Pohľad do minulosti: 20. októbra nastúpila na cisársky trón Mária Terézia, otvorili budovu opery v austrálskom Sydney

Pohľad do minulosti: 20. októbra nastúpila na cisársky trón Mária Terézia, otvorili budovu opery v austrálskom Sydney

Bratislava  20. októbra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Rick Rycroft, Arhcív)

 

20. októbra
Svetový deň osteoporózy
Medzinárodný deň stromov

Na kombosnímke Mária Terézia, budova opery v Sydney

Narodenia

Reklama

1854 – narodil sa francúzsky básnik Jean-Arthur Rimbaud, významný predstaviteľ prekliatych básnikov, ktorého tvorba ovplyvnila symbolistov a surrealistov. Bol priateľom básnika Paula Verlaina. Vrcholom jeho tvorby je zbierka Sezóna v pekle. V slovenčine vyšla aj zbierka jeho básní Moje malé milenky v preklade Ľubomíra Feldeka a zbierka Opitá loď. V češtine vyšli jeho básne napríklad v zbierkach Iluminace, Já je někdo jiný. Zomrel v roku 1891.

1891 – narodil sa anglický fyzik, objaviteľ neutrónu Sir James Chadwick. Zaoberal sa fyzikou atómových jadier a problematikou prirodzenej rádioaktivity. Laureát Nobelovej ceny za fyziku z roku 1935. Zomrel v roku 1974.

Reklama

1931 – narodila sa speváčka a herečka Hana Hegerová. Na bratislavskom konzervatóriu vyštudovala herectvo a krátko pôsobila v žilinskom mestskom divadle. Neskôr účinkovala v Tatra revue v Bratislave. Od roku 1958 žije v Prahe, kde bola členkou divadla Rokoko i divadla Semafor. V roku 1988 sa v ankete Zlatá nota stala najlepšou speváčkou roka, cenu získal aj jej album Potměšilý host a pieseň Levandulová, ktorú nahrala s Petrom Hapkom. Ako herečka zaujala najmä v hudobných filmoch, napríklad Kdyby tisíc klarinetů alebo Ta naše písnička česká. V roku 1996 ju česká Akadémia populárnej hudby uviedla do Siene slávy a v roku 2002 jej vtedajší český prezident Václav Havel udelil medailu Za zásluhy. V októbri 2010 vydala štúdiovku Mlýnské kolo v srdci mém.

1932 – narodil sa americký herec William Christopher, známy najmä ako otec Mulcahy z kultového seriálu M*A*S*H, v ktorom účinkoval v rokoch 1972 – 1983. Predstavil sa aj v seriáloch Gomer Pyle, U.S.M.C., After M*A*S*H , Tak plynie čas a filmoch The Fortune Cookie, With Six You Get Eggroll či Anjel strážny. Zomrel v roku 2016.

1946 – narodila sa rakúska spisovateľka Elfriede Jelinek. Laureátka Nobelovej ceny za literatúru z roku 2004. V slovenčine vyšli napríklad jej knihy Zimná cesta a Milenky, do češtiny preložili napríklad romány Vyvrhelové, Lačnost a Pianistka, ktorého filmovú adaptáciu nakrútil Michael Haneke.

1950 – narodil sa americký hudobník a spevák Tom Petty, celým menom Thomas Earl Petty. Preslávil sa ako spevák a gitarista formácie Tom Petty and the Heartbreakers, ktorá v roku 1976 vydala eponymný debutový album. Do roku 2014 im vyšlo dokopy trinásť štúdioviek, pričom v americkom rebríčku Billboard 200 sa najviac darilo poslednej nahrávke Hypnotic Eye, ktorá sa dostala na prvé miesto. Medzi ich najznámejšie skladby patria napríklad Breakdown, American Girl, I Need To Know, Don’t Do Me Like That, Refugee, The Waiting, Don’t Come Around Here No More, Learning To Fly, Into The Great Wide Open či Mary Jane’s Last Dance. V roku 2002 formáciu uviedli do Rock’n’rollovej siene slávy, pričom Petty sa neskôr stal aj členom Skladateľskej siene slávy. Tom Petty and the Heartbreakers majú tiež od roku 1999 hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy. Petty má na konte aj tri sólové albumy – Full Moon Fever, Wildflowers a Highway Companion, na ktorých sa však podieľali aj jeho kolegovia z Heartbreakers. Bol tiež členom superskupiny The Traveling Wilburys, ktorú spolu s ním tvorili Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne a Roy Orbison. Na konte mal tri ceny Grammy, pričom jednu získal v roku 2009 ako člen Heartbreakers, jednu v roku 1990 spolu s Traveling Wilburys a jednu v roku 1996 ako sólista za pieseň You Don’t Know How It Feels. Zomrel v roku 2017.

1956 – narodil sa anglický režisér Danny Boyle. Na konte má Oscara, Zlatý glóbus i cenu BAFTA z roku 2009 za réžiu snímky Milionár z chatrče. Ďalšie dve nominácie na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied si vyslúžil v roku 2011 v kategóriách Adaptovaný scenár a Najlepší film za drámu 127 hodín. Nakrútil aj snímky Plytký hrob, Trainspotting a pokračovanie T2 Trainspotting, Pláž, O 28 dní…, Sunshine, Tranz či životopisnú drámu Steve Jobs.

Reklama

1958 – narodil sa americký herec Viggo Mortensen, známy predovšetkým ako Aragorn z trilógie Pán prsteňov. Už v roku 1996 zaujal v dráme Portrét dámy, kde hral s Nicole Kidman a Johnom Malkovichom. Na konte má dve nominácie na Oscary za hlavné úlohy – z roku 2008 za triler Prísľuby z Východu a z roku 2017 za road movie Toto je náš svet. Z ďalších filmov: G. I. Jane, Dokonalá vražda, Prechádzka po Mesiaci, 28 dní, Oceán ohňa, História násilia, Cesta, Nebezpečná metóda, On the Road, Dve podoby januára, Ďaleko od ľudí a i. Venuje sa i maľovaniu, fotografovaniu, písaniu básní a džezovej hudbe.

1962 – narodil sa režisér Martin Šulík. Ako poslucháč VŠMU si zahral v úspešnom filme Uhol pohľadu Vlada Balca. Medzinárodný úspech zaznamenal v 90. rokoch poetickými filmami Neha, Všetko čo mám rád, Orbis pictus či Záhrada, ktorá mu v roku 1996 vyniesla České levy za réžiu a scenár. Ďalšie filmy: Krajinka, Slnečný štát, Cigán, Tlmočník či dokumenty Klíč k určování trpaslíků podle deníku Pavla Juráčka, Martin Slivka – “… muž, ktorý sadil stromy”, 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna.

1971 – narodil sa americký rapper, producent a herec Snoop Dogg, vlastným menom Calvin Cordozar Broadus Jr. Debutoval v roku 1993 albumom Doggystyle. Nasledovali nahrávky Tha Doggfather, Da Game Is To Be Sold, Not To Be Told, No Limit Top Dogg, Tha Last Meal, Paid Tha Cost To Be Da Boss, R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece, Tha Blue Carpet Treatment, Ego Trippin’, Malice N Wonderland, Doggumentary, Bush, Coolaid a Neva Left. Pod pseudonymom Snoop Lion vydal reggae album Reincarnated. Na konte má napríklad tiež gospelovú kompiláciu Bible of Love, spoločný album Mac & Devin Go To High School s Wiz Khalifom, ktorý bol zároveň soundtrackom rovnomenného filmu. V ňom obaja rapperi stvárnili hlavné úlohy. Snoop Dogg sa ako herec predstavil tiež v snímkach Training Day, Starsky a Hutch, Keď to rachne, zahučíme, Nájomníci alebo Ladíme 2. Šestnásť ráz ho nominovali na ceny Grammy, no zatiaľ ani raz neuspel.

1979 – narodil sa americký herec John Krasinski, známy ako Jim Halpert, ktorého v rokoch 2005 – 2013 stvárňoval v americkej verzii sitkomu Kancel. Zahral si tiež v snímkach Bavme sa o sexe, Mariňák, Prázdniny, Dreamgirls, Leatherheads, Všade dobre, prečo byť doma?, Nejako sa to komplikuje, Tvoj snúbenec, môj milenec, Zasľúbená krajina, 13 hodín: Tajní vojaci z Bengházi alebo Tiché miesto.

1988 – narodila sa juhoafrická modelka Candice Swanepoel. Známa je najmä ako jeden z anjelikov luxusnej značky spodnej bielizne Victoria’s Secret, ku ktorým patrí od roku 2010. V roku 2013 sa umiestnila na deviatej priečke v rebríčku najlepšie zarábajúcich modeliek na svete podľa magazínu Forbes a v roku 2016 bola ôsma. Počas Victoria’s Secret Fashion Show 2013 sa predstavila v luxusnej Fantasy podprsenke s prívlastkom Royal, ktorej hodnota bola 10 miliónov dolárov.

Reklama

 

Úmrtia

1994 – zomrel americký herec Burt Lancaster. Predstaviteľ mužných hrdinov vo westernoch, romanticko-dobrodružných i historických filmoch, v kriminálnych drámach a vo filmových prepisoch literárnych diel ako Vera Cruz, Obchodník s dažďom, Norimberský proces, Gepard, Rodinný portrét, XX. storočie, Atlantic City a i. V roku 1961 získal Oscara ako najlepší herec v hlavnej úlohe filmu Elmer Gantry. Narodil sa v roku 1913.

2014 – zomrel módny návrhár Oscar de la Renta, celým menom Óscar Arístides de la Renta Fiallo. Rodák z Dominikánskej republiky sa učil u Cristóbala Balenciagu a Antonia del Castilla. Medzinárodne známym sa stal v 60. rokoch minulého storočia ako jeden z couturierov, ktorí obliekali Jacqueline Kennedy. Pracoval v módnych domoch Lanvin a Balmain a mal tiež vlastnú módnu značku. Združenie amerických módnych dizajnérov a dizajnérok CFDA mu v roku 1990 udelilo cenu za celoživotné dielo. Narodil sa v roku 1932.

 

Ostatné udalosti

1740 – po smrti Karola VI. Habsburského nastúpila na trón jeho dcéra Mária Terézia, rakúsko-uhorská cisárovná. Za svojho panovania uskutočnila mnohé reformy – tzv. tereziánske reformy.

1968 – Jacqueline Kennedy, vdova po americkom prezidentovi Johnovi F. Kennedym, sa vydala za gréckeho lodiarskeho magnáta Aristotela Onassisa.

1973 – otvorili budovu opery v austrálskom Sydney. Dánsky architekt Jörn Utzon sa inšpiroval do seba naskladanými obrovskými mušľami.

1977 – neďaleko Gillsburgu v Mississippi havarovalo lietadlo s americkou rockovou skupinou Lynyrd Skynyrd. Pri nehode zahynulo šesť ľudí, vrátane speváka Ronnieho Van Zanta, gitaristu Stevea Gainesa a vokalistky Cassie Gaines. Ďalších 20 ľudí nešťastie prežilo.

Reklama

1992 – vyšiel piaty štúdiový album speváčky Madonny s názvom Erotica.

1997 – v Trnave otvorili Univerzitu sv. Cyrila a Metoda.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali