Pohľad do minulosti: 23. septembra zomrel otec psychoanalýzy Sigmund Freud a Bob Marley odohral svoj posledný koncert

Pohľad do minulosti: 23. septembra zomrel otec psychoanalýzy Sigmund Freud a Bob Marley odohral svoj posledný koncert

Bratislava  23. septembra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Island Records)

 

23. septembra
Deň jesennej rovnodennosti

Na kombosnímke Bob Marley a Sigmund Freud

Narodenia

Reklama

1901 – narodil sa český básnik Jaroslav Seifert. Jeden zo zakladateľov Devětsilu, pôsobil v literárnych časopisoch. V roku 1929 sa rozišiel s KSČ. Po proletárskych zbierkach Město v slzách, Děti z předměstí a Samá láska dospel k milostnej lyrike (Jablko z klína) a veršom o detstve a domove – Světlem oděná, Kamenný most, Přilba hlíny, Maminka, Chlapec a hvězdy. V 60. a 70. rokoch mu vyšli napríklad zbierky Halleyova kometa, Deštník z Piccadilly, Morový sloup, Býti básníkem. Signatár Charty 77, morálna autorita disidentov. Laureát Nobelovej ceny za literatúru z roku 1984. Zomrel v roku 1986.

1907 – narodil sa český herec František Filipovský. Pôsobil v Osvobozeném divadle a v rokoch 1945 – 1992 bol členom Národního divadla. Predstaviteľ predovšetkým komických úloh, pričom medzi jeho najvýznamnejšie filmy patria Škola, základ života, Cesta do hlubin študákovy duše, Šest medvědů s Cibulkou, Hodíme se k sobě, miláčku…?, televízny film Nezralé maliny alebo seriály Hříšní lidé města pražského a Arabela. Pôsobil v rozhlase a v dabingu, kde vynikajúco daboval francúzskeho komika Louisa de Funés. Zomrel v roku 1993.

Reklama

1926 – narodil sa americký džezový saxofonista a skladateľ John Coltrane, jeden z najvýznamnejších hudobníkov 20. storočia. Zomrel v roku 1967.

1930 – narodil sa americký hudobník Ray Charles. Ako sedemročný prišiel o zrak. Počas kariéry získal sedemnásť hudobných cien Grammy, pričom päť z nich si vyslúžil za album Genius Loves Company, ktorý vyšiel zhruba dva mesiace po jeho smrti. Hudobník, ktorého Frank Sinatra označil za jediného skutočného génia v šoubiznise, má i hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy, v roku 1986 ho uviedli do Rock’n’rollovej siene slávy a v roku 1988 dostal Grammy za celoživotné dielo. Zomrel v roku 2004.

1938 – narodila sa rakúsko-nemecká herečka Romy Schneider. Popularitu získala vo filmoch o bavorskej princeznej Sissi. Po odchode do Francúzska začiatkom 60. rokov hrala v snímkach francúzskych, talianskych a nemeckých režisérov. Účinkovala vo viac než 60 filmoch, spomedzi ktorých sa mnohé zapísali do zlatého fondu svetovej kinematografie, napríklad Boccaccio ’70, Proces, Bazén, Veci života, Vlak, Žena v okne, Celkom obyčajný príbeh, Smrť v priamom prenose, Svedok, Pútnička zo Sans-souci. Zomrela v roku 1982.

1943 – narodil sa španielsky spevák Julio Iglesias, celým menom Julio José Iglesias de la Cueva. V mladosti bol brankárom španielskeho futbalového klubu Real Madrid Castilla. Jeho športovú kariéru však ukončilo vážne zranenie. Z albumov: Yo Canto, Gwendolyne, A México, El Amor, América, Aimer La Vie, Sentimental, Momentos, Libra, Divorcio, Love Songs – Canciones de amor.

1949 – narodil sa americký rockový spevák a hudobník Bruce Springsteen. Debutoval v roku 1973 bez väčšieho úspechu nahrávkou Greetings from Asbury Park, N.J. Prvý veľký hit Born To Run, vydal o dva roky neskôr. Dosiaľ uviedol na trh 18 štúdioviek vrátane jedného z najúspešnejších albumov 80. rokov Born in the U.S.A. z roku 1984. Až jedenásť jeho nahrávok (deväť štúdioviek, jedna živá nahrávka a jedna kompilácia) dobylo americký rebríček Billboard 200, zatiaľ naposledy sa mu to podarilo v roku 2014 s albumom High Hopes. Na konte má 20 cien Grammy, dva Zlaté glóbusy, Oscara a od roku 1999 je členom Rock’n’rollovej i Skladateľskej siene slávy.

Reklama

1968 – narodila sa speváčka a herečka Zuzana Mauréry. Vyštudovala herectvo na VŠMU v Bratislave a presadila sa v Radošinskom naivnom divadle (RND). Neskôr sa venovala najmä muzikálovému herectvu – na Novej scéne v Bratislave, v Nitre, ale i v Brne a Prahe. Od roku 2005 pôsobí aj vo Viedni. Účinkuje tiež vo filme a v televízii, napríklad Odsúdené, Nebo, peklo…zem, Mŕtvola musí zomrieť, Tajné životy, Vojtech, Záhradníctvo: Dezertér, Mária Terézia, Tlmočník, Oteckovia. Na konte má dve nominácie na České levy – za stvárnenie vedľajšej úlohy vo filme Colette a titulnú rolu v snímke Učiteľka. Vyslúžila si tiež dve slovenské filmové ceny Slnko v sieti.

1978 – narodil sa americký herec Anthony Mackie. Známy je najmä ako seržant JT Sanborn z vojnovej drámy Smrť čaká všade alebo Falcon z marveloviek Captain America: Zimný vojak, Avengers 2: Vek Ultrona, Ant Man, Captain America: Občianska vojna a Avengers: Nekonečná vojna. Zahral si napríklad aj vo filmoch 8. míľa, Million Dollar Baby, Správcovia osudu, Real Steel: Oceľová päsť, Muž na hrane, Abraham Lincoln: Lovec upírov, Pot a krv, Chcem ťa, chceš ma? alebo Detroit.

1992 – narodil sa herec Samuel Spišák. Účinkoval napríklad vo filmoch Nedodržaný sľub, Lóve, Láska na vlásku a seriáloch Panelák, Kuchyňa či Inšpektor Max.

 

Úmrtia

Reklama

1939 – zomrel rakúsky neurológ a psychiater Sigmund Freud, zakladateľ psychoanalýzy. Študoval aspekty ľudskej sexuality. Jeho učenie sa nazýva freudizmus. Z diela: Psychopatológia každodenného života, Umenie a psychoanalýza, Totem a tabu, O láske a sne. Narodil sa v roku 1856.

1973 – zomrel čilský básnik Pablo Neruda, vl. m. Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto. Bol členom Komunistickej strany Čile, v rokoch 1949 – 1952 žil v exile, v roku 1950 v Prahe. Laureát Nobelovej ceny za literatúru z roku 1971. Narodil sa v roku 1904.

1998 – pri autohavárii zahynul výtvarník Milan Paštéka, osobnosť modernej slovenskej maľby. Po vyštudovaní VŠVU v Bratislave žil v Čadci, neskôr sa usadil v Bratislave. Spoluzakladateľ skupiny Mikuláša Galandu. Narodil sa v roku 1931.

2002 – zomrel filmový dokumentarista a etnograf Martin Slivka. V Prahe absolvoval FAMU, odbor dokumentárneho filmu u profesora Karola Plicku a tiež ukončil štúdium na FF UK, odbor etnografie a folkloristiky. Základom jeho tvorby v dokumentárnom filme bolo predovšetkým výtvarné umenie a etnografia. Venoval sa výskumu slovenského ľudového divadla a folklóru. Spracovával námety z oblasti ľudovej kultúry, nakrúcal však aj inštruktážne a publicistické diela. Pôsobil tiež ako pedagóg na VŠMU v Bratislave. Narodil sa v roku 1929.

 

Ostatné udalosti

1846 – v noci z 23. na 24. septembra Johann Gottfried Galle a Heinrich Louis d’Arrest z Berlínskeho observatória na základe výpočtov francúzskeho matematika Urbaina Le Verriera pozorovaním potvrdili existenciu planéty Neptún. Ako prvý ju síce zrejme už v roku 1612 pozoroval Galileo Galilei, no popísal ju ako hviezdu, preto nie je považovaný za jej objaviteľa.

1909 – v novinách Le Gaulois vyšla prvá časť románu Fantóm opery francúzskeho autora Gastona Lerouxa. Dielo zverejňovali postupne do 8. januára 1910. V knižnej podobe Fantóm opery po prvý raz vyšiel na jar 1910.

1928 – odhalili Mohylu Milana Rastislava Štefánika na Bradle, dielo architekta Dušana Jurkoviča.

1962 – v New Yorku otvorili Lincolnovo centrum múzických umení.

Reklama

1980 – jamajský reggae hudobník Bob Marley (1945 – 1981) odohral v Pittsburghu svoj posledný koncert.

1999 – americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) stratil kontakt so sondou Mars Climate Orbiter, ktorá zo Zeme vyštartovala 11. decembra 1998. Stalo sa tak pri pokuse umiestniť ju na obežnú dráhu Marsu. Jej cieľom mal byť výskum marťanskej klímy, atmosféry a zmien na povrchu planéty.

2002 – sprístupnili webový prehliadač Mozilla Firefox.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali