OPRAVA: T. Borec: Máme záujem o to, aby bol Csatáry vydaný na Slovensko

OPRAVA: T. Borec: Máme záujem o to, aby bol Csatáry vydaný na Slovensko

Redakcia domáceho spravodajstva TASR prosí odberateľov, aby si v správe T.Borec: Máme záujem na tom, aby bol Csatáry vydaný na Slovensko, vydanej o 13.30 h, opravili v 2. odseku, 1. vetu :

"Rezort justície v piatok 27. mája podstúpil spis príslušnému Okresnému súdu 1 Košice, aby sa v tejto veci konalo bez prieťahov."

Správne má byť: "Rezort justície v piatok 27. júla podstúpil spis príslušnému Okresnému súdu 1 Košice, aby sa v tejto veci konalo bez prieťahov."

a v 2. odseku poslednú vetu:

Reklama

"Ako však celý prípad vydania Csátaryho dopadne, sa nedá odhadnúť, pretože Csatáry vo veku 97 rokov sa v súčasnosti nachádza v domácom väzení."

Správne má byť:

Reklama

"Ako však celý prípad vydania Csátaryho dopadne, ktorý sa v súčasnosti vo veku 97 rokov nachádza v domácom väzení, sa nedá odhadnúť."

Za chybu sa ospravedlňujeme!

Nasleduje opravené znenie.

Bratislava 30. júla (TASR) – Minister spravodlivosti SR Tomáš Borec má záujem na tom, aby bol údajný vojnový zločinec László Csatáry, ktorý pôsobil ako vysoký policajný funkcionár a úradník maďarskej okupačnej správy v Košiciach, vydaný na konanie na Slovensko.

Rezort justície v piatok 27. júla podstúpil spis príslušnému Okresnému súdu 1 Košice, aby sa v tejto veci konalo bez prieťahov. Ak súd rozhodne vydať európsky zatýkací rozkaz, Ministerstvo spravodlivosti poskytne súdom súčinnosť. Nemôže však zasahovať do rozhodnutia súdov. "Bez ohľadu na časový postup ide o zločiny, ktoré musia byť potrestané a nesmú byť premlčané.," zdôraznil šéf slovenskej justície. Dôležité však bude, či náš súd vydá rozkaz na jeho vydanie a či zase maďarské súdy vyhovejú vydaniu a aký postup zvolia jeho maďarskí advokáti. Spis, vrátane rozsudku ohľadne jeho osoby je už k dispozícii. Ako však celý prípad vydania Csátaryho dopadne, sa nedá odhadnúť, pretože Csatáry vo veku 97 rokov sa v súčasnosti nachádza v domácom väzení.

Reklama

Vyšetrovací spis ŠtB o osobe Csatáryho prezentovali v piatok 27. júla v sídle Ústavu pamäti národa (ÚPN) v Bratislave. V spise sa nachádza aj rozsudok Ľudového súdu v Košiciach z júna 1948, ktorým bol Csatáry uznaný vinným a odsúdený na trest smrti za vojnové zločiny, ktorých sa dopustil v roku 1944 ako spomínaný vysoký policajný funkcionár a úradník maďarskej okupačnej správy v Košiciach.

"Spis obsahuje viaceré dokumenty k súdnemu procesu pred Ľudovým súdom v Košiciach," povedal v piatok predseda Správnej rady ÚPN Ivan Petranský. "Napríklad zatykač z roku 1948, popis osoby Csatáryho aj rozsudok z 8. júna 1948."

Rozsudok má 11 strán a Petranský potvrdil, že je oň značný záujem. "Je to jediný rozsudok, ktorý momentálne existuje," povedal Petranský s tým, že sa oň zaujímalo už slovenské i maďarské ministerstvo spravodlivosti. "Tento rozsudok pochádza z vyšetrovacieho spisu ŠTB," dodal v piatok Petranský. Otázku, prečo sa rozsudok nenachádza v súdnom spise v štátnom archíve v Košiciach, komentovať nechcel.

László Csatáry je obvinený, že v priebehu mája a júna 1944 osobne napomáhal a organizoval deportáciu košických Židov do koncentračných táborov. "Bolo deportovaných minimálne 11.839 osôb, najmä do Osvienčimu," uviedol zároveň Ondrej Podolec, riaditeľ sekcie vedeckého výskumu ÚPN.

Štátny archív v Košiciach sa stretol s prípadom Ladislava Csatáryho po prvý raz v decembri 1994. "V tomto roku archív navštívili zástupcovia Ministerstva spravodlivosti Kanady – Sekcie pre vyšetrovanie zločinov proti humanite a vojnových zločinov," informovala zase deň predtým vo štvrtok 26. júla Emília Kočišová z Komunikačného odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

Reklama

Zoznam trestných spisov Ľudového súdu v Košiciach z roku 1948, medzi ktorými je aj spis Csatáryho, odovzdal do Štátneho archívu v Košiciach Krajský súd v Košiciach v júni 1986. Trestný spis Csatáryho má 48 listov. Podľa Kočišovej obsahuje trestné oznámenie, zatykač, zápisnice z výsluchu svedkov, korešpondenciu s niekoľkými zainteresovanými inštitúciami, zápisnicu zo súdneho pojednávania dňa 8. júna 1944 a tzv. trestný list, kde je uvedený prijatý trest a jeho zdôvodnenie.

Spis však neobsahuje rozsudok a pravdepodobne ho neobsahoval už pri preberaní z Krajského súdu v Košiciach. "Súdna prax bola v tomto období pravdepodobne nasledovná: keďže ukladacie lehoty rozsudkov tejto kategórie trestných spisov boli dlhé (50 rokov a viac), rozsudky zo spisov boli pred odovzdaním do archívu (možno už hneď pri prvej manipulácii s trestnými spismi na niektorom zo súdov) ukladané na iné miesto. Tak sa do Štátneho archívu v Košiciach nedostal ani rozsudok Dr. Ladislava Csatáryho," uviedlo MV SR.

Práve o vzťahu Csatáryho k deportovaným hovoria mnohé svedecké výpovede, ktoré obsahuje vyšetrovací spis. Svedkovia vypovedali už počas vyšetrovania Csatáryho v roku 1947, no najmä počas súdneho procesu v roku 1948. "Podľa svedectva lekára Zoltána Hofmana do transportov práve na pokyn Csatáryho nahnali aj chorých," uviedol Podolec. "Keď sa ďalší svedok Alexander Fridrich ohradil, Csatáry mu pohrozil deportáciou a na margo transportovaných Židov povedal: Nech zdochnú vo vagónoch!"

Zaujímavosťou je výpoveď svedka Zoltána Žurovského, ktorý mal v novembri 1944 vykonať atentát na Csatáryho. Pokus bol neúspešný, Csatáry nechal deportovať ľudí do Nemecka.

Na reakciu na otázku, či Csatáry môže namietať voči zaujatosti súdneho konania z roku 1948 v súvislosti s prebiehajúcim vyšetrovaním zo spáchania vojnových zločinov, Podolec uviedol, že ÚPN neposudzuje priebeh vtedajšieho konania. Zároveň dodal, že zhromaždené svedectvá majú vysokú výpovednú hodnotu, keďže sú to autentické dobové materiály.

Lászlóa Csatáryho pomohli chytiť investigatívni žurnalisti najväčšieho britského bulvárneho denníka The Sun, ktorí v polovici júla zverejnili článok o tom, že Csatáry je v Budapešti. Na základe týchto informácií ho 18. júla v Budapešti zadržala polícia a Budínsky ústredný súd mu na základe žiadosti prokuratúry nariadil domácu väzbu. Csatáry je podľa maďarskej prokuratúry podozrivý z trestného činu vojnového zločinu uskutočneného protizákonným mučením ľudí.

Ústredný zväz židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) v Slovenskej republike apeloval na slovenské orgány, aby sa zasadili za vydanie Csatáryho na Slovensko a aby sa súd s ním konal na území SR.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali