Polícia zasiahla proti demonštrantom blokujúcim cesty v Bratislave a zaistila 12 osôb. Strieľala gumovými projektilmi a použila slzný plyn. Niektorých účastníkov zranila. Hlavné ťahy v meste sú už prejazdné

Polícia zasiahla proti demonštrantom blokujúcim cesty v Bratislave a zaistila 12 osôb. Strieľala gumovými projektilmi a použila slzný plyn. Niektorých účastníkov zranila. Hlavné ťahy v meste sú už prejazdné

Bratislava 1. septembra 2021 (HSP/Foto:HSP, Facebook, TASR-Jakub Kotian, Roman Hanc, SITA-Jana Birošová)

 

Opozičná strana Smer-SD a odborári už niekoľko týždňov avizujú veľké protestné zhromaždenie na Deň Ústavy SR 1. septembra v Košiciach, kde sa nakoniec uskutočnia až dve podujatia, nakoľko nedošlo k finálnej dohode medzi stranami Smer-SD a Republika. Súčasťou programu bol aj protest pred Ústavným súdom v Košiciach, ktorý zamietol vypísanie referenda o predčasných voľbách, za ktoré sa v petícii vyslovilo viac ako pol milióna Slovákov

Na snímke muž zrazený na proteste v Bratislave

07:00 Na internete sa objavili zábery muža, ktorý mal byť údajne zasiahnutý gumovým projektilom do krku. O zásahu záchranárov v protestujúcom dave sme informovali včera v tomto istom článku o 17:40.

Reklama

Mimoparlamentná politická strana Národná koalícia na sociálnej sieti uviedla, že počas Dňa Ústavy SR proti účastníkom protestov vládna moc použila slzný plyn, vodné delá a dokonca streľbu. “Hoci len gumovými projektilmi, ale predsa len streľbu. Tak to sa nedialo ani za totality pred rokom 1989. Hanba takejto vláde, uviedli v Národnej koalícii.

 

Reklama

 

 

21:00 TA3 večer informovala, že bilanciou dnešných protestov v hlavnom meste bolo 12 zadržaných osôb a traja zranení.

20:40 Polícia v Košiciach musela riešiť dva incidenty. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová, okrem spomenutých incidentov, boli zhromaždenia pokojné, bez zranení a narušenia verejného poriadku.

Reklama

“Počas zhromaždenia jedna osoba v dave narúšala pokojný priebeh. Výzvu polície, aby preukázala svoju totožnosť, neuposlúchla. Za účelom zistenia totožnosti policajti osobu v zmysle zákona o Policajnom zbore predviedli na policajné oddelenie. Po zistení totožnosti bola prepustená,” uviedla Mésarová.

Polícia zasahovala aj v súvislosti s incidentom pri jednej z reštaurácií v centre mesta, ktorý však nesúvisel so žiadnym verejným zhromaždením. “Jednu osobu, podozrivú zo spáchania protiprávneho konania, policajti predviedli na útvar Policajného zboru. Vyšetrovanie prebieha,” doplnila Mésarová.

V oboch prípadoch boli podľa hovorkyne voči osobám použité donucovacie prostriedky, pretože kládli aktívny odpor. Počas služobného zákroku však neutrpeli žiadne zranenia. Bezpečnostné opatrenia polície v Košiciach boli o 19.00 h ukončené.

Na Hlavnej ulici v Košiciach sa v utorok konali tri protesty. Jeden z nich, protivládny, organizovala strana Smer-SD, ďalší rovnako proti súčasnej vláde mimoparlamentná strana Republika a tretí, ktorého cieľom bolo vyjadriť nesúhlas so spomenutými dvoma protestmi, zvolala neformálna občianska skupina Otvorené Košice.

20:10 Zdravotní záchranári ošetrili počas stredajších protestov v Bratislave tri osoby. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

Reklama

Išlo o jednu ženu a dvoch mužov. “Žena utrpela úraz hlavy. Bola prevezená do nemocnice. Jeden z mužov mal taktiež poranenú hlavu. Bol ošetrený na policajnej stanici. Prevoz do nemocnice odmietol,” spresnila Krčová. Druhý muž mal podľa jej slov poranený krk. Záchranári ho odviezli do nemocnice.

20:00 Policajní ťažkoodenci postupne po 19.00 h vytlačili protestujúci dav. Na mieste bolo pripravené aj policajné vodné delo. Použiť ho však nemuseli. Krátko pred 19.30 h sa podarilo opäť obnoviť dopravu v okolí Prezidentského paláca. Pri večernom zásahu zadržala polícia tri osoby.

19:15 Policajní ťažkoodenci začali krátko pred 19.00 h postupne vytláčať protestujúci dav ľudí, ktorý už takmer tri hodiny blokuje cesty v okolí Hodžovho námestia v Bratislave.

Na mieste je aj policajné vodné delo. Polícia pred zásahom niekoľkokrát ľudí vyzvala, aby cestu prestali blokovať a upustili od protiprávneho konania. Protestujúci odmietajú z cesty odísť.

19:00 Polícii sa podarilo sprejazdniť križovatku ulíc Šancová a Námestie Franza Liszta v Bratislave, ktorú zablokovali demonštranti. Obnovené sú už aj premávky liniek mestskej hromadnej dopravy v tomto okolí.

Demonštranti okrem Hodžovho námestia zablokovali v stredu aj Šancovú ulicu a jej okolie. Ide pritom o jednu z hlavných dopravných tepien v hlavnom meste.

Na istý čas preto zostala doprava paralyzovaná. Protestujúci naďalej blokujú cesty v okolí Hodžovho námestia. Avšak aj tam začali krátko po 18.30 h pribúdať policajní ťažkoodenci a dav postupne obkolesovať.

18:50 Pozrite si zábery z najvypätejších momentov protestu v Bratislave, keď sa krátko pred 18. hodinou dostali do konfliktu viacerí demonštranti s ťažkoodencami. Protestujúci triasli s policajným autom. Polícia použila delobuchy.

 

Reklama

 

Na stredajších protestoch v Bratislave zadržala polícia doteraz štyroch ľudí z davu protestujúcich. Dôvodom bolo ich protiprávne konanie. Na sociálnej sieti o tom informuje bratislavská polícia.

Polícia deklaruje, že v hlavnom meste naďalej dohliada na bezpečnosť a verejný poriadok v súvislosti s verejnými zhromaždeniami a situáciu monitoruje. “Na komunikácii s občanmi sa aktívne podieľajú aj policajti antikonfliktného tímu,” poznamenala polícia.

Pre blokáciu ciest v okolí Hodžovho námestia demonštrantmi podľa polície aj naďalej zostava neprejazdné Suché mýto a okolie Hodžovho námestia. “Vodičov vyzývame, aby sa týmto úsekom vyhli,” poznamenala polícia.

V Bratislave sa pri príležitosti Dňa Ústavy SR konali v stredu viaceré protestné zhromaždenia. Niekoľko stoviek ľudí demonštrovalo pred Prezidentským palácom. Neskôr sa dav presunul pred Národnú radu SR, a potom späť na Hodžovo námestí i na Námestie slobody.

Reklama

Časť demonštrantov začala blokovať okrem Hodžovho námestia v Bratislave aj Šancovú ulicu, ktorá je jednou z hlavných dopravných tepien v meste, a okolie železničnej Hlavnej stanice. Voči davu zatiaľ polícia nezakročila. Rovnako tak ani voči protestujúcim, ktorí naďalej blokujú cesty v okolí Hodžovho námestia. V centre Bratislavy sa tvoria kolóny.

18:30 Protesty ešte ani neskončili a už sa začínajú spory o to, koľko ľudí sa ich zúčastnilo. Podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák krátko popoludní upozornil, že mainstreamové médiá budú umelo informovať o nižšom počte protestujúcich. Milan Uhrík z Republiky uviedol, že podľa neho bolo v Košiciach aspoň 10-tisíc ľudí, napriek tomu, že napríklad denník Nový čas píše o desaťkrát menšom počte. TV TA3 dnes podvečer informovala, že v Košiciach bolo 7-tisíc ľudí. Denník Pravda zase odhaduje účasť na 6-tisíc občanov.

Uhrík uviedol, že ďakuje všetkým za účasť na dnešnom zhromaždení. “Náš protest bol slušným, ale so silným odkazom vláde. Pokračujeme, až kým túto vládu nezrušíme!” Podotkol poslanec EP.

18:05 Strana Smer-SD, ktorá organizovala jeden z protestov v Košiciach uviedla, že na jej zhromaždenie prišlo 12-tisíc ľudí.

 

Reklama

 

Tretie zhromaždenie neďaleko OD Urban organizovali občianski aktivisti z komunity Otvorené Košice, ktorí prišli svojou účasťou podporiť Ústavný súd SR. „Sme tu dnes preto, aby sme zastupovali hlas slušných ľudí, ktorí aj napriek veľmi ťažkej situácii, v ktorej sa ako spoločnosť nachádzame, dodržiavajú opatrenia, nespochybňujú vedcov a sú zodpovední a solidárni so svojím okolím. A chceme ukázať, že sme stále tu a je nás stále veľa,“ uviedol zakladateľ komunity Otvorené Košice Ján Gálik.

Toto zhromaždenie sprevádzalo niekoľko výtržností, keď priaznivci strany Smer-SD presúvajúci sa popred zhromaždenie verbálne a v niektorých prípadoch aj fyzicky napádali aktivistov komunity. Aj z tohto dôvodu ukončili aktivisti svoje zhromaždenie predčasne.

 

 

18:00 Veľké policajné manévre sa začali aj v Košiciach. Informuje o tom vo videu TV TASR.

Reklama

Početný dav sa presúva ku Ústavnému súdu SR, spieva pri tom štátnu hymnu.

 

 

 

17:40 Záchranári zasahovali priamo v dave na Hodžovom námestí. Ľudia im za zásah zatlieskali.

Podľa reakcií účastníkov bol ošetrovaný demonštrant, ktorý dostal ranu do oblasti krku.

Reklama

 

 

17:30 Polícia v Bratislave začala zásah proti demonštrantom blokujúcim cesty. Podľa Denník N polícia použila slzný plyn, gumové projektily aj pelendreky. Na mieste je niekoľko sanitiek.

Na Hodžovom námestí je podľa odhadov 10 až 15-tisíc ľudí.

Protestujúci kričia na policajtov, aby dali dole prilby s tým, že údajne ich kolegovia v Košiciach to urobili. Jeden z demonštrantov ironicky podal policajtovi obušok, aby ním zasiahol. Obrovský dav kričí na desiatky ťažkoodencov pokrik: “V jednote je sila!”

Antikonfliktnému policajnému tímu sa podarilo dohodnúť s demonštrantmi, aby neblokovali Staromestskú ulicu v Bratislave a presunuli sa späť smerom na Hodžovo námestie.

Reklama

Demonštrantov postupne vytláčajú zo Staromestskej ulice ťažkoodenci. Zasahovať zatiaľ nemuseli. Eskalácii napätia sa snaží zabrániť antikonfliktný tím a členovia zásahovej jednotky bratislavskej mestskej polície.

Cesty v okolí Hodžovho námestia sú však naďalej blokované množstvom protestujúcich. Na mieste sú už policajní ťažkoodenci. Voči demonštrantom zatiaľ nezasiahli. Bránia im však v rozšírení blokácie aj na ďalšie komunikácie v centre mesta.

Agentúra TASR situáciu interpretuje tak, že polícia musela použiť slzotvorný plyn voči časti demonštrantov, ktorí blokujú cesty na Hodžovom námestí v Bratislave. “Niektorí demonštranti sa totiž správajú k policajtom agresívne a nadávajú im. Došlo aj k potýčkam medzi demonštrujúcimi a políciou. Pri jednej z nich musela polícia v sebaobrane zakročiť a použiť pelendreky či slzotvorný plyn. Niekoľko stoviek demonštrantov však naďalej už vyše hodiny blokuje cesty v okolí Hodžovho námestia,” uviedla v správe TASR.

 

 

 

Reklama

17:15 Protestujúci v Košiciach sa onedlho presunú ku Ústavnému súdu. Podľa redaktora Hlavných správ nachádzajúceho sa na Hlavnej ulici v Košiciach sa mnoho ľudí “prelieva” z protestu na protest a celá ulica je zaplnená. Odhadujeme, že v centre Košíc je aktuálne približne niečo viac ako 10-tisíc demonštrantov.

Fotogaléria agentúry TASR z protestu v Košiciach:

 

17:05 Atmosféra v Bratislave, zdroj SITA:

 

16:55 Polícia na svojej stránke na sociálnej sieti informuje o priebehu protestov. Krátko po 16:00 došlo zo strany účastníkov zhromaždenia k zablokovaniu cesty na Hodžovom námestí a Suchého mýta.

Polícia vyzvala vodičov, aby sa vyhli tomuto úseku a pokiaľ je to možné na prejazd využili alternatívnu trasu. “Situáciu na území Bratislavy v súvislosti s verejnými zhromaždeniami aj naďalej monitorujeme,” uviedol v stanovisku Policajný zbor.

Reklama

16:50 Prejav poslanca parlamentu Ľuboša Blahu (Smer-SD):

 

 

16:40 Člen predsedníctva Smeru-SD Igor Melicher hovorí o odhade, že na proteste v Košiciach sa zhromaždilo až okolo 20-tisíc ľudí.

Reklama

“20-tisíc ľudí v Košiciach na protivládnom proteste! Symbolicky na deň Ústavy, ktorá má byť garanciou ochrany práv občana. Ústavy, ktorú dnes prezidentka a vláda aktívne trhá na kúsky. My si nenecháme zobrať naše práva!” Píše na Facebooku Melicher.

Na proteste Smeru vystúpil podpredseda strany Ľuboš Blaha. Ministra financií Igora Matoviča nazval “fašistom”, prezidentku Zuzanu Čaputovú viní z “vlastizrady” kvôli zmarenému referendu.

Podpredseda strany Juraj Blanár vyhlásil, že Smer bude opäť zbierať podpisy ku petícii o vypísaní referenda.

16:35 Fotogaléria z Košíc z protestu Smeru-SD:

 

16:30 V Bratislave na Hodžovom námestí sa niektorí demonštranti pokúšajú blokovať dopravu. Niekoľko stoviek ľudí zablokovalo komunikácie v okolí Hodžovho námestia. Policajtom sa zatiaľ nepodarilo dostať dav mimo cesty. Na mieste sa skanduje heslo “blokácia”.

Informovala o tom TASR s tým, že demonštranti, ktorí zablokovali cesty v okolí Hodžovho námestia v Bratislave, sa presúvajú ďalej po centre mesta smerom k Mostu SNP a začínajú blokovať aj ďalšie komunikácie. Zablokovali už aj podchod pod Hodžovým námestím, Staromestskú ulicu a mieria ďalej. Polícia zatiaľ nezasiahla a nedarí sa jej dostať dav pod kontrolu.

16:20 Pozrite si prejav expremiéra a predsedu Smeru-SD Roberta Fica v Košiciach. Upozornil, že podľa ústavy má každý občan právo na odpor, pokiaľ nefunguje štát. Vláda sa podľa neho bojí protestov ako “čert kríža”.

Fico ostro kritizuje hlavu štátu Zuzanu Čaptuová, ktorá podľa neho “zradila národ”. Uviedol, že je najväčšou hanbou, že prezidentka zmarila referendum o predčasných parlamentných voľbách.

Predseda Smeru odsúdil segregáciu nezaočkovaných ľudí. Vláda podľa neho zneužila ešte aj návštevu pápeža Františka na propagandu okolo očkovania.

 

 

16:15 Fotografie z protestu v Bratislave, zdroj TASR:

 

Reklama

16:10 Uhríkov protest: Šéf strany Republika Milan Uhrík uviedol, že aj Košice a východ sú Slovensko, aj tu žijú normálni ľudia, ktorí chcú povedať jasné stačilo súčasnej neschopnej vláde. “Je tu skvelá atmosféra, ďakujeme!” Odkázal účastníkom Uhrík.

 

 

 

16:05 Začal sa protest Smeru-SD v Košiciach. Podľa televízie TA3 “účastníkov netreba rátať v stovkách, ale v tisícoch”. Podľa reportéra televízie je zatiaľ situácia pokojná. Polícia ja podľa neho pripravená v dostatočnom počte.

Podľa podpredsedu Smeru-SD Erika Kaliňáka by mal prísť protest podporiť aj bývalý prezident Ivan Gašparovič.

16:00 Obmedzenia dopravy v Bratislave: Pre demonštráciu pred parlamentom a v okolí Hodžovho námestia v Bratislave je momentálne na Mudroňovej ulici obmedzená premávka trolejbusových liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD) 207 a 203. Upozorňuje na to Dopravný podnik Bratislava.

Linka 207 premáva obojsmerne cez Hodžovo námestie na Štefánikovu, Pražskú, Hroboňovu, Lovinského k Červenému mostu. Linka 203 premáva obojsmerne cez Hodžovo námestie, Pražskú, Štefánikovu, Hroboňovu a Búdkovu. V úseku Kollárovo námestie – Hodžovo námestie, Palisády, Šulekova a späť je zabezpečená náhradná doprava.

15:40 Poslanec NR SR Andrej Medvecký (ĽSNS) je rád, že sa podarilo naplniť celé námestie pred palácom prezidentky SR. “A to aj napriek tomu, že niektoré opozičné strany organizujú protest v Košiciach. Ľudia sú neskutočne nahnevaní a nespokojní s touto vládnou garnitúrou, ktorá za posledné dva roky napáchala obrovské škody. Dnes to občania SR dali vláde, ale aj prezidentke SR, jasne najavo,” píše Medvecký.

 

 

 

Reklama

15:30 Protest v Košiciach: Ďalšími rečníkmi sú poslanec NR Tomáš Taraba a poslanec EP Milan Uhrík. Po ich slovách nasledovala štátna hymna.

Uhrík kritizoval prezidentku Čaputovú aj Ústavný súd. Žiadal pád vlády Eduarda Hegera.

 

 

15:25 Pred Národnou radou v hlavnom meste sa ľudia natlačili pred zástup ťažkoodencov. Viacerí sú voči policajtom veľmi kritickí. Ku vážnym konfliktom zatiaľ nedošlo. Pred parlament prišli stovky ľudí v vlajkami a transparentmi.

15:10 V Košiciach sa už protestuje. Začalo zhromaždenie organizované stranou Republika. Dav sa výrazne rozrástol a aktuálne je na Hlavnej ulici niekoľko tisíc ľudí. Ako prvý sa prítomným prihovára advokát Marek Géci.

Poslanec NR SR Miroslav Suja hovorí o tom, že polícia údajne na protest nepustila všetkých, ktorí sa chceli zúčastniť. Polícia mala v tejto súvislosti stopnúť 40 áut.

Ďalší poslanec Republiky Milan Mazúrek predviedol svoj typický emotívny prejav. Povedal, že súčasná vládna garnitúra zavádza na Slovensku covidovú totalitu. Ľudia skandujú pokrik: “Matovič do basy!” Nespokojní občania posielajú do väzenia aj súčasného ministra vnútra Romana Mikulca.

 

 

15:05 Atmosféra v Bratislave:

 

15:00 Pred Úradom vlády protestuje skupina ľudí. Príhovor má Štefan Harabin zo strany Vlasť.

14:50 V Košiciach sa podľa našich informácii na Hlavnej ulici začínajú schádzať stovky ľudí.

Reklama
Atmosféra pred protestom v Košiciach

 

14:45 Protestujúci sú už na ceste pred parlament. Tam budovu NR SR strážia desiatky policajtov, ktorí v ľudskej reťazi bránia 50-metrový priestor pred vstupom do parlamentu.

14:35 Protestujúci pred Prezidentským palácom sa presunú pred Národnú radu. Šéf ĽSNS Marian Kotleba najskôr uviedol, že je zbytočné ísť pred NR SR, ktorá je teraz prázdna. Dav však trval na tom, aby “išli na prechádzku”. Kotleba napokon súhlasil s premiestnením pred parlament. “Podľa mňa treba ísť do parlamentu, ale dovnútra!” Povedal Kotleba.

 

 

 

14:25 Verejnoprávna RTVS informovala, že v Bratislave sa protestuje proti vláde, pričom protestujúci tvrdia, že na Slovensku prebieha „genocída slovenského národa“.

“Pred parlamentom už musela voči niekoľkým demonštrantom zasahovať polícia, aby bola dodržaná 50-metrová bezpečnostná vzdialenosť od budovy. Zásah sprevádzali aj potýčky. Polícia zadržala dvoch protestujúcich,” uviedla RTVS s tým, že na mieste rieši problémy antikonfliktný tím.

Bratislavská polícia uviedla, že pre stredajšie protesty v hlavnom meste prijala adekvátne opatrenia. „Situáciu budeme priebežne monitorovať a v prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo páchaniu inej protiprávnej činnosti, využijeme zákonné opatrenia na zjednanie nápravy,“ dodali policajti.

14:10 V Bratislave pred Prezidentským palácom má príhovor líder ĽSNS Marian Kotleba. Vyhlásil, že dúfa, že ľudia si Slovensko nedajú a nenechajú zo seba robiť otrokov. Súčasná vláda podľa neho nerobí nič pre Slovensko.

“Dnešné stretnutie je o tom, aby sme nahlas a jasne povedali, že na Deň ústavy naozaj začal skutočný odboj a odpor proti tejto vláde!” Vyzval Kotleba. Cieľom odboja je podľa neho zobrať si naspäť našu vlasť, aby sa ľudia opäť stali plnohodnotnými občanmi vo vlastnom štáte. Dav reagoval skandovaním: “My sme tu doma.” Kotleba hovorí, že sloboda nepríde sama.

Kotleba uviedol, že podľa neho bol Vladimír Pčolinský prepustený z väzby ako výmena za to, aby nedošlo ku odvolaniu “najhoršieho ministra vnútra v histórii SR Romana Mikulca (OĽaNO).

13:50 Politici Smeru-SD sú už pripravení na protest v Košiciach pred Ústavným súdom.

Robert Fico pre TV TA3 uviedol, že jeho “ľavicový deň” v lokalite Alpinka prišlo osobne podporiť 1 800 ľudí, hoci pôvodne počítali s účasťou okolo tisíc ľudí. Sympatizanti Smeru sa odtiaľ presunú na demonštráciu do centra Košíc.

Fico podotkol, že dnes sme svedkami deštrukcie právneho štátu, čo je jedným z dôvodov protestného mítingu v Kosiciach. Fico upozorňuje pred účasťou “provokatérov”. Zdôraznil, že chce, aby bola dodržaná zákonná vzdialenosť 100 metrov od Ústavného súdu. Šéf Smeru-SD chce aby bol protest slušný a demokratický.

 

 

 

13:30 Pozrite si prejavy organizátorov bratislavského protestu, ktorý zvolala opozičná strana ĽSNS.

Pred Prezidentským palácom sa nachádzajú už tisíce účastníkov demonštrácie.

Ozývajú sa heslá najmä proti povinnému očkovaniu detí a proti diskriminácii ľudí, ktorí sa nechcú vakcínovať. “Slovensko si nedáme!” Kričí dav, ktorí kritizuje vládu i prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Poslanec NR SR Rastislav Schlosár (ĽSNS) hovoril o “korona totalite”. Súčasná vláda podľa neho pošliapáva Ústavu SR. Vládni predstavitelia podľa neho nechcú, aby bola SR zvrchovaným štátom, ale aby bola poslušná vo vzťahu ku Spojeným štátom americkým, Európskej únii a NATO. Opýtal sa prezidentky SR, či vôbec pozná články ústavy? Upozornil, že práva garantované ústavou patria aj ľuďom, ktorí sa rozhodli nepodstúpiť dobrovoľné očkovanie proti covidu-19. Schlosár hovorí o vytváraní občanov druhej kategórie.

Dodal, že ĽSNS odmieta očkovaciu diskrimináciu a apartheid. Jeho strana predkladá do parlamentu návrh zákona, ktorý z diskriminácie urobí zločin.

Vláda podľa poslanca ľuďom “vymýva mozgy”, aby sa čo najviac občanov dalo zaočkovať experimentálnymi vakcínami a nehovorí sa pritom podľa neho o možných vážnych nežiaducich účinkoch.

 

13:25 Ďalší väčší dav sa zhromaždil pred budovou Národnej rady, kde sú tiež prítomní policajti. Situácia je napätá.

 

 

Reklama

13:10 V Bratislave už došlo ku prvému zatýkaniu. Informoval o tom vo videu na sociálnej sieti denník Pravda.

Pred prezidentským palácom operujú desiatky policajtov vrátane ťažkoodencov. Zatiaľ sa do protestu zapojilo približne 200 – 300 ľudí.

 

 

13:00 Na protest do metropoly východu pozýva aj poslanec NR SR a podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha: “Poďme, Slovensko! Poďme ukázať Matovičovi, Čaputovej a Lipšicovi, čo si o nich národ myslí! Poďme im na Deň Ústavy pripomenúť, že tu ešte stále sú ľudia, ktorým na ústave záleží! Poďme sa brániť proti diskriminácii a neslobode! Poďme na protest! O 16.00 na Hlavnej – pri Ústavnom súde,” burcuje na sociálnych sieťach Blaha.

12:40 V Košiciach sa chystá aj antiprotest s názvom “Ústavný súd si nedáme” aktivistov zo skupiny Otvorené Košice. Na svojej stránke na sociálnej sieti napísali, že sa nemôžu pozerať na to ako politické strany, ktoré zvolávajú protesty zneužívajú neľahkú situáciu v spoločnosti na zbieranie politického kapitálu a na spochybňovanie ústavného súdu SR.

“Právo protestovať je základným právom slobodnej spoločnosti, je však dôležité vedieť s kým, prečo a ako protestovať. Vyzývame Košičanov a Košičanky, aby prišli mierumilovne a slušne osláviť Deň ústavy a dať najavo politikom zo strany Smer a Republika, že si našu slobodu nenecháme uniesť,” uviedli košickí aktivisti.

12:15 – Televízia TA3 v prvom živom vstupe z protestov informovala, že v Bratislave sa už pred Prezidentským palácom začínajú objavovať prví demonštrujúci. Zatiaľ ide len o desiatky osôb.

Štátna aj mestská polícia v hlavnom meste očakávajú aj protesty pred Národnou radou či pred Úradom vlády. Polícia je podľa slov hovorkyne pripravená v dostatočnom počte. Nechcela však špecifikovať koľko príslušníkov je dnes nasadených v Bratislave.

Čo sa týka aktuálnej situácie v Košiciach, zatiaľ sa neprotestuje, no TA3 upozornila na paragraf zákona o Ústavnom súde, podľa ktorého sa nesmie protestovať vo vzdialenosti 100 metrov od budovy tohto súdu. Mesto Košice tu preto nainštalovalo kovové zábrany. Tribúna, ktorá bude slúžiť na protest organizovaný stranou Smer-SD sa nachádza asi 200 metrov od budovy ÚS SR.

12:05 – Robert Fico na sociálnej sieti oznámil, že už je na mieste protestu v Košiciach. “Práve som dorazil do Košíc, o chvíľu začíname náš Ľavicový deň, na ktorom sa stretnem asi s dvoma tisíckami našich členov. No a potom sa o 16-tej stretneme v centre Košíc na našom verejnom proteste pri príležitosti Dňa Ústavy SR. Všetkých Vás pozývam a želám pekný deň.” Píše na Facebooku líder Smeru-SD Fico.

 

Plánované protesty

Líder Smeru Robert Fico minulý týždeň oznámil, že jeho strana organizuje 1. septembra 2021 najprv v dopoludňajších hodinách Ľavicový deň v rekreačnej oblasti pri Košiciach, na ktorý podľa neho “prídu stovky členov Smeru-SD z celého Slovenska”.

“Potom sa popoludní presunieme pred budovu Ústavného súdu SR, čo považujeme za príznačné miesto na organizovanie slávnostného podujatia pri príležitosti štátneho sviatku Dňa Ústavy SR.”

“Slušným a primeraným spôsobom poukážeme na deštrukciu právneho a sociálneho štátu. Nie je žiadny organizačný výbor, nie je žiadna dohodnutá politická spolupráca s nikým. Každý, kto sa chce správať slušne, je na stretnutí o 16.00 h v Košiciach vítaný. Smer-SD s nikým nič neorganizuje, je to jeho prirodzená iniciatíva na Deň Ústavy SR. To je všetko,” reagoval Fico aj na výčitky europoslancov, že sa chce spájať s extrémistami.

V rovnaký deň a v rovnakom meste budú protestovať aj členovia a sympatizanti strany Republika, ktorú vedie poslanec EP Milan Uhrík.

“Je čas spojiť sa a skoncovať s touto darebáckou vládou. Pridajte sa k nám! 1. septembra o 15:00 veľký občiansky protest v Košiciach,” uviedol v stredu Uhrík a zverejnil zaujímavé pozvánkové video.

 

 

Na proteste v Košiciach sa zúčastnia aj predstavitelia strany Život – Národná strana Tomáš Taraba a Marek Géci.

 

Reklama

 

Protest v Bratislave

Počas sviatku 1. septembra sa od 13:00 bude demonštrovať aj v hlavnom meste. Tu si organizáciu do rúk zobrala strana ĽSNS lídra Mariana Kotlebu. Miestom konania protestu bude opäť námestie pred Prezidentským palácom.

“Príďte všetci, pretože inak naša vlastná ľahostajnosť a poslušnosť zničí nás aj naše deti,” vyzval na sociálnej sieti Kotleba.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali