Prekvapujúci nález archeológov na Bratislavskom hrade – aké nečakané správy nám tento kopec ešte prinesie?

Prekvapujúci nález archeológov na Bratislavskom hrade – aké nečakané správy nám tento kopec ešte prinesie?

Bratislava 8. augusta 2020 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Bratislavský hradný kopec, ešte nedávno miesto, od ktorého si iba málokto sľuboval, že by mohlo niečím prekvapiť, neprestáva prinášať stále nové dôležité objavy. Najnovší nález zvyškov drevozemného valu má mimoriadnu hodnotu

Na snímke rekonštrukcia Severných hradieb počas prehliadky a prezentácie k novému archeologickému nálezu drevozemného valu z 11. storočia mimoriadnej historickej hodnoty, ktorý sa podarilo nedávno odhaliť počas záverečnej 3. etapy rekonštrukcie Bratislavského hradu

Čím nás bratislavský hradný kopec ešte prekvapí? Archeologický výskum, ktorý tam prebieha od roku 2015, výrazne zmenil názory historikov na toto miesto a na postavenie Bratislavy v dobách dávno minulých v dejinnom kontexte. Pribudlo množstvo nových poznatkov o tom, že to nebolo iba bezvýznamné miesto, ale že vždy išlo o strategický bod, kde sa odohrávali dôležité historické udalosti.

Reklama
Na snímke rekonštrukcia Severných hradieb počas prehliadky a prezentácie k novému archeologickému nálezu drevozemného valu z 11. storočia mimoriadnej historickej hodnoty, ktorý sa podarilo nedávno odhaliť počas záverečnej 3. etapy rekonštrukcie Bratislavského hradu

Archeológovia v 20. storočí v priestoroch hradného kopca našli pozostatky z čias laténskych a neskôr rímskych a stredovekých, ale nebolo ich veľa. Donedávna sa predpokladalo, že aj drevený hrad, ktorý sa nachádzal na tomto mieste v časoch Svätopluka, resp. v storočiach po ňom, zmizol bez stopy. Aké však bolo prekvapenie, keď sa nedávno, počas záverečnej, tretej etapy rekonštrukcie Bratislavského hradu podarilo pod severnými hradbami odkryť unikátny archeologický nález, zvyšky mohutného, niekoľko metrov hrubého drevozemného valu z 11. storočia!

Tento nález má mimoriadnu historickú hodnotu, pretože tieto zvyšky valu zo zeminy a dubových brvien patria k najlepšie zachovaným ukážkam drevozemného opevnenia z tejto doby v Európe a sú dokonca vhodné aj na verejnú prezentáciu. To, o čom sme sa učili na hodinách dejepisu ešte na základnej škole, že naši predkovia si kedysi stavali hrady z dreva a zeminy, budeme teda môcť už o pár rokov (predpokladá sa, že možno už v roku 2023) vidieť na vlastné oči.

Reklama
Na snímke odkrytá kamenná románska hradba z 11. až 13. storočia počas prehliadky a prezentácie k novému archeologickému nálezu drevozemného valu z 11. storočia mimoriadnej historickej hodnoty, ktorý sa podarilo nedávno odhaliť počas záverečnej 3. etapy rekonštrukcie Bratislavského hradu

Prečo je tento nález taký unikátny? Jedinečný je fakt, že tu vďaka výnimočnej zhode okolností zostalo zachované drevo z toho obdobia, ktoré by sa za normálnych okolností za taký čas už dávno rozpadlo na prach a úplne zmizlo.

Ako sa to mohlo stať? V tomto prípade drevené opevnenie zachvátil (zrejme ešte v 11. storočí) požiar, ktorý by za iných okolností samozrejme zmenil drevo na popol a opäť by nezostalo nič na prezentovanie, lenže tu niektoré časti opevnenia nestačili zhorieť celkom, pretože boli ešte predtým zasypané zeminou. Bez prístupu vzduchu drevené brvná iba zotleli v podstate na „drevené uhlie“ a v takto konzervovanej podobe mohli prečkať takmer tisícročie.

Na Slovensku je to prvýkrát, čo bolo objavené také staré drevo prirodzene zakonzervované zuhoľnatením bez prístupu vzduchu a aj vo svetovom meradle ide o vzácny nález. Ten je o to hodnotnejší, že sa podaril akurát na bratislavskom hradnom kopci, ktorý patrí z historického hľadiska medzi najvýznamnejšie lokality v regióne, pretože tento hrad nad veľkou riekou, priamo na križovatke Dunaja a alpsko-karpatského oblúka odjakživa bol strategicky veľmi dôležitým miestom.

Na snímke nález drevozemného valu z 11. storočia mimoriadnej historickej hodnoty počas prehliadky a prezentácie, ktorý sa podarilo nedávno odhaliť počas záverečnej 3. etapy rekonštrukcie Bratislavského hradu

Mnohí čitatelia si budú klásť otázku, či nový nález mení niečo na historických faktoch v súvislosti s večnými spormi ohľadne Veľkej Moravy. Odpoveď je, že nie, pretože drevozemný val, o ktorom je reč, bol postavený až začiatkom 11. storočia (pravdepodobne okolo roku 1030), teda už v čase po zániku Veľkej Moravy.

Nález však potvrdzuje, že na rozdiel od niektorých starších predstáv, podľa ktorých v tých časoch bývalo na hradnom kopci len malé osídlenie, všetky novšie nálezy hovoria niečo úplne iné: už pred tisíc rokmi a aj dávno predtým tu stála mohutná a veľmi dôležitá pevnosť, o ktorú sa často a intenzívne bojovalo. Podľa archeológov bola Bratislava na prelome tisícročí významným správnym centrom Uhorska na úrovni župy a nepochybne tu bola umiestnená silná vojenská posádka.

Reklama
Na snímke archeologické nálezy nájdené počas rekonštrukcie Severných hradieb počas prehliadky a prezentácie k novému archeologickému nálezu drevozemného valu z 11. storočia mimoriadnej historickej hodnoty, ktorý sa podarilo nedávno odhaliť počas záverečnej 3. etapy rekonštrukcie Bratislavského hradu

Začiatkom 11. storočia Slovensko krátko patrilo aj poľskému kráľovi Boleslavovi Chrabrému, ktorý takmer isto obsadil aj vtedajší bratislavský hrad. Aj drevozemný val, ktorého zvyšky archeológovia odkryli, bol postavený v poľskom štýle, lenže to až po Boleslavovej smrti, v čase, keď už Bratislava opäť bola súčasťou Uhorska.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali