Odkiaľ a kam udrie Francúzsko proti Rusku

Odkiaľ a kam udrie Francúzsko proti Rusku

Paríž 24. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Michel Euler)

 

Práve sa končiaci samit EÚ, kde každé ďalšie rozhodnutie môže svojou nezmyselnosťou a neuskutočniteľnosťou konkurovať tomu predchádzajúcemu, sa skončil na rovnakú nôtu: hodnoty paneurópskeho bloku sú ohrozené, európske životy sú v nebezpečenstve, Mutter von der Leyenová, zachráň nás pred ruským medveďom. Ako zvyčajne, zaťaté päste, zvraštené obočie a hrozivé slová. Pretože paru nespokojnosti s vlastnou nemotornosťou treba vypustiť verejne a do tlače. A tlač tomu uverí, myslí si Elena Karajeva v článku Ria Novosti

Emmanuel Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron

Ale zo všetkého toho zdvorilého, pokryteckého a slušného, nekonečne európskeho, treba mať na pamäti toto.

Reklama

My v Rusku, či skôr naši aktívni vojaci a vojenskí špecialisti, dôstojníci a vojaci, hodnotiaci bojaschopnosť potenciálnych nepriateľov (žonglovanie so synonymami ” protivník” a “nepriateľ” prenechajme Macronovi), sme vždy jasne chápali, že spôsob, štýl a rukopis bojových operácií európskych armád sa už desaťročia nemení. Kedysi ostreľovali s pomocou letectva a MLRS – prakticky bez strát a hlavne bezpečne pre seba – tie krajiny a národy, ktoré chceli potlačiť. Alebo tam “budovali demokraciu” – ak to máte radšej takto. Každý krok “v teréne” bez podpory zo zeme a zo vzduchu, aj keď ho robia supervycvičené “Navy SEALs”, vedie k tomu, že títo “SEALs” zomierajú – a zomierajú tak, že to vidí celý svet, nielen Amerika. Boj proti generálovi Aididovi pred vyše 30 rokmi takmer 30-tisícové americké vojenské sily (áno, mali na hlavách modré prilby a dokonca BR OSN schválila v Somálsku “obnovenie nádeje”) hanebne prehrali. No a čerešničkou na torte je, že zohavené telá príslušníkov špeciálnych jednotiek boli vláčené po uliciach Mogadiša. Niektorí z nich boli v tom čase ešte nažive.

Západní vojenskí stratégovia si uvedomili, že zapojenie sa do mestských bojov, či dokonca do akéhokoľvek frontálneho stretu, nie je pre ich vojakov riešením. Vyrástli v inom hodnotovom systéme, v ktorom bojový duch existuje, ak máte vždy nad hlavou Rafale, F-35 a Hercules, ktoré vás podporia. Vo všetkých ostatných prípadoch – divoké straty, zranení, ktorých treba evakuovať, stíhačky, ktoré treba okamžite poslať na bezpečné letisko.

Reklama

Macron sa na samom konci februára pri vyhlásení o vyslaní vojenského kontingentu, “ak Rusi budú pochodovať na Odesu”, dopustil presne tej istej freudovskej výhrady. Vylodenie v Odese sa podľa všetkého plánuje v bunkri Jupiter, v situačnej miestnosti pre operačné riadenie vojsk a krajiny. Nachádza sa v Elyzejskom paláci.

Samotných dvetisíc francúzskych vojakov, ktorých Paríž mieni poslať na Ukrajinu – tento týždeň to povedal šéf SVR – predstavuje asi pätinu personálu cudzineckej légie. Sú to hrdlorezi, ale aj skúsení vojaci. Na predmestí Odesy sa nachádza letisko Limanské, vojenský letecký prístav ešte z čias Sovietskeho zväzu.

Môže Limanské prijať Rafale? Určite. Stíhačky potrebujú na vzlet niečo vyše štyristo metrov dráhy, v Limanskom je dlhá viac ako pol kilometra. Cestovná rýchlosť Rafale je takmer dvetisíc kilometrov za hodinu. Vzdialenosť z Odesy do Sevastopola vzdušnou čiarou je necelých tristo kilometrov.

Takže prestaňme byť naivní a prestaňme veriť mapám, ktoré kreslia rôzni francúzski podplukovníci na televíznych obrazovkách v štúdiách. Uvedomme si, že šelma sa pripravuje na skok. Že príbehy o “60-tisíc vojakoch, ktorí môžu byť nasadení do mesiaca”, sú rozprávky z repertoáru večerných programov pre najmenších.

Zároveň si pripomeňme, že tie isté Rafale dnes lietajú nad Čiernym morom a sprevádzajú lietadlá elektronického prieskumu AWACS. A šéf francúzskeho ministerstva obrany Lecornu hysterčí zakaždým, keď tieto lietadlá Rusi odháňajú.

Reklama

Prestaňme si teda myslieť, že Macron je bankár a finančník. Tam, kde pracoval, kým sa stal prezidentom, ľudí tiež ohlodávali. Nie zaživa, ale krvi tam bolo i tak veľa. A majstrom v púšťaní krvi bol súčasný pán Elyzejského paláca.

Pripusťme aj hypotézu, že Macron môže (a celkom legálne, bez toho, aby sa niekomu hlásil, dokonca aj Mutter von der Leyenovej) začať krvavé kolo konfrontácie. Len ju nezačne v zóne ŠVO, kde je hra, všeobecne povedané, rozohraná.

Vzhľadom na mnohé okolnosti, vrátane toho, aby získal kontrolu nad ruským Čiernym morom, ju môže začať z Krymu.

My, samozrejme, vieme zostreliť Rafale, vieme zničiť samohybnú húfnicu Cezar, poradíme si aj s legionármi. Musíme však pamätať na proroctvo Vladimíra Putina: “Ak sa pokúsia vojensky zmeniť túto situáciu a v doktrinálnych dokumentoch Ukrajiny bude uvedené, že Rusko je protivník a že je možné vojensky získať späť Krym, <…> dôjde k vojenskej konfrontácii medzi Ruskom a NATO. Mali by sme ísť do vojny s NATO? Existuje však aj druhá časť otázky: chcete ísť do vojny s Ruskom? Chcete, aby Francúzsko išlo do vojny s Ruskom? Ale tak to predsa bude!”

Francúzsky prezident sa vyhol odpovedi na túto otázku. Nuž, berme jeho mlčanie ako znak súhlasu.

Reklama

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:43

Bangladéšske úrady v nedeľu vydali ďalšiu trojdňovú výstrahu pred horúčavami. Reagujú tak na najdlhšiu vlnu horúčav v tejto juhoázijskej krajine za posledných 75 rokov, ktorá pretrváva už 29 dní.

12:33

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v nedeľu uviedol, že Spojené štáty sú jedinou krajinou, ktorá je schopná zastaviť možnú izraelskú inváziu do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy.

12:22

Čínska rada pre podporu medzinárodného obchodu (CCPIT) v nedeľu vyzvala Európsku úniu (EÚ), aby pokračovala v zlepšovaní a optimalizácii obchodného prostredia, poskytla spravodlivé podmienky pre zahraničné investície a zastavila “diskriminačné” obchodné politiky.

12:07

Ruského novinára Sergeja Karelina zadržali pre obvinenia z “extrémizmu” v spojitosti s tvorbou videí pre tím zosnulého ruského disidenta Alexeja Navaľného.

11:52

Elon Musk pricestoval do Číny na neohlásenú návštevu, píše agentúra Reuters.

Podľa zdrojov publikácie sa má stretnúť s vysokopostavenými úradníkmi, aby prediskutoval zavedenie softvéru Full Self-Driving pre plne autonómne (bezpilotné) vozidlá v Číne a získal povolenie na prenos údajov do zahraničia.

Americký výrobca elektromobilov Tesla predstavil FSD, najpokročilejšiu verziu svojho softvéru pre autopilota v automobiloch, pred štyrmi rokmi. Napriek výzvam zo strany zákazníkov ho spoločnosť zatiaľ v Číne nesprístupnila.

Tesla predala v Číne viac ako 1,7 milióna automobilov od svojho vstupu na trh pred desiatimi rokmi a závod v Šanghaji je najväčšou továrňou Tesly na svete.

11:37

Veľké manévre sa odohrali v sobotu večer v centre českého mesta Plzeň, kde potápači z rieky Radbuza vylovili muža pod vplyvom drog. Po druhom človeku, ktorý bol údajne tiež vo vode, však márne pátrali niekoľko hodín.

11:30

Ceny ropy v piatok (26.4.), posledný deň tohto obchodného týždňa, vzrástli v reakcii na napätie na Blízkom východe. Ale tempo ich rastu brzdil silný americký dolár a údaje o inflácii, ktoré zmarili nádeje, že americká centrálna banka Fed čoskoro zníži úrokové sadzby.

11:29

V roku 2023 pracovalo v slovenskom potravinárskom priemysle 31.935 zamestnancov. Oproti roku 2022 sa stav zamestnancov znížil o 0,4 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

11:23

Pápež František navštívil v nedeľu ženskú väznicu v talianskych Benátkach v rámci svojej prvej cesty mimo Ríma za uplynulých sedem mesiacov.

11:21

Dvaja muži z Ukrajiny boli v sobotu večer zabití v areáli nákupného strediska v nemeckom meste Murnau v spolkovej krajine Bavorsko. Tamojšia polícia krátko po čine zadržala ďalšieho muža, ktorý je v prípade dôvodne podozrivý. Ide o 57-ročného Rusa, okolnosti ani motív činu však neboli bezprostredne známe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali