Pellegrini: EÚ a NATO sú významnými piliermi bezpečnosti a prosperity

Pellegrini: EÚ a NATO sú významnými piliermi bezpečnosti a prosperity

Varšava/Bratislava 10. marca 2019 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto: TASR- Pavol Zachar)

 

Vstup do Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie (NATO) dodnes nemá inú realistickú alternatívu. Tieto dve spoločenstvá sú aj pre Slovensko zdrojom bezpečnosti a prosperity. Slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) to uviedol v nedeľu počas osláv 20. výročia vstupu Poľska do NATO vo Varšave

 

Reklama
Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini

Na oslavách sa zúčastnili aj ostatní premiéri krajín Vyšehradskej štvorky.

“Vstup do EÚ a NATO nemal a dodnes nemá pre naše štáty rozumnú ani inú realistickú alternatívu a je našou povinnosťou posilňovať spojenectvo v rámci NATO, upevňovať transatlantickú väzbu a hľadať spoločný jazyk v rokovaniach s našimi susedmi,” poznamenal Pellegrini vo svojom príhovore.

Reklama

Najlepším nástrojom, ktorý je v súčasnosti k dispozícii, je podľa neho jednota.

“Našou silou je schopnosť diskutovať o našich rozdieloch a nachádzať spoločné možnosti na akékoľvek výzvy,” zdôraznil predseda vlády.

Podľa jeho slov význam aktívneho členstva SR v medzinárodných organizáciách umocňuje najmä globálna konkurencia, revolúcia v technologickej a informačnej oblasti či negatívny vývoj bezpečnostného prostredia.

“Slovensko je malá krajina, ale ak by sme zostali osamote, nestaneme sa mostom, ale veľmi ľahkou korisťou,” podotkol.

Vstup do NATO považuje premiér za strategické rozhodnutie, ktoré prinieslo Slovensku “najvyššie bezpečnostné garancie, aké medzinárodné spoločenstvo môže ponúknuť”. Dodal však, že to so sebou prinieslo aj vyššiu úroveň záväzkov a zodpovednosti.

Reklama

“Bremeno zodpovednosti, samozrejme, vnímame v prvom rade ako investíciu do bezpečnosti a odolnosti suverenity SR,” skonštatoval predseda vlády.

 

Premiér Pellegrini sa zúčastní osláv výročia vstupu do NATO a vystúpi s víziou o budúcnosti EÚ

Premiér Peter Pellegrini je momentálne na zahraničnej pracovnej ceste do Poľska a Francúzska. Spolu s ďalšími premiérmi Visegrádskej štvorky sa už zúčastnil na oslavách 20. výročia vstupu Poľska do Severoatlantickej aliancie (NATO) vo Varšave.

Poľsko, Maďarsko a Česko vstúpili do NATO 12. marca 1999, Slovensko sa stalo členom o päť rokov neskôr – 29. marca 2004. Vo Francúzsku vystúpi na digitálnom summite a v pléne Európskeho parlamentu v Štrasburgu predstaví svoju víziu Európy.

Reklama

Následne sa v pondelok stretne v Paríži s generálnym tajomníkom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Ángelom Gurriom a vystúpi na summite OECD Going Digital. Cieľom digitálneho summitu je pomôcť krajinám s digitálnou transformáciou, keďže nové technológie sa dotknú celej spoločnosti.

Počas návštevy Francúzska predseda vlády SR odhalí pamätnú tabuľu venovanú Slovákom a Čechom uväzneným v bývalom koncentračnom tábore Struthof – Natzwiller. V jedinom pracovnom koncentračnom tábore na území Francúzska si Peter Pellegrini uctí pamiatku desiatok tisíc väzňov vrátane vyše 300 občanov bývalého Československa, ktorí zahynuli v tomto tábore.

V utorok sa zase stretne s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim. Pred poslancami v Štrasburgu vystúpi s príhovorom a následne s nimi bude diskutovať o budúcnosti Európskej únie. Bude tak v poradí osemnástym premiérom či prezidentom, ktorý sa europoslancom prihovorí.

Séria rozpráv o budúcnosti EÚ medzi hlavami štátov a vlád Únie na jednej strane a poslancami EP na strane druhej odštartovala v januári 2018 a bude pokračovať až do májových európskych volieb.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali