Činnosť federálnych orgánov USA ochromil čiastočný shutdown

Činnosť federálnych orgánov USA ochromil čiastočný shutdown

Washington 22. decembra 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Susan Walsha)

 

Spojené štáty sa zrejme nevyhnú čiastočnému pozastaveniu financovania federálnych inštitúcií po tom, ako dolná komora Kongresu prerušila v piatok večer (washingtonského času) prebiehajúcu schôdzu bez toho, aby zákonodarcovia dospeli k dohode o federálnych výdavkoch. Začiatok tzv. shutdownu sa očakáva už o polnoci (06.00 h SEČ), informovali tlačové agentúry AP a DPA

Ilustračné foto

Rokovanie v Snemovni reprezentantov bude pokračovať v sobotu popoludní, pričom sa zástupcovia jednotlivých strán a Bieleho domu majú naďalej snažiť o dosiahnutie dohody.

Reklama

Prezident Donald Trump požaduje od Kongresu vyčlenenie vyše piatich miliárd dolárov na výstavbu múra na hranici s Mexikom, ktorý je podľa neho potrebný, aby zastavil prílev nelegálnych migrantov a drog do Spojených štátov. Zákon o dočasnom financovaní federálnych inštitúcií, ktorý je predmetom rokovaní, v prípade nesplnenia tejto požiadavky odmieta podpísať.

Snemovňa reprezentantov schválila ešte vo štvrtok návrh uznesenia, ktorým do návrhu zákona zahrnula aj výdavky na hraničný múr. Návrhom sa mala následne zaoberať opäť horná komora Kongresu – Senát. Ten predtým prijal podobné uznesenie, ale výdavky na múr doň nezahrnul. Obe komory musia schváliť tú istú verziu, Demokratická strana však má v Senáte dostatok hlasov na to, aby zablokovala financovanie múru, s ktorým nesúhlasí.

Reklama

V prípade neschválenia aspoň krátkodobého financovania federálnych inštitúcií môžu reštrikcie ešte pred Vianocami postihnúť viac ako 800.000 federálnych zamestnancov. Tí budú musieť nastúpiť na nútenú dovolenku, alebo pracovať bezplatne.

 

Trump zo shutdownu viní demokratov a dúfa, že nepotrvá dlho

Americký prezident Donald Trump apeluje na opozičnú Demokratickú stranu v súvislosti hľadaním dohody o výstavbe múru na južnej hranici Spojených štátov s Mexikom, na ktorú má Kongres na základe jeho požiadavky vyčleniť približne päť miliárd dolárov. Demokratov zároveň obviňuje zo sporu, ktorý vyústil do neschválenia zákona o dočasnom financovaní federálnych inštitúcií, informovala v noci na sobotu tlačová agentúra AP.

Trump zverejnil videoodkaz s týmto obsahom po tom, ako dolná a následne i horná komora Kongresu prerušili v piatok večer (washingtonského času) svoje rokovania, čoho dôsledkom bude čiastočné pozastavenie financovania federálnych inštitúcií od nadchádzajúcej polnoci (sobota 06.00 h SEČ).

Reklama

“Nemôžeme s tým nič urobiť, pretože potrebujeme, aby nám demokrati dali svoje hlasy,” konštatoval prezident vo videpríspevku na Twitteri. Zároveň vyjadril nádej, že tzv. shutdown “nepotrvá dlho”.

Republikáni a demokrati v Kongrese sa snažili v prítomnosti zástupcov Bieleho domu vrátane viceprezidenta Mikea Pencea dospieť v piatok ku kompromisu ohľadne Trumpovej požiadavky. Vyčlenenie prostriedkov na hraničný múr, ktorého výstavbu prezident presadzuje, malo byť zahrnuté do návrhu zákona o krátkodobom financovaní federálnych inštitúcií v období do 8. februára 2019. Demokrati však majú v Senáte dostatok hlasov na to, aby financovanie múru zablokovali.

Trump odmieta podpísať zákon, ktorý na hraničný múr neposkytuje dostatok prostriedkov.

Americké federálne inštitúcie vrátane deviatich ministerstiev prídu od soboty o zhruba 25 percent finančných zdrojov. Odhaduje sa, že reštrikcie môžu pred Vianocami postihnúť viac ako 800.000 federálnych zamestnancov, ktorí budú musieť nastúpiť na nútenú dovolenku alebo pracovať bezplatne.

 

Reklama

Činnosť federálnych orgánov ochromil čiastočný shutdown

Viaceré dôležité federálne úrady v Spojených štátoch prerušili v noci na sobotu svoju činnosť po tom, ako stroskotali rokovania straníckych lídrov v Kongrese a zástupcov Bieleho domu ohľadne požiadavky prezidenta Donalda Trumpa na financovanie výstavby múru na hranici s Mexikom. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a DPA.

Tzv. čiastočný shutdown, teda pozastavenie financovania federálnych inštitúcií, nastal po polnoci washingtonského času (06.00 h SEČ). Obe komory Kongresu v piatok večer prerušili svoje schôdze bez toho, aby dospeli ku kompromisu umožňujúcemu schválenie zákona o federálnych výdavkoch, pokrývajúceho obdobie do 8. februára 2019.

Trump odmieta podpísať zákon, ktorý na hraničný múr neposkytuje požadovaných zhruba päť miliárd dolárov. Demokrati však majú v Senáte dostatok hlasov na to, aby financovanie múru zablokovali.

Kongres má pokračovať v hľadaní kompromisného riešenia v priebehu soboty.

Americké federálne inštitúcie vrátane deviatich ministerstiev prídu od soboty o zhruba 25 percent finančných zdrojov. Odhaduje sa, že reštrikcie pred Vianocami postihnú viac ako 800.000 federálnych zamestnancov, ktorí budú musieť nastúpiť na nútenú dovolenku alebo pracovať bezplatne.

Trump zverejnil v tejto súvislosti videoodkaz, v ktorom obvinil zo súčasnej situácie opozičnú Demokratickú stranu. Zároveň vyjadril nádej, že shutdown “nepotrvá dlho”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali