dnes na pôde parlamentu, kde predniesol správu o stave republiky.

Reklama
Na snímke slovenský prezident Andrej Kiska
Na snímke slovenský prezident Andrej Kiska

“Budem ľudí povzbudzovať, nech majú na programy a záväzky politických strán čo najvyššie nároky. Musíme obnoviť dôveru občanov vo svoj štát. To sa podarí len vtedy, ak budeme nároční a dosiahneme kvalitatívny skok,” myslí si.

Kiska uznáva, že dnes v spoločnosti prevláda pocit o tom, že sme z najhoršieho vonku. “Ekonomika rastie tempom, ktoré je jedným z najrýchlejších v eurozóne. Existuje tu aj zhoda na problémoch spoločnosti. Slovensko prešlo kus cesty, ale akoby na nás doľahla únava či rezignácia. Ľudia chodia voliť, ale majú malú vieru, že sa u nás niečo pohne,” povedal prezident.

Reklama

Na margo svojho prvého vystúpenia so správou o stave republiky poznamenal, že na Slovensku pevná tradícia vystupovania hlavy štátu v parlamente nie je. “Preto ak sa nestane niečo výnimočné, budem v júni vystupovať aj v ďalších rokoch,” dodal.

 

Prezident: V dôchodkovom systéme ľudia potrebujú predvídateľnosť

Politici by urobili veľkú službu občanom SR, keby zabezpečili istotu a predvídateľnosť v dôchodkovom systéme. Myslí si to prezident SR Andrej Kiska, ktorý takto vo svojom prejave o stave republiky reagoval na už štvornásobné otvorenie druhého piliera.

“Nastal čas potvrdiť širokú a pevnú dohodu na podobe nášho dôchodkového systému. Dôchodky totiž musia byť spojené s istotou a garanciou systému,” odkázal.
Na druhej strane prezident pochválil obe vlády od roku 2010 za súčasný stav verejných financií. “Vďaka obom vládam od roku 2010 sú pod kontrolou a dá sa povedať, že poslanci a vláda spolu s parlamentom a vládou v ďalšom funkčnom období majú šancu urobiť prelomový príspevok pre budúcnosť Slovenska,” zdôraznil Kiska.

Reklama

Spomenul tu aj záväzok dosiahnuť do roku 2017 vyrovnaný štátny rozpočet. “Postavím sa na stranu rozhodnutí, ktoré nás dovedú k stabilite. Zodpovedné hospodárenie v horších časoch potrebujeme, aby sme boli potom pripravenejší, keď príde ďalšia kríza,” podotkla hlava štátu.
Na margo armády, ktorej je najvyšším veliteľom, poznamenal, že malo by byť zrozumiteľné, prečo a ako nakupujeme novú výzbroj. Prezident nechce rozhodnutia vykonané z mesiaca na mesiac, lebo verejnosť má právo vedieť, k čomu sa vláda a ministerstvo obrany zaviazalo. “Má právo vedieť, akým spôsobom a tempom bude Slovensko modernizovať svoje sily. Bolo by to fér voči občanom,” uzavrel.

 

Prezident: Transparentnosť v zdravotníctve nie je vecou ideológie

Poriadok a transparentnosť v zdravotníctve nie sú vecou ideológie, lebo bez nich nebude lepšie fungovať žiaden systém. V zdravotníctve to nie je ani otázkou nedostatočných možností štátu. Upozornil na to dnes prezident SR Andrej Kiska vo svoje správe o stave republiky.

“Systém jednej zdravotnej poisťovne či zákaz zisku zdravotných poisťovní. Chvíľu to téma je, potom nie je a zase je. Asi to bude aj téma predvolebnej kampane. Ide pritom o politický spor, ktorý sa nedá rozsúdiť, lebo aj v EÚ sú rôzne systémy zdravotného poistenia. Existujú však dosiahnuteľné ciele. V zdravotníctve je veľké množstvo poplatkov, občania im nerozumejú, ale platia ich namiesto toho, aby štát zaviedol v poplatkoch poriadok,” upozornila hlava štátu.

Reklama

Kiska je presvedčený, že štát má možnosť zaviesť poriadok a spravodlivosť v zdravotníctve a nesie za to pred občanmi aj zodpovednosť. “Je to len otázka vôle a ochoty ľudí, ktorí rezort zdravotníctva riadia,” myslí si.

Prezidentovi sa nepáči, že SR je európskym rekordérom v dĺžke zavádzania systému DRG, teda platby za diagnózu. “Je to skutočne akurát na Slovensku tak neprekonateľné a technicky náročné? Potom to vyzerá tak, že systém nemáme, lebo si to neželajú rôzne lobistické skupiny, ktorým zavedenie poriadku nevyhovuje. Opakovane sa odkladá aj e-Health, a to až na obdobie, za ktoré bude niesť zodpovednosť niekto iný,” konštatoval Kiska.

Hlava štátu kritizovala aj nákup zdravotnej techniky. “Prečo sú zmluvy Všeobecnej zdravotnej poisťovne zverejňované tak, že to spĺňa kritériá transparentnosti len formálne? Ak by kompetentní chceli, toto všetko by sme dokázali urobiť, lebo to dokázali aj inde. Poriadok a transparentnosť v zdravotníctve nie je otázkou politického presvedčenia, ale úcty k ľuďom, zdraviu a životu,” apeloval.

Kiska sa nevyhol ani téme školstva, osobitne základného, ktoré podľa neho stojí neoprávnene v tieni. “Ukazuje sa, že ak deti pochádzajú zo sociálne slabšieho prostredia, budú v škole vykazovať horšie výsledky. To považujem za alarmujúce,” upozornil prezident, ktorý nie je spokojný ani s celkovým trendom v školstve. “Čo pokazíme na základnej škole, stredná škola už nezachráni. Zdá sa mi, že je to práve základné školstvo, ktoré potrebuje dostať naozaj silný impulz v krátkom čase,” odporučil.

Základné školy tiež považuje za jedinú šancu, ako pomôcť novým generáciám Rómov. “Prihováram sa tu za povinnú predškolskú prípravu, aby tieto deti nevstupovali už do prvej triedy s hendikepom, ktorého sa už nikdy nezbavia. Musíme byť tiež pripravení viac investovať, aby učiteľské povolanie nebolo až druhou voľbou pre budúcich učiteľov,” dodal.

 

Prezident: Nájdime odvahu povedať, ako sa so zisteniami z Gorily nakladalo

Musíme posilniť dôveru občanov vo svoj štát, to je najväčšia výzva, ktorej čelíme. Vyhlásil to dnes prezident SR Andrej Kiska s tým, že ak existuje na Slovensku niečo, čo spojí ľudí v nejakom pocite, je to presvedčenie, že u nás nedokážeme zabezpečiť spravodlivosť. Prezident na pôde Národnej rady SR predniesol svoju prvú správu o stave republiky. Jeho prejav okrem poslancov počúvali aj členovia vlády na čele s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

Na snímke slovenský prezident Andrej Kiska
Na snímke slovenský prezident Andrej Kiska

“Sľúbil som občanom, že budem žiadať odpovede. Musím priznať, že odpovede, ktoré by uspokojili ľudí, som ani ako prezident nezískal. V najväčších kauzách, ako Gorila či emisie, musí prísť veľmi rýchlo deň, keď povieme, že tu sú skutočné výsledky. Alebo povedzme občanom prepáčte, nevieme a vedieť nebudeme, nedokážeme zistiť pravdu. Je to lepšie, ako pokúšať trpezlivosť ľudí vysvetleniami, ktoré vyzerajú ako právne kľučky,” odporučil Kiska.

Na politikov apeloval, aby našli odvahu povedať si pravdu, ako sa so zisteniami v Gorile nakladalo. “Pomenujme, čo zlyhalo, čo je zle nastavené. Zdokumentujme celý proces, ktorý sa začal pred deviatimi rokmi. Myslím si, že to ľudia príjmu lepšie, ak si povieme pravdu,” zdôraznil.

Reklama

Podľa prezidenta peniaze a vplyv hrajú rolu aj tam, kde by mal platiť zákon. “Ľudia dokážu pochopiť mnohé, dokážu bojovať s nepriaznivými okolnosťami, ale želajú si povedať, že pred zákonom sme si všetci rovní, nie formálne, ale v reálnom svete. Prečo firma Váhostav-SK požíva väčšiu ochranu ako iní? Ľudia schovávajúci sa za schránkové firmy vyzerajú nedotknuteľní. Niekto príde o zamestnanie, iní pokračujú ďalej. Prečo sa s tým konečne neurobí poriadok?” pýtala sa hlava štátu.

Kiska však priznáva, že aj vďaka zmenám v posledných rokoch vidí v justícii svetielko na konci tunela. “Ale nie je to dosť. EÚ označila naše súdy za jedny z najhorších a bez ďalších zmien nebudú mať občania k sudcom rešpekt. V našej justícii je však veľa slušných a mravných sudcov a tí si zaslúžia, aby sme na nich nezabúdali,” odkázal.

Na margo kauzy nevymenovania ústavných sudcov poslancom vytkol, že to nebola NR SR, ktorá sa na ústavný súd obrátila, ale ním nevymenovaní kandidáti. Takýto spor by totiž prezident považoval za legitímny. On si pritom želá, aby ústavný súd otázku nevymenovaných kandidátov rozhodol čo najrýchlejšie a uzavrel ju rozhodnutím, ktoré bude zrozumiteľné a vykonateľné.

 

Prezident: Pri migrantoch máme morálnu povinnosť pomôcť

Reklama

Slovenská republika má pri migrantoch morálnu povinnosť pomôcť. Vyhlásil to dnes prezident SR Andrej Kiska v prejave na pôde Národnej rady SR, kde predniesol svoju prvú správu o stave republiky.

Na snímke slovenský prezident Andrej Kiska
Na snímke slovenský prezident Andrej Kiska

“Slovensko nie je ani krajinou vstupu, ani cieľovou krajinou. Máme takmer nulovú skúsenosť a každý rok minimálny počet udelených azylov. Ale v postojoch, ktoré k tomu formulujeme, máme silné slová a kategorické súdy. V takto nastavenej debate by bolo užitočné sa na moment stíšiť a potom rozlišovať ľudské bytosti – ženy, deti, mužov, ktorí utekajú nie pre vidinu lepšieho života, ale v bezprostrednom ohrození pred cieleným vraždením,” povedala hlava štátu.

Kiska zdôraznil, že naša debata o utečencoch bude aj debatou o nás. “Naše rozhodnutie bude mať silu gesta. Sami si povedzme, koľkým dokážeme pomôcť a ako dokážeme prejaviť elementárnu ľudskú solidaritu,” uviedol prezident. Na druhej strane uznáva, že kvóty, na základe ktorých sa majú utečenci prerozdeľovať do krajín EÚ, nie sú perspektívnym a správnym riešením.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali