Pápež požehnal maketu a projekt súsošia sv. Cyrila a Metoda

Pápež požehnal maketu a projekt súsošia sv. Cyrila a Metoda

Bratislava 16. septembra 2021 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

V záplave správ z návštevy pápeža Františka akosi do úzadia zapadla jedna veľmi významná udalosť, o ktorej hovoril po návšteve Svätého Otca predseda NR SR Boris Kollár. Tou informáciou bola skutočnosť, že pápež František požehnal maketu 1:10 súsošia sv. Cyrila a Metoda, súsošia, ktoré Konferencia biskupov chce postaviť na pamiatku návštevy pápeža v Bratislave. Avšak, nielen to

Pápež Františšek ukončil oficiálnu návštevu Slovenska
Na snímke rozlúčka s pápežom Františkom pred jeho odletom do Vatikánu na bratislavskom letisku, kde sa s ním rozlúčil predseda NR SR Boris Kollár

Pápež požehnal zámer postaviť v Bratislave toto súsošie, keďže sám je veľkým ctiteľom svätých bratov a túto úctu si priniesol ešte zo svojej domoviny, Argentíny. Hádam by sme príliš nemuseli hádať, ktorá z národnostných komunít žijúcich v okolí Buenos Aires asi podnietila u neho túto úctu. Ale to je len domnienka.

Skutočnosť, je ako vždy prozaická, s prvkami drámy. Cca. pred 10 rokmi Konferencia biskupov pripravovala oslavy 1150. výročia smrti prvého nášho metropolitu arcibiskupa sv. Cyrila. Vypísala súťaž na súsošie a očakávala od hlavného mesta SR Bratislavy, že pre toto súsošie nájde dôstojné miesto. Slovensko je totiž jediné hlavné mesto krajiny, v ktorej sa obyvateľstvo hlási k odkazu sv. Cyrila a Metoda a na území ktorého sa nenachádza socha týchto národných a európskych svätcov. Vtedajšie vedenie hlavného mesta nenašlo miesto, kde by dovolilo takúto sochu umiestniť. Príznačné.

Keď som sa po tom, ako sa aktuálny predseda SNS rozhodol stiahnuť túto najstaršiu slovenskú politickú stranu na úplne dno, rozhodol robiť poradcu súčasnému predsedovi parlamentu, chcel som pohnúť aj s otázkou postavenia sochy našim vierozvestcom. Bol som prekvapený, ako pozitívne Boris Kollár túto myšlienku prijal a osvojil si ju. Odvtedy bola otázka postavenia súsošia sv. Cyrila a Metoda trvalou súčasťou našich rozhovorov.

Reklama
Keď došlo na otázku, akú sochu by sme mali postaviť a kto by ju mal spraviť, spomenul som si na súťaž, ktorú už dávno vypísala Konferencia biskupov. Spojil som predsedu parlamentu so zodpovednými biskupmi a myšlienka sa veľmi rýchlo dostala do stredu pozornosti. Skrátka, predseda parlamentu si osvojil myšlienku postavenia sochy a dal sa do jej realizácie.

Keď sa rozhodlo, že Slovensko navštívi pápež, vznikol nápad, žeby mohol posvätiť súsošie sv. Cyrila a Metoda počas jeho návštevy. Vo Vatikáne boli z takejto myšlienky nadšení a veľmi radi by ju zaradili do programu pápeža. Ukázalo sa však, že sme mali veľké oči a veľkú nevedomosť, koľko vytvorenie takéhoto súsošia trvá.

Nakoniec sme sa rozhodli, že pápežovi predstavíme maketu súsošia v bronze a požiadame ho, či by nám nepožehnal aspoň zámer. Boli sme prekvapení, ako pozitívne na to reagovala vatikánska diplomacia. Prečo to tak bolo sme zistili, keď predseda NRSR Boris Kollár ukázal maketu pápežovi a vysvetlil náš zámer. Pápež bol – ako stúpenec cyrilo-metodského kultu – veľmi nadšení nielen zo zámeru, ale aj z makety, ktorá sa mu veľmi páčila. Požehnal nielen náš zámer ale aj bronzovú miniatúru súsošia sv. bratov.

Všetko zlé je na niečo dobré. Odmietnutie mesta Bratislavy postaviť navrhnuté súsošie nám dalo príležitosť dosiahnuť niečo, čo zatiaľ je a ak sa podarí sochu dokončiť, aj bude úplná rarita. Bratislava bude ako jediné hlavné mesto krajiny, kde majú v úcte sv. Cyrila a Metoda, mať ich súsošie požehnané pápežom!

Reklama
Myslím si, že je v tom kus symboliky. Slováci, ktorí sú najautentickejšími dedičmi Veľkej Moravy a cyrilo-metodského odkazu, budú mať súsošie svätých bratov požehnané z Ríma. Z toho Ríma, kde poverili sv. Metoda organizovať cirkevnú štruktúru v strednej Európe. Nie Cyril a Metod v našej oblasti nepresadzovali záujmy východnej cirkvi, ale záujmy Ríma, do ktorého kompetencie naše územie vždy patrilo.

Vďaka, pán predseda NRSR Boris Kollár.

Anton Hrnko

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali