Predpoveď počasia. Dnes nás čakajú nízke teploty

Predpoveď počasia. Dnes nás čakajú nízke teploty

Bratislava 18. januára 2023 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

Aktualizované 18. januára 2023 o 8:55

Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje tlaková níž. Zamračené, miestami sneženie. Teploty 1 až 6 stupňov Celzia

oblačno, zamračené
Ilustračné foto

Na západnom Slovensku prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné 3 až 6 stupňov C.
Na strednom Slovensku zamračené, dážď so snehom, najnižšie ranné teploty 2 až -3 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.
Na východnom Slovensku prevažne zamračené, sneženie, najnižšie ranné teploty 2 až -2 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Reklama

Počasie na horách: Vo výške 1000 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -3 a najvyššia denná 0 stupňov C.
Vo výške 1500 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -5 a najvyššia denná -3 stupne C.
Vo výške 2000 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -8 a najvyššia denná -6 stupňov C.

Ozón: 15% nad úrovňou dlhodobého priemeru (393 DJ).

Reklama

 

Silný dážď i sneženie obmedzuje dohľadnosť vo viacerých lokalitách
Silný dážď, respektíve snehové prehánky obmedzujú v stredu ráno dohľadnosť do 100 metrov v lokalitách Sedlo Besník, Heľpa, Svinia, Budimír, Petrovany a Prešov. Slovenská správa ciest (SSC) o tom informuje na svojom webe zjazdnost.sk.
Vodičov tiež upozorňuje, že horský priechod Dobšiná je pre padajúce stromy uzatvorený pre všetky motorové vozidlá. Pre vozidlá nad desať metrov dĺžky sú uzatvorené horské priechody Donovaly, Vernár, Šturec a Príslop.
Pre vozidlá nad 3,5 tony je uzatvorená cesta I/67 Dedinky – Ostrá Skala. “Cesta II/533 Gemerská Poloma – Súľová, horský priechod Súľová až po Hnilec sú uzavreté z dôvodu padajúcich stromov, pre všetky motorové vozidlá v oboch smeroch,” pripomína SSC.
Podľa SSC sú zjazdné všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na úseku diaľnice R3 Trstená – Tvrdošín je miestami kašovitý sneh do jedného centimetra.
Rovnako zjazdné s prevažne mokrým povrchom sú aj cesty I., II. a III. triedy. V Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom a v Košickom kraji sa na cestách nachádza čerstvý, kašovitý alebo utlačený sneh od jedného do troch centimetrov, miestami do piatich centimetrov. Na úseku cesty II/578 Skalka – Kremnica je čerstvý sneh do desiatich centimetrov.
Prevažne zjazdné sú tiež horské priechody, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu od jedného do piatich centimetrov. Viaceré horské priechody majú povrch vozovky mokrý.
Snehové správy

Lyžiarske podmienky na Slovensku sa zlepšili. Sú prevažne dobré, no niekde už veľmi dobré. Snehová vrstva sa vplyvom utorňajšieho (17. 1.) sneženia zvýšila o 5 cm, v stredoslovenských areáloch a v oblasti Tatier a Ždiaru o 10 až 20 cm.

Prevádzka je obnovená od pondelka (16. 1.) v stredisku Látky – Zerrenpach, od utorka (17. 1.) v Kokave-línii a v stredu spúšťajú lanovky a vleky na Krahuliach. Zatvorené zostávajú južnejšie položené lokality a strediská na západe Slovenska. V prevádzke je okolo 50 areálov.

Snehová vrstva dosahuje v minimálnych hodnotách 20 až 30 cm, v maximálnych 30 až 50 cm, viac snehu hlási Ski centrum Demänová, Jasná, Strednica a Strachan v Ždiari, Čertovica, Roháče-Spálená a na 55 cm sa zdvihla snehová vrstva aj na Malinôm Brde.

Večerné lyžovanie je návštevníkom k dispozícii po TOP sezóne väčšinou v dňoch piatok a sobota, v stredu sa organizuje na Donovaloch, Krahuliach, Podbrezinách alebo v Lopušnej doline – Svit. Naďalej je potrebné počítať s čiastočnou prevádzkou.

Reklama

Nízke Tatry

Donovaly – Záhradište 35 cm dobré
Jasná Nízke Tatry 30-70 cm dobré
Ski centrum Demänová 30-80 cm veľmi dobré
Čertovica 40-60 cm dobré
Opalisko – Závažná Poruba 15-30 cm dobré
Telgárt 30 cm dobré
Tále 45 cm veľmi dobré
Vyšná Boca 40 cm dobré
Selce – Čachovo 25 cm veľmi dobré
Mýto pod Ďumbierom 40 cm dobré
Donovaly – Nová hoľa 25 cm obmedzené

Vysoké Tatry

Štrbské Pleso 40-50 cm dobré
Tatranská Lomnica 50 cm veľmi dobré
Starý Smokovec 50 cm dobré
Dolný Smokovec – Pod lesom 25 cm dobré
Snowpark Lučivná 30 cm dobré
Svit – Lopušná dolina 30 cm dobré
Kubašok – Spišské Bystré 30 cm veľmi dobré

Západné Tatry

Reklama

Roháče-Spálená 40-70 cm veľmi dobré
Dolinky – Žiar 20 cm dobré
Janovky – Zuberec 25-35 cm dobré
Podbreziny 20 cm dobré

Belianske Tatry, Ždiar

Bachledka Ski&Sun 30-50 cm dobré
Strednica – Ždiar 60 cm dobré
Strachan – Ždiar 60 cm dobré
Monkova dolina – Ždiar 40 cm dobré
Bachledova – Deny 35 cm dobré

Veľká a Malá Fatra

Vrátna – Paseky 30 cm dobré
Jasenská dolina 30 cm dobré
Ružomberok – Malinô Brdo 55 cm dobré
Winter park Martinky 40 cm dobré

Kysuce a Orava

Kubínska hoľa 20-30 cm dobré
Oravská Lesná 15-30 cm dobré
Zábava – Hruštín 40 cm veľmi dobré
Krušetnica 30 cm dobré
Ski Vitanová 40 cm veľmi dobré
Brezovica 30 cm obmedzené

Stredné Slovensko

Salamandra 30-40 cm dobré
Skalka 30-40 cm dobré
Králiky 40 cm veľmi dobré
Zerrenpach – Látky 20 cm dobré
Kokava-línia 20-30 cm dobré
Ski Hlobišov – Hronec 25 cm dobré

Východné Slovensko

Reklama

Vernár-Studničky 30 cm dobré
Litmanová 35-40 cm dobré
Vyšné Ružbachy 50 cm dobré
Drienica 15 cm obmedzené

Alpské strediská

Na alpských zjazdovkách sú dobré až veľmi dobré lyžiarske podmienky. Snehová vrstva sa vo viacerých oblastiach zvýšila – v Rakúsku pripadlo 5 – 10 cm nového snehu, v západnej časti Álp 15 až 20 cm, miestami viac. V Hornom Rakúsku sa na zjazdovkách nachádza v maximálnych hodnotách 40 až 70 cm snehu, v Dolnom Rakúsku 25 až 40 cm v prevádzke je Oetscher, Annaberg, Göstling – Hochkar a Semmering. Aj tu treba počítať s čiastočnou prevádzkou, pri ktorej nie sú pripravené všetky zjazdovky.

Rakúsko

Göstling – Hochkar 15-40 cm dobré
Hinterstoder 5-65 cm dobré
Hintertux 30-130 cm veľmi dobré
Ischgl 10-70 cm veľmi dobré
Kitzbuehel a Kirchberg 45-55 cm dobré
Obertauern 80-130 cm veľmi dobré
Semmering 25-40 cm veľmi dobré
Schladming Dachstein 0-230 cm dobré
Stuhleck 0-60 cm dobré
Serfaus – Fiss – Ladis 10-75 cm veľmi dobré
Sölden 10-180 cm dobré
St. Anton am Arlberg 45-140 cm dobré
Stubai 20-95 cm dobré
St. Anton am Arlberg 45-140 cm dobré
Zell am See – Kaprun 60-65 cm dobré
Zillertal Arena 25-60 cm dobré

Reklama

Taliansko

Bormio 20-50 cm dobré
Dolomity – 3 Zinnen 25-55 cm dobré
Madonna di Campiglio 65-75 cm dobré
Marmolada – Arabba 0-40 cm dobré
Livigno 45-55 cm dobré

Švajčiarsko

Corvatsch 30-65 cm dobré
Saas-Fee 45-190 cm dobré
Sant Moritz – Engadin 25-70 cm dobré

Francúzsko

Reklama

Chamonix Mont-Blanc 5-220 cm dobré
La Plagne 15-190 cm dobré
Les Trois Vallées 90-140 cm dobré
Tignes 110-255 cm dobré
Vald´Isére 85-150 cm dobré

 

 Na Slovensku platia výstrahy pred poľadovicou, dažďom a povodňami

Na väčšine územia Slovenska sa môže v stredu doobeda tvoriť poľadovica. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Na poľadovicu si treba dať pozor v Banskobystrickom, Žilinskom kraji a takmer celom Trenčianskom kraji. Výstraha platí aj pre okresy Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Levice, Zlaté Moravce, Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Sabinov a Stará Ľubovňa.

S vetrom na horách treba počítať v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Ružomberok a Tvrdošín. Výstrahy prvého stupňa platia do 21.00 h.

Meteorológovia varujú aj pred dažďom na východnom Slovensku. Výstrahy prvého stupňa platia pre okresy Humenné, Medzilaborce, Snina, Michalovce a Sobrance, a to do 15.00 h.

SHMÚ zároveň vydal hydrometeorologické výstrahy pre časť východného a južného Slovenska. Pre oblasti Trebišov – Roňava a Košice-okolie – Hornád je vydaná výstraha tretieho stupňa pred povodňami z trvalého dažďa. Výstrahy druhého stupňa platia v okresoch Levice-východ a Lučenec.

Reklama

Pre Levice-západ, Revúcu, Rimavskú Sobotu, Rožňavu, Košice-okolie – Bodva, Košice, Bardejov, Svidník, Medzilaborce, Sninu, Vranou nad Topľou, Humenné, Michalovce, Sobrance a Trebišov bez Roňavy meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pred povodňami.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

18:26

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je podľa zistení servera telex.hu občanom Slovenska. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:00

Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. Informovala agentúra Reuters.

17:11

Stovky ľudí demonštrovali v nedeľu v Tunise na podporu prezidenta Kaísa Saída uprostred rozsiahlej medzinárodnej kritiky na jeho adresu v dôsledku zatýkania novinárov, aktivistov a právnikov v krajine.

Demonštranti v centre hlavného mesta niesli Saídove fotografie a transparenty vyzývajúce Západ, aby sa nemiešal do záležitostí v ich krajine.

17:02

Vývoz benzínu z Číny v apríli klesol na najnižšiu úroveň od júla 2015. K vývoju prispela vyššia spotreba pohonných hmôt vďaka rastúcemu dopytu po domácom cestovaní.

16:34

Obyvatelia Slovenska považujú kybernetické hrozby za vážnejšie než hrozby fyzického typu. Ako najväčšiu hrozbu vidí 76 % podvody pri platení. Krádeže osobných vecí, ako napríklad odcudzenie mobilu, dokladov či platobnej karty, sa obáva 68 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank.

16:25

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny “tvrdo pristál”, ďalšie podrobnosti bezprostredne nie sú jasné, uviedli tamojšie médiá.

Na miesto smerujú záchranné zložky, ich presun však komplikujú zlé poveternostné podmienky, vyhlásil iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí.

16:12

Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční.

15:56

Kenská polícia sa v priebehu niekoľkých týždňov rozmiestni na Haiti, aby viedla mnohonárodnú misiu podporovanú OSN zameranú na boj proti násiliu gangov. V nedeľu to uviedol kenský minister zahraničných vecí.

15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali