Poslanci ukončili 88. schôdzu. Návrhy Matoviča ani Miroslava Kollára nepodporili

Poslanci ukončili 88. schôdzu. Návrhy Matoviča ani Miroslava Kollára nepodporili

Bratislava 31. marca 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

Aktualizované 31. marca 2023 12:44

Dvanásty deň 88. schôdze Národnej rady (NR) SR otvorili poslanci novelou Trestného zákona z dielne Miroslava Kollára (nezaradený). Jej cieľom je posilnenie ochrany novinárov. Tí by mohli byť zaradení do kategórie chránených osôb. Útoky na nich by sa mohli následne posudzovať prísnejšie

Miroslav Kollár
Na snímke nezaradený poslanec NR SR Miroslav Kollár

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) avizoval, že hlasovaním o 11.00 h poslanci ukončia rokovanie. Posledným bodom na hlasovaní má byť uznesenie o ukončení schôdze. Všetky body, ktoré poslanci nestihnú do hlasovania prerokovať, sa presunú na májové rokovanie.

Reklama

 

Plat poslanca sa nebude znižovať, plénum odmietlo Matovičovu novelu

Plat poslanca Národnej rady (NR) SR sa nebude znižovať na výšku priemernej mesačnej mzdy. Parlament v piatok odmietol novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR z dielne lídra OĽANO Igora Matoviča, ktorá to predpokladala. Navrhoval, aby k platu mohla poslancovi vyplácať príspevok strana, za ktorú kandidoval. Použiť by mohla podľa návrhu peniaze z príspevku zo štátneho rozpočtu.

Reklama
Igor Matovič
Igor Matovič

V súčasnosti je plat poslanca vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za predchádzajúci kalendárny rok. Matovič navrhoval, aby sa plat poslanca znížil trojnásobne. Návrh sa mal týkať aj súčasných poslancov.

Matovič tiež navrhoval, aby bola strana povinná pravidelne zverejniť informácie o poslancoch, ktorým bol vyplatený príspevok k platu zo straníckych peňazí, ako aj jeho výšku a dôvody, pre ktoré by im bol príspevok vyplatený.

Výška poslaneckého platu za rok 2022 bola 3270 eur. K nemu patria ešte paušálne náhrady, ich výška sa líši podľa toho, či je poslanec z Bratislavského kraja alebo z iného. Pokiaľ je z Bratislavského kraja, mesačne dostával v roku 2022 ešte 2180 eur, poslanec z iného kraja mal v minulom roku paušálne náhrady vo výške 2544 eur. K platu sa pripočítavajú aj funkčné príplatky, tie dostávajú predseda a podpredsedovia parlamentu a tiež predsedovia a podpredsedovia výborov.

Matovič na piatkovej tlačovej konferencii pripomenul, že hlasovania o znížení platov poslancov, odmene 500 eur či zvýšení mimoriadnej dane pre rafinérie boli testom sociálneho cítenia politikov v parlamente. Tí, ktorí návrh o znížení platov odmietli, si podľa neho myslia, že je správne, aby poslanci mali päťtisícové platy bez ohľadu na to, kto sa snaží a kto nie. “V parlamente sú desiatky poslancov, ktorí prídu len na hlasovanie, nevykonávajú žiadnu poslaneckú činnosť, len hlasujú, ako im predseda prikáže, aby aj nabudúce boli znova na kandidátke,” zdôraznil. Myslí si, že to bol spravodlivý návrh, no už ho nebude opätovne predkladať.

 

Reklama

Kollárov návrh takisto neúspešný

Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok odmietli novelu zákona o vydavateľoch publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie, ktorú predložil Miroslav Kollár (nezaradený). Cieľom novely bolo posilniť tlak na verejných funkcionárov, aby boli nútení poskytovať novinárom informácie.

“Cieľom návrhu zákona je posilnenie povinnosti orgánov verejnej moci a verejných funkcionárov odpovedať na otázky novinárov. Sankciou za nedodržanie povinnosti bude to, čo ustanovuje už v súčasnosti zákon o priestupkoch pri porušení práva na slobodný prístup k informáciám,” píše sa v dôvodovej správe. Predkladateľ argumentuje prípadmi, keď sa konkrétny orgán verejnej moci rozhodol neodpovedať na otázky vybranej skupiny novinárov, pričom novinári nedisponovali rýchlym a účinným prostriedkom nápravy.

Následne poslanci uznesením ukončili aktuálnu 88. schôdzu. Neprerokované body programu presunuli na ďalšie riadne rokovanie, ktoré sa má začať v máji.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali