„Poučenie z krízového vývoja“ po zverejnení nahrávok z chaty: Verejnosti je už zrejmé, vláde aj novinárom dochádza pomalšie

„Poučenie z krízového vývoja“ po zverejnení nahrávok z chaty: Verejnosti je už zrejmé, vláde aj novinárom dochádza pomalšie

Bratislava 31. októbra 2021 (HSP/Foto:Screenshot video Aktuality.sk)

 

Čo vlastne môžeme povedať po niekoľkých dňoch od vypuknutia kauzy s nahrávkami z poľovníckej chaty? V prvom rade zrejme to, že o žiadnu „Gorilu 2“ tu nešlo

chata Fico
Robert Fico na sledovanej chate (hore vľavo)

Keďže išlo o odpočúvanie predstaviteľov opozície a im blízkych advokátov, ponúkala sa skôr paralela s americkou aférou Watergate, v dôsledku ktorej musel odstúpiť prezident Richard Nixon. Skutočne, zdá sa, že zbraň, ktorú chcel niekto vytiahnuť na zdiskreditovanie opozície, sa skôr otočila proti nemu samému.

Reklama

Pokiaľ išlo o zdôvodnenie nahrávok naháňaním pytliakov, to bolo naozaj chabé. A preto si tu skutočne musíme klásť vážne otázky ohľadne zneužívania odpočúvania zo strany súčasnej vládnej moci.

 

Reklama
„Svätý boj“ proti korupcii ako zásterka

O kauze s nahrávkami zrejme môžeme konštatovať aj to, že išlo o pokus o prekrytie škandálu na ministerstve práce, od ktorého mali podozrivé schránkové firmy na dotáciách inkasovať až 24 miliónov eur. Za vlády Roberta Fica by išlo o kauzu, ktorá by živila médiá niekoľko týždňov. V tomto prípade však akoby rýchlo „vyšumela“ – a liberálne médiá sa mohli vrhnúť na analýzu neformálnych rozhovorov na chate.

Samotným týmto médiám to asi príde aj prirodzené, že čokoľvek, čo sa objaví proti Robertovi Ficovi, je vhodné vytiahnuť. A podobne aj ich fanúšikom a voličom vládnych strán. Zvyšok obyvateľstva však musel byť poriadne znechutený. A právom! Tu predsa nejde len osobu Roberta Fica. Čím vágnejšie totiž definujeme tzv. verejný záujem pri zverejňovaní informácií, o to viac sa budú môcť časom aj bežní občania obávať, že niečo z ich súkromných záležitostí môže byť niekedy odhalené s odvolaním sa na akýsi „svätý boj“ proti korupcii či niečomu podobnému.

Ale informovaní ľudia na Slovensku dobre vedia, že tu nikdy nešlo o akýsi „svätý boj“ proti korupcii. To je v skutočnosti len dlhodobá zásterka pre boj globalistov a ich spriaznených médií proti komukoľvek, kto naruší ich záujmy. A, pochopiteľne, okrem ideologických záujmov majú médiá a ich majitelia aj záujem na zisku z publikovania politicky výbušného obsahu.

 

Soltész: Ide o praktiky bulváru

Toto celé sťahuje Slovensko ešte hlbšie do morálneho bahna, ktoré našu spoločnosť vlastne pohltilo už dávno. Niektorí novinári sú vo svojej „svätej nenávisti“ voči Ficovi a antiglobalistickým politikom stále v zajatí presvedčenia, že postup, ktorý zvolili, bol správny. Avšak o zlom prístupe svedčia aj hlasy tých novinárov, ktorým sa toto normálne rozhodne nezdá. A veru aj také zazneli.

Reklama

A predstavte si – jedným z týchto novinárov, ktorý nemá v konzervatívnom a pronárodnom prostredí práve dobré meno, bol Arpád Soltész.

„Keď si dvaja advokáti kdesi medzi sebou hovoria, ako veľmi neznášajú exministra vnútra, je to ich súkromná vec,“ vyjadril sa napríklad Soltész. A pokračoval: „Bez ohľadu na to, čo si myslíme o klientoch advokátov, o kauzách, v ktorých ich zastupujú, či o samotnom exministrovi. Je to len ľudsky nepríjemné, účastníkom rozhovoru a zrejme aj ohováranému. Jediné, čo môže verejnosť uverejnením takého rozhovoru získať, je pocit škodoradosti. Na tento efekt môže staviť len treťotriedny, zle robený bulvár, pretože bulvárna tlač sa od mienkotvornej neodlišuje kvalitou spracovania a etickými postupmi, ale výberom tém.“

Nuž, povedzme si úplne úprimne, Soltész trafil klinec po hlavičke! Mainstreamové periodiká sa tu zachovali skutočne ako bulvár. Lepšie povedané, oni tým bulvárom sú už dávno a tí zasvätenejší to o nich už aj dávno vedeli. Teraz to musí byť jasné aj nezainteresovanému pozorovateľovi.

 

Nahrávky môžu Fica posilniť

Jediné, čo v istom zmysle ozaj z nahrávok vypovedá proti Ficovi a Smeru, je zistenie, že Fico mal intervenovať v prospech svojej známej, právnej čakateľky prokuratúry v prípade jej bezpečnostnej previerky. Ale vzhľadom na to, že tu malo podľa pôvodných očakávaní ísť o Gorilu 2, je to doslova nič.

Reklama

Výsledkom celej akcie s chatou a nahrávkami tak skutočne môže byť aj posilnenie pozície Fica a jeho strany. Ale o to viac aj diskreditácia tej časti médií, ktoré sa vŕtali v súkromných rozhovoroch na také témy ako bol trebárs priebeh covidu u predsedu Smeru, bez toho, aby presvedčivo zdôvodnili, aký je v tom verejný záujem.

Kým oni mali s týmto zjavne problém, Fico vôbec nemal svojmu publiku problém vysvetliť, že odpočúvanie opozície je obrovským škandálom, ktorý ničí akékoľvek zvyšky dôveryhodnosti nielen súčasnej vlády, ale vlastne aj Slovenskej republiky ako právneho štátu.

 

Kauza ako reklama na petíciu za referendum

Jednoducho, Fico bude môcť odteraz ešte presvedčivejšie opakovať svoju tézu, že aj trestné stíhania a procesy ako bol ten s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, sú len trápnym divadlom, na ktorom sa koalícia snaží získať aké-také body, keď už pri iných témach úspešná nie je.

A povedzme si otvorene – čo môže byť lepšou reklamou na zbieranie podpisov pod ďalšiu petíciu za referendum o predčasných voľbách, než práve aktuálna kauza s nahrávkami?

Občania totiž správne pochopili, že to, čo sa aktuálne prejavuje ako boj proti Ficovi, sa môže časom preklopiť aj na boj voči nim samým. Veď ten boj už vlastne aj dávno prebieha – prostredníctvom protipandemických opatrení a cez delenie ľudí na očkovaných a neočkovaných.

Aby ľudia ďalej riskovali, že vláda, ktorej už teraz vôbec nedôverujú, bude naďalej zneužívať aj odposluchy, prípadne aj u iných osôb, než v okruhu Roberta Fica, to im za to vôbec nestojí. A tak radi opätovne podpíšu hoci aj ďalšiu petíciu za referendum.

Ladislav Kováčik

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali