Prečo sa Zelenskyj chce stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom?

Prečo sa Zelenskyj chce stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom?

Kyjev 23. januára 2023 (HSP/tfiglobalnews/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Z

Predseda Európskej rady Michel na návšteve Kyjeva
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
elenskyj sa pokúšal nadviazať komunikačný kanál aj niekoľkokrát predtým. Je to však prvýkrát, čo ukrajinský líder pozval Si Ťin-pchinga na dialóg, píše Surabhi Somvanshi pre TFI Global News

Od ruskej invázie uplynulo už 11 mesiacov. A keďže sa blíži výročie ruskej invázie, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vypracoval list, v ktorom požiadal čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga o diskusiu. Zelenskyj sa pokúsil nadviazať komunikačný kanál aj niekoľkokrát predtým. Je to však prvýkrát, čo ukrajinský líder pozval Si na dialóg.

Reklama

 

Zelenského list

Podľa manželky Volodymyra Zelenského Oleny Zelenskej bol list zaslaný čínskej delegácii na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose 18. januára. Zelenska povedal: “Bolo to gesto a pozvanie na dialóg a veľmi dúfam, že na toto pozvanie bude reagovať.”

Reklama

Zelenskyj sa často pokúšal nadviazať kontakt so Siom v nádeji, že Peking využije svoj vplyv na nátlak na ruského prezidenta Vladimira Putina. Načasovanie tohto listu je však významné. Wagnerova skupina začala veľkú ofenzívu v regióne Donbasu. A obaja rivali pripravujú protiofenzívy, aby získali výhodu v rokovaniach.

 

Čo chce Zelenskyj?

Ukrajina bola do vojny proti Rusku donútená Spojenými štátmi a európskymi krajinami. Ukrajina čelila hlavnej ťarche bojov vo vojne USA.

Západné mocnosti zmarili niekoľko pokusov, keď chcela Ukrajina rokovať. Začiatkom decembra plukovník americkej armády a bývalý poradca Pentagónu Douglas MacGregor odhalil, ako bývalý britský premiér Boris Johnson zmaril mierové rokovania v Istanbule. Predtým o mierových rokovaniach hovoril aj Putin.

Povedal: “V Istanbule prebehli známe rokovania, keď sme skutočne dosiahli dohodu, zostávalo ju len podpísať.”

Reklama

Analytici tvrdia, že Ukrajina teraz chce, aby Čína vystupovala ako sprostredkovateľ a sprostredkovala prímerie. Európskym mocnostiam sa teraz nedá veriť, že budú vystupovať ako sprostredkovateľ, pretože práve ony vojnu podnietili. A ak sa tak stane, bude to pre Západ veľká hanba.

V septembri minulého roka minister zahraničných vecí Wang Yi vyzval “všetky zainteresované strany, aby zabránili rozšíreniu krízy”, pričom vyjadril znepokojenie nad možnými hospodárskymi dôsledkami konfliktu na krajiny celého sveta. Ak sa Čína skutočne rozhodne meditovať, bude to veľká rana pre nadvládu USA, ktoré na Ukrajinu nasypali svoju pomoc a zbrane.

Analytici tiež naznačujú, že Zelenskyj chce získať zbrane od Číny. Chudák Zelenskyj, zdá sa, že teraz už nemá nikoho iného, koho by mohol prosiť, ako Čínu! Jeho európski priatelia sa medzi sebou hádajú, aby na Ukrajinu poslali ďalšie zbrane.

 

Je to pre mier?

Inak by to mohol byť ďalší pokus Zelenského vyzvať na rokovania a ukázať, aký je mierumilovný. Ale potom neustále odmieta sadnúť si za rokovací stôl. Ukrajinskí vojaci tiež pociťujú únavu. Der Spiegel tvrdí, že zahraničná spravodajská služba informovala poslancov bezpečnostného parlamentu, že Ukrajina každý deň stráca “trojciferný počet vojakov”. Príchod skupiny Wagner zmenil situáciu na bojisku.

Reklama

Preto je tentoraz pre Zelenského dialóg so Si veľkým problémom. Chce Zelenskyj nájsť východisko z vojny na Ukrajine? Kto vie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:34

Internetový vyhľadávač Google, ktorý vlastní americká spoločnosť Alphabet, investuje 1 miliardu eur do rozšírenia svojho dátového centra vo Fínsku. Cieľom je podporiť rast svojho podnikania v oblasti umelej inteligencie v Európe. 

14:33

Zamestnávateľské zväzy s novelou zákona o minimálnej mzde na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR nesúhlasili, odborári ju podporili s pripomienkami. Uviedol to po rokovaní tripartity minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

14:31

Pápež František plánuje koncom septembra navštíviť Belgicko a Luxembursko, oznámil Vatikán. Na cestu by tak mal vyraziť necelé dva týždne po tom, ako sa vráti z 12-dňovej návštevy ázijských krajín.

14:30

Predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili prisľúbil prelomenie veta prezidentky Salome Zarubišviliovej pri spornom zákone o transparentnosti zahraničného vplyvu.

13:56
Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange sa môže odvolať proti vydaniu do Spojených štátov, rozhodol súd.
Julian Assange
Na snímke zakladateľ organizácie WikiLeaks Julian Assange
13:54

Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky v USA ukončil vyšetrovanie viac ako 100.000 vozidiel Tesla Model X po tom, ako automobilka oznámila zvolávaciu akciu na odstránenie porúch predných bezpečnostných pásov. 

13:50

Železničná spoločnosť Slovensko upozorňuje na obmedzenia predaja cestovných lístkov. Dôvodom je údržba predajných systémov. Počas odstávky nebude možné kúpiť cestovné lístky cez e-shop ani aplikáciu ZSSK.

13:48

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu v Haagu Karim Khan oznámil, že sa usiluje o vydanie zatykača na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta. Požiadal tiež o vydanie zatykača na troch vrcholných predstaviteľov Hamasu. Informoval o tom portál BBC.

13:37

Vodný park v Bešeňovej bude od štvrtka 23. do soboty 25. mája dejiskom 7. ročníka Majstrovstiev Slovenska v saunových rituáloch. Svoje umenie s uterákom počas podujatia predstaví aj majster sveta Róbert Židek. TASR o tom informovala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

13:36

Odstavením posledného turbogenerátora sa začala prvá generálna odstávka tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Generálna odstávka najmladšieho prevádzkovaného jadrového bloku na Slovensku je treťou z piatich tohtoročných odstávok slovenských jadrových blokov. “Päť odstávok v jednom roku sme na Slovensku mali naposledy pred 16 rokmi,”

13:34

Slovensko si na trhoch požičalo ďalších 650 miliónov eur, keď predalo štátne dlhopisy s termínom splatnosti od roku 2026 až do 2036. Priemerný ročný výnos v akceptovaných ponukách sa pohyboval od 3,2473 % pri dlhopisoch s dvojročnou splatnosťou až po 3,7865 % pri dlhopisoch so splatnosťou v roku 2036.

13:33

Zmena vzorca na určovanie mesačnej minimálnej mzdy z 57 % na 60 % priemernej mesačnej mzdy bude mať vplyv na podnikateľské prostredie vo výške 110 miliónov eur. Vysoko prekročí štandardy krajín Európskej únie a opäť zníži už aj tak nízku konkurencieschopnosť Slovenska. Návrh zákona obsahuje aj časti, ktoré sú nad rámec smernice EÚ.

13:32

Čínske špionážne aktivity sú dôvodom na obavy, vyhlásil rakúsky Spolkový úrad pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu (Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung, BVT). Zameriavajú sa najmä na hospodársku oblasť, dôvodom na znepokojenie je však aj prítomnosť čínskych študentov na rakúskych univerzitách.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali