Už skôr agentúra STEM/MARK pre marketingové výskumy realizovala celorepublikový prieskum sexuálneho správania a spokojnosti. V ňom zistila, že najčastejšou výhovorkou Čechov, a to u oboch pohlaví, je únava. Teraz sa však objavil problém, o ktorom sa príliš nehovorí.
Takmer polovica žien trpí syndrómom dráždivého čreva (IBS), čo je choroba klasifikovaná ako jedna z funkčných gastrointestinálnych porúch, uvádza portál. To následne vedie k tomu, že problémy ako je nadúvanie a zápcha značne zhoršujú sexuálny život partnerov.
“Rozpaky kvôli plynatosti sú skrátka kultúrnou záležitosťou. V skutočnosti je to tak, že väčšina ľudí tají svoje črevné problémy aspoň tri mesiace po zoznámení. Podľa našich zistení asi sedem percent jedincov toto tajomstvo udržiava dlhšie ako rok,” vysvetľuje Simon Smale, gastroenterológ z Výučbovej nemocnice v britskom Yorku.
Podľa novej štúdie portálu Healthista sa až 41% žien stretáva sa symptómami syndrómu dráždivého čreva. Vyplynulo to z ankety, ktorej sa zúčastnilo 1600 britských žien vo veku 25 až 65 rokov. Ide o funkčnú poruchu hybnosti hrubého čreva, ktorá sa prejavuje zápchou či hnačkou, nadúvaním, kolikovými bolesťami brucha, pocitom tlaku, plnosti a škvŕkania v bruchu.
“Výsledkom je, že sa dotknuté často obávajú dopadu črevných symptómov na partnerské vzťahy. A nie je sa čomu diviť. My všetci usilujeme o akýsi intímny vzťah a pre ženy je myšlienka, že môžu počas intímnych chvíľok stratiť kontrolu nad svojimi črevami, veľmi stresujúca,” dodáva.
Čo robiť v takej situácii?
Gastroenterológ radí, že najväčšiu hrozbu predstavujú šumivé nápoje, kofeín a alkohol. Pre zmiernenie prejavov nadúvania a zápchy by si ženy mali dať, ideálne tak dve hodiny pred plánovanou milostnou schôdzkou, semienka feniklu s pohárom teplej vody.
“Cvičenie, ktoré vás zbaví dychu, ako je napríklad behanie alebo rýchla chôdza vykonávaná pol hodiny niekoľkokrát týždenne, jednoznačne napomáha lepšej funkcií čriev,” radí ďalej Simon Smale.
Pridajte k tomu pravidelnosť v jedle a vyhýbajte sa cibuli, šošovici, raži, kapuste, brokolici, ružičkovému kelu, fazuli a sušenému ovociu.