Pamätný deň vstupu do EÚ je 1. mája, slovenský pas patrí k najsilnejším

Pamätný deň vstupu do EÚ je 1. mája, slovenský pas patrí k najsilnejším

Bratislava 30. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Už je to 13 rokov, čo si pripomíname okrem Sviatku práce aj Deň pristúpenia Slovenskej republiky (SR) k Európskej únii (EÚ). Slovensko sa stalo jej členom pred 20 rokmi. Je zároveň dňom pracovného pokoja, ako aj pamätným dňom

doklady, pas
Ilustračné foto

Členstvo v Európskej únii prináša našim občanom mnohé benefity. Slovensko je súčasťou jednotného trhu, ktorý nesporne považujeme za jeden z najväčších úspechov EÚ. V rámci programu Erasmus+ už viac ako 40.000 slovenských vysokoškolákov malo možnosť vyskúšať si štúdium a život v zahraničí. Ako súčasť schengenu môžeme navyše voľne cestovať bez hraničných kontrol a iných obmedzení. Práve vďaka členstvu a kreditu Únie máme aj bezvízový styk do absolútnej väčšiny krajín sveta. Slovenský pas je desiatym najsilnejším pasom na svete a bez víz sa dostaneme do 182 krajín.

Reklama

Pamätný deň reaguje na vstup SR do EÚ 1. mája 2004, keď sa uskutočnilo dosiaľ najväčšie rozširovanie Únie v jej histórii. K 15 členským krajinám pribudlo desať nových – Cyprus, Česká republika, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Poľsko, Slovensko a Slovinsko.

Pozmeňovací návrh, na základe ktorého sa 1. máj stal pamätným Dňom pristúpenia SR k EÚ, schválili poslanci Národnej rady SR na svojej schôdzi 26. októbra 2010. Treba však pripomenúť, že prvý pokus o schválenie príslušnej novely zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch bol v parlamente v júni 2007 neúspešný.

Reklama

Cesta Slovenska do európskych štruktúr sa začala po zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a vzniku samostatnej SR 4. októbra 1993, keď Slovensko podpísalo v Luxemburgu dohodu o pridružení SR k EÚ – tzv. asociačnú dohodu. Prístupové rokovania s EÚ boli oficiálne ukončené 13. decembra 2002 na kodanskom samite EÚ uzavretím kapitol poľnohospodárstvo a financie a rozpočet.

Referendum o vstupe Slovenska do EÚ vyhlásil prezident Rudolf Schuster na 16. a 17. mája 2003. Zúčastnilo sa na ňom 52,15 % oprávnených voličov, pričom súhlas s členstvom SR v EÚ vyjadrilo 92,46 % hlasujúcich. Išlo o v poradí piate referendum, ale ako jediné spomedzi deviatich, ktoré sa doteraz na Slovensku konali, bolo platné.

 

József Berényi: Členstvo v EÚ v uplynulých 20 rokoch prinášalo SR stabilitu

Členstvo v Európskej únii (EÚ) prinášalo Slovensku za uplynulých 20 rokov najmä stabilitu. Skonštatoval to líder kandidátnej listiny Maďarskej aliancie do eurovolieb József Berényi. Pripomenul, že aj maďarská komunita bola súčasťou vyjednávania členstva Slovenska v EÚ. Niektoré rozhodnutia Únie však podľa neho vyvolali nestabilitu, týkajú sa nelegálnej migrácie či kultúrno-etických tém.

Berényi na utorkovej tlačovej konferencii zdôraznil, že SR vstúpila do EÚ za dobrých a vhodných podmienok, najťažšou kapitolou bolo podľa neho poľnohospodárstvo.

Reklama

“Bol to veľmi náročný proces, lebo okolité krajiny V4 boli pred nami, začali rokovania oveľa skôr ako SR,” povedal Berényi, ktorý bol jeden z vyjednávačov vstupu SR do EÚ.

Medzi najväčšie pozitíva členstva Slovenska v EÚ patria podľa neho významný hospodársky rast, príchod zahraničných investorov, pokles nezamestnanosti, ako aj modernizácia spoločnosti. Za jeden z najväčších prínosov označil otvorené hranice, čo je dôležité aj pre slovenských Maďarov, ktorí môžu ľahšie udržiavať kontakty s maďarskou stranou.

Nestabilitu spôsobilo podľa neho napríklad rozhodnutie pustiť na územie EÚ množstvo nelegálnych migrantov, ako aj vojna v európskom priestore.

“Nepodarilo sa zabrániť vypuknutiu rusko-ukrajinskej vojny,” doplnil s tým, že aj to je veľký zdroj nestability.

“Núteným presadzovaním gender ideológie, prehnanými opatreniami v oblasti zelenej politiky či poľnohospodárstva vyvolávajú európske inštitúcie odpor v rámci niektorých členských štátov EÚ,” povedal.

Reklama

Kritické hlasy však majú podľa neho v Bruseli odozvu. Pripomenul, že vďaka protestu poľnohospodárov či predstaviteľov automobilového priemyslu zmiernila Európska komisia niektoré podmienky. Zaviedli sa aj opatrenia na zamedzenie nelegálnej migrácie. Kritizuje však, že EÚ sa naďalej nezaoberá otázkou národnostných menšín.

Berényi si takisto myslí, že presadzovanie zmien rámci európskych inštitúcií a kritika Bruselu neznamenajú snahu vystúpiť z EÚ. Slovensko podľa neho inú alternatívu ako členstvo v EÚ a NATO nemá.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:51

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon, ktorý umožňuje niektorým kategóriám odsúdených, aby slúžili v ukrajinskej armáde.

15:38

Európsky parlament (EP) v piatok upozornil, že krátky film, ktorý zdôrazňuje dôležitosť eurovolieb a ochrany demokracie, od svojho uvedenia 29. apríla má na konte už viac než 190 miliónov videní.

15:04

Niekoľko nemeckých spolkových krajín spustilo iniciatívu na nadviazanie užších vzťahov medzi obyvateľmi Nemecka a Poľska vrátane návštev susednej krajiny, učenia sa jazyka a budovania vzájomného porozumenia.

14:51

Litva v piatok prevzala rotujúce predsedníctvo vo Výbore ministrov Rady Európy (RE) od Lichtenštajnska. Došlo k tomu počas stretnutia ministrov zahraničných vecí 46-člennej paneurópskej organizácie.

14:50

Úrady v Juhoafrickej republike (JAR) ukončili záchranné práce po páde rozostavanej budovy v meste George na juhu krajiny. Tragédia si vyžiadala najmenej 33 obetí.

14:49

Rakúske úrady v noci na štvrtok zadržali trojicu Slovákov, ktorí sú podozriví z vlámania do viacerých obytných domov. Zadržali ich pri čine v obci Wolkersdorf v spolkovej krajine Dolné Rakúsko.

14:48

Prokurátor navrhuje väzbu pre obvineného muža, ktorý v stredu (15. 5.) viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD). O návrhu na vzatie obvineného do väzby bude v sobotu (18. 5.) rozhodovať Špecializovaný trestný súd (ŠTS).

14:33

Španielsky premiér Pedro Sánchez vyhlásil, že Madrid neuzná palestínsky štát 21. mája. Vyvrátil tak tvrdenia šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella, že Španielsko to urobí spolu s Írskom a Slovinskom v uvedený deň.

14:31

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok navštívil mesto Charbin na severovýchode Číny. Prisľúbil posilnenie obchodných aj hospodárskych vzťahov medzi Moskvou a Pekingom.

Putin
Ruský prezident Vladimir Putin prichádza položiť kvety k pamätníku sovietskych vojakov, ktorí padli v bojoch za oslobodenie severovýchodnej časti Číny od Japonska v meste Harbin v provincii Chej-lung-ťiang na severovýchode krajiny v piatok 17. mája 2024
14:30

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok vyzvala lídrov Kosova, aby čo najskoršie splnili podmienky na prijatie do Rady Európy (RE).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali