Predbežné výsledky v nedeľu dopoludnia: Ako by vyzeral európsky parlament, keby v ňom boli iba slovenskí poslanci?

Predbežné výsledky v nedeľu dopoludnia: Ako by vyzeral európsky parlament, keby v ňom boli iba slovenskí poslanci?

Bratislava 26. mája 2019 (HSP/Foto:SITA/AP-Francisco Seco)

 

Po zrátaní všetkých volebných okrskov sú tu neoficiálne výsledky volieb, ktoré by sa od skutočných už líšiť nemali. Predbežne by mali do Bruselu ísť traja poslanci za koalíciu PS/Spolu (a ešte jeden v prípade brexitu), traja za Smer-SD, dvaja za ĽSNS, dvaja za KDH, dvaja za SaS a jeden za OĽaNO

Ilustračné foto

Z hľadiska reálneho pôsobenia v politike bude záležať aj na tom, ktorého konkrétneho kandidáta ľudia zakrúžkovali. Keby sa nekrúžkovalo a do Európskeho parlamentu (EP) by šli ľudia podľa poradia na kandidátkach, boli by to títo ľudia:

Reklama

Za PS/Spolu by išli Michal Šimečka, Vladimír Bilčík, Simona Petrík a v prípade brexitu ešte aj Zora Jaurová. Keďže ide o koalíciu, ešte povedzme, že Šimečka a Jaurová sú z Progresívneho Slovenska, Bilčík a Petrík sú zo strany Spolu. Dá sa predpokladať, že ak by sa prekrúžkovali iní ľudia, bude v koalícii zrejme hrať rolu aj nejaká vnútorná dohoda, aby obe strany mali v EP svojho zástupcu.

Na krúžkovaní bude záležať najmä v prípade Smeru, keďže Smer-SD, to je široké politické spektrum od Lajčáka po Blahu. Jednotkou na kandidátke je Monika Beňová, dvojkou je Miroslav Číž, trojkou Róbert Hajšel (riaditeľ Kancelárie EP na Slovensku). Teda na prvých troch miestach figurovali dvaja „slniečkari“ a jeden „vlastenec“, ale zatiaľ nevedno, koho ľudia do Bruselu prekrúžkovali.

Reklama

Za ĽSNS sú na prvých dvoch miestach Martin Beluský a Miroslav Radačovský, ale je otázka, či pôjdu naozaj títo dvaja. Lídrom eurokandidátky je totiž Milan Uhrík a mnohí ľudia budú krúžkovať práve jeho. A veľa ľudí sa chystalo krúžkovať aj Radačovského, ktorý má u voličov veľkú popularitu ešte z čias jeho pôsobenia ako sudcu, vieme prečo.

Za KDH je jasnou jednotkou Ivan Štefanec, druhá na kandidátke je Miriam Lexmann.

V prípade SaS sú na prvých dvoch miestach Eugen Jurzyca a Alojz Baránik. Trojkou kandidátky je Lucia Nicholsonová, ktorá by sa mohla prekrúžkovať.

Úplne jasné je to v prípade OĽaNO, po tom divadelnom predstavení, ktoré verejnosti zahral Igor Matovič: vzdal sa svojich hlasov v prospech rómskeho aktivistu Petra Polláka.

A kam by sa títo ľudia v EP zaradili? V prípade koalície PS/Spolu je to komplikovanejšie, pretože kým Progresívne Slovensko sa hlási k Aliancii liberálov a demokratov pre Európu (ALDE), strana Spolu sa bude spájať s Európskou ľudovou stranou (EPP).

Reklama

Smeráci patria tradične do tábora európskych socialistov (S&D), tam je všetko jasné.

ĽSNS nie je pridružená k žiadnemu táboru, hoci je otázka, či sa po voľbách otvorene alebo neformálne nespojí s Európou národov a slobody (ENF) Le Penovej a Salviniho, keďže ich slovenský partner Sme rodina v eurovoľbách úplne zhorel (najväčšie fiasko týchto volieb). Druhá možnosť je ich formálne či neformálne spojenie s inou euroskeptickou frakciou Európa slobody a priamej demokracie (EFDD) Nigela Faragea, s ktorou zvykla spolupracovať SNS, ktorá bude tentoraz v EP chýbať. A ešte je tu možnosť, že sa nezaradené strany podobne orientované ako ĽSNS spoja a vytvoria vlastnú frakciu.

KDH tradične patrí do tábora Európskej ľudovej strany (EPP).

SaS a OĽaNO budú aj naďalej patriť ku skupine Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR).

A ako by vyzeral mikro-europarlament zložený iba zo štrnástich slovenských europoslancov?

Reklama

Na jednom, celkom probruselskom okraji je ALDE s jedným (v prípade brexitu dvoma) poslancami PS. To najtvrdšie slniečkové, viac k tomu netreba hovoriť.

Nasledujú socialisti z S&D s tromi poslancami Smeru-SD. Sú za prehlbovanie integrácie EÚ.

Najsilnejšie zastúpenie bude mať EPP so štyrmi europoslancami, dvoma zo strany Spolu a dvoma z KDH. Táto frakcia je aj v EP najpočetnejšia, je síce oficiálne kresťanská a mierne konzervatívna, ale to jej nebráni podporovať napríklad Istanbulský dohovor.

Troch poslancov bude mať ECR (dvoch zo SaS a jedného z OĽaNO). Táto frakcia je o máličko konzervatívnejšia a viac euroskeptická ako EPP.

Druhý, celkom euroskeptický okraj spektra, tam sú zatiaľ nezaradení dvaja poslanci ĽSNS.

Takto zložený slovenský mikroeuroparlament by neodhlasoval kvóty, nebol by za vrátenie všetkých migrantov plaviacich sa cez Stredozemné more naspäť. Takýto parlament by bol za vlastnú európsku armádu, odhlasoval by potrestanie krajín, ktoré nedodržiavajú rozpočtovú disciplínu EÚ, ale bol by nerozhodný v otázkach, či krátiť eurofondy krajinám neposlúchajúcim Brusel alebo zrušiť sankcie proti Rusku.

Teda vidíme, že takéto zloženie je v podstate nevýrazným európskym priemerom, názormi podobným súčasnému EP. Otázkou však je, kam sa Európa po týchto voľbách posunie – podobne ako na Slovensku, aj vo zvyšku Európy slniečkari strašili občanov mimoriadnym nárastom „extrémistických“ strán, teda strán jednoznačne vyhranených proti Bruselu, proti americkej hegemónii, proti masovej migrácii. Slovenské voľby túto tendenciu potvrdili iba v menšej miere. Ako to však dopadne v celej Európe? Dozvieme sa už zajtra.

 

Ivan Lehotský

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali